Diş köprüsü, ağızda yer alan diş eksikliğini gidermek amacıyla gerçekleştirilmektedir. Estetik diş hekimliği kapsamında yer alan bu uygulama birçok hasta tarafından tercih edilmektedir. Geleneksel diş köprüsü kadar günümüzde farklı uygulamalarla en iyi sonuçlar elde edilmektedir. Hastalar tarafından yaptırılan köprü diş uygulaması sayesinde hem sağlık hem estetik anlamda diş tedavisi gerçekleştirilmektedir.

Diş Köprüsü Nedir?

En genel tabiri ile diş köprüsü eksik olan dişin yerini doldurmak amacıyla yapılır. Boş alanın sağ ve solunda yer alan sağlam dişlere geçirilen köprüler ile eksik diş ortadan kaldırılmaktadır. Bir diş uygulaması olarak yapılmaz. Eksik olan için diş bölgesinin sağ ve solunda sağlam diş olması gerekir. Diş hekiminiz sizi uygun bulduğu müddetçe bu uygulamayı yapabilmektedir.

Kanal tedavisi, zirkonyum diş kaplama gibi uygulamalara kıyasla daha farklı aşamalar içermektedir. İki veya daha fazla seans aralığında uygulama sonlandırılmaktadır. Bilinmesi gereken diğer unsur ise çocuk diş hekimliği değil, yetişkinlere özel bir durumdur. Özellikle ilerleyen yaşa bağlı olarak gerçekleşen diş kayıpları için gereklidir. Diş eti sorunlarına bağlı olarak oluşan diş kayıplarında gülüş tasarımı oluşturmak için yapılır.

Diş Köprüsü Çeşitleri Nelerdir?

dis-koprusu

İmplant destekli köprüler, geleneksel köprüler ve diğerleri… Dişlerin daha sağlam olup hem konuşma hem de yemek tüketirken sorun yaratmaması adına farklı türlerde uygulanmaktadır. Köprü dişler seçileceği yönteme bağlı olarak aşamalarında değişime neden olacaktır. Fakat genel aşamaları benzerlik gösterecektir.

Diş hekiminiz size implant tedavisi öncesi konu hakkında detaylı bilgi verecektir. Günümüzde köprü diş uygulaması için uygulanan yöntemler şu şekildedir:

A – İmplant Destekli Diş Köprü

En yaygın uygulama yöntemi implant olarak karşınıza çıkacaktır. Bunun sebebi çevre dişlere uygulama gerekmeksizin diş kaybının giderilmesidir. Giderek yayılan bu uygulamada çene üzerine dişler yerleştirilmektedir. Çene yapısı eğer uygunsa bu alana vidalama yöntemi ile temel işlenir. Üzerine takılan sağlam olup yapay dişlerin yerleştirilmesiyle uygulama tamamlanmaktadır.

B – Kanatlı Köprü

Kanatlı köprü diş yapımında sağlam dişlere zarar vermemek hedeflenmektedir. Normal şartlarda sağlam dişlerin küçültülerek üzerine takma yapılır. Ancak bu uygulama halihazırda sağlam olan dişlere zarar verme olasılığı düşükte olsa bulunur.

dis-koprusu

Halbuki kanatlı olarak adlandırılan bu uygulamada yapıştırma ile işlem gerçekleştirilir. Sağlam dişlerin arka tarafı pürüzlü hale getirilir. Üzerine sağlam ve sağlık açısından uygun yapıştırıcılar sürülür. Köprü görevi göre iki ayak kısmı diş arkasına yapıştırılır. Orta kısmı da boş alana yapıştırılarak sabitlenir.

C – Diş Destekli Köprüler

Herhangi bir sebebe bağlı olarak eksik diş alanı bulunduğunda uygulanmaktadır. Boş alanın sağ ve solunda yer alan sağlam dişlerin olması gerekir. Sağlam dişler bir miktar törpülenip küçültülür. Küçültme sonrası üzerine köprünün ayakları yerleştirilerek yapıştırılmaktadır. Yapıştırma sonrası sabitleme tamamlanır ve hasta dişlerini kullanmaya başlayabilir.

Diş Köprüsü Nasıl Yapılır?

Seçilecek yönteme bağlı olarak yapım aşaması değişiklik gösterir. Her bir bireyin işlemleri bu yüzden farklılaşmaktadır. Çünkü her bir yöntem kendi içerisinde hasta ve uzman görüşüyle şekillenecektir. Diş destekli ve kanatlı olan köprüler yapıştırma usulüne dayanır. İmplant kısmında ise çeneye vidalama yapılarak görece daha sağlam köprüler kurulmaktadır.

Uzun Diş Köprüsü Yaptırmak Ne Kadar Sürer?

Hangi yöntem seçilirse seçilsin tek bir seansla işlemler tamamlanmaz. Çünkü bu tedavilerin istenen sonucu vermesi için belirli bir süre geçmesi gerekir. İlk seansta manuel olarak diş hekimi tarafından kontrol yapılır. Lazım ise kanal tedavisi, dolgu ve diş eti tedavileri tamamlanır.

dis-koprusu

Röntgen sonucunda da herhangi bir sorun yoksa uygulamaya onay verilir. İkinci seansta uygulamaya göre vidalama yapılır ya da dişler üzerinde küçültme yapılır. Dişlerin buna alışması ağız yapısını zorlamamak adına belirli bir süre beklenir. Üçüncü seansta ölçü alınır ve renk belirlenerek köprülerin hazırlığına geçilir. Ortalama olarak üç ya da dördüncü seansta yerleştirilerek işlem tamamlanmaktadır.

Köprü Diş Ne Kadar Dayanır?

Diş köprüsü bakımı doğru sağlandığı takdirde uygulamalar ömürlük olacaktır. Kısa sürede zarar görmeyeceği gibi diğer dişlerde durumdan etkilenmemektedir. Yalnız diş destekli köprü yapılacaksa sağlam dişlerin bakımına ekstra dikkat etme şartı bulunur. Böylece diğer dişlerde çürüme ve kayıp yaşanmaz. Ortalama olarak en az  10-15 senelik ömrü mevcuttur.

Köprü Diş Görünümü Dışarıdan Fark Edilir mi?

Doğru diş kliniği bünyesinde işlemleri yaptırdığınız müddetçe tamamen doğal bir yapıya sahip olacaktır. Renk seçimi de elbette önemlidir. Diğer dişlerinize yakın bir renkte köprü yapıldığından dışarıdan herhangi bir şekilde fark edilmez. Böylece oldukça doğal bir gülüş tasarımı elde edilebilmektedir.

Köprü Diş Yaptıranlar Nelere Dikkat Etmeli?

Diş hekimleri tarafından diş köprüsü yapıldıktan sonra hastaların süreçte daha aktif olması gerekir. Ne kadar aktif olarak bulunur ve bakımına dikkat ederse memnuniyeti de bu derece artış gösterecektir. Diş köprüsü tedavisi sonrası hastaların özellikle diş temizliğine ekstra özen göstermesi şarttır.

dis-koprusu

Diş Köprüsü

 

Her gün en az iki kere dişlerin fırçalanması gerekir. Bu fırçalama esnasında yapıştırmaya uygun özel diş macunları kullanılmalıdır. Özellikle yapışkanların zarar görmemesi ve diş etinin zarar görmemesi için gerekir. Dişin alt kısımlarında birikme olmaması için gargara yapılması gerektiği de göz önünde bulundurulmalıdır.

Kimler Diş Köprüsü Yaptırmalı?

Hastaların belirli şikayetleri kapsamında diş köprüsü yaptırması mümkün olacaktır. Bu tedavi için hastaların dişlerinde eksiklik olması gerekir. Sağlam diş ile birlikte dişlerin olmadığı alanlar için de gerçekleştirilmektedir. Diğer taraftan hastaların diş eti ve çene yapısında sorun olmaması şarttır. Aksi takdirde diş köprüsü tedavisi diş hekimleri tarafından yapılamamaktadır.

Diş Köprüsü Fiyatları Ne Kadar?

Uzman diş hekimi Mehmet Eker ve ekibi tarafından diş köprüsü uygulaması yapılmaktadır. Diş sağlığınız adına gereken tüm hizmetleri kliniğimizde yaptırabilirsiniz. İşlem öncesi diş köprüsü ücretleri merak edilecektir. En güncel fiyatları alabilmek için iletişime geçebilir ya da randevu alarak kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.