Diş Kaplamaları

Köpek Dişi Hangisi? Köpek Dişe Zirkonyum Yapılır Mı?

kopek-disi-hangisi

Köpek dişi hangisi? Diğer dişlere kıyasla daha keskin ve sivri olan köpek dişleri, sağlıklı her insanda bulunur. İki tanesi alt çenede ve iki tanesi ise üst çenede olmak üzere toplamda dört adet köpek dişi vardır. Bakıldığında dahi diğer dişlerden boyutu ve şekli ile kolaylıkla ayrılır. Peki, köpek dişi hangisi?

Yiyecekleri kavrama ve kesme görevleri olan köpek dişlerinin aynı zamanda konuşma fonksiyonuna katkısı da vardır. Her gülümsemede görünen bu dişler, insanların estetik görünümüne katkı verir. Renk değişikliği, kırık ve benzeri durumlar ise bu estetik görünümün bozulmasına ve köpek dişlere zirkonyum yapılır mı sorusunun sorulmasına neden olur. Köpek dişi hangisi sorusunun yanıtı ve bu dişlere zirkonyum kaplama yapılıp yapılamayacağının cevabı, yazının devamında.

Köpek Dişi Hangisi?

kopek-disi-hangisiKöpek dişler; ağızdaki ön kesici dişlerin yanında bulunur. İnsizör veya keserler olarak isimlendirilen ön kesici dişlerin her iki yanında yer alan köpek dişleri, hafif sivri ve uzun yapıları ile diğer dişlerden ayrılır. Bu yapıları sayesinde çok kolay bir şekilde fark edilirler. Köpek dişi hangisi sorusunun yanıtı kısaca bu şekildedir.

Köpek dişleri, alt ve üst çenede simetrik olarak yer alırlar. Çeneler kapatıldığında bu dişler birbirinin üzerine gelir. Böylece yemek yeme sırasında yiyecekleri bu dört diş sıkıca kavrar ve yiyeceklerin dişlerle parçalanmasını kolaylaştırır.

Kanin dişi, göz dişi gibi farklı isimlerle bilinen bu dişler, diş hekimleri tarafından ise kuspit olarak isimlendirilir. Üst çenedekilere maksiller kuspit, alt çenedekilere ise mandibular kuspit denir. Bu isimler tedavilerde ya da zirkonyum kaplama diş örnekleri anlatılırken diş hekimlerince kullanılır.kopek-disi-hangisi

Köpek dişleri, sahip olduğu özellikler ile diğer dişlerden ayrılır. Bu özellikler şu şekildedir:

  • Sivri ve koni şeklindedirler ve şekilleri ile diğer dişlerden kolayca ayrılırlar. Köpek dişi hangisi sorusunun yanıtı, şekillerine bakılarak verilir.
  • Uç kısımlara gidildikçe sivrilir ve böylece yiyecekleri kolayca kavrar.
  • Kesici dişlere göre daha uzun ve daha güçlü bir yapıdadırlar.
  • Tek bir köke sahiptirler.
  • Kavrama, tutma, parçalama işlevlerine sahiptirler. Ayrıca konuşma ve gülümseme gibi işlevlerde ve sosyal etkileşimlerde de rol alırlar.

Köpek Dişe Zirkonyum Yapılır Mı?

Zirkonyum kaplama, köpek dişler de dahil olmak üzere tüm dişlere uygulanabilen bir tedavidir. Doğada bulunan metallerden olan zirkonyumun oksijen ile yakılarak seramiğe dönüştürülmesi ile elde edilen bu kaplamalar, şekillendirilerek her dişe uygun hale getirilebilir. Köpek dişi hangisi konusunda kaplamalara dair detaylar bu şekildedir.

Zirkonyum, metal kökenli bir seramik olduğu için diğer porselen, kompozit reçine gibi diğer kaplama malzemelerine kıyasla çok daha dayanıklıdır. Üstelik insan vücudu ile biyouyumlu bir madde olup, alerji riski çok düşüktür. Işığa karşı yarı geçirgen olması, dişlerin doğal bir görünüm kazanmasını sağlar.

Üstün özellikleri ile öne çıkan zirkonyum kaplamalar, köpek dişlerine de uygulanabilir. Ancak işlemin sorunsuz ve kalıcı olması için doğru kliniğin tercih edilmesi çok önemlidir. Mehmet Eker Diş Kliniği olarak köpek dişlerine yapılacak zirkonyum diş kaplama hakkındaki sorularınıza cevap veriyoruz. Zirkonyum kaplamalar ve diğer diş tedavileri ile ilgili sorularınız için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Köpek Dişe Nasıl Zirkonyum Yapılır?

kopek-disi-hangisiKöpek dişi hangisi konusunda merak edilen hususlardan biri de bu dişlere zirkonyum kaplamaların nasıl yapılacağı ile ilgilidir. Köpek dişlerinin kesici dişlere kıyasla daha uzun ve sivri olması, kaplamalar için uygun olmayacağını düşündürebilir. Ancak zirkonyum, dayanıklı ve sağlam bir maddedir. Bu özellikleri ile köpek dişlerine de uygulanabilir.

Köpek dişlerine kaplama yapılırken izlenecek yol, normal kaplama tedavisinden farklı değildir. Köpek dişlere kaplama yapılırken izlenen adımlara dair detaylar, aşağıda yer alan tablodaki gibidir:

Aşama Açıklama
Anestezi Hastaların tedavi sırasında acı duymamaları için lokal anestezi uygulanır ve sonrasında ise anestezinin etkisini göstermesi için bir süre beklenir.
Hazırlık Bu tedavi için dişleri uygun olan hastaların dişleri yontularak küçültülür. Bu işlem sırasında mine tabakası hafif şekilde aşındırılır ve dişteki diğer tabakalara ulaşılmadan işlem tamamlanır.
Ölçü Alma Hastaya yapılacak kaplamalar için ölçüler alınır. Sonrasında ise zirkonyum diş çeşitleri arasından hastalar diledikleri kaplama seçeneğini seçer.
Laboratuvar Alınan ölçüler ve hastanın seçmiş olduğu kaplama çeşidi bilgisi laboratuvara iletilir ve burada kaplamalar hazırlanmaya başlanır.
Geçici Kaplamalar İlk seansın son aşamasında dişlere geçici kaplamalar yapılır. Böylece hem dişler korunur hem de kalıcı kaplamalara kadar yaşanacak estetik problemler ortadan kaldırılır.
Kalıcı Kaplamalar Kalıcı kaplamalar laboratuvarda hazırlandıktan sonra geçici kaplamalar çıkarılır ve köpek dişlere kalıcı kaplamalar takılarak işlem tamamlanır.

Köpek dişi hangisi sorusundan sonra merak edilen bu dişlere kaplamaların nasıl yapılacağı sürecine dair detaylar bu şekildedir. Hastaların durumuna bağlı olarak bu süreçte daha farklı yöntemlerin izlenebileceği de unutulmamalıdır. Örneğin; köpek dişi çürüğü olduğunda kaplama tedavisinden önce çürüğün temizlenmesi ve tedavi edilmesi gerekir.

Köpek Dişi Çekilir Mi?

kopek-disi-hangisi

Köpek Dişi Hangisi?

Köpek dişleri, kurtarılamayacak kadar çürüdüğünde çekilebilir. Ancak önceliğin her zaman bu dişlerin kurtarılmasına verilmesi gerekir. Diş tedavilerinde temel hedef, doğal dişlerin korunmasıdır. Ancak çocuklarda kalıcı köpek dişleri çıkmadan önce geçici köpek dişleri farklı nedenlere bağlı olarak çekilebilir. Bu husus, en az köpek dişi hangisi sorusu kadar önemlidir.

Bebeklerde ilk köpek dişi çıkması, bebekler 16-24 aylık iken gerçekleşir. Bu dönemde çıkan köpek dişleri, tıpkı diğer dişler gibi geçicidir. 9-12 yaş aralığında geçici olan bu dişler düşer ve yerine kalıcı olanlar gelir. İşte bu dönemden sonra çekilen köpek dişlerinin yerine yenileri gelmeyecektir. Dolayısıyla da kalıcı köpek dişlerinde yaşanan çürüklerde ve diğer problemlerde, dişlerin çekilmesi son seçenektir.

Çürük veya farklı nedenlerden dolayı çekilen köpek dişlerinin yerine zirkonyum protezler yapılabilir. Yüz şekline göre diş modelleri ile hastalar kaybettikleri dişlerin yerine doğal görünümlü ve sağlam yapılı dişlere sahip olabilir.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak zirkonyum kaplamalardan köprü protezlere kadar farklı tedavi seçenekleri sunuyoruz. Zirkonyum diş kaplamaları ve diğer dental tedaviler hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Köpek Dişi Hangisi Konusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Köpek dişi hangisi konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıdaki gibidir.

kopek-disi-hangisi1 – Alt Köpek Dişi Hangisi?

Alt köpek dişi, alt çenede ve göz çukurlarının tam hizasında bulunan, ön kısımdaki kesici dişlere kıyasla daha uzun ve sivri olan dişlerdir. Alt çene, iki tane köpek dişi bulunur ve bunların her biri, göz çukurunun hizasında yer alır.

2 – Sivri Köpek Dişi Estetiği Nasıl Yapılır?

Aşırı uzun ve sivri olan köpek dişleri estetik görünümü bozabilir. Bu tür dişlerin yeniden şekillendirilmesi için mine tabakasının aşındırılması ve kaplama yapılması gibi farklı yöntemler kullanılır.

3 – Köpek Dişi Çekilirse Ne Olur?

Köpek dişleri 10-12 yaş aralığından sonra çekildiğinde yerlerine yenisi çıkmaz. Bundan dolayı kalıcı köpek dişlerini çekme, tedavideki son seçenek olarak değerlendirilmelidir.

4 – Azı Dişi Hangisi?

Azı dişi, ağzın arka bölümünde bulunan ve üst kısmı, diğer dişlere kıyasla daha düz olan dişlerdir. Yiyecekleri ezme, parçalama ve çiğneme işlevlerini yerine getirirler.