Diş Protezleri Hakkında Merak Edilen Sorular ve Cevapları

Diş protezleri hakkında merak edilen çeşitli sorular bulunmaktadır. Başta protez diş nedir ile başlayan bu araştırmalar; protez diş çeşitleri, sabit protez diş yapımı ve kullanıma hazır hale gelen protezlerin hijyeni ile devam etmektedir.

Diş protezleri takıldıktan sonra ve öncesinde yapılacaklar hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Doğal dişlerin yerine kullanılan diş protezleri hakkında merak edilen sorular bir araya getirildi, cevaplar sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Diş Protezi Nedir?

Diş protezleri, ağızda farklı sebeplere bağlı olarak oluşan diş kayıpları karşısında uygulanan bir yöntemdir. Protez dişler sayesinde ağızda meydana gelen boşluklar doldurulmaktadır. Özellikle diş protezleri ileri yaştaki kişiler tarafından tercih edilmektedir. Amaç doğal dişe yakın bir görünüm sağlamaktır.

Uygulanacak olan diş protezleri sadece estetik görünüm amacıyla tercih edilmez. Temel amaçlardan birisi çiğneme, yemek yeme gibi ihtiyaçları karşılayabilmektedir. Travmatik kaza ya da ileri yaşa bağlı olarak çoklu diş kaybı meydana gelir. Oluşan bu kayıplar neticesinde hastanın fizyolojik ve psikolojik anlamda etkilenmesi sonucunda diş protezleri yapılmaktadır.

Protez Diş Modelleri Nasıl Belirlenir?

Kaybedilen dişlerin yerine yapılması amacıyla doğal bir görünüm elde etmeyi sağlayan protez diş çeşitleri kullanılmaktadır. Estetik diş hekimliği tarafından da ele alınan bu konuda farklı protez dişlerin bulunduğunu söylemek mümkün.

Protez takıldıktan sonra iyi hissetmek, ağız yapısına uygun sabit diş üretmek adına bilgi almak için detaylı bilgi verilmektedir. Diş sağlığı kadar estetik görünüm adına kişiye özel modeller kullanılır.

Ortodonti porselen diş uygulamalarında olduğu gibi diş hekimi uygulama öncesi hastanın ağız yapısını inceler. Hasta ile birlikte uygun diş boyutları ve görünümü saptanır. Uygulanacak yönteme göre diş protezleri şekillendirilir. Laboratuvarda özel olarak hasta için hazırlanan diş protezleri daha sonra hastaya takılır. Modeller uzman görüşü ve hasta isteğine göre belirlenmektedir.

Protez Diş Kaç Günde Takılır?

Diş protezleri uygulaması için ortalama 4-5 seans yapılması gerekmektedir. Farklı aşamaların izlenmesi ile birlikte hastanın ağız yapısına uygun diş protezleri üretilmektedir. Genel muayene, diş eti ve diğer yapıların incelenmesi başlıca adımlardır.

İkinci aşamada diş protezleri için ölçü alınır ve hasta ile birlikte ortak karar verilir. Protezin sahip olması gereken boyutlar ve büyüklük saptanır. Ölçü alındıktan sonra diş protezleri üretimi için hazırlıklar yapılır.

Diş protezleri hazır olduktan sonra ağza takılarak deneme yapılır. Birkaç kere prova yapılması gerekecektir. Diş etlerine ve varsa diğer diş yapılarına uyum sağladığını görmek gerekir. Diş protezleri için tüm bu aşamalar sağlandıktan sonra uygulama son bulabilir. 4-5 seans ortalama 2-3 hafta içinde gerçekleşecektir.

En İyi Takma Diş Hangisi?

Var olan diş protezleri arasında en iyi olarak sınıflama yapmak oldukça zordur. Çünkü hastanın ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına günümüzde birden fazla diş protezleri bulunmaktadır. Her bir diş protez çeşitleri farklı amaca hizmet etmektedir. Amaca bağlı olarak ilerlemek en iyi olanı seçmeye yardımcı olacaktır.

En iyi diş protezleri adına diş hekiminden bilgi alarak karar vermek gerekir. Diş hekiminiz size en uygun olan diş protezi hakkında bilgi verecektir. Çoklu diş kayıplarında ya da diş etine bağlı olarak değişik modeller kullanmanız gerekebilir. Sağlıklı ve en iyi olan diş protezleri şüphesiz ağız yapınıza uyum sağlayacak olandır.

Yeni Nesil Diş Protezi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Günümüzde gerçekleşen uygulamalar arasında yeni nesil diş protezleri bulunmaktadır. Yeni nesil olarak adlandırılmasının farklı sebepleri vardır. Doğal dişe daha yakın görünüm sağlaması ve uzun süre kullanılması diğerlerinden ayrılan özellikleridir.

Sadece görünüm değil aynı zamanda ağız yapısına uyum sağlaması da diğer diş protezleri arasında öne çıkmasına yaramaktadır. Kısa sürede uygulamaya ve kullanmaya hazır hale gelmektedir. Hastanın ekstra zorlanmasına, işlem yapmasına gerek yoktur. Tedavi süreci benzerlik içererek ilerlemektedir.

Protez Dişe Kaç Günde Alışılır?

Kişilerin diş protezleri kullanması ile birlikte ilk etapta garipseme yaşadığı görülmektedir. Özellikle uzun süre dişsiz kalan bireylerde sık rastlanmaktadır. Doğal olan bu durum zaman içerisinde azalacaktır. Hasta protez dişleri ile uyum sağlayarak normal yaşantısına devam edebilecektir. Ortalama 1-2 hafta içerisinde diş protezleri uyumu tamamlanmaktadır.

Protez Diş Takıldıktan Kaç Saat Sonra Yemek Yenir?

İlk gün diş protezleri takılan kişinin dikkatli olması gerekir. Her ne kadar sağlıklı ve ağza uyum sağlayan yapılar olsa da çok yüklenmemek şarttır. Protezlere uyum sağlamaya çalışan diş etleri özellikle çok baskıya maruz kalmamalıdır. Diş protezleri takıldıktan 1 saat sonra yemek yenebilir. Aşırı sıcak ve soğuktan uzak durmak gerekebilir.

Protez Dişin Ömrü Ne Kadardır?

Diş protezleri günümüzde kaliteli malzemelerden üretilmektedir. Üretilen bu dişlerin kullanım ömrü genelde uzun süreli hesaplanarak hastalara sunulmaktadır. Yalnız her ne kadar yüksek kalite ve teknoloji kullanılsa da zaman içerisinde hastanın kullanımına bağlı olarak diş protezleri yıpranabilmektedir.

Ortalama olarak diş protezleri 10 yıla varan bir dayanıklılığa sahiptir. Ancak diş uzmanları tarafından istenen şekilde diş protezleri kullanılabilmesi amacıyla belirli sürelerde yenilenmesi gerektiği önerisi gelmektedir.

Diş Protezleri Kaç Yılda Bir Yenilenir?

Diş hekimleri tarafından diş protezleri yenilenmesi adına hastalara bilgilendirme yapılmaktadır. Gerek diş protezi yapmadan önce gerekse kontroller sırasında sağlanmaktadır. Diş protezleri yenilendiği müddetçe daha sağlıklı şekilde kullanım gerçekleşecektir.

Doktorlar tarafından önerilen diş protezleri yenileme süresi 5 senede bir olmaktadır. Beş senesi dolan kişiler protezlerinde sorun yaşamadığını düşünse de diş etlerine etkisi olabilir. Diş eti kontrolü ve yıpranan diş protezleri uzaklaştırılması için gerçekleştirilir.

Protez Diş Düşer mi?

Sık karşılanmayan ancak nadirde olsa hastalarda görülen durumlardan birisi diş protezleri düşmesidir. Diş protezi düşmesi belirli sebeplere bağlı olarak gerçekleşir. Bunların başında da kemik erimesi gelmektedir.

Hastanın sonradan oluşan ya da ilerleyen bir kemik erimesi mevcutsa protez dişte düşme meydana gelebilir. Tam anlamıyla düşmeden önce gevşemesinden dolayı da hasta tarafından fark edilmektedir. Gevşeme fark edildiği an diş hekimi ile görüşülerek konu hakkında bilgi verilmelidir.

Protez Diş Acıtır mı?

Protez olarak yapılan dişlerin hastada acı yaratması neredeyse imkânsızdır. Hastanın diş etine bir etki yaratılmadığı için acıma meydana gelmez. Diş protezleri kullanıldığı ilk günler sadece farklı bir hissiyat yaratır. Acı anlamına gelmez ve uygulama sırasında da herhangi bir acı yaşanmayacaktır.
Hasta eğer diş protezi kullanmaya başladıktan çok sonra acı hissiyatı hissediyorsa normal gitmeyen bir durum söz konusudur. Oluşan bu durum karşısında diş hekimi ile iletişime geçmek en doğrusudur. Diş eti ya da protezlerde meydana gelen anormal durum ortadan kaldırıldığında acı da son bulacaktır.

Protez Diş Ağrı Yapar mı?

Protez kullanımı olmayan diş alanında sağlandığı için diş etine olumsuz bir etkisi oluşmaz. Yalnız diş doktorunun belirttiği şekilde kullanım gerçekleştirmek gerekir. Bununla birlikte ağızda doğal diş varsa ve bu dişlerde kapsanarak diş protezleri yapılıyorsa dişte ağrı gelmesi ilk gün olasıdır.

Yeni Protez Diş Gece Çıkarılır mı?

Diş protezleri yeni kullanılmaya başlandığında ilk zamanlarda çıkarılmaması önerilmektedir. Sebebi diş protezinin diş eti ve genel ağız yapısıyla uyum sağlamasıdır. İlk zamanlar doktor tarafından net bir süre olarak belirlenecektir. Belirtilen süre zarfında gece ya da gün içinde protez çıkarılmamalıdır.

Fakat belirtilen zaman dilimi geçtikten sonra diş etlerinin dinlenmesi gerekir. Diş etinin formunda bozulma ve ezilme meydana gelmemesi adına geceleri diş protezleri çıkarılmalıdır. Böylece ağız ve diş etleri dinlenecektir. Gün içinde de eğer boş vaktiniz varsa diş protezi çıkarılmalıdır.

Protez Diş Gece Çıkarılmazsa Ne Olur?

Gece diş protezleri çıkarılması kuraldır. Diş etlerinin dinlenmesi kadar diş protezi de temizlenecektir. Hijyen durumu elde edilmesi adına gereklidir. Eğer diş protezi gece çıkarılmazsa diş eti sürekli olarak baskı halinde olur. Zaman içerisinde diş etleri üzerinde yumuşama meydana gelecektir.

Protez Diş Fırçalanır mı?

Protez dişler yabancı maddelerden elde edilmiş olsa da doğal dişler gibi zarar görmeye oldukça açıktır. Kendi dişlerinizde olduğu gibi protez dişleri günde en az 2 kere fırçalamanız gerekiyor. Ve hatta diş protezini korumak ve diğer dişlerinde çürümesini engellemek adına ara fırçası kullanılmalı. Ara fırçası ile birlikte diş ipi de tercih edilebilir.

Diş Protezleri Nasıl Temizlenir?

Diş protezleri hijyeni farklı şekillerde sağlanmaktadır. Hijyeni gerçekleştirmek adına temel yöntemlerden birisi diş fırçalamaktır. Doğru diş macunları ile diş protezleri fırçalanmalıdır. Bakteri ve yemek artıkları böylece protezlerden uzak duracaktır.

İkinci yöntem ise diş hekimi tarafından önerilen temizleyicileri kullanmaktır. Eczanelerden alınan protez temizleyicileri suda eritebilirsiniz. Eritilen bu sıvı içine protezinizi koyarak sabaha kadar temizlenmesini sağlamak mümkün. Öneri olarak sunuluyorsa mutlaka kullanılmalıdır.

Protez Diş Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Protez diş fiyatları en çok araştırılan konulardan birisidir. Hastalar tarafından diş protezleri ücretleri araştırılarak karar verilmektedir. Ücretler klinikler arasında değişiklik gösteren yapıya sahiptir. Bu yüzden ücret bilgisi edinmek gerekir. Diş hekimleri ve klinikler aracılığıyla en net bilgilere ulaşmak mümkündür.

Fiyat bilgisi kadar fiyatı etkileyen hususlar hakkında bilgi sahibi olmanız, araştırma sırasında kolaylık sağlayacaktır. Protez fiyatları belirlenirken öncelikle hastaya yapılacak protez yöntemi etkilidir. Yöntem ne kadar yeni nesil ve yüksek teknoloji içeriyorsa malzemesine de bağlı olarak fiyatta artışa neden olacaktır.

Diş hekiminin tanınırlığı ve bilinirliği fiyatlarda dalgalanmaya sebep olabilir. Kişinin tecrübesi ile bu durum birleştiğinde diş protezleri ücretleri farklılaşacaktır. Protez diş uygulaması yapılacak diş sayısı da etkileyici olan bir diğer unsurdur. Ne kadar fazla dişi kapsarsa o denli fiyat belirlemesi yapılır.

Güncel kur ve malzeme maliyetine bağlı olarak diş protezleri fiyatı sürekli değişmektedir. Güncel bilgiyi edinmek istiyorsanız Mehmet Eker ve çalışma arkadaşlarının bulunduğu klinik ile iletişime geçebilirsiniz. Kısa sürede randevu alarak ilk muayeneyi olup uygunluğunuzu görmeniz mümkün. Fiyat bilgisi ve ödeme imkânları konusunda bilgi aldıktan sonra uygulama yaptırabilirsiniz.

Diş Protezleri Sirkeli Suda Bekletmek Doğru mu?

Diş protezleri asitli içeceklerden etkilenen bir yapıya sahiptir. Normal şartlarda asitli içeceklerin hasta tarafından içilmesi bile önerilmez. Çünkü uzun süreli kullanım sonrasında protezde aşınmalar meydana gelecektir. Aşınmanın ilerlemesi kullanım ömrünü kısaltan bir duruma sebebiyet verir.

Sirke de kendi başına asidik yapıya sahiptir. Her ne kadar sirke doğal temizleyici olarak kabul görse de yanlış bir durumdur. Çünkü sirkede bekletilen protez zamanla zarar görmeye yüz tutacaktır. Eğer amaç diş protezi hijyeni sağlamak ise bunu doğru yöntemlerle gerçekleştirmek şarttır. Sirkeli suda bekletmek doğru olmaz.

Protez Diş Çürür mü?

Protez diş bakımı doğru şekillerde gerçekleştirilmediği takdirde hem protez dişe hem de doğal dişe olumsuz etkisi olacaktır. Mevcut protez malzemesi üzerinde ve doğal dişler arasında besin birikmesi meydana gelir. Bu birikme sonucunda çürümenin oluşması oldukça doğal bir durumdur.

Protez Diş Yutulursa Ne Olur?

Yaptırılan diş protezleri beklemeyen bir durum karşısında yutulabilmektedir. Dişin yutulması tehlikeli bir durum oluşturabilir. Fakat burada karar verici olan uzman kişiler olmaktadır. Protez, boğaza takılmadan mideye kadar indiyse doktor tarafından genel kontrol gerçekleşmektedir.

Kontroller sırasında görüntüleme teknikleri kullanılmaktadır. Günlük olarak muayene yapılır ve röntgen ile diş protezi görülmeye çalışılır. Ekstrem bir durum söz konusu değilse protezin sindirilerek vücuttan atılması beklenir. Doğal olarak vücuttan atılması mümkünse beklenir farklı tepkiler ortaya çıkarsa müdahale edilmektedir.

Diş Protez Teknolojisi Hangi Hastalar için Uygun?

Diş protezleri uygulanmak için hastaların uygun koşulları taşıması gerekmektedir. Diş hekimi tarafından ilk etapta hastanın bu kurallara uygunluğuna dikkat edilmektedir. Hasta eğer uygun görülürse ikinci aşamaya geçilerek tedavi sürecine hız kazandırılacaktır.

Klasik olarak hastanın eğer ağzında diş kaybı varsa bu tedavi için uygun bulunacaktır. Eksik diş durumlarında hastanın farklı seçenekleri vardır. İmplant, kaplama ve diş protezleri bulunmaktadır. Diş protezi implanta uygun olmayan hastalar için özellikle uygulanan bir yöntemdir.

İmplant mı Yoksa Protez mi?

Hastanın implant ve diş protezi arasında kıyaslama yaparak doğru olana karar vermek gerekir. Her uygulamanın kendi içinde avantajı ve dezavantajı mevcuttur. İmplant genelde tekli diş eksikliklerinde uygulanan bir yöntemdir.
Ağız içinden çoklu diş kaybı söz konusu ise protez kullanmak daha doğru olacaktır. Fiyatları kıyaslandığında her iki uygulamada benzerlik gösterir. Aralarında yüksek bir fiyat farkı yoktur. Yalnız diş protezi hazırlanma ve kullanma süresi değişiklik gösterir.
Protezlerin hazırlanması yaklaşık 2 hafta içerisinde hazırlanacaktır. İki üç haftanın sonunda hastalar doğal görünümlü dişlerine kavuşabilmektedir. Yalnız implant diş kaplama bu kadar kısa sürede kullanılmaya hazır hale gelmez. Çünkü implant ameliyat ile hazırlık ve 3 aylık iyileşme sürecine bağlı olarak gerçekleştirilir.
Her iki uygulama da doğal diş görünüme sahiptir. Doğal diş görünümü kapsamında mağdur olmak istemiyorsanız tercihinizin ne olduğu fark etmeyecektir. Kemik erimeniz varsa implant yaptıramazsınız bunun için diş protezi kullanmak zorunda kalırsınız.

Damaksız Diş Protezi Kullanmanın Avantajları Neler?

Diş protezleri çeşitleri farklı bulunmaktadır. Damaklı ve damaksız olmak üzere ikiye ayrılan bir durum söz konusudur. Çeşitleri bununla sınırlı kalmasa da toplum içinde genelde bahsedildiği şekilde ayrışmaktadır.

Damaklı diş protezleri ağızda hiç diş bulunmadığı durumlarda tercih edilir. Üst ve alt damağa oturtulan protez ile tüm dişlerin görüntüsü elde edilir. Tam diş protezi olarak da adlandırılmaktadır. Damaksız diş protezi ise tamamen diş kaybı yaşamayan belirli alanda diş kaybı olan hastalar içindir. Damağa temas eden alan bulunmaz ve olan dişleri de korumak adına yapıları mevcuttur.

Damaksız diş protezi kullanma avantajları farklı şekildedir. Belirli alanlarda diş kaybı bulunuyorsa var olan dişleri koruyucu etkiye sahiptir. Damakta zorla bir baskı oluşturmaz ve rahat kullanıma sahiptir. Ağız içinde uyum sağlama süresi daha azdır, ağız yapısı hemen uyum sağlayarak kullanıma hazır hale gelir.