Çene cerrahisi, ağız içindeki yanak, tükürük bezleri, dil, yanak gibi tüm yumuşak dokuların, dişlerin, çene ekleminin ve çenenin her bir rahatsızlığı, teşhisi ve tedavilerini kapsamaktadır. Tedavi yöntemine ve hastaya göre genel anestezi, lokal anestezi ya da bilinçli sedasyon ile cerrahi işlemler yapılmaktadır.  

Uzman ve deneyimli çene cerrahları tarafından yapılması gereken çene cerrahisi tedavileri, doğru yöntem ve de uygulamalar ile gerçekleştirilmelidir. Hem sağlık hem de estetik açıdan sorun yaratan etkenlerin çene cerrahisi işlemleri ile etkili bir şekilde sonuca ulaştırılması sağlanmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte çok daha hızlı ve daha başarılı yöntemlerle gerçekleştirilen çene cerrahisi operasyonları hastanelerde ya da tam teçhizatlı kliniklerde yapılmalıdır.  

Ağız ve Diş, Çene Cerrahisi Nedir?

Oral ve maksillofasiyal cerrahi olarak da adlandırılabilen ağız ve diş, çene cerrahisi üst düzey eğitimli diş cerrahı tarafından gerçekleştirilen işlemlerdir. Yüz çene ve diş ve ağız ile ilgili cerrahi müdahalenin gerektirdiği durumlar ile ilgilenen birimdir.

cene-cerrahisiAğız, Çene Cerrahisi Ne Yapar?

Çene cerrahisi neye bakar? İnsanların kafasını karıştıran sorulardan biridir. Çene, ağız ve yüzde oluşan her türlü kalıtımsal veya sonradan oluşmuş problemi ele alan ağız, diş ve çene cerrahisi bu sorunların çözüm yollarıyla ilgilenmektedir.

Yiyecekleri ısıramamak, çiğnerken sorun yaşamak ve yutma problemleri ile ortaya çıkabilen çene problemleri bu bölümde giderilir. Dişlerin, çenelerin, çene eklemi ile ilgili her türlü sorunu ele alan bu bölüm gerekli tedaviyi hastanın durumu ve gerekli işleme bağlı olarak: genel anestezi, lokal anestezi veya bilinçli sedasyon şeklinde yapmaktadır.

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Dolgu Yapar mı?

Diş dolgusu çürümüş, kırılmış veya farklı nedenlerden dolayı fonksiyonlarını yitirmiş dişlerin çeşitli materyaller ile restore edilip yenilenmesidir. Asıl amaç çürük dokunun ilerlemesinin önüne geçip dişi tamamen kaybetmeyi önlemektir. Diş dolgu tedavisi çeşitli nedenlerle hasar görmüş veya kırılmış, estetik olarak hoş görünmeyen tüm durumlarda uygulanabilir.

Diş dolgusu cerrahi bir işlem olmamakla birlikte eğer anestezi uygulandıysa tedaviden 3 saat sonrasına kadar herhangi bir şey yiyip içilmemelidir. Anestezinin etkisinin geçmesi beklenmelidir. Diş dolgusu ve kanal tedavisi cerrahi işlemler değillerdir, ağız, diş ve çene cerrahisi bölümü bu tedavileri uygulamaktadır.

Çene Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakmaktadır?

Çene cerrahisi genel olarak dişlerde yıpranma, çene ekleminde ağrı, yutma, ısırma ve çiğnemede sorun yaşayanlar için çözümler ve de tedaviler sunmaktadır. Konuşmada zorluk, sesli solunum ya da horlama vb. ağız açıklığından kaynaklanan sorunların giderilmesi de çene cerrahisi bölümüne girmektedir.

cene-cerrahisiÇene cerrahisinin ilgilendiği diğer hastalıklara bakacak olursak:

  • Çene içerisindeki kistik tümör tedavisi,
  • Çene kırıklarının tedavisi,
  • Kemik içindeki lezyonların tedavisi ( diş kökenli),
  • Gömülü dişlerin çekilmesi,
  • Dudak yarıklarının tedavisi,
  • Dental implant uygulaması ve protez işlemi öncesi düzeltmelerin yapılması,
  • Tükürük bezi hastalıkların tedavisi,
  • Damak yarıklarının tedavisi,
  • Çene bölgesinde deformitelerin düzeltilmesi,
  • Estetik restoratif tedavi işlemleri,
  • Diş rengi restorasyonlar,
  • Diş kök kanal sistemlerinde tıkanmış kanallar,
  • Kök kırıkları,
  • Kanser tedavisi sonucunda oluşan kemik nekrozlarının tedavilerinin yapılması şeklinde bu hastalıklar sıralanabilir.

Kaç Yaşından İtibaren Çene Cerrahi İşlemleri Yapılabilir?

Çene bölgesinin vücutta önemli fonksiyonları vardır. Konuşma, yutkunma, solunum gibi önemli fonksiyonların aksamaması veya düzgün yerine getirilmesi için çene operasyonları gerçekleştirilebilir. Çene bölgesi her zaman alt çene, üst çene, yüz ve ile değerlendirilir.

Bu noktada ise kemik gelişimi devam ettiği için gelişimi engellememek veya sorunun tekrarlanmaması için operasyonlar 18 yaşından sonra yapılması tercih edilir.

Bilinçli Sedasyon Nedir?

Çene cerrahisi tedavi sürecinde lokal ve genel anestezi dışında uygulanan bilinçli sedasyon uygulaması ise bazı ilaçlar sayesinde hastanın bilinci açıkken derin uyku oluşturulmasıdır. Genel anesteziden farkı ise diş hekiminin söylediği sözlü komutların yerine getirilebilmesidir. Hasta monitörize edilerek tansiyon ve nabız takibi yapılır. Aynı zamanda bilincin baskılandığı bir tedavi işlemi olarak tedavi sırasında uygulanan işlemleri, hoşlanmayan sesleri, ağrıyı hasta hatırlamayacağı için herhangi bir travmaya da yol açmamaktadır.

cene-cerrahisiBu güvenli yöntem, damar içi olarak yetişkinlerde kullanılmaktadır. Kiloya göre doz ayarlaması yapılır ve tedavi süresine göre ek doz da verilebilmektedir. İşlem bittikten yaklaşık yarım saat sonra hasta evine gidebilecek durumda olur. Ancak efor gerektiren durumlardan uzak durulması, araba kullanılmaması ve hastanın dinlenmesi önerilmektedir. Bu nedenle bir yakın ile tedaviye gidilmesi tavsiye edilir.

Sedasyon Türleri Nelerdir?

Yapılacak tıbbi işlemin ağırlığına, acı ve rahatsızlık durumuna göre farklı sedasyon yöntemleri doktor tarafından tercih edilebilir. Sedasyonun bilinç yatıştırma ve baskılama etkisine göre ilaç dozunun ayarlanma şekilleri farklılık gösterebilir. Her sedasyon düzeyinde hastada farklı tepkiler gözlenmektedir. Estetik gülüş tasarımı için gerekmez ancak tedavi edici cerrahi yöntemlerde gerekmektedir.

 

Minimal Sedasyon

Beden duyuları üzerinde minimal etki ve yatıştırma yapar. Kaygı panik atak gibi durumların kontrol altına alınması sırasında tercih edilir. Örneğin; iğne korkusu dişçi korkusu vs…
 

Orta Düzey Sedasyon

Prosedürel sedasyon olarak adlandırılır. Burada hasta bilinci yarı açık durumdadır. Kendi halinde soluk alabilme durumu devam ederken, acı endişe ve rahatsızlık hissi önemli ölçüde azalmıştır.
 

Dissosiasyon

Orta seviye sedasyonun bir derece daha şiddetli hali denebilir. Beynin yüksek merkezlerine duyusal uyarı gitmesini engelleyecek ilaçlar kullanılır. Hasta çevreden kopmuş gibi görünür sadece belli uyaranlara yanıt verir.
Derin Sedasyon Genel anesteziden bir adım öncesidir. Hastanın bilinci neredeyse kapalıdır. Solunum konusunda hasta yardıma ihtiyaç duyabilir.
Genel Anestezi Sedasyonun en şiddetli halidir. Bilinç tamamen kapalıdır. Hasta hiçbir uyarana tepki vermez. Solunum desteğine gerek duyar.

Çene Cerrahisi Nerede Yapılmalı?

Çene cerrahisi tam kapasiteli hastanelerde yapılmaktadır. Uzman bir anestezist ve gerekli teçhizatların bulundurulması gerekmektedir. Aynı zamanda olası acil durumlarda diğer uzmanların da ulaşılabilir olması oldukça önem arz etmektedir. Gerekli teçhizatların ve yeterli ekibin olmaması olası riskler doğurabilir. Bu nedenle acil durum yapılması gerekebilir. Hasta güvenliği açısından hastanede çene cerrahisi tedavilerinin yapılması çok önemlidir.

Çene Cerrahisi Sonrası

Çene cerrahisi tedavisi sonrasında tüm ameliyatlarda görülen bulantı, baş dönmesi, kusma, uyuşukluk ve halsizlik gibi anestezi sorunları, ufak kanama, morluk, şişlik, ağrı gibi rahatsızlıklar da görülebilir. Birkaç gün içinde bu tip sorunlar hemen düzelmektedir.

Tedavi sonrası arı kesiciler ile ağrı giderilmektedir. Ödem, şişlik birkaç güne geçmekte ve ağrı da hızlı bir şekilde gerileme göstermektedir.

Çene Cerrahisi İyileşme Süreci

Çene cerrahisi uygulaması sonrası ortalama olarak bir ila üç hafta içerisinde iyileşme görülür. İşlem sonrası hasta yakın takibe alınır ve gerekli ilaç tedavisi uygulanır. Operasyon sırasında tüm işlemler hızlı bir şekilde yapılır. Bu sayede hastanın toparlanması hızlandırılırken aynı zamanda ödem de azaltılmış olur. Ek olarak sıvı ve kan kaybı da az olur.

cene-cerrahisiAğız, diş ve çene cerrahisinde hastaların ilk muayeneleri yapılarak tanı konulmakta ve sonrasında da tedavi planlaması yapılmaktadır. Mehmet Eker Diş Kliniği olarak uzman hekimlerimiz tarafından muayene ve tedavi hizmetini sunuyoruz. Tanı için gerekli olan ek görüntüleme ile radyografilerin çekilmesi sağlanır. Hastalarımızın tedavi planlamasından sonra tedavi süreci için uygun randevu tarihi verilmektedir.  Tedavisi tamamlanan hastalar için gerekli olan kontrol seansları oluşturularak yakın tedavi takibi de yapılmaktadır.

Çene Cerrahi İşlemleri Sonrası İyileşme Ne Kadar Sürer?

Çene cerrahi işlemler alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir.  Operasyonlar sonrası fiziksel aktivitelere yavaş yavaş başlamak mümkün. Fiziksel aktiviteler vücut dolaşımınızı sağladığı için bir an önce basit ve nazik hareketlerle başlamalısınız. Doktorunuz mutlaka bilgilendirir ama ekstra bir bilgi vermediği sürece ilk hafta ağır hareketler ve spor yasak olacaktır.

Çene cerrahisi yaralarında en önemli nokta yaranın temiz tutulmasıdır. Burada dişleri fırçalamak ve antiseptik gargaralar ile ağız içi bakımını desteklemek gerekir. Sigara, alkol, baharat, asitli ve çok sıcak yiyecek içecekler ağız içerisinde travmalara neden olabilir. Ağız içi yarası düzelene kadar bu ürünlerden uzak durmanız önerilir.

Operasyona bağlı olarak operasyon sonrası 1-2 gün kanamalar devam edebilir. Bu süreçte sert ve kabuklu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Kanamalarınız artabilir. Eğer dikişler eriyebilen dikiş dahi olsa doktorunuz mutlaka dikişleri almalıdır.

Çene Cerrahisi Randevu Nasıl Alınır?

Çene cerrahisi mhrs üzerinden alınan randevularla kişisel verilerin korunması kapsamında devlet hastanelerinde tedavi olabilirsiniz. Bulunduğunuz ilde çene cerrahisi olan hastaneler ile ilgili bilgiyi yine mhrs üzerinden devlet hastaneleri veya araştırma hastanelerine ulaşabilirsiniz.

Aynı zamanda özel diş hastaneleri de bu alanda hizmet vermektedir. Bu konuda en iyi hizmeti almak için mutlaka alanında uzmanlaşmış olan doktor tercih edilmeli.

Türkiye’nin En İyi Çene Cerrahı Hangisi?

Türkiye’nin her ilinde kendi alanında uzmanlaşmış çene cerrahi uzmanı bulunmaktadır. Fakat zaman içinde hastalardan alınan dönütlere bağlı olarak en iyi kavramının tanımı değişebilmekte. Bu konuda uzman ekibiyle her zaman en iyi hizmeti sunan Mehmet Eker Kliniğinde sağlınıza kavuşabilirsiniz.

Çene cerrahisi tedavi sürecinde gerekli olan tüm işlemlerin güvenle yapılması ve sağlıklı bir şekilde sonuca ulaşılması adına detaylı bilgi almak için Mehmet Eker Kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz.