diş tedavileri

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplama nedir? Siz de zirkonyum nedir nasıl yapılır konusunda daha net bilgi sahibi olmak ister misiniz? İşte, sizin için hazırlanmış olan zirkonyum diş kaplama rehberi!

Seramik veya porselen malzemeden yapılan zirkonyum parlak ve sağlam bir elementtir. Zirkonyum diş kaplama beyaz bir malzemeden oluşur ve metallic içermez. Diş hekimleri tarafından estetik bir gülüşe ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen kişilerin diş yüzeylerinin kaplanmasında kullanılır.

İlk defa karşılaşacak olan kişiler için zirkonyum nedir noktasında merak edilenler mevcuttur. Eğer siz de yaptırmayı düşündüğünüz bu kaplama hakkında bilgi sahibi olmak isterseniz, rehber niteliğindeki bu yazıyı okuyabilirsiniz.

1 – Zirkonyum Nedir, Ne İşe Yarar?

zirkonyum-dis-kaplama-nedir

Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum malzemesi kullanılarak diş yüzeylerine yapılan bir kaplama operasyonudur. Zirkonyum kaplama aynı zamanda taç veya kron kuron olarak da öğrenilir. Genelde çürük dişlerin onarımı için kullanılır. Ancak estetik bir tebessümmeye ve beyaz dişlere sahip olmak isteyen şahıslara da diş kaplaması yapılır. Ön ve arka dişlerde kullanılabilir. Ön dişlerde kullanıldığında estetik açıdan hoş görünürken, arka dişlerde kullanıldığında da güzel bir görünüm elde edilir. 

Zirkonyum Diş Nedir?

Bahsedilen bu adlandırma her zaman kaplama kaynaklı gerçekleşmemektedir. Zirkonyum genel bir malzeme adıdır. Kuron ve taç olarak da adlandırıldığına daha önce değinilmiştir. Eğer bahsedilen malzeme kullanılarak diş üzerinde işlem yapılırsa ya da bizzat diş üretilirse bu isim alınmaktadır. Dolgu işlemlerinde de malzemenin kullanıldığı bilinmektedir. 

2 – Zirkonyum Kaplamanın Özellikleri

Genel itibari ile zirkonyum nedir sorusuna cevap vermek adına özelliklerine göz atmak gerekir. Genel özellikleri şu şekilde yer alır:

  • Natürel görünümlüdürler.
  • Çok sağlamdırlar.
  • Doğal görünümlüdürler.
  • Kırılması ve çatlaması güçtür.
  • Korozyona ve yıpranmaya karşı mukavemeti yüksektir.
  • Oksidasyona oksitlenmeye karşı mukavemetlidir.
  • “Yarı transparan” özellikte olduğundan ve ışığı geçirdiğinden ana dişlere en geçimli suni diştir.

3 – Avantajları (Faydaları) Nelerdir?

Hastaların zirkonyumu tercih etmeleri avantajlarının fazla olmasından kaynaklanır.

  • Kolay biçim alırlar ve beyaz renge kolayca döndürülebilirler. Natürel görünümleri sebebiyle ana dişlere en çok benzeyen suni dişlerdir.
  • Metal kapsamazlar.
  • Ağızda uzun seneler kalması tehlikesizdir ömürleri uzundur.
  • Duyarlı ve duyarlı değildir; sıcak ve soğuk gıda ve meşrubatlara karşı mukavemetlidir.

4 – Zirkonyum Kaplama Dezavantajları Var mı?

İlk defa kaplama yaptıracak bireyler tarafından ‘Hastalar için zirkonyum kaplama zararlı mı?’ araştırması çok sık yapılır. Çok nadirde olsa evet dezavantaları bulunur: 

  • Uzun diş boşluklarında hastanın noksan rakamının yan yana ve çok rakamda olduğunda kullanımı uygun değildir.
  • Metal yardımlı kaplamalara mukayese etildiğinde maliyeti yüksektir.

5 – Diş Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır ve Tedavi

Ağız ve diş sıhhati Merkezlerinde ve diş sağlık kurumularında çalışan diş doktorları tarafından:

  • Kaplama rehabilitasyonu esnasında acı hissi dinlenmemesi için hastaya anestezi uygulanır.
  • Harekât görecek dişler uygun görülen ölçüde küçültülür ve miktar alınır.
  • Törpülenerek küçültülen dişlerin yerine -aynı zamanda- geçici olarak diş yapıştırılır.
  • Hastayla diş rengi tercihi yapılır.
  • Vasati 5 gün içinde miktarı alınan dişler hazırlanır ve geçici dişler çıkartılarak onların yerine takılır.
  • Periyodik olarak dokto

6 – Zirkonyum Diş Görselleri Öncesi ve Sonrası

zirkonyum-seramik-dis-kaplama-oncesi-sonrasi

Yukarıyada zirkonyum uygulaması yaptıran hastanın, rehabilitasyon evveli ve sonrasında çekilen zirkonyum diş görselleri bulunmaktadır. İlk etapta farklı sebeplere bağlı olarak sararmalar ve renk, şekil bozulamaları görülür. Fakat genel itibari ile zirkonyum nedir nasıl yapılır adımları izlenerek sondaki daha sağlıklı sonuç elde edilir. Doğal diş rengine yakın olan bir gülüş tasarımı ortaya çıkarılmaktadır. 

7 – Zirkonyum Diş Renkleri Seçimi | En Beyaz Diş Rengi Hangisi?

Zirkonyum diş kaplaması yapımında kullanılan renk skalası

Zirkonyum diş renk tercihinde, seçim edeceğiniz skala ile diş renginizi tanımlayabilir, istediğiniz rengin diş doktoru tarafından uygulanmasını isteyebilirsiniz.

8 – Zirkonyum Yaptıranlar Memnun mu?

Rehabilitasyon gören hastalardan negatif geri dönüş olmadığı gibi hastaların memnuniyet seviyeleri değişik kaplama usullerine göre oldukça yüksektir.  Eğer siz de uzman bir diş hekimi aracılığıyla zirkonyum nedir, nasıl yapılır aşamasında adım atarsanız memnun olursunuz. Pişmanlık duymayacağınız uygulamalar adına Mehmet Eker kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. 

9 – Diş Kaplaması Çeşitleri (Modelleri) Nelerdir?

Hastaların isteklerine göre biyolojik ve fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişen malzemelerden yapılır.

  • Metal altyapılı porselen diş kaplama
  • Zirkonyum altyapılı porselen diş kaplama
  • Bütün seramik empress diş kaplama
  • Porselen laminate veneer
  • Yaprak porselen diş kaplama
  • Kompozit Laminate veneer diş kaplama

10 – Zirkonyum Kaplama Ömrü Ne Kadar? Zirkonyum Kaç Yıl Kalır?

Hekim hakimiyetlerine uygun hareket ederek ve iyi bir ağız bakımı yaparak zirkonyum diş kaplama ömrünü uzatabilirsiniz. Bu şartları sağlayan şahıslar kaplama dişlerini ömür boyu kullanabilirler. Dikkat edilmediği takdirde zirkonyum nedir aşamasında bahsedilen temel üretim malzemeleri zarar görür. Doğal dişleriniz gibi kaplamalarda da belirli değişiklikler ortaya çıkar. Tüm bunlar düşünüldüğünde mutlaka diş hijyenine dikkat edilerek ilerlenmelidir. 

11 – Zirkonyum Kaplama Fiyatları Ne Kadar? 

Zirkonyum Diş Kaplaması Sonrası Diş Hekimi ile Hasta Görüntüsü

Güncel zirkonyum kaplama ücretleri hakkında bilgi alabilmeniz için manuel kontrolü yaptırmanız gerekir. Diş hekimlerimiz tarafından gerçekleştirilen kontrollerin sonunda kaç diş üzerine kaplama yapılması gerektiğine karar verilir. Kullanılacak malzemelerin durumuna bağlı olarak fiyat teklifi sunulacaktır. Tüm bunlar düşünüldüğünde kliniğimizden randevu alabilir ya da telefonla iletişime geçebilirsiniz. 

12 – Zirkonyum Diş Yeniden Beyazlatılabilir mi?

Evet beyazlatılabilir. Takıldığı günden itibaren doktorun önerilerine uyulduğu taktirde rastgele bir sararma olmaz fakat rastgele bir sebeple bakımın yeterli olmadığı gidişatlarda sararma oluşması gidişatında muayenehane etrafında kolay ve kısa bir operasyonla dişler yine beyazlatılabilir.

Zirkonyum Nedir: Sık Sorulan Sorular ve Cevapları 

Zirkonyum nedir temel bir soru olsa da devamında uygulama hakkında çok sık merak edilen cevaplar bulunmaktadır. Bu cevaplar sizin için bir araya getirilmiştir. İşte, zirkonyum diş kaplama hakkında sık sorulan sorular ve genel cevapları. 

Porselen Diş mi Yoksa Zirkonyum mu?

Porselen kaplama ile zirkonyum kaplama arasındaki fark neredeyse yoktur. Porselen de aynı zirkonyum diş kaplama gibi beyazlık sağlar. Ancak bu beyazlık biraz doğallıktan uzak olabilmektedir. Daha doğal görünüm ve uzun süreli kullanım için zirkonyum diş kaplama yaptırmak daha mantıklı olabilir. Fakat bu kararı verirken diş hekimi görüşü almak gerekeceğinden hastaya göre durum değişiklik gösterir. 

Yamuk Dişlere Zirkonyum Kaplama Yapılır mı?

Dişlerdeki yamukluk ve çarpıklık için her zaman hastalara ortodonti uygulaması yapılmaz. Ortodonti uygulaması diş eti ve çene hastalıklarında tercih edilmez. Bu gibi durumlarda çarpıklık ve yamukluk derecesine bağlı olarak zirkonyum diş kaplama yapılabilmektedir. Eğer ciddi bir çarpıklık söz konusu değilse dişlerinizi daha estetik hale getirebilirsiniz. 

Zirkonyum Kime Yapılmaz?

Zirkonyum diş kaplama bazı durumlarda hastalara uygulanmaz. Eğer diş eti problemleri çok ciddi bir durumdaysa önce bunun tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde kaplamalar ile istenen sonuç elde edilmez. Keza kanal tedavisi, çürük olan durumlarda da dişlerin kaplamaya hazır hale getirilmesi önemlidir. Sonrasında ancak diş hekimi onay verirse kaplama yapılmaktadır. 18 yaşından küçüklerde de bu uygulama yapılmamaktadır. 

Zirkonyum Kaç Seansta Biter?

Kaplama yaptırmak ortalama olarak 3-4 seans sürecek olan bir işlemdir. İlk seanslarda zirkonyum diş kaplama için uygunluk ve manuel doktor kontrolleri yapılır. Sonrasında ölçü alınır ve kaplamaların hazırlığı için laboratuvar çalışmaları beklenir. Son aşamada kaplamalar temizlenmiş diş yüzeyine yapıştırılarak kullanıma hazır hale getirilmektedir. 

Zirkonyum Dişe Kaç Günde Alışılır?

İlk etapta zirkonyum diş kaplama farklı bir hissiyat yaşamanıza neden olabilir. Ancak birkaç gün içerisinde ağız ve dişleriniz bu duruma alışkanlık gösterecektir. Ortalama olarak 2-3 gün içerisinde ağzınızda normal diş var gibi hareket edebilirsiniz. En fazla 1 hafta sonunda dişlerinizin farkında olmazsınız.

Zirkonyum Diş Tekrar Çıkar mı?

Yapılacak olan zirkonyum diş kaplama çıkarılması istendiği takdirde yapılmaktadır. Fakat bu işlem çok da tercih edilmemektedir. Çünkü yapıştırılmasından dolayı alttaki diş yapısına etki edecektir. Çıkarıldığı takdirde doğal diş yüzeyleri üzerinde tekrar işlem yapılması gerekecektir. 

Zirkonyum Diş Çürüme Yapar mı?

Zirkonyum diş kaplama özel malzemelerden üretilerek yapılmaktadır. Bu malzemelerin doğal dişler gibi çürüme yapması mümkün değildir. Bu yüzden dişlerde çürüme meydana gelmez. Ancak sırf bu sebepten dolayı hastaların dikkatsiz davranmaması gerekir. Tüketim alışkanlığına bağlı olarak renginde değişme ve lekelenme oluşabileceği unutulmamalıdır. 

Zirkonyum Yapılırken Acıtır mı?

Her diş uygulamasında olduğu gibi zirkonyum diş kaplama esnasında hastalar bazı durumları hissedebilmektedir. Ancak kanal tedavisi, implant aşamaları gibi ağır bir süreci yoktur. Bu yüzden anestezi uygulanması gerekmez. Diğer taraftan hastanın dayanılmayacak bir acıyla karşı karşıya kalması da söz konusu değildir. 

Zirkonyum Diş Ömrü Bitince Ne Olur?

Bakımı doğru yapılan zirkonyum diş kaplama kolay kolay kullanılmayacak hale gelmez. Ancak dikkatsiz davranış sonucu ömrü bittiği takdirde yenilenmesi gerekir. Dişlerin boyut ve yapısına bağlı olarak tekrar ölçü alınarak kaplama diş üzerine yapıştırılmaktadır. Böylece ilk gün gibi sağlıklı bir görünüm elde edilir. 

Zirkonyum Diş Kırılır mı?

Doğal diş ile aynı özelliğe sahip olmaması bazı noktalarda dikkatli olmayı gerektirir. Her ne kadar zirkonyum diş kaplama bireylere özel ve dayanıklı malzemelerden diş üretmeyi sağlasa da dikkatli olunmalıdır. Sert gıdalar diş ile parçalanmamalıdır. Diğer taraftan donmuş çikolata gibi yiyecekleri yerken de dikkat etmek de fayda var. Aksi takdirde kırılma meydana gelebilmektedir. 

Related Posts