diş tedavileri

Tatlı Yerken Diş Ağrısı Neden Olur | 7 Farklı Sebep!

TATLI YERKEN NEDEN DİŞLERİM AĞRIYOR

Tatlı yerken diş ağrısı neden nolur, sebepleri neler? Dişler için tatlı yemek yada içmek çifte sorundur. Şekerli maddeler dişlere zarar vererek hassasiyete yatkın hale getirebilir. Peki tatlı yerken diş ağrısı neden olur sorununa nasıl cevap veriyoruz.

Tatlı Yerken Diş Ağrısı Neden Olur? Neden Dişlerim Ağrıyor?

Günümüzde birçok insanın günlük hayatında karşılaştığı sorunlardan biri olan tatlı yerken diş ağrısı birkaç farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu sebepler dışa bağımlı etkenler olabilirken sinirsel veya diş köklerinden gelen hastalık sebepli olabilir.

Sık sık şeker yerseniz ve tutarlı ağız hijyeni uygulamazsanız, dişlerinizde ve diş etlerinizde ek hasar meydana gelebilir. Bunların tümü, şekere aşırı duyarlı olan dişlerin yanı sıra ısı yada soğunited kingdom şeklinde diğer hislere de katkıda bulunabilir.

tatli-yerken-dis-agrisi

Tatlı Yerken Diş Ağrısı

Kaçınılması Gerekenler

Tatlı yemek ve içmek, hasar görmüş veya çadequate hassas dişlerde rahatsızlığa neden olabilir.

En kötü kabahatlulardan bazıları şunlardır:

  • Sert şekerler ve bazı şuruplar (Özellikle öksürüok şurupları). Emilen şekerler ağızda uzun süre kalarak dişler için asit banyosu oluşturur.
  • Sakızlı yada yapışkan tatlılar. Sakızlı şekerler, krema, kuru meyve ve bal dişlere yapışarak bakterilerin büyümesi için bolca süre sağlar.
  • Portakal suyu. En okayötü suçlu gibi görünmeyebilir, ancak portakal suyunun şekeri ve doğal sitrik asit içinde ne olduğu yüksektir ve bu da dişleri daha da aşındırabilir.
  • Asitli, alkolsüz içecekler. Kolalar ve öteki gazlı içecekler bir tek şekerle dolu değildir, bununla beraber asitlidirler.

Sebepleri

Dişlerin zarar görmesi şekere karşı hassaslığın artmasına neden olabilir. Bunun birkaç nedeni vardır:

  • Mine (dentin) kaybı
  • Şekerli yiyecekler ve içecekler mayalanabilir karbonhidratlar ihtiva eder. Mayalanabilir karbonhidratlar ağızda yaşayan zararlı bakterilerle karıştığında asit üretilir. Asit durulanmadığı veya fırçalanmadığı sürece diş minesinden mineralleri uzaklaştırarak erozyona olur.
  • Diş minesi kaybı, dişleri daha savunmasız ve uyaranlara karşı daha duyarlı hale getirir.
  • Tükürük, mineralleri diş minesine geri kazanmıştır ya da yardımcı olan mineraller ihtiva eder. Sadece çikolatalı şeker gibi tatlıları devamlı atıştırırsanız tükürüğünüzün diş minesinin ihtiyaç duyduğu mineralleri yenileme şansı azalır.

1 – Diş Çürüğü

Ağzınızdaki şekerle beslenen bakteriler, dişlerde ve diş etlerinin altında oluşan plak adı verilen yapışkan bir filme neden olur. Plaktaki asit içeriği diş minesinin demineralizasyonuna neden olur. Mine aşındığında, bakteri ve asit dişlere girerek içerideki yumuşak dentine ulaşır. Bakteriler ve toksinleri çürüklere yol açar. Çürükler diş minesindeki boşluklar olarak başlar. Doldurulmazlarsa, daha genişler ve derinleşirler. Şekerli yiyecekler, sıvılar, asit ve bakterilerin tümü bir boşluğa girerek ani ağrıya neden olabilir.

Diş çürükleri, tatlı yerken diş ağrısı sebebi olabilir. Çürükler, diş minesinin zarar görmesi ve dişin iç kısımlarına ulaşan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlarla ilişkilidir. Tatlı yiyeceklerde bulunan şekerler, bakteriler tarafından asitlere dönüştürülür ve diş minesini aşındırarak çürüklere neden olabilir.

2 – Diş Eti İltihabı

Plak oluşumu ayrıca diş eti hastalığına da yol açabilir. Plak dişler üzerinde sertleştiğinde tartar olur. Diş taşı ve plak diş etlerini tahriş ederek şunlara neden olabilir:

İltihap

Enfeksiyon

Şişme

Kanama

İltihaplı Diş Eti

Diş eti hastalıkları, diş etinde iltihaplanma ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bu durumda, tatlı yiyeceklerin tüketilmesi diş etlerinde ağrı ve hassasiyete yol açarak rahatsızlık verir.

3 – Diş Etlerinin Çekilmesi

Diş etleriniz kemiği örtecek ve her dişin kökünü koruyacak şekilde tasarlanmıştır. Yaşlandıokayça diş etleriniz çekilmeye başlayabilir ve dişlerin kökleri açığa çıkabilir.

Sigara içmek ve agresif diş fırçalamak diş etlerinin çekilmesini şiddetlendirebilir.

tatli-yerken-dis-agrisi4 – Diş Beyazlatma Tedavileri

Diş beyazlatıcılar, lekeleri açmak için hidrojen peroksit gibi bir madde kullanır.

Bunu etkili bir şekilde yapmak için peroksidin dişe nüfuz etmesi ve içerideki dentine ulaşması gerekir. Bu, dişlerde geçici olarak hassasiyete neden olabilir. Diş beyazlatma yapılırken en önemli konu diş hekiminizin kontrolü altında uygulanmalıdır, ofis tipi diş beyazlatma da olsa, ev tipi diş beyazlatma da olsa. Geçici olarak diş hassasiyeti oluşur ve sonra geçer ama özellikle doktor kontrolü olmadan uygulanan, internette de bolca reklamı bulunan güvensiz beyazlatıcı ürünler ya da diş parlatıcı tozlardır. Bu tip ürünlerden kesinlikle uzak durmanızı öneriyoruz.

5 – Hassas Dişler | Tatlı Yerken Diş Ağrısı Nedenleri

Hassas dişler, genelde diş minesinin aşındığı veya diş eti çekilmeleri sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Tatlı yiyeceklerin sıcaklık veya soğuklukla temas etmesi, dişlerde geçici bir ağrı veya hassasiyet hissi yaratabilir. Bu günlük hayatta rahatsız edici düzeye geldiğinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.

6 – Diş Restorasyonları

Dolgular, diş kaplamaları veya diş implantları gibi diş düzenlemeleri bazen hassaslık veya ağrıya neden olabilir. Tatlı yiyeceklerin tüketimi bu hassasiyeti artırabilir. Bu konuda beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz önerilir.

7 – Sinirsel Faktörler 

Diş ağrısı bazen sinirsel faktörlerden kaynaklıdır. Stres, anksiyete veya diş sıkma gibi durumlar, dişlere uygulanan baskıyı artırır ve tatlı yiyeceklerin tüketilmesiyle birlikte tatlı yerken diş ağrısı sebebi olabilir.

Eğer tatlı yerken diş ağrısı veya hassasiyet sorunu yaşıyorsanız, bir diş hekimine başvurmanız önemlidir. Diş hekimi, sorunun kaynağını tespit eder uygun tedavi yöntemlerini önerebilir ve ağrınızı hafifletir. Aynı zamanda, düzenli diş temizliği ve ağız hijyenine dikkat etmek, sizi bu gibi sorunlardan uzak tutacaktır.

Nasıl Hissettirir?

Hassas veya hasarlı dişleriniz varsa, tatlı yemek ağzınızda ve yüzünüzde çeşitli hislerin oluşmasına neden olabilir. Bu hisler:

  • Karıncalanma
  • Ağrıyan
  • Keskin, bıçak saplanır gibi bir his, yoğun ağrı
  • Sinüslerinizde, gözlerinizde veya yüzünüzün yanında ağrı

Çikolata Yedikten Sonra Diş Sızlaması Kimlerde Görülür?

tatli-yerken-dis-agrisiÇikolata yedikten sonra diş sızlaması genelde tatlı yerken diş ağrısı çeken kişilerde görülür. Bu kişiler diş çürüğü problemi yaşayanlar, diş eti hassasiyeti yaşayanlar ve diş minesi aşınmış kişilerdir. Dişinde dolgu, kanal tedavisi, implant gibi sonradan işlem görmüş ve sağlamlaştırma işlemleri olan kişilerin asitli, tatlı, çok sıcak ve çok soğuk yiyeceklerden uzak durması gerekir.

Jelibon Yerken Diş Ağrısı Çocuklarda Nasıl Geçer?

Çocuklarda tatlı yerken diş ağrısı, çikolata, jelibon gibi şeker yerken diş ağrısı, bu yiyecekleri tüketirken de hassasiyetler görülebilir. Bu sorunlar küçük yaşta dikkate alınmalı ve hemen uzman bir hekime başvurulmalıdır. Aksi taktirde hastalık halini alabilir ve ilerleme gösterebilir. Ani yaşanan ağrılarda ise soğuk kompres, ağzı yıkamak ve diş fırçalamak anlık ağrıyı geçirmede etkili olabilir.

Tedaviler

Hassas dişleriniz veya minör diş minesi kaybınız varsa, bu sorunları gidermek için tasarlanmış bir diş macunu kullanmak yardımcı olabilir. Diş macunlarının içindeki florür vb maddeler diş minesinin (belli bir miktara kadar kendisini tekrar tamir etmesini sağlar.

Hassasiyet giderici diş macunları, dişlerdeki dentin tübüllerini sıvama prensibi üzerine çalışır. Bunlar, minenin altından dişin dentin tabakasına uzanan mikroskobik geçiş kanalcıklarıdır.

Ciddi derecede aşınmış diş minesine dolgu gerekebilir. Dişleriniz ciddi madde kaybederse, diş renginde bir kompozit dolgu malzemesi ile doldurulur.

Çürükleriniz varsa, onları doldurmak hassasiyeti ortadan kaldırmak için en önemli adımdır. Çürükler bazen normalden daha fazla ilerlemişse bu durumda kanal tedavisi de gerekebilir.

Diş beyazlatma sonrası hassasiyet genellikle geçicidir. Birkaç gün tatlıların yanı sıra sıcak ve soğuk içeceklerden kaçınmak, tek gereken şey olabilir.

Hassas dişler için tasarlanmış bir diş macununu da durum düzelene kadar kullanabilirsiniz.

Tatlı Yerken Diş Ağrısı Hangi Doktor Tarafından Tedavi Edilir?

Tatlı yerken diş ağrısı sorunu basit bir sorun olarak görülse de mutlaka alanında uzman bir diş hekimi tarafından asıl sebebi incelenmeli ve uygun tedavi yöntemi hastaya sunulmalıdır. Bu doğrultuda bir tedavi yöntemi seçtiğiniz zaman kısa zamanda bu sorunu aşmış ve sağlıklı diş yapısına ulaşmış olabilirsiniz.

Tatlı Yedikten Sonra Diş Sızlaması Ne Kadar Sürer?

Tatlı yerken diş ağrısı, diş sızlaması kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen bir durumdur. Bu durum bazen birkaç dakika sürerken bazen birkaç saati bulabilir. Burada önemli olan nokta ise bu durumu gözardı etmeyip sadece o an ağrıyı geçirici yöntemlerle yetinmemektir.

Tatlı yiyecekler diş eti minenize zarar verebilir ve aşındırabilir. Bu durumda tatlı yerken diş ağrısı meydana gelir. Zaman geçtikçe kalıcı hasarlara yol açar ve beraberinde birçok diş hastalığını da getirebilir. Bu gibi hafif sızlama durumunda uzman hekiminize başvurup erken tedavi ile diş sağlığınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Diş Hassasiyetinden Kurtulmak İçin

Bu ipuçları, şeker yerken dişlerinizi sağlıklı tutmanıza ve ağrıdan kurtulmanıza backyardımcı olacaktır:

  • Çürükleri önlemeye yardımcı olması için şeker tüketimini kontrol edin.
  • Florürlü diş macunu ile günde en az iki kez yumuşak okayıllı bir diş fırçası kullanın.
  • Mümkün olduğunca ara yüz temizliğini atlamayın (diş ipi veya ara yüz fırçası ile)
  • Alkol bazlı gargaralardan kaçınmaya çalışın.
  • Tatlı yiyecekler veya patates cipsi gibi karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler yiyorsanız, her yemekten sonra fırçalamayın, en az 1 saat bekleyip sonra diş fırçalayın ki bu yiyeceklerden sonra oluşan asitler nötrlenmiş olsun ve asit tabakası ile dişlerinizi ovalamış olmayın.
  • Yemeklerden bir süre sonra fırçalayamıyorsanız şekersiz veya xylitol’lu sakız bir seçenek olabilir. Şekersiz sakız veya su ile ağzı çalkalamak da ağızdaki asiditeyi nötrlemek için de iyi bir alternatiftir.

Mümkünse, temizlik için yılda iki kez bir diş hekimine gidin. Diş hekiminiz, henüz farkında olmadığınız küçük çürükleriniz olup olmadığını da belirleyebilir.

tatli-yerken-dis-agrisiNe Zaman Diş Hekimine Gitmeliyiz?

Aşağıdaki durumlarda diş hekiminize başvurun:

  • Hassasiyet giderici bir diş macunu kullandıktan bir hafta sonra geçmeyen diş ağrınız varsa,
  • Tedavi gerektiren bir enfeksiyonunuz veya çürükleriniz olduysa,
  • Diş etleriniz kabarıokay, beyaz, şiş veya kanıyorsa,
  • Dolgunuz düştü veya hasarlıysa,
  • Ağrınız veya sizi endişelendiren veya günlük aktivitelerinizi engelleyen herhangi bir his varsa
  • Dişlerinize özen göstermek, onların sağlıklı kalmasına ve tatlı yiyecekler gibi uyaranlara karşı daha az duyarlı olmasına backyardımcı olabilir.

Yemek Yerken Diş Sızlaması Nasıl Tedavi Edilmeli?

Yemek yerken diş sızlaması ve tatlı yerken diş ağrısı birçok diş hastalığının habercisi olabilir. Bunun yanında evde ve günlük hayatınızda alacağınız küçük önlemlerle bunu engellerken bazı durumlarda önüne geçilmeyecek hal alabilir.

Diş sağlık ve bakımınıza dikkat etmek, yemeği yavaş yavaş yemek ve çok sert hareketlerle dişe baskı uygulamamak, hassas diş macunu ve diş fırçası kullanmak gibi yöntemler diş hassasiyetinin önüne geçebilir. Bu durumlarda bile eğer dişleriniz hala sızlıyorsa mutlaka Mehmet Eker Diş Kliniği uzman ekibinden destek almalısınız.

‘Dişim Çürük Değil Ama Sızlıyor’ Normal mi?

Tatlı yerken diş ağrısı Dişinizin çürük olmamasına rağmen sızlaması, bazı durumlarda normal olabilir. Diş sızlaması genellikle diş hassasiyeti olarak adlandırılmaktadır. Tatlı yerken diş ağrısı günümüzde birçok insanın yaşadığı yaygın bir sorun haline gelmiştir.

Diş hassasiyeti, dişlerde ağrı veya rahatsızlık hissiyle tanınır ve çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Öncelikle tatlı yerken diş ağrısı olduğu gibi  sızlama sebepleri aşırı soğuk ve sıcak içecek tüketimi, yanlış diş fırçalama tekniği, asitli içecek tüketimi, sigara tüketimi olabilir.

Siz de Mehmet Eker kliniği ile var olan tatlı yerken diş ağrısı nedenlerini öğrenebilirsiniz. Devamında tatlı yerken diş ağrısı şikayeti için tedavi ettirebilirsiniz.