Diş Dolgusu

Dolgu Diş Üzerine Diş Teli Yapılır mı? Ağrı Yapar mı?

dolgu-dis

Dolgu diş günümüzde çoğu kişi tarafından başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi özellikle diş çürüğü ile karşılaşıldığında uygulanmaktadır. Ağızda oluşan dolgu senelerce yer almasından dolayı olası yeni diş tedavi yöntemlerinde sorun olup olmayacağı merak edilir. Özellikle ortodonti tedavileri ve dolgu ilişkisi hastaların merak konusudur.

Ortodontik tedaviler dişin duruşu ve sıralaması konusunda iyileştirme oluşturmak adına gerçekleşen bir tedavi yöntemidir. Her yaşta uygulanabilir olan bu yöntem dolgulu diş üzerine denk gelebilmektedir. Halihazırda dolgusu olan bireyler ortodonti tedavisi için uygun olup olmadığı konusunda diş hekimine başvurabilmektedir. Peki sahiden dolgu diş üzerine diş teli yapılabilir mi? Ağrı yapar mı? İşte konu hakkında detaylar.

Dolgu Diş Sonrası Diş Teli Yapılabilir mi?

dolgu-dis

Dolgu Diş

Diş teli tedavisi başta olmak üzere tüm ortodonti tedavileri öncesinde uzman hekim tarafından hastanın ağız ve diş yapısı incelenir. Bu incelemeye bağlı olarak varsa dolgu, kanal tedavisi ya da diş çekimi gibi ihtiyaçlar saptanmaktadır. Ortodonti tedavisi uzun süreceğinden hastanın önce bu tarz işlemleri gerçekleştirmesi beklenir.

Eğer hastanın dolgu ihtiyacı varsa bunu yaptırması gerekir. Çünkü ortodonti sırasında dolgu yaptırmak imkânsızdır. Diğer taraftan halihazırda hastanın ağzında dolgu diş mevcutsa bu ortodonti tedavisi için engel oluşturmayacaktır. Dolgulu diş üzerine metal braket ya da diğer ortodonti yöntemleri uygulanabilmektedir.

Fakat dolgulu diş üzerine ortodonti tedavisi yapılabilmesi için de dolgulu olan dişin sağlam olması gerekir. Bazı dolgular zaman içerisinde kırılır, yıpranır ya da erir. Bu gibi unsurlar karşısında diş belirli baskıyı kaldıramaz. Eğer hastanın dolgusunu yeniletmesi gerekirse bu uzman doktor tarafından belirtilecektir. Ancak bunun dışında dolgulu diş ortodonti için engel değildir.

Dolgulu Dişe Tel Tedavisi Ağrı Yapar mı?

Dolgu sahibi olan dişlerde ortodonti tedavisi uygulandığında herhangi bir şekilde uyutmayan diş ağrısı oluşması mümkün değildir. Genel itibari ile ortodonti tedavisi zaten hastaları rahatsız etmez, ağrı oluşturmamaktadır. Sadece dişin ya da çenenin yönünü, yerini değiştirmek için belirli düzeyde baskı uygulanmaktadır.

Mevcut baskıdan ötürü dişlerde ilk günlerde hassasiyet oluşabilir. Özellikle diş telinin ilk takıldığı zamanlarda bu yaygın olacaktır. Fakat birkaç gün içerisinde ağız duruma uyum sağlayacak ve bunun karşısında ağrıları bitirecektir. Dolgu diş üzerine uygulanan tel ya da şeffaf plakların da bu yüzden ağrı oluşturmaması gerekir.

Var olan hassasiyet ya da rahatsızlıktan hoşnut olmayan bireyler için ağrı kesici kullanımının önü açıktır. Ancak bu tarz ilaç kullanımlarının öncesinde diş hekimine başvurmak gerektiğini unutmamalısınız. Uzman tarafından önerilen ilaçları kullanmalı bu ilaçları kullanırken de aşırıya kaçmamalısınız.

Diş Dolgusu Nasıl Yapılır?

dolgu-disDiş dolgusu aşamaları belirli bir şekildedir. Çoğu dişte ortak bir uygulama durumu söz konusu olduğundan yapılışı da benzer ilerleyecektir. Var olan dolgularda ufak tefek farklılıklar olsa da genel itibari ile gözlemlenen diş dolgusu aşamaları şu şekildedir:

Aşamaları Açıklaması
I.Aşama: Ağız ve Diş Yapısının Kontrolü Hastanın ağız ve diş yapısı genel olarak incelenir. İnceleme sonrası dolguya ihtiyacı olan dişler saptanır. Bu aşamada görüntüleme teknikleri de kullanılabilmektedir.
II.Aşama: Dişlerin Hazırlanması Dolgu yapılmadan önce dişlerin hazırlanması bazı durumlarda temizlenmesi gerekir. Dolgu diş daha sonra uygulanacaktır.
III.Aşama: Dolgulu Dişteki Çürüklerin Giderilmesi Dolgulu diş çoğu zaman çürüğe uygulanır. Var olan dolgu malzemesinin uygulanmasından önce çürüklerin giderilmesi gerekir. Çürükler tamamen temizlenmelidir.
IV.Aşama: Dolgu Malzemesinin Kullanılması Mevcut dolgu malzemesinin şekillenmesi, dişe entegre edilmesini içermektedir. Böylece dişin doğal görünümü elde edilmekte olup aynı zamanda çürük görüntüsü de yok olmaktadır.

Genel itibari ile dolgu uygulaması bu şekilde sağlanmaktadır. Bağcılar diş hastaneleri tarafından kısa sürede gerçekleşen bu işlemler ile hastaların şikayetçi olduğu konular giderilmektedir.

Evde Diş Dolgu Nasıl Yapılır Mümkün mü?

dolgu-disHerhangi bir şekilde evde dolgu yapılması imkânsızdır. Ancak diş hekimleri tarafından, uygun ve hijyenik ortamlarda dolgu yapılabilmektedir. Bilgisiz bir kişinin dişe müdahale etmesi hatalıdır. Var olan sorunu daha fazla büyütebildiği gibi ekstra hatalarda oluşturabilmektedir. Bundan dolayı özetle kliniklere, hastanelere başvurulması şarttır.

Çürük Diş Dolgusu Kaç Dakika Sürer?

Dolgu diş uygulaması, işlem yapılacak diş sayısına bağlı olarak farklılaşacaktır. Genellikle tek diş dolgusu oldukça kısa sürecektir. 15-20 dakika içerisinde işlem sonlanacaktır.  Bahsi geçen bu tedavi yöntemi lingual diş teli gibi uzun süreli değildir. Aksine çok daha pratik bir şekilde uygulanarak anında sonuç elde edilebilmektedir.

Kısa sürede çürük diş yapısından kurtulmak istiyorsanız, klinik seçiminize özen göstermelisiniz. Aynı zamanda dolgu işlemlerini her diş hekiminin yapabilmesi mümkündür ancak uzmanlık ve tecrübe dolayısıyla farklılık oluştuğunu bilmelisiniz. Mehmet Eker Diş Kliniği bünyemizde dilerseniz randevu alarak dolgularınızı yaptırabilirsiniz.

Hangi Çürüklere Dolgu Yapılmaz?

dolgu-disHastaların bazı durumlarda çürük dişlerine dolgu yapmak yerine çekilmesi kabul görmektedir. Çürüğün diş köküne ulaştığı, dişin tamamını sardığı durumlarda dolgu yapılması yetersiz kalır. Dişin sağlıklı bir yanı kalmadığı için dolgu yapmanın bir mantığı olmadığı durumlarda farklı yöntemlere başvurulmaktadır. Diş çekimi bunun en temel çözümlerinden birisidir.

Sızlayan Dolgu Diş Sebepleri Neler?

Dolgu diş yapıldıktan sonra sızlama, acı gibi bazı durumlar yaşatabilmektedir. Eğer dolgu yapılan diş ilk birkaç gün ağrıyorsa bu normal görülebilir. Çünkü dolgunun tam olarak oturması ve normal diş yapısına kavuşması için beklemek gerekebilir. Ancak ilk bir hafta sonunda dahi sızlama varsa ya da yıllar sonra dişte sızlama meydana geldiyse sorun var demektir.

Sızlayan dolgu diş sebepleri şu şekilde olabilmektedir:

  • Dolguda kırılma meydana gelmesi,
  • Dolgunun hava alması,
  • Eriyen dolgu,
  • Dolgu malzemesinin artık kullanılmayacak duruma gelmesi.

Kısaca dolgu artık kullanılmayacak durumdaysa sızlama oluşacaktır. Bu gibi durumlarda doğrudan diş hekime başvurulmalı ve gerekirse dolgu yenilenmelidir. Başakşehir diş klinikleri bünyesinde incelemeler sonucunda karar verilerek uygulama yapılacaktır.

Hatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır?

dolgu-disYapılan tedaviler sonunda hatalı dolgunun ortaya çıkması düşük bir ihtimal olsa da vardır. Toplum arasında hastaların bu gibi şikayetleri öne çıkmaktadır. Eğer hatalı bir dolgu diş söz konusuysa şu belirtilerle kendini gösterebilir:

  • Dolgu yapıldıktan bir hafta sonra bile ağrı, sızlama olması
  • Yemek yerken dişte rahatsızlık yaşanması
  • İçecek tüketirken dişte hassasiyet meydana gelmesi
  • Normal zamanlarda dahi dişte ağrının hissedilmesi.

Kısaca bu tarz semptomlara sahipseniz, Mehmet Eker Diş Kliniğimize başvurarak diğer kliniklerden dolayı ortaya çıkan hatalı dolgularınızı giderebilirsiniz.

Dolgu Diş ve Tedavileri Hakkında Sık Sorulan Sorular

dolgu-disDolgu diş konusunda hastalar tarafından bazı sorular sık sık kliniğimizde uzmanlarımıza sorulmaktadır. Siz de dolgu diş konusunda sorulan sorulara ve cevaplara göz atabilirsiniz:

1 – Dolgu İşlemi Acı Verir mi?

Normal şartlarda dolgu diş uygulamasının acı vermesi beklenen bir durum değildir. Çünkü uygulama öncesinde diş ve çevresi lokal olarak uyuşturulmaktadır. İğne ya da çocuklarda özel malzemeler ile uyuşturma sağlanır. Bu sayede uygulama sırasında hastanın bir şey hissetmesi mümkün değildir.

2 – Dolgu Ücreti Ne Kadar?

Ortalama dolgu diş ücretleri hakkında net bir bilgi vermek zordur. Günümüzde kliniklerin ortaya koyduğu fiyat skalası değişiklik gösterir. Oluşan bu değişiklikten ötürü dolgu diş fiyatları hakkında bizzat kliniğe başvurarak bilgi almanız gerekmektedir.

3 – Diş Dolgusu Ne İçin Yapılır?

Hastalarda dolgu diş uygulaması belirli sebeplerden dolayı yapılmaktadır. Dişin kırılması, şekil bozukluğu olması ya da diş çürüğü temel sebeplerdendir. Özellikle diş kurtulabilecek durumdaysa estetik görünümünü düzeltmek için dolgu diş yapılacaktır.