diş tedavileri

5 Adımda Köprülü Diş Yapımı Aşamaları

koprulu-dis-yapimi

Köprülü diş yapımı nedir? Köprülü diş yapımı aşamaları nelerdir? Bir dişin kaybedilmesinden sonra ortaya çıkan boşluk, istenmeyen bir görüntüye sebep olabilir. Çünkü dişler, güzel bir gülüşün en etkili unsurlarıdır. Kaza veya hastalık sebebi sonucunda kişiler eksik dişlere sahip olabilir. Bu sebeple de eksik dişleri tamamlayabilmek için yıllardır yeni ve etkili yöntemler ile hastalar tedavi edilmektedir.

Peki, ağız ve diş sağlığına önem veren kişilerin tercih ettiği yöntemlerden biri olan köprü diş tedavisi nedir? Zirkonyum nedir? Köprülü diş nasıl yapılır?

Köprülü Diş Nedir?

koprulu-dis-yapimi

Köprülü Diş Yapımı

Köprü diş uygulaması, eksik dişlerin oluşturmuş olduğu boşlukları doldurabilmek için tasarlanmıştır. Yani köprü diş, noksan dişlerin yerine geçici ya da kalıcı olarak yerleştirilen yapay dişlere denmektedir. Köprülü diş yapımı, bir veya daha fazla noksan dişin bulunması durumunda kullanılmaktadır.

Köprü dişler, noksan olan dişlerin yerine geçerek hastaların gülüşlerinde estetik bir gülümseme oluşturur.  Bunun yanında hastanın çiğneme fonksiyonlarını da geri kazandırır. Ayrıca köprü diş, dişlerin hareket etmesinin de önüne geçerek çarpık ve düzensiz diş görünümünü engeller. Peki, köprülü diş yapımı aşamaları nelerdir?

Köprülü Diş Yapımı Aşamaları Nelerdir?

Diş köprü tedavisi, kişinin görünümünde ciddi değişikler yaratır, hastanın özgüveni tekrar yerine gelir. Oldukça basit olan bu işlemin yapım aşamaları ise şöyledir:

1 – Muayene ve Değerlendirme

Köprü diş yapımına başlanmadan önce diş hekimi hastayı detaylı bir muayeneden geçirir. Ardından varsa diğer diş problemleri tespit edilir ve gerekli planlamalar yapılır. Diş hekiminiz muayene sonucunda eksik olan dişlerinizin durumunu değerlendirir. Ardından tedavinin yapılması için gerekli tüm aşamalar hasta ile görüşülür.

2 – Anker Diş Hazırlığı Aşaması

Köprü dişlerin yerleştirilecek olduğu komşu dişlere anker diş denmektedir. Anker dişler, taşınması planlanan köprü dişlerin destek noktalarıdır. Bu sebeple diş köprüsü yerleştirilmeden önce, anker dişler tüm gerekli işlemler için hazırlanır. Bu adım köprü dişlerin düzgün bir şekilde yerleştirilebilmesi için çok önemlidir.

3 – Kalıp Alma

koprulu-dis-yapimiAnker dişlerin hazırlanmasının ardından diş hekimi hastadan dişlerinin kalıbını alır. Bu kalıplar, laboratuvar ortamına gönderilir ve uzman teknisyenler tarafından hazırlanır.

4 – Geçici Köprü İşlemleri

Köprülü diş yapımı aşamalarından biri de geçici köprü işlemleridir. Kalıcı köprü dişler hazırlanmadan önce, diş hekimi hastaya geçici köprü diş yerleştirebilir. Bu geçici köprü dişler, anker dişleri koruyabilmek ve estetik bir görünüm sağlayabilmek için kullanılır. Kalıcı köprü dişler hazır olduğunda, geçici dişler kaldırılır.

5 – Köprülü Diş Yapımı Son Aşama: Köprü Dişlerin Yerleştirilmesi

Köprülü diş yapımı son aşaması ise köprü dişlerin yerleştirilmesidir. Kalıcı köprü dişlerin laboratuvardan gelmesinden sonra, diş hekimi dişlerinizi tekrar kontrol eder. Dişlerinizin ve köprü dişlerin birbiri ile uyumu kontrol edilir. Ardından köprü dişler kalıcı bir şekilde yerleştirilerek tedavi sonlandırılır.

Köprülü Diş Yapımı Çeşitleri Nelerdir?

Yeni nesil diş protezi çeşitleri, diş hekimleri tarafından dört farklı yöntemle hastalara uygulanmaktadır. Bu yöntemler şöyledir:

  • Geleneksel köprülü diş yapımı
  • Serbest sonlu köprü diş yöntemi
  • Marylan (kanatlı) diş köprü yöntemi
  • İmplant destekli diş köprü yöntemi

Diş tedavisi ile sağlık dokusunun korunması hedeflenir. Bu nedenle komşu yani anker dişleri koruyabilmek için farklı farklı türler geliştirilmiştir. Bunun yanında köprü protezler genelde destek veren anker dişe tutunma çeşidine göre sınıflandırılmaktadır.

1 – Geleneksel Sabit Köprü Diş

koprulu-dis-yapimiKöprülü diş yapımı çeşitlerinden ilki geleneksel diş köprüsü işlemidir. Bu köprü türünde, oluşan diş boşluğun her iki tarafında yer alan dişleri kaplayan kaplamalar yer almaktadır. Söz konusu bu diş kaplama arasında yer alan eksik diş yerine dolduracak olan gövde diş yer almaktadır.

Gövde dişler, eksik diş gibi şekillendirilir. Böylece boşluğun her iki yanında bulunan dişlere kaplamalar yardımıyla tutturulur. Bu tarz işlemlerde köprünün sabit bir şekilde kalabilmesi için birkaç işlem yapılması gerekebilir. Böylece boşluğa komşu olan doğal dişlerin, biraz aşındırılıp küçültülmesi gerekebilir.

Geleneksel köprülü diş yapımı işleminin sunmuş olduğu en büyük avantaj ise estetik anlamda güzel bir köprü diş görünümü ve sağlamlık olmaktadır. Çünkü destek dişlere yapıştırılıp gerçekleştirilen restorasyon işlemleri kolayca düşmemektedir.

2 – Maryland (Kanatlı) Köprü Diş

Köprülü diş yapımı çeşitlerinde bir diğeri ise kanatlı köprü diş uygulamasıdır. Bu uygulama Maryland veya Adeziv olarak adlandırılmaktadır. Özellikle ön tarafta bulunan dişlerin restorasyon işlemlerinde kullanılmaktadır. Bu uygulamada eksik olan dişlerin yerine yalancı diş olarak hazırlanan dişler komşu olan dişlerin arka yüzeyine tutturulur.

Komşu dişlerin arka yüzeyleri ait yardımı ile pürüzlendirilir. Kompozit dolgu maddesi yardımıyla hazırlanan restorasyon bu yüzeylere yapıştırılır. Böylece ağız ve diş sağlığında önemli olan sağlam komşu dişlerin kesilmesine gerek kalmaz ve köprülü diş yapımı gerçekleştirilir.

Bu köprülerin tutuculukları diğerlerine nazaran oldukça zayıftır. Bu nedenle güçlü çiğneme kuvvetinin sağlandığı arka dişlere Maryland işlemi uygulanmamaktadır. İşlem öncesinde alınan ölçüler laboratuvara gönderilir. Hazırlanan yeni destekli porselen dişler komşu dişlerle aynı renkte şekillendirilir. Böylece hastanın ağzında farklı renk görünümünde diş olmamış olur.

3 – Asma (Serbest Sonlu) Diş Köprüsü

Köprülü diş yapımı bir diğer çeşidi ise asma köprü dişlerdir. Bu dişler serbest köprüler olarak da bilinmektedir. Serbest köprülü diş uygulamasında boşluğun sadece bir tarafında sağlam diş bulunması durumunda tercih edilmektedir. Bu tedavi ile hastayı hareketli protez kullanma durumundan kurtarmak amaçlanır.

4 – Implant Destekli Diş Köprüsü

koprulu-dis-yapimiImplant destekli köprülü diş yapımı, çenede köprü olacak olan dişi desteklemek için kullanılabilecek bir yöntemdir. Doğal diş kalmadığı durumlarda bu yöntem kullanılmaktadır. Implant destekli diş köprüsü, diş eksikliği olan bölgenin her iki ucundaki çene kemiğinin içerisine yerleştirilir.

Ardından implantlar bir köprü yardımıyla birbirlerine bağlanır. Bu tedavi, her diş noksanlığının yerine zirkonyum implant yapılması yerine, çok daha az miktarda implant kullanılarak çok sayıda diş eksikliği giderilmesi amaçlanır. Peki, köprülü dişler dayanıklı mıdır? Köprü diş nasıl yapılır?

Köprü Dişler Dayanıklı mıdır?

Köprülü diş yapımı işleminin dayanıklı olup olmayacağı hem tedavinizin kalitesine hem de diş hijyenine gösterdiğiniz özene bağlıdır. Başarılı bir köprülü diş yapımı, dişlerinize iyi bakmanız durumunda 5 ile 7 yıl arasında rahatlıkla kullanılmaktadır.

Fakat her hastanın durumu birbirinden farklıdır. Bu sebeple köprü dişlerin dayanıklılığı ve ömrü kişiden kişiye değişmektedir. Uzun ömürlü bir kullanım için mutlaka diş hekiminizin önerdiği tavsiyelere uymanız gerekmektedir. Peki, implant mı kaplama mı yapılmalıdır?

Diş Köprüsü mü Implant mı Yapılmalıdır?

Diş köprüsü mü yoksa implant mı yapılmalıdır? Bu sorunun cevabı birçok farklı nedene bağlıdır. Her iki işlemde de hastanın diş boşlukları doldurulur ve estetik bir gülüş kazanması hedeflenir. Fakat implant uygulaması, diş köprüsüne nazaran daha karmaşık bir işlemdir.

 Diş Köprüsü  Diş Implantı
 Köprülü diş yapımı cerrahi işlem gerektirmez.  Dental implantlar cerrahi işlem gerektirmektedir
 Diş köprüleri 7 yıl dayanmaktadır.  Implantlar yaklaşık olarak 15 yıl dayanabilir.

 

Köprü Diş Yaptıranlar İşlem Sonrası Ağrı Yaşar mı?

Köprülü diş yapımı sonrası hafif bir ağrı ve sızı hissedilmesi normaldir. Bu nedenle çok şiddetli ağrılar beklenmemektedir. İşlem esnasında hastaya lokal anestezi uygulandığı için ağrı hissi oldukça düşüktür. Eğer şiddetli bir ağrı yaşarsanız diş hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekecektir.

2023 Yılında Diş Köprüsü Fiyatları Ne Kadar?

Diş köprü fiyatları hastadan hastaya ve kliniklere göre farklılık göstermektedir. Bu sebeple de tedavi hakkında net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır. Eğer köprülü diş yapımı hakkında bilgi almak istiyorsanız Mehmet Eker Diş Kliniği ile görüşebilirsiniz. Alanında uzman diş hekimlerimiz tedavi süreci hakkında detaylı bilgilendirme yaparak fiyat bilgisi vereceklerdir.

3 Lü Köprü Diş fiyatları Ne Kadar?

koprulu-dis-yapimi3 lü köprü diş fiyatları yapılacak işlemlerin sayısına göre farklı olacaktır. Her hastanın ağız ve diş sağlığı birbirinden farklı olacaktır. Bu nedenle en iyi ve uygun fiyat bilgisini klinik doktorlarımızdan öğrenebilirsiniz. Peki, 4’lü köprülü diş yapımı ne kadar?

4 Lü Köprü Diş Fiyatları Ne Kadar?

4’lü köprü dişler anker dişlerin arasına yerleştirilmiş iki yapay dişten oluşmaktadır. 4’lü bir köprü dişin ortalama fiyatı her klinikte farklıdır. Bu sebeple diş hekimliği doktorlarımızdan bilgi almanız daha doğru olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Köprülü diş yapımı ile ilgili merak edilen diğer konular ise şöyledir:

1 – Köprü Diş Sağlıklı mıdır?

Her hastanın ihtiyaç duyduğu tedaviler birbirinden farklıdır. Bu sebeple yapılacak işlemin sağlıklı olup olmadığı hastaya göre farklı olacaktır. Tüm bu bilgiler ışığında diş hekiminiz ile görüşerek kendinize en uygun tedavi yöntemini seçebilirsiniz.

2 – Köprü Diş Kimlere Yapılır?

Köprülü diş yapımı diş noksanlığı bulunan kişilere yapılmaktadır. İşlemin hangi yaş gruplarına yapılıp yapılmayacağının kararını diş hekimleri vermektedir. Bu sebeple klinik doktorlarımızdan randevu alarak işlem hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.