Diş kuronları, bir diş kaplama çeşididir ve diş estetiği alanında en iyi sonuçları veren uygulamalardan biridir. Kuron uygulaması sırasında dişin tüm yüzeyleri kapatılır ve desteksiz veya hasar görmüş dişleri eski haline getirmek için kullanılır. Kişinin dişlerinin boyutuna, yapısına ve rengine göre özel bir hazırlık gerektiren kuronların uygulanmasının ardından uygulanan dişler daha güçlü, daha doğal bir görünüme kavuşur ve kişinin gülüşü yeniden tasarlanır.

Dişin şeklini, boyutunu, görünümünü veya gücünü iyileştirmek için diş üzerine yerleştirilen diş kaplarına “taç” denir. Kronlar birçok farklı malzemeden yapılabilmekte ve diş sağlığı için önemli bir gerekliliktir. Kuronun dayanıklılığı kullanılan malzemenin kalitesi ile artar ve kuronlar yaklaşık 5 ila 15 yıl sorunsuz bir şekilde kullanılabilir. Ağız hijyeni, düzenli fırçalama ve ağız bakımı sağlamak, kuronlarınızın ömrünü uzatabilir.

Diş Kuron Ne Demek?

Diş kuronları çeşitli nedenlerle çürümüş veya hasar görmüş dişlerin dış yüzeyinin dişi taklit eden protez ile kaplanması olayıdır. Aynı zamanda porselen diş olarak da adlandırılabilen bu işlemler, birçok farklı sebepten tercih edilebilir.

dis-kuronlariKuronlar dişin hasar görmüş yüzeyini tamamen sarar ve dişin güçlenmesini sağlar. Kuronlar çürük veya kırık dişlerin dışında rengini kaybetmiş ve estetik olarak beğenilmeyen dişlere de uygulanabilir. Geçmiş yıllara baktığımızda metal veya altın kaplama gördüğümüz diş kuronları günümüzde yerini daha modern görünen beyaz kaplamalara bırakmıştır.

Uzman Tarafından Diş Kuron Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş kuronları öncelikle uzman hekim tarafından yapılmalıdır. Aksi taktirde doğru yapılmadığında beraberinde olumsuz sonuçlar doğurabilir. Öncelikle çürük dişler varsa bunlar temizlenir ve tedaviye uygun hale getirilir. Dişler kaplamaya uygun hale geldikten sonra ölçü işlemi yapılır, dişinize yapılacak kaplamanın ölçüsü alınır.

Laboratuvar ortamında kişiye özel hazırlanan diş kuronları alt yapı provası yapıldıktan sonra kron sabitlenerek yapıştırılır. Diş hekiminin burada asıl amacı doğal dişe en yakın kaplama şeklini yapmaktır. Bu doğallığı sağlamak için diş rengi ve ölçülerine özellikle dikkat edilir.

Diş Kuronları Kaplama Esnasında Hasta Hisseder mi?

Diş kuronları kaplama esnasında ve sonrasında hastanın ağrıları olabilir, bu gayet normal bir süreçtir. Hastanın kaplamalara alışması 5-15 gün arasında sürebilir. Bu süreçte soğuk ve sıcağa karşı dişte hassasiyet meydana gelir ve hastanın ekstra dikkat etmesi gereken bir süreç olabilir.

Özellikle hastanın alt küçük dişleri veya diş etinde oluşabilecek baskılar hassasiyet ve ağrılara sebep olabilir. Bu durumlarda zaten doktor gerekli ilaçları reçete olarak yazar ve düzenli ilaç kullanımı ile ağrılar minimum düzeye düşer.

Diş Kuronları Uygulaması ve Avantajları

dis-kuronlariDiş kuronları uygulaması için hastanın genellikle iki muayeneden geçmesi gerekir. İlk muayenede kaplama yapılacak dişler kontrol edilir ve kaplama hazırlanır. İkinci muayenede ise kuronların yerleştirilmesi sürecidir. İşlem sırasında diş hekimi lokal anestezi ile dişleri ve diş etlerini uyuşturacaktır. Dişin şekillendirilmesinin ardında da kuron takılarak işlem sonlandırılır.

Diş kuronları uygulamasının sunduğu avantajlar bulunmaktadır. Öncelikle kuronlar problemli dişleri güçlendirir, doğal şekil, boyut ve renklerine göre şekillenmelerine olanak sağlar. Kuronlar köprüleri etkili bir şekilde bağlar, dolguları düzeltir, renk değişikliklerini ortadan kaldırır, kırılgan dişleri korur ve güzel bir gülümseme sağlar. Metal, reçine, porselen karışım metal, seramik ve zirkonyum kullanılarak yapılan kuronlar her yaştan hastaya konforlu bir yaşam olanağı sunmaktadır.

Diş Kuronları Uygulama Alanları Nelerdir?

Diş kuronları, birçok diş durumu için yaygın olarak kullanılmaktadır. Kuron kaplamalar dişlerin küçültülmesi ve kaplanması ile yapılır. Kuron protezi; dişin şeklinin bozulduğu durumlarda çürükler, diş kırılması ve zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için kullanılır. Ayrıca estetik amaçlı olarak hastalara dişlerini beyazlatmak için uygulanan tedavilerden biridir. Son yıllarda zirkonyum da kron kaplamalarda seramik altyapı olarak yaygın olarak kullanılmaktadır. Yüksek dirençli malzeme zirkonyum ile desteklenen seramik kaplamalar ışığı yansıtır ve diş etlerinin daha pembe ve sağlıklı görünmesini sağlar.

Zirkonyum Kuron Kaplama

Kozmetik diş hekimliğinde metal içeren porselen giderek daha fazla atılmaktadır. Daha sağlıklı, daha dayanıklı ve daha estetik olması gibi istediğimiz tüm özelliklere sahip olan bu kuron kaplamada altyapı olarak metal yerine zirkonyum alaşımı kullanılmaktadır. Oral zirkonyum dişlerin hazırlanma süreci klasik porselen dişlerin hazırlanma ve ölçü alma süreci ile aynıdır.

dis-kuronlariFark laboratuvar işlemleriyle başlar. Bu sistemde kullanılan porselenin taban yapısında zirkonyum içermesi, mükemmel estetik kalite ve doğallığın yanı sıra üretim süresini de kısaltmaktadır. Alerjik değildir. Mükemmel ısı yalıtım özelliklerinden dolayı sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyete karşı koruma sağlarlar. Ön ve arka dişlerde güvenle kullanılabilen yüksek teknoloji ürünü bir malzemedir.  Çok daha estetik bir görünüm sunduğu için son yıllarda sıklıkla tercih edilen bir kuron kaplama çeşidi olduğu da söylenebilir.

Kuron Kaplama Uygulaması Neye Göre Seçilir?

Diş kaplama yani uygulanacak yöntemler hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Uzman diş hekimi tarafından hastaya uygun seçenekler sunulduktan sonra hastanın tercihine bırakılır. Buradaki önemli detay hastaya tüm kaplamalar hakkında detaylı bilgi verilmesidir. Bu konuda eksiksiz en doğru bilgiye Mehmet Eker Kliniği tarafından ulaşabilirsiniz.

Diş Kuronları Kime Yapılır?

Diş kuronları, genel olarak zayıflayan dişleri güçlendirmek amacı ile yapılan bir uygulamadır. Ancak bunların dışında:

  • Kırılan dişlerin estetik görünüme kavuşturulması,
  • Rengi değişen dişlerin estetik görünüme kavuşturulması,
  • Diş köprüsü tutmak,
  • Dişi kurtarmak,
  • Diş estetiği sağlamak,
  • Diş implantasyonu kaplanması gibi amaçlarla diş kuronu uygulaması yapılmaktadır.

dis-kuronlariKimlere Diş Kuronları Uygulanamaz?

Diş kuronları diş etlerinde veya dişlerinde ciddi manada hastalık olan veya çürük olanlar, kanal tedavisine ihtiyaç duyanlar, diş eti çekilmesi yaşayanlara uygulanmaz ve uygulanması sağlıklı olmaz. Bu noktada uzman bir diş hekimine danışmanız doğru olacaktır.

Hamilelere Diş Kuronları Takılabilir mi?

Hamilelik döneminde acil müdahale gerektiren durumlarda mutlaka uzman doktora başvurulmalı ve tedavi edilmelidir. Gebelik sırasında oluşan diş kırıkları gibi durumlarda özellikle kadın doğum uzmanı ile diş hekimi ortak hareket etmeli ve gerekli acil tedavi yapılabilmektedir.

dis-kuronlari

Diş Kuronları

Diş Kuronları Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

Diş kuronları bakımı genel ağız sağlığı bakımını sağlamaktan ve buna özen göstermekten geçer. Dişlerin günde 2 defa fırçalanması ve diş ipi ile temizlenmesi gerekmektedir. Bu sayede dişlerde bakteriler yüzünden oluşan plakaların ortadan kalkması sağlanacaktır. En önemli nokta ise diş ile diş etinin birleştiği bölgenin temizlenmiş olmasıdır.

Aynı zamanda set yiyecekleri çiğnemekten kaçınmak da kuronların zarar görmesini engelleyecektir. Ek olarak diş hekimini rutin bir şekilde ziyaret etmek de diş kuronlarının kullanım ömrünü uzatacaktır.

Diş Kronları ile Gülüş Tasarımı Yaptırılabilir mi?

Gülüş tasarımı özellikle son yıllarda çok popüler olmuş bir uygulamadır. Bu uygulamanın yapılması için öncelikle kişinin sağlıklı bir diş ve diş etine sahip olması beklenir. Bunun için 6 ayda bir diş eti kontrolü yapılır. Diş etleri pembe ve sağlıklı olmalıdır. Kanamalı veya iltihaplı diş etlerine restorasyon yapmak uygun ve sağlıklı olmaz.

Gülüş tasarımında zirkonyum kuronlar görünüş ve estetik açısından oldukça sıklıkla tercih edilmektedir. Ve beraberinde tüm seramik kuronlar tercih edilebilir.

Diş Kuron Fiyatları Ne Kadar ve Neye Göre Belirlenir?

dis-implantlariDiş kuron fiyatları birçok etkene bağlı olarak değişebilir. Kaplamanın kaç dişe uygulanacağı, uygulanacak porselen maliyetine, her kliniğin ücret tarifesine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca fiyatı etkileyen diğer önemli nokta ise başka tedaviye gerek olup olmadığıdır. Diş kuron fiyatları:

Veneer Kuron (Akrilik) 2000 TL’den başlayan fiyatlar
Veneer Kuron (Seramik) 2000 TL’den başlayan fiyatlar
Tam Seramik Kuron 4000 TL’den başlayan fiyatlar
Geçici Kuron (Tek diş) 500 TL’den başlayan fiyatlar
Teleskop Kuron 2000 TL’den başlayan fiyatlar

Mehmet Eker diş kliniği olarak tüm hastaların ağız ve diş sağlığını iyileştirmeye yönelik çözümler sunuyoruz. Dişlerini korumak, ağız sağlığını sürdürmek ve gülüşlerini iyileştirmek isteyen hastalara özel diş kuronları ile kaplama uygulamaları gerçekleştiriyoruz. Daha sağlıklı ve estetik gülüşler için bizimle iletişime geçebilir ve uzman diş hekimlerimizden destek alabilirsiniz.

 

Diş Kuronları Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Diş kaplama nedir soruları kadar bu alan üzerinde hastaların sık sık merak ettiği durumlar bulunmaktadır. Diş tedavisi kapsamında diş hekiminiz aracılığıyla herhangi bir sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. Eğer gülüş tasarımı kapsamında yaptıracağınız diş kuronları hakkında bilgi alabileceğiniz bir doktorunuz yoksa yazının devamında yer alan sorular ve cevaplarına göz atabilirsiniz!

Kuron Nedir, Hangi Malzemeden Elde Edilir?

Diş kuronları diş kayıplarında ve kırılmalarında dişi taklit eden protezlerdir. Diş hekimleri tarafından gülüş tasarımı için sık sık kullanılmaktadır. Farklı kuron malzemeleri bulunmaktadır. Her bir kuronun malzemesi değişik şekilde elde edilmektedir. Farklı alaşımlarla meydana getirilen bu ürünler değişik özellikleriyle de dikkat çekmektedir.

Günümüzde diş kuronları; zirkonyum, porselen olarak ayrışmaktadır. En çok kullanılan diş kaplama yöntemleri olarak bilinmektedir. Zirkonyum kendi içerisinde metal destekli ve metal dekteksiz olarak ikiye ayrılır. İçerisinde birden fazla maddeden karıştırılarak elde edilmiş bir alaşım mevcuttur. Porselen ise adından da anlaşılacağı üzere porselenden elde edilen diş kuronları olarak bulunmaktadır.

Diş Kuronları ile Diş Kaplama Aynı mı?

Halk arasında diş kuronları diş kaplama olarak da adlandırılmaktadır. İki uygulama da aynı amaca hizmet etmektedir. Aralarında bir fark yoktur. Dişin yapısında oluşan bozulmayı yok etmek ve daha sağlıklı bir diş görünümü adına kullanılmaktadır. Kişinin ağız yapısına özel boyutlarda diş kuronları laboratuvarlarda hazırlanır. Daha sonra dişlerine geçirilen bu protez dişler ile doğal diş görünümü elde edilmektedir.

Kron Ne İşe Yarıyor?

Diş yapıları zaman içerisinde kullanıma bağlı olarak aşınmakta ya da kırılmaktadır. Travmatik kazalarda özellikle çocuklarda ve tehlikeli sporlarla uğraşan bireylerde sık görülmektedir. Oluşan kırılmalar neticesinde estetik anlamda görünüm sorunu yaşanmaktadır. Diş kuronları tam da bu aşamada işe yaramaktadır.

Kırık diş görünümünü yok etmek amacıyla diş kuronları kullanılmaktadır. Diş yüzeyine geçirilerek normal bir diş yapısı oluşturulmaktadır. Sadece kırıklar değil, dişin tamamen bulunmadığı alanlarda da tercih edilmektedir. Özellikle implant uygulaması yapamayan bireylerin başlıca uygulamasıdır.

Genel itibari ile diş kuronları; estetik ağız ve diş yapısı oluşturmaya yarar. Estetik bir görünüm kadar sağlıklı ağız ve diş yapısı meydana getirilmektedir. Kısa sürede yapılan uygulamalar ile özel günlerde ya da günlük yaşamınızda kendinizi fiziksel ve psikolojik olarak iyi hissetmenize yarar.

Kron Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kuronları yapılmadan önce her uygulamada olduğu gibi diş hekimi görüşü gerekmektedir. Diş hekimi tarafından hastanın diş yapısında genel bir inceleme yapılmaktadır. Kuron kaplama yapılacak alanlar tespit edilir. Diş kaplama için sayı belirlendikten sonra ölçü alınır.

Ölçü alınma esnasında hasta acı çekmez. Ölçülere bağlı olarak laboratuvar ortamında hazırlıklar yapılır. Diş kaplama malzemeleri hazırlanması adına hastaya ikinci bir randevu tarihi verilir. Bu randevuya kadar hazırlıklar yapılır. İkinci seansta, hastanın dişleri küçültülür. Hazırlanan diş kuronları dişler üzerine özel olarak yapıştırılır ve sabitlenir.

Diş Kaplama Can Acıtır mı?

Hastaların diş kaplama esnasında en çok tedirginlik yaşadığı durumlardan birisidir. Acı hissiyatı kaplama esnasında yaşanan bir durum değildir. Zira sadece yapıştırma gibi basit bir işlem yapılır. Yapıştırma işlemi öncesinde dişlerde küçültme yapılır. Küçültme işlemi sırasında hastalara lokal anestezi uygulanabilmektedir.

Kuron Kaplama Ne Kadar Sürer?

Hastaya diş kuronları işlemi yapılabilmesi için kuronların hazırlanması gerekir. Hazırlık adına birkaç gün gerekir. Bu yüzden diş kaplama ortalama olarak iki seans bazında hesaplanmaktadır. Tüm dişlere kuron yapılacaksa özellikle iki-üç seans gerekmektedir. Diğer yönden kişilere tek diş kaplama yapılacaksa daha kısa sürebilir.

Diş Kaplama Kaç Saat Sürer?

Diş kaplama yapılacak seansta kaç dişe uygulama yapılacağına bağlı olarak süre değişmektedir. Tüm dişlere kaplama yapılacaksa süre bir saati aşacaktır. Ancak sadece ön dişlere uygulama yapılacaksa 40-45 dakika yeterlidir. Diş hekiminin tecrübesi ve bu alandaki uygulama pratikliği sürede artma ve azaltma yapabilir.

Geçici Kron Ne ile Yapıştırılır?

Diş kuronları dişte sabit durması gereken protezlerdir. Dişten düşmemesi ve rahatla kullanılması adına özel malzemeler kullanılır. Yapıştırıcılar kişinin sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilir. Diş yüzeyinde kullanıldığında kaplamayı kesin olarak sabitlemektedir.

Sabitlemesi adına UV ışınları kullanılır. Bahsedilen bu ışınlar yapıştırıcının katılaşmasını sağlar. Katılaşan özelliği sayesinde sertleşen yapıştırıcı hedeflenen sabitliği sağlamaktadır. Kısa sürede sağlanan bu yapıştırma olayı ile protezler kullanıma hazır hale gelecektir.

Diş Kesilmeden Kaplama Yapılır mı?

Diş kaplama yaparken daha iyi sonuç alabilmek adına doğal dişlerde küçültmeye, kesmeye gidilmektedir. Küçültülen alan sayesinde hastanın diş yapısında daha iyi tutulma sağlanır. Aynı zamanda zirkonyum kaplama gibi yöntemlerde dişin ışık alması sağlanarak doğal diş görünümü elde edilmektedir.

Günümüzde diş hekimleri tarafından diş küçültmeden kaplama yapılan yöntemler de mevcuttur. Porselen kaplama için küçültme yapmadan uygulama yapılabilmektedir. Aynı zamanda küçültme yapılacak diş yoksa yine kaplama tercih edilebilir. Dişsiz alanda da kaplama yapılarak güzel görüntü hedeflenir.

En Kaliteli Kaplama Diş Hangisi?

Hastaların en iyi sonucu alabilmek adına en kaliteli diş kuronları hakkında araştırma yaptığı bilinmektedir. Burada karar vermesi gereken kişi hastadır. Diş hekimi genel diş kaplama malzemeleri hakkında bilgi verir. Avantajları ve dezavantajları konusunda bilgi aldıktan sonra hastanın karar vermesiyle uygulamaya geçilmektedir.

En Sağlıklı Diş Kaplama Hangisi?

Ağıza uyum sağlayan ve en sağlıklı, doğal görüntüsüyle zirkonyum kaplamalar bulunmaktadır. Zirkonyum diş kuronları arasında diş etiyle özellikle en iyi uyum sağlayan yapıya sahiptir. İçeriğindeki malzemeler ağız yapısına uyum sağlayarak diş etinde çekilme ya da renk değişimine neden olmamaktadır. Tam tersine sorunsuz yıllarda kullanmayı sağlamaktadır.

En Ucuz Diş Kaplama Hangisi?

Diş kaplama fiyatları klinikten kliniğe değişiklik gösterecek bir duruma sahiptir. Genel ortalamaya bakıldığında en pahalı olarak zirkonyum kaplama bulunmaktadır. Ancak diş hekiminin izlediği yola bağlı olarak ücretlerin değişebileceğini bilmelisiniz. Bizzat diş hekiminden fiyat bilgisi almak daha doğru olacaktır.
Yalnız hastaların ucuz fiyatlı diş kaplama yönteminden ziyade kaliteli ve sağlıklı olanı tercih etmesi daha doğru olacaktır. Çünkü fiyat yüksek olsa da kalitesi de o oranda artış göstereceğinden bu tip kaplamaları yapmak uzun vadede uygun fiyata gelecektir.
Aksi takdirde ucuz diye yaptırdığınız kaplamalar kısa sürede kırılabilir, tekrarlanması gerekebilir. Cebinize uygun fiyatlandırmalar ve ödeme yöntemi sunan klinikleri tercih ederek rahat edebilirsiniz.

Zirkonyum mu Pahalı Porselen mi?

Zirkonyum kaplama diş kuronları arasında en doğal görünüşüyle ortaya çıkan bir yöntemdir. Porselen kaplama ile sık sık kıyaslamaya tutulmaktadır. Porselen diş kaplama genel itibari ile güzel görüntü sağlar. Fiyat açısından kıyaslandığında da daha uygun fiyatlı olduğunu söylemek mümkün. Kalitesi itibari ve uyum sağlamasından dolayı zirkonyum ön plana çıkar fiyat olarak da daha pahalıdır.

Kaplama Diş ile Sakız Çiğnenir mi?

Her ne kadar diş kuronları kaliteli malzemeler ile üretilmiş olsa da en iyi şekilde korunabilmesi amacıyla dikkat edilmesi gerekenler kurallar vardır. Diş kuronları yapışkanlı yapıya sahip ürünlerden etkilenebilmektedir. Sakız gibi bir alana yapışıp baskı yapan ürünlerin kullanılması önerilmemektedir.

Hastalar sakız kullanıp diş kuronları zarar görmeyince güvenerek tekrar tekrar kullanıma gider. Fakat bilinmelidir ki ilk uygulamada zarar görmeyen diş kuronları daha sonrasında zarar görme olasılığı artarak devam etmektedir. Her kullanma sonrası diş kuronları çatlayabilir, kırılma olasılıkları ve düşme ihtimalleri artar.

Kaplama Diş Fırçalanır mı?

Diş kuronları belirli başlı korunma yöntemleri ile daha uzun ömürlü hale gelmektedir. Genellikle korunma yöntemlerinin başında diş hijyeni bulunur. Diş kaplamaları kolay kolay leke tutmaz. Ancak uygulama sonrası dikkatsiz davranıldığı müddetçe lekelenme artacaktır.

Fırçalama işlemi her zaman olduğu gibi sürdürülmelidir. Günde iki kere fırçalamaya dikkat ederek ilerlemelisiniz. Diş kuronları yapıldığı ilk gün fırçalama konusunda dikkatli olmalısınız. Hassasiyet oluşabileceğinden bastırmadan nazikçe hareket etmek en doğrusu olacaktır.

Geçici Kron Ne Kadar Dayanır?

Geçici diş kuronları dayanma süresi hakkında net bir bilgi vermek oldukça zordur. Geçici olarak planlanmalarından ötürü kuron yapılırken kullanılan malzemeler çok kaliteli olmayacaktır. İdare edecek şekilde dizayn edilerek dişlere yapıştırılmaktadır.

Ortalama olarak ömürleri birkaç ay ile sınırlıdır. Sebebi de uzun süreli kuronlara geçene kadar kullanılmasının hedeflenmesidir. Asıl kuronlar hazırlandıktan sonra geçici kuronlar çıkarılacaktır. Çıkarılıp kullanılmayacak kuronlar olduğundan dayanıklılığının arttırılması hedeflenmemektedir.

Diş kuronları ile estetik gülüşe sahip olmak ister misiniz? Eğer estetik ağız yapısına sahip olmak ve daha sağlıklı olmak isterseniz doğru adrestesiniz. Mehmet Eker ve kliniğindeki diğer diş hekimleri sayesinde gülüş tasarımı yaptırabilirsiniz. Seçeceğiniz diş kaplama yöntemini kısa sürede yaptırarak hedeflediğiniz görünüme kavuşabilirsiniz.

Kaplama Dişler Neden Sızlar?

Yapılacak uygulama sırasında kullanılan malzemeler ağız yapısıyla uyum gösteren yapıda olsa da ilk günlerde yabancılık çekecektir. İlk gün diş kuronları yapıştırıldığında sızlama görülebilmektedir. Oldukça doğal olan bu durum karşısında endişe etmemelisiniz. Önerildiyse eğer ağrı kesici kullanarak sızıyı azaltabilirsiniz.

Diş kuronları yaptırmanın üzerinden aylar geçmesine rağmen sızlama gibi bir durumdan rahatsızsanız bir problem olmuş olabilir. Yapmanız gereken tek unsur diş kuronları yapan diş hekimi ile iletişime geçmektir. Gerekli kontroller sağlandıktan sonra varsa bir problem ortaya çıkacak ve yok edilmesi adına işlemler gerçekleştirilecektir.

Kaplama Diş Çıkarılıp Tekrar Takılabilir mi?

Gerekli görülen durumlarda diş kuronları çıkarılması gerekilebilir. Diş hekimi tarafından uygun görüldüğü takdirde çıkarma işlemi gerçekleştirilir. Diş kuronları zarar görmeden nazik bir şekilde davranılarak çıkarılırsa tekrar kullanılmaya da uygun halde bulunacaktır.

Çıkarılan diş kuronları üzerinden ve diş üzerinden yapıştırıcılar temizlenir. Yapıştırıcının kalmaması dişe tekrar yapıştırma sırasında tam anlamıyla temas etmeyi sağlayacaktır. Aksi takdirde diş kuronları dişin üzerinde yüksek şekilde kalır. Temizlenen diş sonrasında tekrar yapıştırılarak kullanılabilir.

Kaplama Diş Neden Koku Yapar?

Hastalar tarafından diş kuronları koku yapıyor şeklinde şikayetler gelmektedir. Normal şartlarda diş kaplama ağızda koku yapmaz. Koku yapma sebebi hesaplanamayan olumsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Kişilerin ağız kokusu çekmesi durumunda diş hekimi ile irtibata geçmesi gerekir.

Diş kokusu olma sebebi diş kuronları üzerinde oluşan besin birikmeleri ya da altta kalan dişin çürümesinden kaynaklanmaktadır. Eğer dişte çürüme varsa diş hekimi bu konu hakkında görüntülemelerini yapar ve bilgi edinir. Duruma göre tedavi süreci hesaplanarak ilerletilmektedir. Böylece ağız kokusu ortadan kalkacaktır.

Kaplama Dişler Ne Zaman Yenilenmeli?

Normal şartlarda diş kuronları uzun ömürlü kullanım alanına sahiptir. Ancak yine de kullanım ömrü tamamlandığı vakit yenilemek gerekebilmektedir. Ortalama bir diş kaplama ömrü 5-15 yıl arasında değişecektir. Özellikle dikkatsiz kullanım karşısında ömrü dolan kaplamalar tekrarlanmalıdır.

Diş hekimiyle yapacağınız kontrol randevuları sırasında yenilenme süresi hakkında genel bilgi alabilirsiniz. Alacağınız bu bilgi neticesinde doğru vakti bulabilirsiniz. İzlemeniz gereken aşamalar, daha uzun süreli kullanım için gereken kurallar detaylı olarak tarafınıza aktarılacaktır.

Kaplamanın Altındaki Diş Çürürse Ne Olur?

Olası durumlardan birisi diş kuronları altında yer alan dişin çürümesi yönünde olmaktadır. Çürüme diş hekimleri tarafından tahmin edilen unsurlardan birisidir. Her ne kadar diş kuronları dişe yapıştırılmadan önce diş üzerinde çürük tedavisi yapılsa da zaman içerisinde kontrol edilemeyen çürükler oluşabilir.

Özellikle porselen diş kuronları kullanıldığında çürük ile karşılaşma olasılığı çok yüksektir. Çünkü porselen kaplamalarda sadece dişin ön yüzeyine kaplama yapılmaktadır. Halbuki zirkonyum diş kuronları dişin tüm yüzeyine yapılan bir uygulamadır. Tüm yüzeyin kaplanması çürük oluşma olasılığını daha da azaltmaktadır.

Dişte çürük oluştuğunda diş kuronları nazikçe dişten ayrıştırılır. Ayrılan diş kuronları üzerindeki yapışkanlar temizlenir. Çürük dişler tedavi edilir. Çürüğün temizlenmesi ile birlikte diş kuronları tekrar uygun alan varsa dişe yapıştırılır. Ancak çürük ilerlemişse ve diş kurtulamıyorsa diş çekilerek boş alana diş kuronları uygulanır.

İmplant mı Yoksa Kaplama mı?

Diş kaybı karşısında kişilerin uygulayabildiği uygulamalardan birisi implant tedavisidir. İmplant tedavisinde diş kemikleri üzerine kurulan sistem ile birlikte vidalama yöntemi uygulanır. Vidalama yöntemi ile dişin daha sağlam şekilde dişte kalması sağlanacaktır.

Her ne kadar diş eksiklikleri durumunda implant mantıklı bir uygulama olsa da herkes için uygun değildir. Özellikle gençlerde ve kemik erimesi olan bireylerde implant yapılamaz. Bu gibi durumlarda diş kuronları yaptırmak daha mantıklı olacaktır.

Eğer diş kemiği üzerinde bir sorun yoksa ve kemik erimesi rahatsızlığı bulunmuyorsa implant yaptırmak daha mantıklıdır. Fakat bu tarz durumlar mevcutsa ya da bütçe olarak zorlanıyorsanız, diş kuronları kullanmak daha doğru olacaktır. Aynı işleve hitap edecek eksik diş yeri doldurulacaktır.

Dolgu mu Yoksa Kaplama mı?

Dolgu uygulaması çürük dişlerde gerçekleştirilmektedir. Çürük dişlerin temizlenmesi sonrasında dişin doğal görünümüne kazandırılması adına kullanılır. Amalgam dolgu, zirkonyum dolgu gibi farklı malzemeleri mevcuttur.

Küçük çaplı çürüklerin yok edilmesi ya da arka dişlerde oluşan kırıklarda yeterli ise dolgu kullanılması daha doğrudur. Dolgu sayesinde dişteki ağrı ya da sızı yok edilecektir. Fakat ön dişlerde meydana gelen büyük çapta kırık ya da çürük varsa kaplama yapmak daha doğru olacaktır.

Diş kuronları sayesinde ön dişlerde daha estetik görüntü elde edilmektedir. Böylece doğal diş görünümü sağlanacaktır. Dolguya nazaran daha uzun süreli kullanım imkânı sağlar. Dayanıklı yapısı sayesinde uzun vadede daha az maliyet yarattığını söylemek de mümkündür. Fakat diş kaplama yaptırmak adına en az 18 yaşında olmanız gerekir.

Geçici Kron Diş Nedir?

Diş kaplama her zaman uzun süreli kullanım hesaplanarak uygulanmamaktadır. Kimi durumlarda geçici kron uygulamasına başvurulmaktadır. Geçici kuronlar adından da anlaşıldığı üzere kısa süreli kullanım hedeflenen durumlar için geçerlidir. Asıl kullanılması gereken kuronlara geçilmeden önce ağza entegre edilir.
Geçici olarak hesaplandığından yüksek bir dayanıklılığa sahip değildir. Asıl kuronlara nazaran kırılgan yapıda bulunur. Bu yüzden hastalar geçici kuron kullanacaksa daha dikkatli olmalıdır. Aksi takdirde kolay kırılabilir, dişte kötü görünüme sebep olabilmektedir. Bu noktada diş hekimi tarafından bilgilendirme yapılacaktır.