Diş Kaplamaları

8 Adımda Hangi Dişlere Kaplama Yapılır?

hangi-dislere-kaplama-yapilir

Hangi dişlere kaplama yapılır? Dişlerindeki estetik ve fonksiyonel problemleri kaplama diş tedavisi ile gidermek isteyenler için bu sorunun yanıtı son derece önemlidir. Diş kaplama, etkili bir tedavi olmasına karşın her diş için uygun olmayabilir. Peki, hangi dişlere kaplama yapılır? Bu sorunun yanıtı ve kaplama diş tedavisi ile ilgili diğer detaylar yazının devamında.

Hangi Dişlere Kaplama Yapılır?

Kaplama diş tedavisi, dişlerdeki estetik kaygıları giderme ve fonksiyonel problemleri ortadan kaldırma konusunda etkili bir çözümdür. Kısa sürede sonuç veren bu tedavi, sadece belli şartlara sahip dişlere uygulanır. Peki, hangi dişlere kaplama yapılır?

hangi-dislere-kaplama-yapilir

Hangi Dişlere Kaplama Yapılır?

1 – Renk Değişimi

Bu tedavinin temel iki işlevi vardır. Bunlardan ilki estetik kaygıların giderilmesidir. Dişleri farklı nedenlerden dolayı lekelenen veya renk değişimi yaşayanlar için kaplama tedavisi, en ideal seçenektir. Bu tedavi ile dişlerdeki renk değişimi problemleri ortadan kalkar ve hastalar estetik görünümlü dişlere sahip olur.

Kaplamaların renkleri seçilirken beyazın farklı tonları arasından tercihte bulunulur. Zirkonyum kaplama diş örnekleri incelenerek renk konusunda karar verilir. Bu noktada diş hekiminin tavsiyelerinin de dikkate alınması, doğal görünümlü sonuçlar için önemlidir.

2 – Kırıklar veya Çatlaklar

Travmalar, çürükler, dışarıdan gelen darbeler veya daha farklı nedenlere bağlı olarak dişlerde kırıklar veya çatlaklar oluşabilir. Kırık ve çatlaklar, estetik görünüm açısından bir problem olduğu gibi dişlerin konuşma ve çiğneme fonksiyonlarını yerine getirmesi açısından da ciddi bir sorundur. Bu sorun için farklı tedavi seçenekleri olsa da diş kaplama ideal tedavi olarak ifade edilebilir.

Kırık veya çatlak olan dişlere yapılacak kaplama ile buradaki kozmetik problemler ortadan kaldırılır. Ayrıca dişlerin etrafı tamamen kapatılacağı için çatlak ve kırıktan kaynaklı çürük riski de minimize edilir. Kırık ve çatlak dişler, hangi dişlere kaplama yapılır sorusunun bir başka yanıtıdır.

3 – Şekil Bozuklukları

Zirkonyum diş çeşitleri ile yapılan kaplamaların uygulandığı bir diğer durum ise dişlerdeki şekil bozukluklarıdır. Aşınma ve benzeri nedenlerden dolayı şekil bozuklukları oluşan dişler, estetik açıdan istenilen görünüme sahip değildir. Bu kişilerin dişlerine yapılacak kaplama ile aşınan dişler doğal görüntüsüne yeniden kavuşur. Ayrıca zirkonyum gibi sağlam bir madden yapılan kaplamalar ile hastalar çiğneme ve konuşma konusunda yaşadıkları problemleri geride bırakır.

hangi-dislere-kaplama-yapilir4 – Dişler Arası Belirgin Boşluklar

Doğuştan veya sonradan meydana gelen dişler arası boşluklar, dişlerin estetik görünümünü olumsuz etkiler. Ayrıca bu boşluklarda birikecek gıda artıkları, çürük riskini de direkt olarak artırır. Kaplama tedavisi, bu tip durumlarda olan kişiler için de ideal tedavidir ve çok hızlı bir şekilde sonuç verir.

Kaplama dişlerle bu boşluklar kapatılır ve hastaların estetik dişlere sahip olması sağlanır. Ayrıca söz konusu boşluklar olmadığı için çürük riski de ortadan kaldırılır.

5 – Dişlerdeki Hizalama Sorunları

Dişlerinde hizalama problemleri olanlar için farklı tedavi seçenekleri olsa da kaplama dişler en hızlı sonuç verenidir. Bundan dolayı hastaların büyük kısmı hizalama problemleri için bu tedaviyi tercih eder. Ayrıca yüz şekline göre diş modelleri olması, doğallığın bozulmadan hizalama sorunlarının aşılmasını sağlar. Hizalama sorunları olan dişler, hangi dişlere kaplama yapılır sorusunun bir diğer yanıtıdır.

6 – Dolgu veya Kanal Tedavisi

Dolgu ve kanal tedavisi sonrasında dişlerde renk ve şekil bozuklukları meydana gelebilir. Bu bozukluların giderilmesinde kaplamalar etkili çözümler sunar. Dişleri her noktadan saran kaplamalar, renk ve şekil bozukluğu problemlerini giderir. Hangi dişlere kaplama yapılır sorusuna verilecek yanıtlardan biri de dolgu veya kanal tedavisi yapılan dişlerdir.

hangi-dislere-kaplama-yapilir7 – Diş Eti Çekilmesi

Diş eti çekilmesi olan hastalarda diş kökleri açığa çıkmaya başlayabilir. Bu durum hem hastaların estetik sorunlar yaşamasına hem de dişlerdeki çürük riskinin artmasına neden olur. İlgili sorunu yaşayan ve kaplama tedavisi için uygun olan hastalara bu tedavi uygulanır.

8 – Büyük Çürükler

Büyük ve ciddi çürükler, diş dokusunun bir kısmının kaybedilmesine neden olur. Bu tür durumlarda kaplama tedavisi uygulanabilir. Tedavi ile dişlerdeki doku kaybı ortadan kaldırılır ve dişlerin doğal görünümlerini alması sağlanır. Farklı diş modelleri seçenekleri arasından doğal çözüm sunacak olanlar tercih edilerek tedavi uygulanır.

Hangi dişlere kaplama yapılır sorusuna verilecek yanıtlar genel hatları ile bu şekildedir. Estetik ve fonksiyonel bozukluklar yaşayan dişler için kaplama tedavisi ideal seçeneklerden biridir. Ancak her hastanın durumu farklı olduğu için her hastanın ayrı değerlendirilmesi gerekir.

Diş kaplama tedavisi ile ilgili soruların için Mehmet Eker Diş Kliniği ile iletişime geçebilir ve bu tedavi için uygun aday olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.

hangi-dislere-kaplama-yapilirKaplama Diş Nasıl Yapılır?

Kaplama diş tedavisi, kendi içerisinde farklı aşamalardan oluşur. Bu tedavi, tek bir dişe uygulanabileceği gibi birden fazla dişe de uygulanabilir. Tek diş kaplama ile birden fazla dişe yapılan kaplamalar için izlenen aşamalar benzerdir ve şu şekildedir:

  • Tedavi için uygun olan adayların dişlerine lokal anestezi uygulanır. Böylece hastaların tedavi sırasında herhangi bir acı veya ağrı duymaları engellenir.
  • Kaplamaların yerleştirilebilmesi için dişler yontularak küçültülür. Bu işlem sadece mine tabakasına yapılır. Dentin tabakası ile pulpa bölümüne müdahalede bulunulmaz. Aksi durumda dişlerde kalıcı hasar meydana gelebilir ve farklı tedaviler gerekebilir.
  • Dişlerdeki yontma ve küçültme işlemi tamamlandıktan sonra kaplamalar için ölçü alınır. Ölçü sonrasında hastalar renk ve kaplama seçimi yapar. Zirkonyum kaplamalar, en iyi seçeneklerden biridir.
  • Ölçüleri alınan kaplamaların hazırlanarak geleceği zamana kadar hastalara geçici protezler takılır. Kalıcı kaplamaların takılması için hastalara randevu verilir ve böylece ilk seans tamamlanır.
  • İkinci seansta geçici kaplamalar çıkarılır ve dişler detaylı olarak temizlenir.
  • Kalıcı kaplamalar yerleştirilir ve gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra yapıştırılır. Son kontroller ile sonuçların mükemmel olması sağlanır.

Hangi dişlere kaplama yapılır sorusunun yanıtını merak edenler için kaplama tedavisine dair detaylar bu şekildedir. Kaplama diş yaptıranlar, bu sürecin sonunda sağlam, doğal ve estetik dişlere sahip olur.

Dolgu Dişe Kaplama Nasıl Yapılır?

Dolgu dişe kaplama yapmak için izlenecek adımlar, normal kaplama tedavisi ile benzerdir. Bu noktada farklı işlemlere ihtiyaç duyulmaz. Ancak tedavi sırasında dolgu tedavisinin işlevini kaybetmemesine özen gösterilmelidir. Dolgu sonrasında yapılan kaplama tedavisinin dişlere sağladığı avantajlar aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

Avantajlar Açıklama
Doku Tamamlama Kaybedilen diş dokusunun tamamlanmasını sağlar.
Renk Tedavi sonrasında dişin doğal rengini almasına imkan verir.
Çürükleri Engelleme Dişi tamamen kapattığı için çürük ve enfeksiyon riskini mininize eder.

Hangi Dişlere Kaplama Yapılır Konusu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

hangi-dislere-kaplama-yapilirHangi dişlere kaplama yapılır konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara dair detaylar aşağıdaki gibidir.

1 – Dolgulu Dişe Kaplama Yapılır Mı?

Dolgulu dişlere kaplama tedavisi uygulanabilir. Ancak tedavi için dişin tamamen sağlıklı olması gerekir. Eğer dolgu tedavisine rağmen diş tamamen iyileşmemiş ise önce dişin iyileşmesi beklenir ve sonrasında kaplama yapılır.

2 – Hangi Dişlere Kaplama Yapılır?

Estetik ve fonksiyonel problemleri olan dişlere kaplama yapılır. Dişlerinde kırık, çatlak, lekelenme, renk değişimi, doku kaybı ve estetik sorunlar olanlar, kaplama diş yaptırabilir.

3 – Genç Yaşta Kaplama Diş Yapılır Mı?

Genç yaşta kaplama diş yaptırılabilir. Doktor tarafından bu tedavi için uygun olduğuna karar verilen çocuklar ve gençler, diş kaplaması yaptırabilir.