Diş Kaplamaları

Zirkonyum Kaplamada Diş Kesilir Mi?

zirkonyum-kaplamada-dis-kesilir-mi

Zirkonyum kaplamada diş kesilir mi? Zirkonyum kaplama ile ilgili merak edilen hususlardan biri de bu sorudur. Hastalar, tedavi sürecinin hangi aşamalardan oluştuğunun ve bu süreçlerde hangi işlemlerin yapıldığını bilmek ister. Peki, zirkonyum kaplamada diş kesilir mi? Bu sorunun yanıtı ve zirkonyum tedavisine ilişkin diğer detaylar yazının devamında.

Zirkonyum Kaplama Nedir?

zirkonyum-kaplamada-dis-kesilir-miZirkonyum kaplama, estetik ve fonksiyonel problemlere getirdiği etkili çözümler ile günümüzde yoğun olarak tercih edilir. Yakın geçmişte diş hekimliği alanında kullanılmaya başlanmasına rağmen, günümüzde yoğun olarak tercih edilen bir tedavi olduğu bilinmektedir.

Zirkonyum kaplamanın neden bu kadar fazla tercih edildiğinin arkasında, zirkonyum nedir sorusunun yanıtı vardır. Zirkonyum, doğada bulunan metallerden biridir ve oksijenle birleştiğinde zirkonya isimli seramiğe dönüşmektedir. Diş hekimliğinde kullanılan zirkonya; yüksek dayanıklılık, biyouyumlu yapı, dişlerin rengi ve yapısı ile benzerlik gibi özelliklerle öne çıkmaktadır. Doğal ve kalıcı sonuçlar elde etmek için günümüzdeki en ideal madde olarak kabul edilmektedir.

Zirkonyum kaplama, dişleri tamamen saran bir kaplama tedavisidir. Dişlerdeki işlev ve estetik problemleri giderir ve diş sağlığını destekler. Uzun ömürlü ve dayanıklı yapısı ile uzun yıllar sorunsuz şekilde işlevini yerine getirir. Lekelenmeye karşı dirençli olması, dişlere kazandırdığı estetik görünümün de uzun yıllar devam etmesi anlamına gelir. Bu avantajlardan yararlanmak isteyenler, zirkonyum kaplamada diş kesilir mi sorusunun yanıtını merak etmektedir.

Zirkonyum Kaplamada Diş Kesilir Mi?

Zirkonyum kaplamada diş kesilir mi? Bu sorunun yanıtı, tedavinin aşamalarında gizlidir. Zirkonyum kaplama tedavisi için öncelikle adayların dişleri kontrol edilir ve tedaviye uygun olup olmadıkları belirlenir. Adayın tedavi için uygun olduğunun anlaşılması üzerine tedavi süreci başlatılır.

Tedavinin ilk aşaması, dişlerin kaplamalar için hazırlanmasıdır. Bunun için dişler kesilerek küçültülür. Buradaki kesme, yontma şeklinde olup, son derece küçük çaplı bir uygulamadır. Kesme işlemi, mine tabakası ile sınırlı kalır ve dentin tabakasına ulaşmaz.

Bütün kaplama tedavileri, diş kesimini gerektirir. Ön dişler için yapılan ön diş kesimi veya diğer dişler için yapılan işlem, büyük oranda benzerlik gösterir. Dişin ve komşuların yapısına göre kesme oranı farklı seviyeler olabilir. Ne kadarlık bölümünün kesileceğine ve dişlerin ne kadarının küçültüleceğine diş hekimi karar verir. Dolayısıyla zirkonyum kaplamada diş kesilir mi sorusunun cevabı “evet” şeklindedir ve bu süreç, tedavinin bir gereğidir.

Zirkonyum Kaplamada Diş Kesilmesinin Nedenleri

zirkonyum-kaplamada-dis-kesilir-miZirkonyum kaplamada diş kesilir mi konusunda, dişlerin kesilmesinin önemli nedenleri vardır. Öncelikle söz konusu işlemin sadece zirkonyum tedavisinde değil, bütün diş kaplama tedavilerinde yapıldığının unutulmaması gerekir. Dolayısıyla tedavi açısından zirkonyum diş kesimi bir gerekliliktir. Dişlerin kesilmesinin nedenleri için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Nedenler Açıklama
Kaplamaların Tam Oturması Kaplamaların oturması için doğal dişlerin bir temel olarak kullanılması gerekir. Bu durum ise ancak doğal dişlerin küçültülmesi ile mümkündür.
Estetik Kaplamaların estetik sonuçlar vermesi için doğal dişlerle aynı boyutta olması gerekir. Kaplamalar, doğal dişlerin üzerine oturtulduğu için doğal dişlerin küçültülmesi zorunluluktur.
Dayanıklılık Kaplamaların dayanıklı olması ve en küçük basınçta kırılmaması için doğal dişlere tam oturması gerekir.
Komşu Dişler Kaplama yapılırken kaplamaların komşu dişlere baskı yapmaması için de dişler kesilerek küçültülür.

Buradaki nedenlerden dolayı zirkonyum kaplamada diş kesilir mi sorusunun yanıtı evet şeklindedir. Tekrar vurgulamak gerekirse bu işlem, tedavinin bir parçası ve gereğidir. Günümüzde dişlerin kesilmeden yapıldığı bir kaplama tedavisi bulunmamaktadır.

Diş Kesilmesi Ağrı Yapar Mı?

Zirkonyum kaplamada diş kesilir mi sorusu kadar merak edilen hususlardan biri de tedavi sürecinde ağrı olup olmama durumudur. Dişler kesileceği için hastaların bu süreçte ne kadar ağrı duyacakları konusu merak edilir.

Tedavi sırasında kesilecek dişlerin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hastaların süreçte ağrı veya rahatsızlık duymaları söz konusu olmaz. Tedavinin ilk aşmasından sonra ise zirkonyum kaplamaların yapılması için birkaç gün beklenmesi gerekebilir. Bekleme sürecinde dişlerde hassasiyet oluşmaması için geçici dişler takılır. Dolayısıyla tedavi tamamlanana kadar hastaların genel anlamda rahat bir süreç geçirdiği ifade edilebilir.

Dişlerin kesilmesinden sonraki süreçte, lokal anestezinin etkisinin de geçmesi ile birlikte bir miktar ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Oluşan ağrı hafif şiddetlidir ve çoğu zaman hastaları rahatsız etmez. Geçici olan bu ağrı, bir süre sonra hafifleyerek kaybolur.

Zirkonyum Kaplamada Diş Kesilmesinin Zararları

zirkonyum-kaplamada-dis-kesilir-miHastalar, zirkonyum kaplamada diş kesilir mi sorusunun ardından diş kesiminin zararlarını sorgulamaya başlar. Diş kesimi zararları, hastaların bu tedaviye ilişkin en önemli çekincelerinden biridir. Ancak söz konusu çekincelerin aslında çok önemli olmadığı daha sonraki süreçte anlaşılır.

Zirkonyum yaptırdım pişmanım diyenlerin önemli kısmının şikayetlerinin temelinde yanlış doktor seçimi ve tedavi sonrasındaki talimatlara dikkat etmeme vardır. Şikayetlerin büyük kısmının arkasında diş kesiminin zararları veya olumsuz etkileri bulunmaz.

Zirkonyum kaplama, dişlerdeki kırıklar, çatlaklar, renk değişimleri ve benzeri türden problemler için uygulanan bir tedavidir. Bu tedaviyi tercih edenlerin dişlerinde problemler nedeniyle kesilmesi, hastalara hiçbir şey kaybettirmemektedir. Zira bu kişiler, dişlerindeki mevcut problemler nedeniyle diş kaplamasını çıkarıp, doğal dişlerini kullanamazlar. Dolayısıyla da tedavinin estetik ve işlevsel yararlarının ve avantajlarının yanında dişlerin kesilerek küçültülmesi, önemsiz bir detay olarak kalır.

Her ne kadar hastaları olumsuz etkilemese de diş kesiminin bazı zararlarının olabileceği dikkate alınmalıdır. Bu zararlar şu şekildedir:

  • Diş kesimi, sadece mine tabakasına yönelik olarak yapılır. Ancak yanlış diş hekimi uygulamaları nedeniyle dentin tabakası kesilirse dişlerde yoğun hassasiyet oluşur.
  • Dişin doğal katmanlarının çıkarılması, dış etmenlere karşı dişlerin zayıflamasına yol açar. Bu yüzden hızlı bir şekilde kaplamaların takılması ve bu riskin ortadan kaldırılması gerekir.
  • Yanlış uygulama nedeniyle diş etleri tahriş olabilir.
  • Diş kesimi, geri döndürülemez bir işlemdir. İşlem öncesinde kaplama tedavisi konusundaki kararın özenli ve dikkatli bir şekilde verilmesi gerekir.

Buradaki zararlar ve risklere bakıldığında, neredeyse tamamının temelinde yanlış diş hekimi uygulamaları olduğu görülür. Bundan dolayı zirkonyum kaplamada doğru diş hekiminin tercih edilmesi çok önemlidir. Dolayısıyla bu noktada zirkonyum kaplama fiyat seviyesine göre değil, deneyime göre diş hekimi seçilmelidir.

Mehmet Eker Diş Kliniği, zirkonyum kaplama ve diğer diş tedavilerinde deneyimli diş hekimlerinden oluşan bir kadroya sahiptir. Zirkonyum kaplamada diş kesilir mi konusu hakkında daha fazla bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Zirkonyum Diş Tek Tek Mi Takılır?

Zirkonyum kaplama tedavisine ilişkin merak edilen hususlardan birisi de dişlerin nasıl takılacağıdır. Bu husus, zirkonyum kaplamada diş kesilir mi sorusu kadar fazla merak edilir.

Kaplama tedavilerinde genel itibariyle dişlerin tek tek takılması yöntemi tercih edilir. Kaplama diş yaptıranların yorumları incelendiğinde de bu durum net olarak görülür. Dişlerin tek tek takılmasının nedeni ise bakımın daha kolay olması, olası problemlerde sadece ilgili dişin kaplamasının çıkarılmasıdır. Zirkonyum diş modelleri de büyük ölçüde tek tek dişlere sahiptir. Ancak blok kaplamalar olduğu da unutulmamalıdır.

Blok kaplamalar, sadece zorunlu durumlarda tercih edilir. Zorunlu olmayan durumlarda ise kaplamaların tek tek takılması gerekir. Blok için zorunlu olan durumların başında ise köprü uygulamaları gelir. Ayrıca yeteri kadar büyük olmayan ve güçsüz dişler de blok kaplamaların tercih edilme nedenleri arasındadır.

zirkonyum-kaplamada-dis-kesilir-mi

Zirkonyum Kaplamada Diş Kesilir mi?

Zirkonyum Kaplama Fiyatları

Zirkonyum kaplama fiyatları, diğer kaplama tedavilerine kıyasla daha yüksektir. Ancak dayanıklılık, estetik görünüm, uzun ömürlü ve biyouyumlu yapısı ile diğer seçeneklere kıyasla çok daha avantajlı olduğu unutulmamalıdır. Zirkonyum diş yaptıranların yorumları, bu avantajların ne kadar önemli olduğunu açık şekilde ortaya koymaktadır.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak kalite standartlarına uygun tedavilerimizi, uygun fiyat avantajı ile sağlıyoruz. Zirkonyum kaplama tedavisi ve fiyatlar hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Zirkonyum Kaplamada Diş Kesimi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

zirkonyum-kaplamada-dis-kesilir-miZirkonyum kaplamada diş kesilir mi konusu ile ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

1 – Zirkonyum Kaplamada Diş Kesilir Mi?

Tedavinin ilk aşaması, dişlerin kaplamalar için hazırlanmasıdır. Bu süreçte ise dişler kesilerek küçültülür. Dolayısıyla tedavide diş kesimi bulunmaktadır.

2 – Zirkonyum Kaplama Diş Çürütür Mü?

Zirkonyum kaplamalar, dişleri dış etkenlerden korur ve diş sağlığını destekler. Kaplamalardan kaynaklı çürükler söz konusu değildir. Ancak düşük de olsa farklı nedenlere bağlı olarak kaplama yapılan dişlerde çürük oluşabilir.

3 – Diş Kesimi Sırasında Ağrı Duyulur Mu?

Diş kesimi öncesinde ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hastaların en ufak bir ağrı veya acı duymaları söz konusu olmaz. Tedavi sonrasında ise hafif ağrılar olabilir, ancak bunlar da geçicidir.

4 – Zirkonyum Kaplama Pahalı Mı?

Zirkonyum kaplamalar, diğer kaplama tedavilerinde nispeten daha pahalıdır. Arada fiyat açısından çok büyük farklar yoktur. Ancak bu tedavinin hastaların yaşamlarını olumlu etkileyecek; doğal görünüm, dayanıklılık, biyouyum gibi önemli avantajları vardır.