Bu makaledeki başlıklar
Kaplama diş neden koku yapar sorusu ağız kokusu yaşayanların cevabını merak ederek araştırdığı soruların başında gelir. Ağız kokusu problemi olan hastalar genellikle diş hekimlerine de bu soruyu sık sık yöneltmektedir.
Kaplama dişin kokuya neden olan bir yapısı bulunmamaktadır. Fakat hasta ağız hijyenine dikkat etmezse ve ağız bakım rutinini aksatırsa kaplama çevresinde kalan besinler ağız kokusuna neden olabilir. Bu nedenle kaplama yaptıran ya da yaptırmayan herkesin ağız bakımına dikkat etmesi gerekir. Nitekim kaplama tedavisi görmeyen bir kimse de ağız bakımına dikkat etmezse koku problemi ile karşı karşıya kalabilir.
Kaplama Diş Neden Koku Yapar?
Kaplama diş doğrudan kokuya sebebiyet vermez. Ağız kokusunun temel sebebi dişleri düzenli fırçalamamaktır. Ağız kokusunun diğer nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir;
- Ağız içinde enfeksiyon yer alması kokuya neden olur.
- Ağız kuruluğu da kokuya yol açabilir.
- Alkol tüketimi de kötü bir ağız kokusu oluşturur.
- Hastanın böbrek rahatsızlığı olması haline hiç çürük dişi olmamasına rağmen ağız kokusu problemi ile karşılaşılabilir.
- Burun ve burun eti rahatsızlıkları da kötü ağız kokusu sebepleri arasındadır.
- Hastanın çürük dişleri de ağız kokusuna sebebiyet verir.
- Kişinin uzun süre aç kalması da ağız kokusu nedenleri arasında yer alır.
Kaplama Diş Neden Koku Yapar | Zirkonyum Kaplama ve Ağız Kokusu
Kaplama yapıldıktan sonra ağız kokusu olup olmayacağı merak edilir. Kaplamanın ağızda kötü bir kokuya doğrudan sebebiyet vermesi gözlemlenmemiştir. Ağızda meydana gelen kokunun başka bir sebebi vardır.
Ağızda ve dişlerde bir şeylerin yolunda gitmediğinin en büyük belirtilerinden biri ağız kokusudur. Bu kokuyu kişinin kendisi çoğu zaman fark edemez. Bu durum genellikle kişinin çevresindekiler tarafından fark edilir. Kişinin kendisinin ağız kokusunu fark etmesi ise genellikle çevresinden birinin kişiyi uyarması sonucu olur. Bazen de ağız kokusu probleminin etkilenmesi halinde kişi bu durumu kendi kendine fark eder. Düzenli olarak dişlerini fırçalayan bir kişide de ağız kokusuna rastlamak mümkündür.
Genellikle kaplama ya da dolgu işlemi gören kimselerde bu problem ile karşılaşıldığından hastalar bu durumun kaplama ya da dolgulardan kaynaklandığını düşünür. Fakat ağız kokusu her zaman diş kaynaklı olmaz. Bazen mide problemleri bazen de akciğer problemleri bu duruma sebep olabilir. Hasta ağız kokusu şikayeti ile kliniğimize gelirse ilk olarak ağız ve diş muayenesi yapılır. Çünkü diş kaynaklı problemler daha kolay tespit edilir ve tedavi süreci başlatılmış olur.
Mide ve akciğer kaynaklı ağız kokusu problemi ise dişten kaynaklanan ağız kokusu problemi kadar kolay tedavi edilmez. Mide veya akciğer kaynaklı ağız kokusunu tespit etmek için birçok tahlil ve test gerekmektedir. Bu yüzden öncelikle ağız ve diş muayenesi yapmak daha mantıklı olacaktır.