Bu makaledeki başlıklar
Zirkonyum dişler sararır mı? Zirkonyum malzemesi parlak ve pürüzsüz yüzeyleri sayesinde, diş taşı ve plak oluşumunu engelleyen kaliteli malzemeden yapılmaktadır. Ancak eksik ya da yanlış bakım uygulaması ile zamanla kişiye bağlı sebeplerden ötürü sararmalar oluşabilir. Bunun önüne geçmek için, mutlaka iyi bir bakım gereklidir. Yapılması gerekenler aşağıda yer almaktadır.
Zirkonyum Diş Nedir?
Zirkonyum diş, çok şiddetli çürükler, diş kırıkları, zirkonyum dişler sararır mı noktasındaki renk değişimleri gibi sebeplerle yapılan kaplama türüdür. Yaygın olarak, metal altyapılı kaplamalara nazaran dayanıklılık açısından son derece popüler olan yöntemdir.
Dişleriniz çeşitli sebeplere bağlı olarak kırılabilir. Yaş, travma, diş sıkma ve gıcırdatma, yanlış kaplama vb. nedenlerle dişlerinizde hasar meydana gelebilir. Ayrıca zirkonyum dişler sararır mı konusunda da bu sebepler dolaylı olarak etkilidir. Bu kaplama türü ile diş çürüklerinin ve sararmaların önüne geçebilirsiniz.
Zirkonyum Diş Nasıl Yapılır?
Zirkonyum tedavisi, diğer kaplama türlerinden farklı şekilde uygulanmamaktadır. Tek fark kullanılan malzeme kalitesidir. Peki son dönem teknolojik cihazlara uygun olarak zirkonyum kaplama nasıl yapılır?
● Öncelikle diş hekimi tarafından hastanın hikayesi dinlenir. Buna uygun zirkonyum kaplama türü seçilir. |
● Sonrasında hastaya anestezik işlem uygulanır. |
● Ardından kaplama yapılacak dişler törpülenir ve küçültülür. |
● Daha sonra 3 boyutlu cihazlar sayesinde ağız içi tarama yapılır. |
● Alınan diş dizilim ölçüsü, modelleme için laboratuvara gönderilir. Yaklaşık olarak 5 – 7 gün arasında kalıcı kaplamalar hazırlanır. |
● Bu sırada hastaya diş hassasiyeti yaşamaması için, geçici kaplama takılır. |
● Belirli süre sonra hazırlanan kalıcı kaplamalar geldiğinde provası yapılır. Hasta ile doktor işbirliği içinde kaplamanın ağız içine uygunluğuna bakılır. |
● Daha sonra özel kaplama yapıştırıcısı ile dişe entegre edilir. |
Zirkonyum Dişler Sararır mı? Zirkonyum Kaplama Sonrası Bakım Nasıl Olmalı?
Zirkonyum dişler sararır mı? Bunun önüne geçmek için, uygulamanız gereken bakım ipuçları vardır. Bu noktada öncelikle iyi bir diş hekimine kaplama yaptırdıktan sonra, bakım aşamasında doğru kuralları uygulamak size kalır. Ancak bu şekilde doktor tavsiyesi eşliğinde, zirkonyum dişler sararır mı derdinden kurtulabilirsiniz.
- Doktor tavsiyesine uygun alınmış antiseptik ağız gargarasını, günde en az 3 defa olmak şartıyla kullanın.
- Zirkonyum dişler sararır mı? Bunun önüne geçmek için, özel üretilmiş aşınma karşıtı kaplama macunlarından kullanabilirsiniz.
- Ne çok sert, ne de çok yumuşak ve kıllı diş fırçası kullanmayın. Bunun yerine orta sertlikte bir diş fırçası ile nazik hareketlerle yapacağınız fırçalama tekniğini uygulayın.
- Bu noktada, elektrikli diş fırçaları da işinizi görecektir.
- Zirkonyum dişler sararır mı derdine son vermek için çay, kahve, sigara gibi alışkanlıkları azaltın ya da tamamen kesin.
- Diş ipi kullanımı bu noktada çok önemlidir. Özellikle tek tek kaplama sonrasında diş ipi kullanımı oldukça rahattır.
- Yılda en az 6 ayda bir olmak koşuluyla zirkonyum kaplama sararır mı durumunu yaşamamak adına, mutlaka diş doktoru kontrollerine gidin.
- Bütün bunları yaparsanız hem sararma önüne geçer, hem zirkonyum kaplamanın ömrü konusunu uzatırsınız.
A – Zirkonyum Dişler Sararır mı?
Zirkonyum, yapısı gereği pürüzsüz ve parlak yüzeylidir. Bu sayede plak ve diş taşı oluşumuna engel olmaktadır. Genel itibariyle ağız ve diş sağlığına dikkat edildiği müddetçe, sararma olmayacaktır. Zirkonyum dişler sararır mı üzerinden dikkat etmeniz gerekenlere göz atınız.
- Donanımlı ve tecrübeli doktor elinde yapılan zirkonyum dişler sararır mı? Bu konuda asla ekstra çaba göstermenize gerek kalmayacaktır. Sadece bakım aşamalarına dikkat ederek, uzun yıllar beyazlığını koruyacak şekilde kullanabilirsiniz.
- Ancak zamanı geçen kaplamalarda ton farkı eşitsizliğini ortadan kaldırmak amacıyla tıbbi beyazlatma desteği alabilirsiniz.
- Diğer taraftan ömrü biten kaplamalar için, beyazlatma işlemi gereksiz olacaktır. Bunun yerine hem sağlık, hem de görüntü açısından değiştirilmesi önerilir.
- Zirkonyum diş beyazlatma işlemi sonrası hassasiyetler olabilir. Bunun önüne iyi bir diş hekimi ile geçebilirsiniz.
B – Zirkonyum Diş Beyazlatılır mı?
Kaplamalara zirkonyum dişler sararır mı sorunu bağlamında, beyazlatma işlemi yapılmaktadır. Ancak daha dikkatli ve titiz bir çalışma ile yapılır. Beyazlatma işleminden önce mutlaka diş taşı temizliği, plak oluşumu varsa bunlar da temizlenmelidir. Ya da zirkonyum kaplama altındaki diş çürür mü? Ayrıntılı incelenmelidir. Sonrasında 7 adımda renk tonu açılmaya çalışılır.
● İlk olarak diş hekimi tarafından hasta hikayesi dinlendikten sonra, ağız içine kauçuk ya da plastik malzemeli koruyucu takılır. |
● Diş ile diş etleri arasında bariyer uygulaması yapılır. Amaç diş etlerinde yanma ve tahrişi önlemektir. |
● Ardından diş yüzeyine beyazlatma jeli uygulanır. |
● Uygulanan jel, 1 – 2 dakika kadar dişlerde bekletilir. Sonrasında ışıklı lazer sistemi ile diş yüzeyine işlem yapılır. |
● Köpüren ve lekeleri çıkaran jel, vakumla diş yüzeyinden temizlenir. |
● İstenen tona gelince işlem bırakılır. |
● Sonrasında, ağız içi bol su ile iyice temizlenir. |
C – Eskiyen Zirkonyum Diş Rengi Değiştirilir mi?
Zaman içinde zirkonyum dişler sararır mı noktasında sorunlar yaşanabilir. Her kaplamada olduğu gibi zirkonyum kaplama da ilk günkü görüntüsünü yitirecektir. Ancak iyi bir diş hekimi ile bunun önüne geçebilirsiniz. Ortalama olarak 5 ile 15 yıl arasında ömrü vardır.
Doğal tonda görünmesi adına, emin ellerde birkaç ton farkla beyazlatma işlemi yapılmaktadır. Ancak ömrünü tamamlayan, eskiyen zirkonyum diş renginin değiştirilmesi mantıklı değildir. Yani beyazlatma işlemi yerine, kaplamanın kendisini değiştirmek daha iyi bir çözümdür. Bu şekilde hem sağlığınızı korumuş, hem de estetik olarak daha iyi görünmüş olursunuz.
Ayrıca zirkonyum kaplama ağız içine kalıcı olarak yapıştırılır. Bu durum tam performans beyazlatma için engelleyici olacaktır. Doğal dişlere nazaran beyazlatma işlemi daha az olacaktır. İyi bir diş hekimi ile birkaç tona varan beyazlatma sağlanabilir.
Zirkonyum Diş Modelleri Neler?
Zirkonyum uygulaması, diş renginde istenilen beyazlama ve diş estetiği noktasında en çok tercih edilen kaplama türüdür. Dişler arasındaki ayrılık durumu, kırık seviyesi, dolgu sonrası restore işlemi, travma sonucu diş tahribatı gibi durumlarda uygulanır. Kişiye özel ve diş sorununa özel birçok modeli vardır. En büyük avantajı da budur. Çeşitleri şunlardır;
- Zirkonyum kaplama
- Zirkonyum implant üstü diş kaplama
- Zirkonyum implant üstü all-on-four kaplama
- Zirkonyum gülüş tasarımı estetiği
Zirkonyum Diş Fiyatları
Zirkonyum uygulama, metal destekli diş fiyatlarına göre daha maliyetlidir. Bunda, kullanılan malzeme kalitesinin büyük rolü vardır. Bunun yanında fiyatı etkileyen başka unsurlar da vardır. Bunlar;
● Kliniğin gelişmiş özellikleri |
● Diş hekiminin donanım ve tecrübesi |
● Kaplama yapılacak dişin, sorun derecesi |
● Ekstra kaplama öncesi yapılacak işlemler (Diş taşı temizliği, kanal tedavisi vb.) |
● Kaplama esnasında kullanılan teknolojik cihazların varlığı |
● Yıl içi enflasyon değişiklikleri |
● Kaplama çeşidi gibi daha birçok etkeni sayabilirsiniz. |
Zirkonyum dişler sararır mı derdini yaşamamak için, iyi bir klinikten randevu almalısınız. Mehmet Eker Diş Kliniği uzun ömürlü ve dayanıklı dış tedavileri sayesinde fazlasıyla tercih edilmektedir. Şubelerinden Bağcılar zirkonyum, özellikle bu konuda öne çıkmış Mehmet Eker Diş Kliniği olarak görev yapmaktadır.