diş tedavileri

Güncel Ortodonti Tedavileri Hangileri? 5 Ortodonti Yöntemi

ortodonti-tedavileri

Ortodonti tedavileri günümüzde birden fazla yöntemle uygulanmakta olup neredeyse her yaş için uygunluk taşımaktadır. Belirli şikayetlere sahip bireylerin bu şikayetlerden kurtulmak adına ortodontist gözetiminde tedavi olması mümkündür. Özellikle dişlerde yamukluk, çarpıklık ve eğrilik şikayeti olan bireyler tedaviye başvurmaktadır.

Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde çeşitli ortodonti tedavileri uygulanmaktadır. Halk arasında akla ilk olarak diş teli tedavisi gelse de bu durum yanlıştır. Çünkü bilinenin aksine günümüzde birden fazla ortodonti tedavisi bulunmaktadır. Yaşa, görüntü talebine ve bütçeye bağlı olarak tedaviler arasında seçim yapmak mümkündür.

Diş Ortodonti Nedir?

ortodonti-tedavileriOrtodonti kısaca, diş hekimliği kapsamında yer alan bir uzmanlık alanıdır. Normal Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olan bireyler, uzmanlık sınavına girer. Bu sınav sonucunda Ortodonti bölümüne dahil olup ekstra 4 yıl daha uzmanlık eğitimi alır. Aldığı eğitimler sonucunda ‘Ortodontist’ olarak adlandırılırlar.

Ortodontistler tarafından diş sağlığı ve estetiği adına bazı tedaviler uygulanmaktadır. Bu tedavilerin tamamı ortodonti kapsamında yer alır. Temel olarak ortodonti bir uzmanlık bölümü adı olup günümüzde devlet ve özel Bağcılar diş hastaneleri kapsamında verilmektedir.

Ortodontik Tedavi Nedir?

Kısaca ortodonti tedavileri ile ortodontistler tarafından verilen tüm uygulamaları kapsamaktadır. Ortodontist tarafından yapılan işlemlerin tamamına ortodontik tedavi denmektedir. Tedavilerin ele alınış şekli, uygulama yöntemleri ve fiyatları değişiklik gösterir. Çünkü hem hasta hem de uzman doktorun bilgisi farklılık oluşturan etkenlerdir. Aynı zamanda günümüzde de birden fazla yöntemin olması bu konuda etkilidir.

Ortodonti Ne Yapar?

Genel itibari ile ortodonti tedavileri kapsamında uygulanan yöntem değişiklik gösterse de amaç ortaktır. Her uzmanlık bölümünün ilgilendiği özel bir yer mevcuttur. Ortodonti tedavileri kapsamında dişlerin dizilimi, estetik görünümü, çene yapısı ve duruşu üzerinde durulmaktadır. Ortodontistler tarafından:

  • Hastanın ağız ve diş yapısı incelenerek varsa estetik problemler saptanır.
  • Saptanan estetik problemlere yönelik uygun yöntemler hakkında bilgi verir.
  • Hasta ile birlikte uygun ortodonti yöntemini seçer ve uygular.
  • Çenede yer alan kayma ya da önde olma gibi sorunları saptayarak tedavi uygular.
  • Cerrahi müdahale gerektiren ileri düzey sorunlarda yönlendirme hizmetleri verilmektedir.

Yetişkin Ergen ve Çocuk Ortodonti Tedavileri

Ortodontistler tarafından var olan tedaviler neredeyse her yaş grubu için uygulanmaktadır. Sadece yaşa bağlı olarak bazen yöntemler arasında doğru seçim yapmak gerekebilir. Diğer taraftan bu tedavilerde ortak amaçlar güdülmekte olup erken yaşlara kadar uygulanabilir bir durum söz konusudur. Genel itibari ile Başakşehir diş klinikleri başta olmak üzere tüm kliniklerde 7-8 yaş sonrası ortodonti tedavisi mümkün olmaktadır.

ortodonti-tedavileriErgenlerde dış görünüme önem verilmesinden ötürü daha estetik yapıdaki ortodonti tedavileri tercih edilir. Aynı zamanda bu yaşlarda özellikle dikkat edilmesinden, gelişim çağından dolayı daha fazla ortodonti tedavileri uygulanmaktadır. Yetişkinlerde ise durum diğer yaş gruplarından farksız olup aynen hayata geçirilmektedir.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavileri uygulama şekli hakkında net bir bilgi vermek oldukça zordur. Çünkü günümüzde birden fazla yöntem olup her bir yöntemin gerçekleşme şekli değişiklik göstermektedir. Bireylerin bu aşamada karar verdiği yönteme bağlı olarak nasıl uygulandığını uzman tarafından öğrenmesi önem arz edecektir. Zira lingual diş teli uygulaması ile Invisalign gibi yöntemler arasında ciddi bir fark söz konusu olmaktadır.

İşte, günümüzde en sık uygulanan ortodonti tedavileri ve uygulama şekilleri hakkında kısaca bilgiler.

Ortodonti Tedavi Yöntemleri Hangileri?

Özel klinikler ve devlet hastanelerinde uygulama sırasında genel olarak benzer yöntemler tercih edilmez. Örneğin şeffaf plak tedavisi devlet hastanelerinde değil, özel kliniklerde uygulanmaktadır. Bu yüzden tedavi olacağınız alana göre yöntemine karar vermeniz ya da tam tersi durumda hareket etmeniz gerekir. Mevcut ortodonti tedavileri şu şekildedir:

ortodonti-tedavileri

Tedavi Yöntemleri Uygulama Şekli
Metal Diş Teli Geleneksel tedavi yöntemidir. Metal diş telleri dişin ön yüzeyine braketler sayesinde sabitlenmektedir. Telin dişler üzerine oluşturduğu baskı ile dişte yer değişimi yaşatılır.
Şeffaf Diş Teli Estetik kaygı güden bireyler tarafından tercih edilir. Porselen diş teli olarak da bilinen şeffaf diş teli, dişin üst düzeyine uygulanmaktadır. Dişin rengine çok yakın olduğundan diğer ortodonti tedavileri ile kıyaslandığında estetik yapıdadır.
Lingual Diş Teli Lingual ortodonti olarak da bilinen bu yöntemde diş teli kullanılır. Fakat diş teli dişin ön yüzeyine değil, arka yani iç kısmına uygulanmaktadır. Dışardan hiçbir şekilde fark edilmemesinden ötürü kolay bir uygulama sağlamaktadır.
Invisalign (Şeffaf Plak Tedavisi) En son elde edilmiş olup yerine göre tercih edilen bir uygulamadır. Diş teli kullanılmaz. Şeffaf plaklar kişinin dişlerine özel üretilip bunların takılmasıyla tedavi uygulanır. Diğer yöntemlere göre daha pahalıdır ve tedavi süresi daha uzundur. Fakat braket kırılması gibi durumlar yaşanmaz.
Çene Ortodonti Çene yapısında meydana gelen kaymalar ve yamukluklar için uygulanmaktadır. Damak için özel bir aparat oluşturulur ve hastaya bu takılır. Kullanım süresince yer değişimine bağlı olarak biraz hassasiyet oluşabilir ancak çok ağrılı değildir.

Ortodonti Tedavisi Kim Tarafından Yapılır?

ortodonti-tedavileri

Ortodonti Tedavileri

Ortodonti tedavileri her birey tarafından gerçekleştirilemez. Bu alanda uzman olan bir kişinin tedaviyi sürdürmesi gerekmektedir. Ortodonti bölümünde uzmanlık kazanan kişiye ortodontist denir. Ortodontistler tarafından ancak tedavi yöntemleri uygulanarak hastanın gelişimi takip edilmektedir. Hastaların bundan dolayı ortodonti tedavileri için ortodontist bulunan bir klinik tercih etmesi şarttır.

Endodonti Ne Demek?

Endodonti ile ortodonti kelime benzerliğinden dolayı sık sık karıştırılmaktadır. Ancak her iki bölüm birbirinden tamamen farklılaşmaktadır. Daha önce bahsedildiği üzere ortodonti diş ve çene yamukluğu, kayması ile ilgilenmektedir. Endodonti bölümü uzmanları ise daha çok iltihaplı, apseli dişlerde kanal tedavisi ile meşgul olmaktadır. İki bölümün amaç ve çalışma şekilleri değişmektedir.

Ortodonti Tedavileri Hakkında Sık Sorulan Sorular

ortodonti-tedavileriMehmet Eker Diş Kliniği olarak ortodonti tedavileri hakkında farklı sorular almaktayız. Uzmanlarımıza gelen sorular ve cevapları ise şu şekildedir:

1 – Ortodonti Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Ortodontik tedaviler belirli şikayetlere sahip bireyler için uygundur. Dişlerde yamukluk, çarpıklık ya da eğim sorunu olanlar başvurabilir. Diğer taraftan çenede kayma ya da ileri-geri olma durumu varsa yine ortodontist aracılığıyla tedavi edilebilmektedir. Çocuk, genç ve yetişkin fark etmeksizin tedaviler sağlanır.

2 – Her Diş Hekimi Ortodonti Yapabilir mi?

Hayır, yapamaz. Ortodonti tedavileri sadece ortodontist tarafından yapılabilmektedir. Bu alanda uzmanlık elde etmiş olmalarından dolayı kendilerine ait bir bölümdür. Aksi bir durumda normal diş hekimi ya da farklı bir alana ait uzman tarafından tedavi sağlanamamaktadır.

3 – Ortodonti Tedavi Ücretleri Ne Kadar?

Ortalama olarak ortodonti tedavileri ücreti hakkında bilgi sahibi olmak mümkündür. Ancak net olarak ücretler hakkında konuşmak imkânsızdır. Çünkü klinikler arasında tedavi ücretleri ciddi anlamda farklılaşmaktadır. Güncel ortodonti tedavileri ve fiyatları hakkında bilgi almak adına klinik ile doğrudan iletişime geçmek gerekir.

4 – Ortodonti Acı Verir mi?

Genel itibari ile ortodonti tedavileri hastaya acı yaşatacak bir uygulama içermemektedir. İğne, uyuşturma gibi durum söz konusu değildir. Ancak hastanın acı eşiğine bağlı olarak durum farklılaşabilmektedir. Diş ve çeneye oluşturulan hafif baskılar bazen hassasiyet yaratabilir bu gibi durumlarda ise ağrı kesici kullanımı ancak diş hekimi kontrolünde yapılmalıdır.