Pedodonti latince kökenli bir kelime olup “çocuk dişleri” anlamını taşımaktadır. Çocuklukta çıkan dişler yetişkinliğe girmeye başlayınca değişmeye başlamaktadır. Süt dişleri diyebiliriz bunlara ve çocukken ilk diş hekimlerimizle tanışmamız bu şekilde olmuştur. Bu süreç altı yaşından oniki yaşına kadar sürmektedir. Bu dişlerin düzgün çıkabilmesi için diş hekiminin diş çekimini yapması daha doğru olacaktır. Çocuk dişleri ile ilgilenen hekimlere pedodontist denilmektedir. Çocukluk çağındaki dişlerimiz yapı itibari ile fizyolojisi daha farklıdır bu yüzden farklı bir uzmanlık alanı gerektirmektedir. Bu alanda uzmanlaşan hekimler bebeklikten itibaren diş gelişimini incelemektedirler. Bu dönemde oluşacak sorunlar yetişkinlik döneminde daha ciddi sorunlara neden olabilir. Bu yüzden erken teşhis her konu da olduğu gibi diş sağlığı konusunda da önemlidir.

Pedodonti Neden Önemlidir?

İlk dişlerimizin sağlığı yetişkinlik zamanında çıkan dişlerimizin sağlığını etkilemektedir. Ebeveynler çocuklarının süt dişlerine dikkat ederek çocuklarının ilerleyen yaşlarda çürüklerle uğraşmaması için gerekli önlemi almış oluşlar. Bu açıdan pedodontinin önemini anlayabiliriz. Ağız sağlığımızın yediklerimizin kalitesini etkilediğini biliyoruz. Ağzımızın içindeki bakteriler yediklerimize temas ettiği zaman onlara bulaşarak sağlığımızı etkilemektedir. Bu anlamda ağız ve diş sağlığına dikkat etmemiz genel sağlığımız için oldukça önemlidir. Yetişkinlik hayatımızda her altı ayda bir diş hekiminin kontrolünden geçmek gerekmektedir. Bu alışkanlığı çocuğumuza kazandırmak için pedodonti uzmanlarını tanıştırmak çocuğunuzun ilerleyen yaşlarında rahat etmesini sağlayabilirsiniz. Hem bu şekilde çocuğunuzun diş sağlığı ile ilgili uzman bir kişiden bilgi alarak evde de dikkat edebilirsiniz.

 

Pedodontist Kimlere Denir?

Diş hekimlerinin çocuk diş sağlığı hakkında uzmanlık yapıp kazandıkları unvanlardır. Pedodontist uzmanlarının birincil amacı çocukların ilerleyen yaşlarda çürük sorunu ile uğraşmasını engellemektir. Bu konuda koruyucu uygulamaları ebeveynlere ve çocuklara öğretmektedir. Bu alanın uzmanları kalıcı dişlerin eksilmesi veya hasar görmesi sonucunda erken müdahale ederek ağız sağlığının korunmasında yardımcı olmaktadırlar. Bu uzmanlar çocuklarla iyi anlaştıkları için çocuğunuzun diş hekimlerine karşı önyargı geliştirmesini engelleyeceklerdir. Ayrıca bu alanda uzmanlaşmak için stresli ve yoğun ortamlarda çalışmaya alışık olmak gerekmektedir. Çocuk ve ağız sağlığı hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedirler.

 

Pedodonti Uzmanlarının Tavsiyeleri

Bebeklik çağından itibaren bir uzmanın kontrolünde ağız ve diş sağlığının takip edilmesi gerekmektedir. Çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığını erken yaşlardan itibaren öğrenmesine dikkat ediniz bu şekilde ileride oluşabilecek sorunların erkenden önlemini almış olursunuz. Pedodonti uzmanlarının diğer alanlardaki yöntemleri çocukların fizyolojisine uygun hale getirirler bu şekilde doğru tedaviyi uygulayabilirler. Çocukların fizyolojisi farklı olduğundan dolayı yetişkinlere uygulanan tedaviler çocuk diş yapısına ve çene yapısına uymamaktadır. Bundan dolayı bu alanın uzmanlarına ulaşmak daha iyi olacaktır. Çocuğunuzun ağız ve diş sağlığı için bilgilendirmeleri uzman kişilerden almayı unutmayın. Bu alanın uzmanını iyice araştırmalısınız bu şekilde içiniz rahat bir şekilde gidebilirsiniz. Çocuğunuzun yeme alışkanlıklarını ayrıca kontrol etmeniz gerekmektedir. Asitli içecekler, cips gibi yiyecekler, dişleri işlevi dışında kullanmaya çalışmak (ceviz gibi sert cisimleri kırmak) dişlere ciddi zararlar verebilir.

Pedodonti Uzmanları Kaç Yaş Grubu ile İlgilenir?

Bu alanda uzmanlaşanlar bebeklik çağından 12 yaşına kadar olan yaş aralığı ile ilgilenmektedirler. Bu yaş aralığındaki bireylerin ilerde oluşabilecek sıkıntılarını önceden tespit edebilme, ağız ve diş sağlığını erken aşamalarda kontrol altına almayı amaçlamaktadırlar. Oldukça önemli bir alandır. Çünkü bu dönemde kalıcı diş kaybı dahil olmak üzere yetişkinlik döneminde oluşacak ciddi sorunların yaşanmasını engellemektedirler. Çocuk diş sağlığı uzmanları bu yüzden oldukça önemlidir. Çocukluk döneminde oluşan ağız ve diş sağlığı sorunlarını ve tedavisi hakkında bilgi almak çocuğunuzu bilinçli bir birey olarak yetişmesini sağlayacaktır. Yetişkinliğe kadar kazanılmayan diş fırçalama alışkanlığı diş çürümesini arttırmaktadır. Bu alışkanlığı ilerleyen dönemlerde kazanmak oldukça zor olabilir. Bu yüzden çocukluk çağında diş fırçalama alışkanlığını kazandırılmalıdır. Ağız ve diş sağlığımız için yediklerimize de dikkat etmek gerekmektedir. Sert cisimleri dişimizle kırmamak gerekmektedir. Bu şekilde dişlerde ciddi hasara neden olabilir. Asitli içecekler diş minesine zarar verebilir bunun yanında cips gibi içecekler de dişlerin çürümesini hızlandırabilir. Bunları sadece çocukluk çağı için değil yetişkinlik döneminde de dikkat edilmesi gerekmektedir. Fakat günümüzde yetişkinler bu tarz alışkanlıkları kazanmada zorluk çekmektedirler. Bu konuda yardım alabilmek için Uzman Diş Hekimi Mehmet Eker’in diş kliniğine başvurunuz.