Ortodonti birçok bireyin çevresinde dişleri telli olarak gördüğü bireylerin muhatap olduğu diş tedavi dalı olarak adlandırılmaktadır. Geniş tabiriyle dişlerin birbirinden ayrık, çapraşık veya uyumsuz olduğu durumları kontrol ve teşhis eden, istenmeyen bu durumları önleyen veya oluştuğu durumlarda tedavisini gerçekleştiren diş hekimliği branşı olarak da bilinmektedir. Dişlerin uyumundan görünümü konusundaki tüm problemlere yönelik tedavi yöntemleri bu alanda bulunmaktadır.

Dişler beslenmemiz açısından olduğu kadar imajımız açısından da ciddi öneme sahiptir. Bu nedenle diş görünümünün estetik açıdan da düzgün ve estetik olması her birey tarafından istenmektedir. Bu doğrultuda dişte oluşan çapraşık durumlar, alt çene ve üst çene arasındaki ileri geri farklılıkların oluşması, düzgün bir kapanış olmaması gibi durumlar erken teşhis edildiğinde çok daha kolay tedavi edilebilmektedir. Erken teşhis edilen problemler diş teli tedavisi ile koruyucu tedavi kapsamında büyümeden önlenmektedir.

Gözle görülebilir diş yapısındaki bozukluklar ortodonti tedavisi için yeterli bir sebep olsa da erken yaşlarda oluşan rahatsızlıkları daha dikkatli gözlemlemek gerekmektedir. Çenenin tam kapandığında dişlerin birbirine temas etmeme durumunun olması, alt çenedeki dişlerin veya üst çenedeki dişlerin önde yahut geride olması durumu, dudak ısırma, parmak emme gibi durumların gözlemlenmesi ortodonti muayenesi gerektirmektedir. Bunun yanı sıra sıra erken diş kayıpları yahut geç diş kayıpları bir gün solunumun ağızdan yapılması, dişlerin sıkılması veya dişlerden gıcırtı ve benzeri rahatsız edici seslerin gelmesi gibi durumlar ortodonti tedavi ihtiyacının göstergesidir.

Ortodonti Tedavi Nasıl Yapılır?

Her bireyde farklı diş yapısı gözlemlenmektedir. Mevcut duruma göre farklı teşhis ve tedavi yöntemleri oluşturulması gerekebilmektedir. Bu kapsamda hareketli apareyler kullanılabileceği gibi sabit bıraket ve metal malzemelerle de tedavi uygulanabilmektedir. Hastanın diş yapısı ve kendisi uygun olması durumunda şeffaf plakalar ile de tedavi yöntemi uygulanabilmektedir.

ortodontiErken yaşlarda problemlerin teşhis edilmesi durumunda koruyucu dolgu veya diş teli olarak adlandırılan koruyucu tedavi yöntemleri oluşabilecek problemler önceden öngörülerek uygulanabilmektedir. Diş üstünden diş çıkması gibi çeşitli diş problemleriyle de karşılaşılmaktadır. Bu ve buna benzeyen durumlarda cerrahi operasyonlara da ihtiyaç duyulabilmektedir. Öncelikle nasıl bir yol izleneceği detaylı muayene sonrasında belirlenmektedir.

Çocuklarda Ortodonti Tedavisi Yaptırma Aşamaları Neler?

Diş teli tedavisinin aşamaları hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Ama genel olarak şu şekilde sıralamak da mümkün olur;

İlk muayene doktor tarafından yapılır.
Sonrasında hazırlık aşamasına geçilir.
Hekim tarafından teşhis ve planlama yapılır.
Aktif tedavi olarak da isimlendirilen tedavi sürecine geçilmiş olur.
Sonrasında ise pasif tedavi denilen pekiştirme sürecine başlanır.

Ortodonti Tedavisi Kim Tarafından Yapılır?

Ortodonti tedavisi her diş hekimi tarafından yapılmamaktadır. Bunun için ortodontist olması gerekir. Diş hekimi ile ortodontist farkı birçok kişi tarafından merak edilir. Peki bu uzmanlık nasıl alınır? 4 yıllık uzmanlık eğitimi alınarak ya da doktora programına girmeye hak kazanmış kişiler söz konusu işlemi yapabilir.

Ortodonti Ne İşe Yarar?

Diş problemlerinde bazı durumlar zorunlu müdahaleyi gerektirebilmektedir. Ancak ortodonti genellikle zorunlu müdahale gerektirmemektedir. Ancak bazı durumlarda müdahale edilmez ise diş çürümesi veya diş kayıplarının yaşanması gibi problemler söz konusu olabilmektedir. Yine diğer bir husus bireylerin estetik bir görünüm ve estetik bir gülüş kazanabilmesi için uygulanması önemli olabilmektedir. Estetik bir gülüş ve estetik bir görünüm bireylerin özgüvenleri ve mutlulukları açısından da etkileyicidir. Göz ardı edilmeden böyle bir problemin baş göstermesi durumunda gecikmeden ortodonti uzmanına başvurmak gerekmektedir.

ortodontiOrtodonti tedavisi ile;

  • Görünüm açısından daha estetik düz bir diş yapısı oluşturulur.
  • Erken teşhis edildiği durumlarda diş estetiğini bozacak veya sağlıksız durumlar ortaya çıkaracak gidişat engellenebilir.
  • Orantılı ve düz bir dizilime sahip diş yapısının oluşturulması sayesinde diş temizliğinin de daha kolay gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.
  • Alt çene ve üst çenenin birbirlerine karşılamaması durumunda beslenme problemleri oluşacağından birbirlerine denk gelen ve tam kapanış sağlayan dişlerin oluşturulması ile beslenme konusundaki problemlerde ortadan kaldırılmaktadır.
  • Dişlerin birbirine temas etmeme veya ayrık olma gibi durumlarda oluşan peltekliğin de ortadan kalkmasa sağlanmaktadır.

Ortodonti Tedavisi Kimler için Uygun?

Bu işlem halk arasında daha çok diş teli tedavisi olarak bilinmektedir. Özellikle son yıllarda çok daha fazla uygulanmaya başladığını söyleyebiliriz. Kimler için uygun olduğu ise şu şekilde sıralanabilir;

  • Dişlerinde çarpıklık,
  • Yamukluk,
  • Eğrilik,
  • Dişlerinin arasında boşluk olan

Ve diş hekiminin uygun gördüğü herkese bu tedavi uygulanabilir.

Kimler Ortodonti Yaptıramaz?

Diş teli tedavisini kimlerin yaptırabileceği kadar kimlerin yaptıramayacağı da büyük önem arz etmektedir. Tel tedavisi görmek isteyen herkes bu tedaviyi yaptırabilir. Bunun için üst sınır yaş bulunmamaktadır. Fakat diş teli tedavisi için yaş konusunda alt sınır bulunur. Özellikle 7 yaşından daha küçük çocuklar için kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Aynı zamanda zirkonyum kaplama, diş dolgu ve kanal tedavisi gereken durumlarda da önce bu tedavilerin yapılması gerekir.

ortodontiKaç Yaşından İtibaren Ortodonti Tedavisi Yapılabilir?

Diş teli tedavisine kaç yaşında başlanacağı da hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Hastada meydana gelen bozukluğa göre en erken 7 yaşında başlanabilir. Sabit diş teli tedavisi için ise daha büyük bir yaş şartı aranmaktadır. En erken 12-13 yaşında başlanabilmektedir.

Ortodonti Tedavisi Konuşmayı Etkiler mi?

Bu konu ile alakalı çok bilinen yanlışlardan bir tanesi de söz konusu tedavinin konuşmasını etkileyeceği yönündedir. Fakat bu kesinlikle doğru değildir. Aksine tel tedavisi ile beraber kişi daha akıcı bir şekilde konuşmaya başlayacaktır. Zaten hastaların bu konudaki yoğun endişeleri tel tedavisine başlar başlamaz kaybolacaktır.

Ortodonti ile Dişler Kalıcı Düzelir mi?

Tedaviye başlamayı düşünen ya da başlamak üzere olan hastalar dişlerin kalıcı bir şekilde düzelip düzelmeyeceği hususunda endişe yaşarlar. Tedavi sonlandıktan sonra dişler eski haline dönme gayreti gösterebilirler. Bu yüzden de hekimler bazı önlemler alırlar. Burada devreye pasif tedavi denilen süreç girer. Bir diğer ismi ise pekiştirme tedavisidir. Böylece dişlerin eski bozuk ve çarpık haline dönmesi engellenir.

En İyi Ortodonti Tedavisi

ortodonti

Ortodonti

Vücudumuzda birçok organ gibi dişlerimiz de ciddi manada önemlidir. Hem görünüş hem de sindirim sisteminin bir parçası olması nedeniyle iyi bakılması ve gerekli durumlarda da uzman diş hekimlerinden destek alınması gerekmektedir. Ortodontik tedavilerinde hem teşhis açısından hem de tedavi açısından deneyimli doktorların tercih edilmesi önemlidir. Alanında uzman ve donanımı anlamında da yeterli kliniklerin seçilmesi de tedavinin başarıyla tamamlanması için gereklidir.

Ortodonti tedavisi 10 ay ile 3 yıl arasında değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle doktorunuzu iyi araştırıp özellikle masraflar konusunda ve yapılan işlerde verilen garanti konusunda güvence almanız gerekmektedir.

Ortodonti Sonrası Şeffaf Plak Pekiştirme Tedavisi Nedir?

Şeffaf plak pekiştirme tedavisi aktif diş teli tedavisinden sonra devreye giren süreçtir. Bu süreçte dişlerin eski haline dönmesini engellemek amaçlanır. Şeffaf plak dişleri adeta bir lens gibi tamamen sarar. Ayrıca saydam ve sert bir yapıya sahiptir. Hastalar bu plağı takıp çıkarabilmektedir. Konuşurken ya da gülerken belli olmaz. Bu nedenle hastalar estetik bir kaygı içerisinde olmazlar.

Ortodonti Fiyatları Ne Kadar?

Konu ile alakalı belki de en çok merak edilen konu da diş teli tedavisinin maddi yönüdür. Tel tedavisi için net bir fiyatlandırma yapmak mümkün değildir. Çünkü hastanın diş yapısının durumu fiyatı doğrudan etkilemektedir. Bu nedenle hekimin öncelikle muayene etmesi gerekir. Sonrasında fiyat konusu konuşulacaktır. Siz de böyle bir tedaviye ihtiyaç duyuyorsanız öncelikle kliniğimize gelerek muayene olup ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.

ortodontiBu kapsamda alanında uzman kadrosuyla hizmet vermekte olan Mehmet Eker Diş Kliniği garantili hizmetleri ile sizleri beklemektedir. Yaşadığınız her türlü diş ve diş eti ve estetik diş hekimliği konusunda detaylı bilgi ve tedavi yöntemleri bulunmaktadır. İnternet üzerinden ya telefon üzerinden sizlerde bilgi edinebilir, kolaylıklar randevu alabilirsiniz.

Ortodonti Tedavisi Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Ortodonti tedavisi özel bir şekilde uygulanan ve uzmanlık alanı gerektiren uygulamadır. Hastalar tarafından sadece ortodonti nedir şeklinde değil çok daha farklı konularda merak edilenler bulunmaktadır.

Diş sağlığı kapsamında önemli olan ve uzman bir diş hekimliği kliniği tarafından gerçekleştiren bu işlem hakkında hastaların bilgili olması gerekir. Ortodonti tedavisinde sık sorulan sorular ile siz de pek çok sorunuzun cevabını bulabilirsiniz. Çok daha fazla bilgi için sorulara bakabilirsiniz:

Ortodonti Neye Bakar?

Gülüş tasarımı sırasında da çok defa uygulanan bu yöntem için ortodonti denmektedir. Bu kapsamda akla ilk olarak diş telleri gelse de durum bununla sınırlı değildir. Plaklarla ortodontik tedavi sağlanabildiği gibi çok daha farklı yöntemler mevcuttur.
Sadece dişin dış tarafına değil, diş içine tel uygulaması yapılabilir. Diş düzeltmesi dışında çene yamukluğu ve şekil bozuklukları gibi durumlarla da ilgilendiği görülmektedir. 20lik dişler de ilgili alanlarından birisidir.

Diş Hekimi Ortodontist Farkı Nedir? Ortodontist Nedir?

Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olup beş yıllık eğitim almış kişilere diş hekimi denmektedir. Genel sorunlara bakan, dolgu yapan, diş beyazlatma uygulaması yapan doktorlardır. Diş hekimi uzmanlık alanı belirleyip bir dört sene kadar daha uzmanlık eğitimi aldığında uzman diş hekimi olur.
Ortodontist bahsedilen bu özel uzmanlık alanlarındandır. Normal diş hekimlerinin yapabildiği işleri yapabilmek ile birlikte herkesin uygulayamayacağı kendi alanına özgü uygulamaları da gerçekleştirmektedir.

Ortodontist Diş Dolgusu Yapar mı?

Evet yapabilir. Fakat diş hekimin kendi prensip ve durumuna göre hareket edilebileceğini unutmamalısınız. Doktorunuz tarafından diş dolgusu yapılması gerektiğine karar verilebilir. Fakat kendisi bu dolguyu kendisi yapmak yerine klinikte yer alan farklı bir diş hekimine yönlendirebilir. Çoğu zaman uzman doktorlarda bu tarz uygulamaların yapıldığı görülmez. Ancak kendilerinin dolgu yapma yetkisi pek hayli bulunmaktadır.

Ortodonti Diş Çeker mi?

Uzmanlık alanının dışında normal diş hekimi eğitimi aldıkları için diş çekimi yapabilirler. Gerekli bilgi ve tecrübeleri bulunmaktadır. Ancak uygulama yapıp yapmamak konusunda serbesttir. Eğer gerekli bir diş çekimi yapılacaksa bunu farklı diş hekimleri ortaklığı ile gerçekleştirebilir. Normal diş çekiminin yanı sıra yirmilik diş çekimi konusunda da bilgilidir. Çene cerrahi kapsamında zorlu olan 20’lik diş çekimini üstlenebilir, ameliyat yapabilir.

Ortodonti Tedavisi Zor mu?

Klasik diş tedavilerine göre ortodonti tedavisi zorlu olabilmektedir. Ancak göz korkutacak düzeyde bir zorluğu olmadığını belirtmek de fayda var. Aynı zamanda hastaların bunu belirleyici konumda olduğunu söylemek de mümkün. Görece diğer tedavilere göre uzun sürmesi bu uygulamanın zorlu olduğunu düşüncesinin yaygınlaşmasına neden olmaktadır.
Doğru bir uzman hekim ve klinik seçimi ile süreci kolaylaştırmak mümkündür. Sürekli aynı doktorla görüşeceğinizden ne kadar profesyonel bir hekim seçimi yaparsanız süreç o denli kolay ilerleyecektir.
Hasta olarak sizlerin de süreci kolaylaştırması mümkündür. Yapılması gereken tek şey diş hekimi tarafından belirtilen kurallara uymaktır. Düzenli kontroller ve kurallara uyulması ile birlikte sürecin ne kadar hızlı geçtiğin dahi anlamayacaksınız. Kısa sürede kolaylıkla tel ya da diğer tedavilerinizi olabilirsiniz.

Ortodonti Acı Verir mi?

Yapılacak yönteme göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Eğer uygulama bir diş çekimi ile sınırlıysa sadece ilk birkaç gün içinde hassasiyet oluşacaktır. Sonraki günlerde hiçbir rahatsızlık duymadan hayatınıza dönebilirsiniz.

Toplumda hastaların aklında bu bölüm denildiğinde ilk olarak diş teli gelmektedir. Diş teli kullanımında da ağrı ve acı yaşandığı yönünde ön yargılar mevcuttur. Her bireyin ağız ve çene yapısı değişiklik gösterir. En çarpık ve yamuk dişlerde dahi birkaç ay içerisinde düzeltilme sağlanmaktadır. Üstelik yüksek bir acı durumu da söz konusu değildir.

İlk defa tel takıldığında ve randevularda telin sıkılaştırılmasında ilk gün boyunca dişlere ekstra bir yük binecektir. Bu normal bir diş ağrısından ziyade daha çok hassasiyet ile alakalıdır.  Baskıdan ötürü bir farklılık hissedilebilir. Dayanamayacak düzeyde bir durum söz konusu değildir ancak yine de bu tarz bir ağrıya acı eşiğiniz dayanmıyorsa hekim tarafından önerilen ağrı kesiciler kullanılabilir.

Son olarak ortodonti tedavi yöntemleri arasında çene yapısında düzeltme meydana getirecekseniz diş telinde olduğu gibi sabırlı olmanız gerekir. Süreç diş düzeltmesi ile benzerlik içerir. Fakat farklılıkları da bulunur. Çene yamukluğunu gidermek daha uzun sürebilir ve ağrı bir miktar yayılabilir. Yine de yüksek bir acı duyulmaz.

Ortodonti Zararlı mı?

Ortodonti tedavisi hiçbir şekilde zararlı olmayan aksine faydalı işlemlerdendir. Kişilerin yamuk ve çarpık dişlerinde düzelme meydana getirir. Özellikle estetik anlamda kaygı yaratan bu durumun sonlanarak daha özgüveni bir konuşma ve gülüş sağlamaktadır.

Diğer taraftan çene ile alakalı bir işlem uygulanması da yüksek fayda içerir. Çene yamukluğu çene bölgesinde ağrı, baş ve kulağa doğru ağrı, dişlerde baskı, yemek tüketim sırasında çiğneme problemleri yaratır. Bu problemlerin sürekli olarak yaşanması hastada sabır bırakmaz. Halbuki yapılacak tedavi ile sorunlardan kurtulmak mümkün.

30 Yaşından Sonra Diş Teli Takılır mı?

Gençlerde yaygın olarak görülen ortodonti diş teli tedavisi ilerleyen yaşlarda bireylerde tedirginlik ve kaygı yaratmaktadır. 30 yaşında bireylerin uygun görülmesi dahilinde diş teli takmaması için herhangi bir kısıtlaması bulunmaz. Tam tersine daha geç olmadan taktırması daha faydalı olacaktır.

İlerleyen yaş ile birlikte diş kemiklerinde ve dişlerde oturma görülür. Erken yaşlarda bu kemiklere etki etmek daha kolaydır. Ancak yaşın ilerlemesi ile birlikte kaynayan dişlerde değişim yaratmak mümkün olsa da zordur. Sürecin uzamasında yaşın etkisi de büyüktür. 30 yaşında bir birey bu yüzden daha geç olmadan gönül rahatlığıyla tel taktırabilir.

Kimler Ortodonti Tedavisi Olamaz?

Her ne kadar faydalı ve yararlı bir uygulama olarak görülse de yapılan bu işlemin bazı hastalara uygun olmadığını belirtmek gerekir. Özellikle erken yaştaki çocuklar için önerilmeyen bir yöntemdir. Çünkü çocukların ağız ve diş kemik yapısı henüz gelişmemiştir. Yapılacak uygulama gelişime engel olabildiği gibi ilerleyen dönemlerde tedavinin etkisini de yitirebilir.

Beş yaşından küçüklere uygun olmadığı belirtilmektedir. Özellikle 16 yaşından itibaren uygulama yapmak en doğrusudur. Eğer hasta yaş konusunda sorun yaşamıyorsa ve kuralları karşılıyorsa tedavi olabilir. Ancak hastada kemik erimesi gibi bir durum söz konusuysa doktoru ile durumu paylaşmalıdır. Kemik erimesinin etkilerine bağlı olarak ortodonti tedavisi uygulanacaktır.

Ağızda Çürük Varken Tel Takılır mı?

Ortodonti tedavisi öncesi çürük dişlerin tedavi edilmesi gerekir. Tel takıldıktan sonra dişlere dolgu, temizlik gibi müdahaleler yapılmaz. Bu yüzden kişilerin tedavi öncesinde bir diş hekimi aracılığıyla çürüklerinden kurtulması gerekir. Dolgu işlemleri tamamlandıktan sonra gerekli tedavi için hazırlıklar yapılacaktır.

Hangi Dişlere Tel Takılmaz?

Dişlerin yapısına bağlı olarak tel takılma kararı uzman diş hekimi tarafından verilmektedir. Çoğunlukla neredeyse tüm diş tiplerine tel takmak mümkündür. Ancak istisna olarak bazı diş tipleri buna uygun olmayabilir. Dişte yüksek derecede çürüme ve hatta kaybetmeye yakın bir durum varsa tel takılmaz. Diş eti problemleri, çene problemi varsa bunlar tedavi edilmeden de diş teli takılma kararı verilmez.

Üç Tane Dişe Tel Takılır mı?

Hastanın diş yapısı incelendiğinde eğer birkaç yan yana olan dişte problem varsa tüm dişlere tel takılmak zorunda olmayabilir. Fakat bahsedilen bu durum değerlendirmeler kapsamında karar verilecek bir durumdur. Her ne kadar bir ya da iki dişte yamukluk olsa da çevre dişlerin durumu da önemlidir. Diş asıl kanalında, boşluğunda değilse diğer dişlere de takmak gerekir. Ağız yapısı uygunsa ortodonti tedavisi birkaç tane tele diş uygulamak yeterlidir.

Ortodonti Kaç Ay Sürer?

Hastadan hastaya değişen bir tedavi süreci bulunmaktadır. Ortalama bir tedavi süresi olarak diş hekimleri tarafından 6 ay 1 sene verilmektedir. Birden fazla dişte çarpıklık ya da yamukluk varsa ve hatta diş çekimi yapıldıysa süre uzayabilir. Ortak bir süreden bahsetmek mümkün olmadığından uzman diş hekimi tarafından tahmini bir süre verilecektir.
Tedavi süresini belirleyen durumlardan birisi hastanın izlediği yol olacaktır. Doktor tarafından belirtilen kurallara uymak, sürenin azalmasında etkilidir. Lastikleri zamanında kullanmak, zararlı yiyeceklerden uzak durmak ya da şeffaf plak tedavisinde uzun süre plakları takmak süreyi doğrudan etkileyecektir.

Diş Teli Yüzü Değiştirir mi?

Estetik kaygı ile gerçekleştirilen tedavide hastalar tarafından farklı noktalarda kaygılar oluşmaktadır. Diş teli kullanmak sadece diş yapısında değişim meydana getirir. Kişinin yüzünde herhangi bir değişime sebep olmaz, olamaz. Eğer bu tarz bir kaygınız varsa rahat olabilir ve tedaviyi yaptırabilirsiniz.

Diş Teli Çıktıktan Sonra Dudak Küçülür mü?

Ortodonti tedavi sürecinde ağız yapınız küçükse braketlerden dolayı çok ufak bir miktarda dudaklarınız dolgun gözükebilir. Fakat bunu sizin dışınızda birisinin fark etmesi neredeyse imkânsızdır. Uzun süren tedavi sürecinde gözünüz bu görünüme alışacağı için tel çıktıktan sonra dudaklarınız eski formunu alır.

Dudaklarınızın her zamanki formunu alması, dudakta küçülme anlamına gelmez. Sadece tedavi sürecinde alışık olduğunuz ve görece daha dolgun olan dudaklarınızın olmaması bu hissiyatı yaratmaktadır. Tel tedavisi ya da diğer ortodontik tedaviler hiçbir şekilde yüzde, dudakta farklılaşmaya sebebiyet vermez.

Ortodonti Tedavisi Neden Pahalı?

Hastaların ortodonti tedavi fiyatları konusunda şikayetçi olabildiği durumlar meydana gelmektedir. Diğer diş tedavilerine göre ortodonti fiyatları daha yüksektir. Uzmanlık alanı gerektirmesi, kullanılan malzemelerin maliyeti, kur değişimi, uzman doktorun harcadığı efor ve emek, uzun süreli bir süreç olması fiyatların artışına neden olmaktadır.

Uygun fiyatların yanı sıra görece daha eğlenceli ve güven duygusu ile kaygısız ortodonti tedavileri için Mehmet Eker ve diğer diş hekimlerinin bulunduğu kliniğimize başvurabilirsiniz.

Diş Teli Dişleri Sarartır mı?

Diş teli kullanmanın amacı diş yapısını düzeltmek ve düzenlemektir. Kullanım sırasında bazı kısmi zorluklar ortaya çıkabilir. Normal dişlere nazaran temizlemek ve fırçalamak zor gelebilir. Eğer doğru ve düzenli fırçalama yapılmazsa sararma meydana gelir. Sararmanın oluşma sebebi gerekli hijyeni sağlamamaktan oluşur. Ara yüz fırçası, her yemek sonrası fırçalama yapılırsa sararma olmaz.

Diş Teli Çürüğe Yol Açar mı?

Düşük bir ihtimal olsa da diş teli çürümeye neden olur. Sebebi gerekli diş temizliği sağlamamaktan kaynaklanır. Teller diş fırçasının istenen düzeyde diş aralarına girmesine engel olmaktadır. Zaten kullanılan tellerde ve braket aralarında besin artıkları birikmektedir. Bu birikmeye engel olunmaz tam temizlenmez ise çürüme meydana gelir.

Diş Teli Fırçalamazsak Ne Olur?

Ortodonti tedavisi esnasında en kritik ve önemli unsurlardan birisi diş teli fırçalamasına önem vermektir. Eğer diş tellerini fırçalamazsanız başta diş etlerinde sorunlar çıkmaya ve diş taşı oluşumu başlar. Sonrasında renk değişimi meydana gelir. Hala beklenen tepki verilmez ise ilerleyen süreçte çürüme bile meydana gelebilir.

Diş Teli Ağız Kokusu Yapar mı?

Tel kullanmak ağız kokusu problemi yaratmaz. Ağız kokusu oluşmasının temel sebebi hijyen problemi oluşmasıdır. Gerekli temizliğin yapılmaması, fırçalama olmamasından  ötürü ağız kokusu oluşacaktır. Aksi takdirde normal şartlarda bahsedilen şekilde olumsuz bir durumun meydana gelmesi muhtemel değildir.

Diş Teli Her Ay Değişir mi?

Tel kullanıldığı süre zarfında sık sık uzman diş hekimi ile görüşmeniz gerekmez. Duruma göre ayda bir ya da iki ay da bir randevu oluşturulmaktadır. Muayene sırasında doktor tarafından kesin olarak lastik değişimi yapılır. Değişim dişin kayma ve ilerlemesine göre belirlenecektir. Tel değişimi de ilk başlarda kalın tel olurken sonradan ince tel ile değiştirilir. Fakat her randevuda tel değişimi olmak zorunda değil.

Diş Teli İlk Gün Ne Yenmeli?

Ortodonti tedavi sürecinde uyulması gereken kurallar mevcuttur. Yenmemesi gereken yiyecek ve içecekler özellikle sınırlandırılmıştır. Fakat diş teli takıldığı ilk gün yenmesi gereken besinler gibi bir liste yoktur. Zorunluluk da yoktur. Sadece ilk gün dişlerde ekstra baskı hissedileceğinden çiğnenmesi zor gıdalar tercih edilmezse daha iyi olur.

Diş Teli ile Bira İçilir mi?

Dişe takılan teller asitli gıdalardan etkilenmektedir. Tellerde erime, lastiklerde sararma ve dişlerde de renk değişimine neden olur. Bu aşamada bireylerin asitli içecekler gibi alkol tüketmesi de yasaktır. Mümkünse tel tedavisi sırasında hiç tüketilmemelidir. İçilecekse çok nadir zamanlarda az içilmesi gerekir.

Kahve Diş Teline Zarar Verir mi?

Kahve içmek normal şartlarda dahi dişlere zararlıdır. Diş yüzeyinde sararma ve renk değişimine neden olmaktadır. Günlük tüketimin aşılması neticesinde zararlı olmaktadır. Normal zamanlarda zararlı olan kahve diş teli takılırken daha da risklidir. Telden dolayı dişlerinizi iyi temizleyemezseniz problem yaşanır. Kahve, tele zarar verir.

Diş Teli ile Ne Yenmez?

Ortodonti tedavisi esnasında uzman diş hekimi tarafından yenmemesi gereken besinler hakkında bilgi verilir. Zeytin, ceviz, fındık gibi sert ve çekirdekli yiyecekler tüketilmemelidir. Braketleri kırma olasılığı çok yüksektir. Sakız gibi yapışkan şekerli gıdaları da yememek gerekiyor. Braketlere yapışması muhtemeldir. Asitli gıdalar, kahve, çay ve alkol de alınmamalıdır.

Diş Teli Çıktı Ne Yapmalıyım?

Tedavi süreci bittikten sonra ortodonti sonrası iki farklı yöntem izlenebilmektedir. Eğer diş hekimi de uygun görürse dişlerin iç kısmına tel takılır. İç dişe tel takılması uzun vadede dişlerin yer değiştirmemesi içindir. İkinci durumda ise şeffaf plak verilmektedir. Şeffaf plaklar iç tel gibi dişlerin yapısını korumayı sağlar. Uzun süre kullanılmalıdır.

Diş Teli Çıktıktan Sonra Plak Nasıl Kullanılmalı?

Ortodonti tedavisi sonrası plak kullanımı uzun süreli gerçekleşmelidir. Sadece yemek yerken ve kahve, çay tüketirken plakları çıkarmak gerekiyor. Sadece su içerken plaklar dişte bulunabilir. Uyurken, gün içinde plaklar saatlerde kullanılmalıdır. Yemek sonrası dişler ile birlikte plak da temizlenerek dişe geçirilmelidir.

Yamuk Dişler Tel Olmadan Nasıl Düzelir?

Ortodonti diş teli tedavisi ile sınırlı kalmaz. Yamuk dişleri düzeltmek adına şeffaf plak tedavisi kullanabilirsiniz. Şeffaf plak tedavisi ile herhangi bir tel takmadan da dişlerde düzelme meydana getirebilirsiniz. Tel ile aynı işleve hizmet etmesinden dolayı özellikle küçük çocuklarda sık sık kullanılır.