Ağız ve diş sağlığı konusunda bir bilim dalı olan periodonti nedir ayrıntılar merak edilmektedir. Ağız ve diş sağlığı oldukça hassas bir konudur. Bu sebeple yaşam boyu dikkat edilmesi gerekir. Dişi çevreleyen dokular olan diş etleri üzerinde meydana gelen rahatsızlıklar periodontinin çalışma alanlarından birisini oluşturur. Aynı zamanda diş etini çevrelemekte olan kemiklerin de sağlıklı olması üzerine yapılan çalışmaları kapsamaktadır. Diş eti ve kemiklerinde meydana gelen hastalıklar ile ilgilenmektedir. Kısaca diş eti rahatsızlıklarının tedavisi ile ilgili bir bilim dalı olduğu ifade edilebilir. Gerek çalışma alanı gerekse tedavileri yönünden oldukça hassas bir alandır. Bu sebeple düzenli olarak muayene yaptırmak gereklidir.

Vitamin ve mineraller bakımından herhangi bir eksikliğin olmaması diş eti sağlığı için çok önemlidir. Bu sebeple düzenli bir şekilde diş hekimi ile görüşerek kontrole gitmek gerekir. Aksi halde geri dönüşü olmayan diş kayıpları yaşanabilmektedir. Diş eti rahatsızlıkları günlük hayatın akışını çok olumsuz yönde etkileyebilir. Bu sebeple en ufak rahatsızlığın bile üzerine eğilmek; dikkat etmek gereklidir.

Periodontoloji Diş Tedavisi Nedir?

Periodonti ile alakalı operasyonların tamamı diş eti ile alakalı operasyonlardır. Diş etinde meydana gelen bazı problemler diş üzerine doğru uzamışsa altındaki iltihapların kaldırılması gerekir. Bunun için de diş üzerindeki diş etlerinin kesilmesi gerekir. Periodontoloji diş tedavisi hastanın ağız ve diş yapısına göre değişik göstermektedir. Uzman buna en uygun olan tedavi sürecini başlatmış olacaktır.

periodonti

Periodonti

Periodontoloji Ne Yapar?

Dişleri çevrelemekte olan yumuşak dokular herkeste bulunmaktadır. Bu dokuların sağlığı bedensel anlamda kişinin sağlığı için de oldukça büyük ipuçları vermektedir. Diş ve ağız sağlığı dendiğinde bu dokuların durumu çok büyük bir konuma sahiptir. Diş eti olarak da ifade edilen bu dokular sağlıklı olmadığı takdirde ciddi diş kayıpları ve rahatsızlara neden olabilmektedir. Periodontoloji ne yapar bakılacak olursa ise bu alanda hastalığın teşhisini yapmakla görevli bir bilim dalıdır. Diş eti hastalığı konusunda teşhisi koyarak izlenecek yolu ve yöntemleri belirlemek; sağlıklı bir şekilde devam ettirmek üzerine çalışmalar yapmaktadır.

Periodontoloji Neye Bakar?

Periodonti dişleri çevreleyen ve saran doku olarak bilinen diş etlerinde ve kemik yapılarında meydana gelen problemleri incelemektedir. Bu alanda uzman olan kişilere ise periodontist ismi verilmektedir. Hastanın diş etlerinde oluşan tüm sorunları bu alan ayrıntılı bir şekilde incelemektedir.

Periodontoloji Diş Çeker mi?

periodontiPeriodonti tedavisi sürecinde dişin çekilip çekilmeyeceği de hastalar tarafından merak edilen konular arasında yerini alır. Periodonti adı verilen alan diş eti ve dişin kemiklerinde meydana gelen rahatsızlıkları incelemektedir. Bu alanda diş ile alakalı dolgu, kanal ya da diş çekimi gibi işlemler bulunmamaktadır. Bu gibi işlemler normal diş hekimleri tarafından yapılmaktadır.

Periodontoloji Diş Temizliği Yapar mı?

Periodonti alanının tamamen diş eti rahatsızlıkları ile ilgilendiğinden bahsetmiştik. Diş taşı temizliği de tamamen diş eti ile alakalı bir problemdir. Diş eti rahatsızlıkları genellikle kendisini şişlik ya da renk değişimi ile beraber göstermektedir. Bu problemleri gözlemleyen kişi ise vakit kaybetmeden uzmana görünmelidir. Bakterilerin sebep olduğu diş taşları diş üzerinde bir plak oluşturur. Bu da diş eti hastalıklarına sebep olabilir.

Periodontal Hastalıklar Nelerdir?

Diş ve ağız sağlığı rahatsızlıkları oldukça çeşitlidir. Diş eti iltihabı bunlardan birisidir ve periodontal hastalıklar arasında bulunur. Gingivitis de denmekte olan bu rahatsızlık çok ileri seviyelere dek giderek ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Kemik dokusuna yayılması kişinin bu dokuda erime yaşamasına sebep olmaktadır. Yeterli seviyede ağız bakımı yapmak tedavi süreci için çok önemlidir. Ağızda oluşan bakteriler hastalığın ortaya çıkmasındaki nedenlerin başında gelmektedir.

Periodontoloji Tedavisi

periodontiFarklı aşamalardan oluşmakta olan periodontoloji tedavisi hem doktor hem de kişinin üzerine düşenleri yerine getirmesi yoluyla gerçekleştirilir. Çünkü kişinin tedavi süresince ağız hijyenine dikkat etmesi çok önemli olmaktadır. Hastalığın teşhis edilmesi ile başlayan süreç diş hekiminin hastayı bilgilendirmesi ile devam eder.

Profesyonel bir temizliğin gerçekleştirilmesi diğer bir aşama olup ağzın bakterilerden arındırılması için gereklidir. Tedavi için gerekli hijyenik ortam bu şekilde sağlanmaktadır. Cerrahi müdahale yapılması gerektiği takdirde ardından işleme başlanır. Gerektiği takdirde müdahale öncesi veya sonrasında kullanılmak üzere ilaç verilebilmektedir.

Periodontoloji Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Söz konusu tedavinin uzun sürüp sürmeyeceği merak edilmektedir. Fakat sürecin uzun mu ya da kısa mı olacağı oldukça değişkendir. Hastaya, ağız ve diş yapısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca rahatsızlığın ilerleme derecesine göre de değişiklik gösterir. Tedavi süreci ilk muayeneden sonra şekillenecektir.

Periodontoloji İlk Muayenede Ne Yapar?

Bir periodontist ilk muayenede genel olarak rutin işlemleri uygular. Bu işlemleri ise şu şekilde sıralamak mümkün olur;

Başlangıç aşaması ·        Uzman ilk olarak ağız içi muayenesi yapar.

·        Böylece kişiye özel tedavi yöntemi belirlenir.

·        Ağız içinde oluşan bakteriler özel aletler aracılığı ile temizlenir. Böylece diş etinin rahatlatılması sağlanır.

Periodontal operasyon ·        Bu aşamada tedavinin ikinci aşamasıdır.

·        Lokal anestezi kullanılarak cerrahi operasyon yapılır.

Son aşama ·        İyileşme sürecine bağlı olarak bir veya iki hafta sonra hastanın dikişleri alınır.

Hastalığın Teşhisi ve Profesyonel Temizlik

periodontiHastalık için tedavi aşamasına geçilmesi için doğru bir şekilde teşhis edilmesi gerekir. Hastadan gerekli bilgi alınarak muayene edilir. Radyografik bilgilere bakarak rahatsızlığın sebebi anlaşılır. Ardından gerekli olan tedavi sürecinin başlatılmasına doğru yöntemler ile karar verilir. Sonrasında ise ağzın hijyenik bir hale getirilmesi için özel aletler kullanılır. Diş taşları temizlenir ve parlatma işlemi gerçekleştirilir. Bu aşamada iltihap olduğu takdirde ciddi bir müdahale yapılması gerekebilir. İltihabın temizlenmesi için subgingival kürtaj gerçekleştirilir.

Cerrahi, Antibiyotik, Tamamlayıcı İlaç Tedavisi

Rahatsızlığın ilerlemiş olduğu hastalarda cerrahi bir tedavi uygulanabilir. Bu aşama bir haftaya dek istirahat ve sıvı besinler ile beslenme şeklinde bir süreci beraberinde getirebilir. Diş kontrolüne gitmek bu sebeple oldukça önemli olup doktorun önerilerine dikkat edildiği takdirde daha kolay atlatılabilir. Oldukça hassas işlemler olup mutlaka bir uzman hekim tarafından gerçekleştirilmelidir. Antibiyotik tedavisi hastanın iltihap ile karşı karşıya olduğu durumlarda verilmektedir. Tamamlayıcı olan tedaviler ise düzenli kontroller yardımı ile gerçekleştirilir.

Periodontoloji Acıtır mı?

Söz konusu tedavi uygulanırken hastanın herhangi bir acı hissetme ihtimalinin olması kişiyi endişelendirebilir. Fakat bu konuda korkuya gerek yoktur. Çünkü işlemden önce uzman hastaya lokal anestezi uygular. Böylece hastanın işlem esnasında herhangi bir acı hissetmesi söz konusu değildir.

Periodonti Tedavi Edilmezse Ne Olur?

periodontiPeriodonti alanının ilgilendiği diş eti ve kemikte yer alan rahatsızlıkların tedavi edilmemesi halinde rahatsızlığın derecesi ilerler. Bu da hasta açısından daha büyük problemlere yol açabilir. Bu nedenle hastanın bir an önce uzmana görünmesi ve tedaviye vakit kaybetmeden başlaması gerekir. Aksi halde diş ve diş eti ile alakalı yaşanan ağrı ve acılar katlanarak devam eder.

Periodonti tedavisi için mutlaka geciktirilmeden randevu alarak diş hekimi ile görüşme sağlamak çok önemlidir. Düzenli diş fırçalama ve gargaraların yanı sıra beslenme düzeni oldukça önemlidir. Ağız ve diş sağlığının korunması için şekerli yiyecekler, sigara, çay ve kahve tüketimine dikkat etmek gerekmektedir. Aynı zamanda kan değerleri ağız ve diş sağlığı üzerinde meydana gelebilecek sorunlar hakkında büyük ipuçları vermektedir. Siz de Mehmet Eker Diş kliniği ile irtibata geçerek daha sağlıklı ve güzel gülüşler için randevu oluşturabilirsiniz.