Bu makaledeki başlıklar
Tutmayan implant belirtileri, bu tedaviyi yaptıran herkesin bilmesi gereken hususlardır. Zira başarısız implant belirtileri fark edildiğinde, hızlı bir şekilde doktora başvurulması ve sorunun giderilmesi gerekir. Aksi halde ağız ve diş sağlığı bu durumdan olumsuz olarak etkilenebilir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
Tutmayan implant belirtileri için öncelikle bu tedavinin nasıl yapıldığının bilinmesi gerekir. Bu tedavi, deneyimli bir diş hekimi tarafından sadece uygun şartları taşıyan hastalara yapılır. Tedavi için izlenen adımlar şu şekildedir:
- İlk olarak hastaların tedaviye uygun olup olmadıkları belirlenir. Uygun olan hastalar için bir sonraki aşamaya geçilir.
- Tedavinin yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanır ve bu sayede hastaların işlem sırasında acı duymaması ve rahatsızlık hissetmemesi sağlanır.
- İlgili bölgedeki diş etleri açılarak çene kemiğine ulaşılır.
- Titanyumdan ve alaşımlarından yapılan implant buraya yerleştirilir ve diş etleri kapatılır.
- Titanyumdan yapılan yapay diş kökü ile kemiğin birbiriyle tam olarak birleşmesi için 2-6 ay arası beklenir.
- Birleşme sağlandıktan sonra yapay diş kökü üzerine kaplama takılır. Burada porselen ve zirkonyum implant gibi seçeneklerden biri tercih edilir.
- Son kontrollerin ve ayarlamaların ardından işlem tamamlanır.
Bu sürecin hiçbir aşamasında ve sonrasında tutmayan implant belirtileri ortaya çıkmazsa işlem başarılı olarak kabul edilir.
Implantın Tutmama Nedenleri Nelerdir?
Dental implant, son derece etkili bir tedavidir ve eksik dişleri giderme konusunda oldukça başarılıdır. Eksik dişler için uygulanan farklı tedavi seçenekleri olsa da dental implantların bu noktadaki en iyi seçenek olduğu kabul edilir. Ancak farklı nedenlere bağlı olarak tutmama olasılıkları da vardır. Söz konusu olasılık, zaman zaman implant mı köprü mü sorusunu gündeme getirir.
İmplantın tutmamasına yol açabilecek nedenler ve bunlara dair detaylar için aşağıda yer alan tablo incelenebilir:
Nedenler | Açıklama |
Vücudun Reddetmesi | Titanyumdan yapılan implantların biyouyumluluğu çok yüksektir. Ancak nadiren de olsa vücut tarafından reddedilebilirler. Böyle durumlarda tedavi başarısız olur. |
Hatalı Tedavi | Bu problemin en yaygın nedenlerinden biri, deneyimsiz diş hekiminin yapmış olduğu hatalı veya eksik tedavidir. İmplantın olması gerektiği gibi yerleştirilmemesi, başarısızlığa neden olur. |
Çene Kemiği Yoğunluğu | Dental implantlar, çene kemiği ile birleşir. Ancak çene kemiğinin yeterli yoğunluğa sahip olmaması durumunda, implantın çene kemiği ile birleşmesi mümkün olmamaktadır. |
Diş Gıcırdatma | Diş gıcırdatma rahatsızlığı olanlar, uykularında ve diğer zaman dilimlerinde istemsiz olarak dişlerini gıcırdatır. Bu durum ise implantlarda baskıya yol açarak implantın başarısız olmasına neden olur. |
Ağız Hijyeni | Tedavi sonrası ağız hijyenine önem verilmemesi, diş eti problemlerine ve enfeksiyonlara neden olabilir. Bunlar ise tedavinin başarısız olmasına sebebiyet verebilir. |
İlaç Etkileri | Farklı sağlık sorunları için kullanılan ilaçların yan etkileri, implantın başarısız olma nedenleri arasındadır. |
Kemik Erimesi | Tedaviden sonra kemik erimesi yaşayanların implantlarının bir süre sonra sallanması ve düşmesi olasıdır. |
Buradaki nedenler, tutmayan implant belirtileri oluşmasına yol açmaktadır. Ancak her bir unsurun tüm hastalarda aynı şekilde etki göstermeyeceği ve hastalardaki etkilerinin farklı olacağı unutulmamalıdır.
Tutmayan İmplant Belirtileri Nelerdir?
Tutmayan implant belirtileri, bu tedavinin başarısız olduğunu gösteren önemli işaretlerdir. Belirtilere geçmeden önce başarısız implant nedir sorusunun yanıtlanması gerekir. Tutmayan veya başarısız implant; yerleştirilen implantın çene kemiğine tutunamaması durumudur. Yeteri kadar beklenmesine karşın titanyumdan yapılan yapay diş kökü ile çene kemiğinin birleşmemesi durumu olarak da ifade edilebilir.
İmplant, eksik dişlerin giderilmesini sağlayan etkili bir tedavi yöntemidir. Ancak bazen başarılı olmaz ve hastalarda tutmayan implant belirtileri ortaya çıkar. Yaygın olarak görülen belirtirler ve bunlara dair detaylar şu şekildedir:
1 – Ağrı
İmplant, çene kemiğine uygulanan ve bunun için de diş etinde kesi açılan bir tedavidir. Kendi yapısı nedeniyle implant sonrası ağrı olması son derece normaldir. Ancak bu ağrı, zaman içerisinde azalmalı ve bir süre sonra ise tamamen yok olmalıdır. Eğer ağrı giderek artıyorsa ilgili durum, tedavinin başarısız olduğunu gösteren bir işaret olabilir.
2 – İmplantın Hareket Etmesi
Başarısız implant belirtileri arasında belki de en net olanı, implantın hareket etmesidir. Kemik ile kaynaşması için yeterli süre beklenmesine karşın yerinden hareket etmesi, çene kemiğine tutunamadığını göstermektedir.
3 – Diş Etinin Çekilmesi
Diş etlerinde geri çekilmeler ve buna bağlı olarak implant vidalarının dahi görünür duruma gelmesi, ciddi bir belirtidir. Ancak diş etlerindeki çekilmenin farklı nedenleri olabileceği de unutulmamalıdır.
4 – Enfeksiyon
İmplant sonrası enfeksiyon belirtileri, tedavinin başarısız olduğunu gösteren işaretler olabilir. Enfeksiyonlar, titanyumdan yapılan yapay diş kökü ile kemiğin birleşmesini engeller. Zamanında tedavi edilmeyen enfeksiyonlar, kemik üzerinde olumsuz etkiler meydana getirir ve başarılı bir tedavinin başarısız duruma gelmesine dahi yol açabilir.
5 – Alerjik Reaksiyonlar
Alerjik reaksiyonlar, implantın yapıldığı maddeye vücudun verdiği tepki nedeniyle oluşur. Böyle bir durumunda acilen bir diş hekimine görünmek gerekir. Diş hekimi, büyük olasılıkla implantı çıkaracaktır.
6 – Fonksiyon Eksiklikleri
İyileşme için yeteri kadar beklenildikten sonra yemek yerken ilgili bölgede belirgin bir ağrı ve hassasiyet oluşması, tedavinin yolunda olmadığına dair işaretlerdir. Tutmayan implant belirtileri arasında, bu türden fonksiyon eksiklikleri de vardır.
7 – Karıncalanma Hissi
İmplantı yanlış şekilde yerleştirilmesi sonucunda sinir hasarı meydana gelebilir. Böyle bir durumda ilgili bölgeye uyuşma ve karıncalanma hissi oluşacaktır.
8 – Sıcaklık Artışı
Tutmayan implant belirtileri arasında ilgili bölgede sıcaklık artışı oluşması da vardır. Sıcaklık artışı, vücudun implantı kabul etmemesinin işareti olabilir.
İmplant yaptırdım pişmanım diyen hastaların neredeyse tamamında bu belirtiler ortaya çıkmış ve tedavinin başarısız olduğunu göstermiştir. Bu türden belirtilerin ortaya çıkması durumunda belirtilerin bir diş hekimi ile paylaşılması ve diş hekiminin talimatlarına göre hareket edilmesi gerekir.
Tutmayan implant belirtileri için iyileşme süresinin beklenmesi çok önemlidir. Örneğin; tedaviden bir hafta sonra ortaya çıkan ağrılar normalken, tedavinin üzerinden birkaç ay geçmesine rağmen artarak devam eden ağrı, başarısızlık belirtisidir. Bundan dolayı hastaların diş implant ne kadar sürer sorusunun yanıtını da bilmesi gerekir.
Mehmet Eker Diş Kliniği olarak implant tedavisi sonrasında hastalarımızı yakından takip ediyor ve her şeyin yolunda olduğundan emin oluyoruz. İmplant tedavisi ve diğer diş hekimliği tedavileri hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Başarısız İmplant Belirtileri Sonrasında Ne Olur?
Tutmayan implant belirtileri, tedavinin başarısız olduğunu gösteren işaretlerdir. Bu aşamadan sonra yapılacaklar şu şekildedir:
- İmplantın tutmaması durumunda hızlı bir şekilde müdahale edilerek implantın çıkarılması gerekir. İmplant sonrası sıkıntılar ve farklı sağlık problemleri yaşamamak için bu husus çok önemlidir.
- Tutmama nedeni tespit edilir ve daha sonraki süreçlerde benzer bir problem yaşanmasının önüne geçilir.
- Hastanın durumuna göre yeni bir tedavi planı oluşturulur.
- Hasta bir süre takip edilir ve oluşan sorunun farklı dişlere zarar verip vermediği izlenir.
Bu süreçte hastaların merak ettiği hususlardan biri de ücret konusudur. İmplant tutmazsa ücret konusunun nasıl çözüleceği, hasta ile diş hekimi arasındaki anlaşmaya bağlı olarak farklılık gösterebilir.
Tutmayan İmplant Nasıl Çıkarılır?
Başarısız implantın çıkarılması için ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanması ve sonrasında implantın dikkatli şekilde yerinden çıkarılması gerekir. İşlem sırasında sağlık diş etlerine zarar verilmemeye özen gösterilir.
İmplantın çıkarılması, genel itibariyle kolay bir işlemdir. Çene kemiği ile implant tutmadığı için implant rahat şekilde yerinden çıkar.
Düşen İmplant Tekrar Takılır Mı?
Düşen implantlar çoğunlukla yeniden takılabilir durumdadır. Ancak buna kararı verecek olan, tedaviyi uygulayan diş hekimidir. Çene kemiğinin de uygun olması durumunda düşen implant yerine yeniden takılabilir. Enfeksiyon olması durumunda ise ilk olarak enfeksiyon tedavi edilir, sonrasında implant yerine takılır.
Titanyumdan yapılan bu ürünlerin fiyatı yüksektir. Köprülü implant fiyatları veya farklı tedavilerin fiyatları fazla olduğundan hastalar, implant için yeniden ücret ödemek istemezler ve düşenin yeniden kullanılıp kullanılamayacağını merak ederler.
Kimlere İmplant Yapılmaz?
Hangi dişlere implant yapılmaz? Tedavi, sadece genel sağlık durumu ve çene kemiği yoğunluğu uygun olanlara yapılır. Bunun haricindekilere tedavi uygulanmaz. Tedavinin uygulanamayacağı bazı kişiler şu şekildedir:
- Yeterli çene kemiği yoğunluğuna sahip olmayanlar
- Cerrahi işleme engel sağlık problemi olanlar
- Diş eti hastalıkları bulunanlar
- Kemik erimesi olanlar
- Çene kemiği gelişimi sürenler
Tutmayan İmplant Belirtileri ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular
Tutmayan implant belirtileri ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara dair yanıtlar aşağıda yer almaktadır.
1 – İmplant Vidası Görünür Mü?
Başarılı bir tedavide vida dışarıdan bakıldığında görülmez. Diş eti çekilmesi veya farklı sorunlara bağlı olarak görünebilir.
2 – İmplantın Tutmadığı Nasıl Anlaşılır?
İlgili bölgede ağrı, şişlik, kızarıklık ve implantın oynaması gibi belirtiler, tedavinin başarısız olduğunu gösterir.
3 – Tutmayan İmplant Belirtileri Nelerdir?
Fonksiyon problemleri, ağrı, şişlik, implantın hareket etmesi ve enfeksiyon en önemli belirtilerdir. Bunların haricinde farklı belirtiler de vardır.
4 – İmplantın Tutmadığı Ne Zaman Belli Olur?
İyileşme süresi tamamlanmasına rağmen tutmayan implant belirtileri varsa tedavinin başarısız olduğu anlaşılır.
5 – Tutmayan implant Yeniden Kullanılabilir Mi?
Yerinden çıkarılan implantlar çoğu zaman yeniden kullanılabilir. Bu noktadaki karar, diş hekimi tarafından yapılacak değerlendirme sonrasında verilir.