Diş Çekimi

20 lik Dişler Çekilmeli mi? Çekilmeyen Yirmilik Diş Ne Olur?

20-lik-disler-cekilmeli-mi

20 lik dişler çekilmeli mi noktasında, halk arasında muhakkak çekilmesi gerektiği yönündeki söylentiler tam olarak doğru değildir. Yani yirmilik dişin ağız ve diş sağlığı için önemli görevleri vardır. Bazı durumlarda doktor tarafından 20 lik dişler çekilmeli mi sorusuna “Evet” cevabını alabilirsiniz. Peki, bu dişler hangi durumlarda çekilmeli, çekilmezse ne olur?

Bütün 20 lik Dişler Çekilmeli mi?

20-lik-disler-cekilmeli-mi

20 lik Dişler Çekilmeli mi?

Genel olarak çürüyen, ağız ve diş yapısını bozan ve şiddetli ağrılara neden olan 20 lik dişler çekilmeli mi konusunda, çoğu kişi bu dişlerin zararının olduğu kanısındadır. Ağız içinde hijyen eksikliğine bağlı olarak çürükler, iltihap, apse, kırık durumları gözlenmektedir. Bu da haliyle ağzın yanak kısımlarında deformasyona neden olur.

Dolayısıyla semptom göstermeyen 20 lik dişler çekilmeli mi sorusuna “Gerek olmaması durumunda çekilmemeli” cevabını alabilirsiniz. Yani ağrıya sebep olmayan, ağız ve diş yapısını bozmayan, iltihaplı doku yaratmayan yirmilik dişlerin çekilmesine gerek yoktur. Ancak uygun durumlarda çekim için gerekli tedaviye doktorunuz karar verecektir.

1 – Ağrımayan 20 lik Diş Çekilir mi?

Yirmilik dişler bazen yarı gömülü bazen tam gömülü olarak çıkmaya başlar. Her kişide kemik ve çene gelişimi farklı olduğu için buna, 20 lik dişler çekilmeli mi noktasına doktor karar vermelidir. Genel itibariyle doktor tarafından yapılacak muayene sonrası var olan durumun kişiye zarar vermemesi noktasında ve ağrı oluşturmaması durumunda, ilk etapta çekim olmayabilir.

Ancak ilerleyen dönemlerde bu dişin ortaya çıkardığı sorunların önüne geçmek için, gereken tedavi gereken zamanda yapılmalıdır. Genel olarak yirmilik dişlerin çekilmesi yönünde tedavi seçenekleri vardır.

2 – 20 lik Dişler Çekilmeli mi? İltihaplı 20lik Diş Çekilir mi?

İltihaplı 20 lik dişler çekilmeli mi sorusu, enfeksiyonun uyuşma yönünde kontrolünün zor olmasına bağlı olarak kişilerde korku yaratabilir. Ancak iyi bir diş hekimi sayesinde çok acil durumlarda gerekli görülen çekim, öncelikle iltihabın temizlemesi ve antibiyotik tedavisinden sonra yapılabilir. Peki, iltihaplı diş neden çekilmez?

Akut halindeki iltihap durumunun kana karışma ihtimaline karşı çekim yapılmaz. Ancak steril ortamlarda, travmatik durumların yaşanmadığı ve iyi bir diş hekimi tarafından uygulanacak tedavi sonrasında genel anlamda sorun çıkmaz.
Çok acil durumlarda 20 lik dişler çekilmeli mi konusunda çekim işlemi sonrasında antibiyotik ve ağrı kesici desteği ile süreç rahat atlatılır.
Yani sonuç olarak iltihabın kronik veya akut oluşuna göre doktorunuz diş çekimi yapma ya da yapmama kararını verecektir.
Bunun yanında gerekli ağız bakım desteği ile uygulamanız gerekenleri yaparsanız, rahatlıkla iltihap ve enfeksiyon durumlarının önüne geçebilirsiniz.

3 – Gömülü 20lik Diş Çekilir mi?

20-lik-disler-cekilmeli-miYirmilik dişler genel olarak yarı ya da tam gömülü şekilde kalmaktadır. Bazen herhangi bir sorun yaratmadan yıllarca ağrısız şekilde durabilir. Ancak her ihtimale karşı ilerde ciddi problemlere sebep olmaması için, doktorunuz sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Dolayısıyla gömülü 20 lik dişler çekilmeli mi için gerekli nedenler şunlardır;

  • Gömülü dişler eğer ki komşu dişlerde çürüme ve kayıplara sebep oluyorsa
  • Diğer dişlerin çarpık çıkmasına yol açmışsa
  • Şiddetli ağrı yapıyorsa
  • Gömülü yirmi yaş dişleri etrafında tümör ya da kist oluşmuşsa
  • Yapılması gereken zirkonyum kaplama uygulamasını ve kullanımını zorlaştıracaksa, yirmilik dişlerin yerinden alınması şart hale gelmiştir. Ancak ağrı yok ya da ağız içinde farklı tedaviler uygulanmayacaksa ağız içinde kalmasında sakınca görülmemiştir.

20lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Yirmilik dişler ağız içinde genel olarak çıktıkları yerlerde düzgün şekillenmeyebilir. Yani bu durumda gömülü olarak kalabilirler. Gömülü dişler zaman içinde birçok soruna sebep olur. Peki, özellikle gömülü 20 lik dişler çekilmeli mi, çekilmezse ne olur?

  • En yaygın sorun diş etrafına ve komşu dişlere uyguladığı baskıdır. Bu da haliyle şiddetli ağrı demektir.
  • Ayrıca yanındaki dişlerin hareketi ve kayması anlamına da gelmektedir. Bu da komşu dişlerde çarpıklık anlamına gelir.
  • Çarpışıklığın neden olduğu dişler arasında besin artığına bağlı çürüme olabilir.
  • Çene kemiğinde baskı durumları ve buna bağlı kemik erimesi gözlenebilir.
  • Diğer dişlerde diş ve diş eti sorunları (diş eti çekilmesi, kanaması vb.) ortaya çıkacaktır. 20 lik dişler çekilmeli mi noktasında çekim işlemi ile beraber diş eti çekilmesinden kurtuldum diyebilirsiniz.

Diş hekimi tarafından yapılacak rutin kontroller sonrasında çekim işlemine karar verilir. Genelde ağrısız ve acısız şekilde halledilir. Böylelikle uyacağınız tüm hijyen kuralları sayesinde oluşacak komplikasyonların önüne geçersiniz. Yani 20 lik dişler çekilmeli mi konusunda genel ağız sağlığınız için adım atmış olursunuz.

Çürük 20’lik Diş Çekilmezse Ne Olur?

Genel itibariyle yapılan yorumlardan hareketle hastaların çoğu çekim sonrası, çürük 20 lik dişler çekilmeli mi noktasında yaşadıkları ağrıdan tamamen kurtulmaktadır. Yirmilik dişlerin zamanının gelmesine karşı çıkmaması ve gömülü kalması sonucu ciddi sorunlar doğabilir. Bundan dolayı diş hekimi tarafından uygun tedavi yolu ile yerinden alınmalıdır.

Herhangi bir ağrı durumu yaşamasa bile ilerde oluşacak ani ağrı, çürük, kırık, iltihap, dişlerde kayma gibi problemlere karşı zamanında alınması uygun olacaktır. Ancak diş çekimi öncesi 20 lik dişler çekilmeli mi noktasında herkes için çekim yapılması gerekmeyebilir. Kanal tedavisi mi diş çektirmek mi sorusuna öncelikle dişi kurtarmak adına kanal tedavisi diyebilirsiniz.

20lik Diş Neden Çıkar?

20-lik-disler-cekilmeli-miYirmilik dişler genç yetişkinlik döneminde çıkmaya başlar. Çünkü çocukluk döneminde bu dişlere ihtiyaç duyulmaz. Yani azı dişleri düşünce yerine yirmilik dişler çıkmaya başlar. Çoğu kişi gençlik dönemine kadar azı dişini kaybetmediği için, bu süreç herkeste farklıdır. Dolayısıyla azı dişinizi kaybetme yaşına bağlı olarak onun boşluğunu doldurmak için çıkar.

20lik Diş Herkeste Çıkar mı?

Yirmilik dişler ağzın alt ve üst kısmında ikişer adet çıkmaktadır. Ağız içinde çıkan son diş yirmiliklerdir. Diğer adıyla aslında dökülen azı dişleridir. Herkeste çıkmayabilir. Bazı kişilerde ciddi ağrılar yaratırken, bazılarında sorunsuz şekilde kalmaktadır. 20 lik dişler çekilmeli mi noktasında sorunu ortadan kaldırmak için, acilen diş hekimine başvurun.

20lik Diş Ne Zaman Çıkar?

Kişinin yaş ve vücut gelişimine paralel olarak farklılık göstermektedir. Genel itibariyle 18 ile 30 yaş arasında çıkması doğal bir durumdur. Çoğu kişide 17 ile 21 yaşları arasında çıksa da bazı kişilerde bu durum 30’a kadar sürmektedir.

20’lik dişler çekilmeli mi noktasında çıkacağı zaman dilimi çene yapısına bağlı olarak da değişmektedir. Çıkarken yan dişlerin dizilimine göre çıkış yönüne uygun yer bulamayabilir. Bu noktada yaratacağı sıkıntılar sonrasında, 20 lik dişler çekilmeli mi sorusuna olumlu yönde cevap alabilirsiniz.

20lik Diş Çıkarma Belirtileri Nelerdir?

Yirmilik dişler genel olarak kendini şiddetli ağrı şeklinde belli eder. Özellikle gömülü olan dişler çıkış yeri bulamadığı için baskı yaratacak, çene ve başta şiddetli ağrı oluşturacaktır. Bunun yanında;

Diş çevresinde iltihaplı kırmızı diş eti görünümü
Dişin olduğu yanak kısmında şişlik
Diş etinde akıntı
Lenf bezlerinde şişme
Ağız hareketlerinde kısıtlılık
Besinlerin diş aralarına sıkışması
Ağız temizliğinin zor olması
Ağız içinde kötü koku oluşumu

20lik Diş Nasıl Çekilir?

20 lik dişler çekilmeli mi kararını verdikten sonra, doktorunuz tarafından çekim işlemi dişin diş etine uzaklığına bağlı olarak yapılmaktadır. Anestezi altında yapılan işlemde ağrı hissedilmez ve çekilen diş bölgesi temizlenir. Kanama durdurulur. Bazı durumlarda kesi atılarak çekim yapılabilir. Bu, dişin gömülü olduğu durumlarda 20 lik dişler çekilmeli mi noktasında uygulanan yöntemdir.

A – Ameliyatsız 20’lik Diş Çekimi

Ameliyatsız 20 lik dişler çekilmeli mi kapsamında ameliyat durumu tamamen dişin çene kemiği ile ilgili durumuna bağlıdır. Eğer ki çene kemiği üzerine doğru süren bir yirmilik diş varsa ameliyata gerek yoktur. Ancak bu dişler yarı ya da tam gömülü ise kesi yöntemiyle alınmak zorundadır.

B – Yarı Gömülü 20lik Diş Nasıl Çekilir?

20-lik-disler-cekilmeli-miYarı gömülü 20 lik dişler çekilmeli mi? Dişin gömülü olma durumuna göre röntgen ya da detaylı tomografi sonrası doktor planlama yapacaktır. Yani öncelikle hastaya lokal anestezi altında uyuşturma işlemi uygulanır. Ardından;

  • 20 lik dişler çekilmeli mi noktasında diş etine gerekli miktarda kesi atılır.
  • Diş hem çene kemiğinden hem de diş etinden uzaklaştırılarak parçalar halinde çıkarılmaya çalışılır.
  • Kanayan bölgeye tampon yapılır.

İyileşme süresi bir hafta ile on günü bulabilir. Peki, çekim sonrası nelere dikkat ederek 20 lik dişler çekilmeli mi noktasında iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz?

Çekim sonrası buz uygulaması yöntemini yapabilirsiniz.
İlk 24 saat içinde aşırı sıcak ya da soğuk ürünler tüketmeyin.
Diş çekiminden iki saat sonra ılık ve sıvı ürünler tüketin.
Gün içinde baskıya bağlı ağrıya karşı, yüksek yastık kullanımına önem verin.
Çekim bölgesi pıhtısını bozmamaya önem verin ki yara çabuk iyileşsin. Yani, kanı ve ağız içindeki tükürüğü dışarı atmayın.
Doktorunuzun önerdiği ilaçları kesinlikle düzenli kullanın.

C – 20 lik Kırık Diş Çekimi Acıtır mı?

20lik kırık diş çekimi zor mu diye endişe ediyorsanız kesinlikle rahat olun. Kırık dişten kalan diş kökü diş etine ne kadar yakın ise o kadar cerrahi müdahale gerekebilir. Kırık 20 lik dişler çekilmeli mi için;

  • Hastaya anestezi uygulanır. Böylelikle ağrı ve acı durumu asla hissedilmez.
  • Ardından diş etine yapılan kesi ile kökte kalan diş, parçalar halinde çıkarılmaya çalışılır. Zaten kırık bir diş olduğu için çekim esnasında tek parça olarak çıkması beklenmez.
  • Sonuç olarak 20 lik dişler çekilmeli mi kapsamında; kırık diş çekimi acı ve ağrı yönünden değil, işlemin uzaması yönünden zorlayıcı olabilir.

Mehmet Eker Diş Kliniği 20 lik dişler çekilmeli mi başta olmak üzere yaşayacağınız tüm diş sorunlarına en uygun tedavi ile üstün başarıyı göstermektedir.