Diş Kaplamaları

Kaplama Diş Hava Alırsa Ne Yapmalı?

kaplama-dis-hava-alirsa-ne-yapmali

Kaplama diş hava alırsa ne yapmalı araştırmasına düştüyseniz, kaplama dişlerinizde bir sorun olduğundan şüpheleniyor olabilirsiniz. Güzel görünüm oluşturması ve estetik diş yapısının ortaya çıkması için kaplama diş yaptırmış olabilirsiniz. Kaplama dişler yapıldığı andan itibaren güzel görüntüsüyle memnuniyet yaratır. Ancak ortaya çıkan kaplama diş hava alması sorunları da beraberinde getirir.

Kişilerin belirli semptomları görmesi ve rahatsızlık yaşaması sonucunda ‘Kaplama diş hava alırsa ne yapmalı?’ konusunun peşine düşmektedir. Oldukça kritik ve önem arz eden bu konu karşısında yapabileceğiniz birkaç unsur söz konusudur. Zirkonyum diş kaplama başta olmak üzere tüm kaplamalarda görebileceğiniz bu durum hakkında yazımızda detaylara erişebilirsiniz!

‘Zirkonyum ya da Porselen Kaplama Diş Hava Alıyor’: Kaplama Diş Hava Alırsa Ne Yapmalı?

kaplama-dis-hava-alirsa-ne-yapmali

Kaplama Diş Hava Alırsa Ne Yapmalı?

Günümüzde birden fazla kaplama yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemlerin çoğu estetik kaygı ile yapılmakla birlikte bazen işlevsellik kazandırması adına tercih edilir. Ancak işlem sonrası özellikle belirli bir zaman geçtikten sonra kaplama diş hava alıyor şikayetleri ortaya çıkabilmektedir.

Eğer siz de zirkonyum ya da porselen diş kaplama yaptırdıktan sonra hava aldığına eminseniz yapabileceğiniz birkaç unsur bulunmaktadır:

Yöntemler Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dişlerinizle Temastan Kaçının Bazı bireyler ağrı ve sızıyı kısmen kestiği ya da alışkanlık haline geldiği için dişlerine kuvvet uygular. El, diş ya da farklı nesneler ile kaplama dişlerinize temas etmekten kaçınmalısınız.
Aşırı Ağrı Kesici Tüketmeyin Genellikle hava alma durumunda ağrı ve sızı çok fazla olmaktadır. Bu yüzden gereksiz ağrı kesici kullanımı görülebilmektedir. Diş hekimi gözetimi olmaksızın ‘Kaplama diş hava alırsa ne yapmalı?’ aşamasında ilaç almamalısınız.
Aşırı Sıcak ve Soğuk Tüketmeyin Hava alan dişlerde hassasiyet oluşur. Bu durumda sıcak ve soğuk içecek tüketmeye bağlı olarak rahatsızlık duyabilirsiniz. Ilık sıcaklıkta olacak şekilde içeceklerinizi tüketmeye özen gösterin.
Diş Hekimine Başvurun Evde kendi kendine kaplamanızın ağrı ya da sızısının geçmesini beklemeyin. Zamanla bu durum artabileceğinden beklemek bir çözüm olmayacaktır. Bağcılar diş kliniğimize başvurarak çözümlerine bakmamızı sağlayın.

 

Kaplama diş hava alıyor evde ne yapmalıyım gibi araştırmalarınızın peşine de düşmemelisiniz. Çünkü evde yapabileceğiniz uygulamalar yok denecek kadar azdır. Hatta yapabileceğiniz uygulamalar daha büyük sorun yaratacağından bir uzman gözlemi şarttır.

Kaplama Diş Neden Hava Alır?

kaplama-dis-hava-alirsa-ne-yapmaliYapılan araştırmalar neticesinde ‘Kaplama diş hava alırsa ne yapmalı?’ şikayetlerinin ortaya çıkmasına sebep birkaç örnek verilmektedir. Kaplama dişlerin hava almasının farklı sebepleri olsa da genel itibari ile şikayet sebepleri ortaktır. İşte, kaplama dişin hava alma sebebi:

  • Kaplama yaptırdıktan sonra çok uzun süre geçmesi,
  • Kaplamanın kırılması ve zarar görmesi,
  • Kaplama altında yer alan dişin çürümesi,
  • Kaplama malzemesinin zor da olsa erimesi.

Tüm bunların sonucunda kaplama dişler hava almaya başlar ve bazı semptomlarla kendilerini belli etmektedir.

Kaplama Dişin Hava Aldığını Nasıl Anlarız?

Kaplama diş ile karşı karşıyaysanız semptomlarını bilerek hareket edebilirsiniz. Böylece dişinizin hava aldığına emin olabilirsiniz. Öncelikle sadece bir dişinizde bir baskı, rahatsızlığa sebep olan bir hisse kapılırsınız. Diğer dişlerde sorun olmamakla birlikte problem sadece tek bir bölümde yoğunlaşmaktadır.

Sıcak ve soğuk içecek tüketmenize bağlı olarak tek bir dişinizde hassasiyet yaşarsınız. İçeceği tükettikten sonra zonklama, küçük ağrı ve sızılar ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu tarz durumlar yaşıyorsanız yüksek bir ihtimalle kaplamanız hava alıyordur. Tam da bu noktada kaplama diş hava alırsa ne yapmalı araştırmasının peşine düşmeniz gerekir.

kaplama-dis-hava-alirsa-ne-yapmaliKaplama Diş Hava Alırsa Ağrı Yapar mı?

Evet, yapar. Diş çürüğü kadar şiddetli olmamakla birlikte acı hassasiyetinize göre düşük seviyede kalabilir. Ancak her zaman diş ağrısı ile kendisini gösterir. Çünkü içeriye giren hava dalgası dişinizin genel sağlığını etkilemektedir. Ağrılar içecek ve gıda tüketimine bağlı olarak özellikle belirli dönemlerde artış gösterebilmektedir.

Zirkonyum Kaplama Diş Sızlaması Her Zaman Hava Aldığının Kanıtı mıdır?

Hayır, değildir. Zirkonyum kaplama yaptırdıktan birkaç gün sonra diş sızlaması görülebilen bir durumdur. İlk hafta boyunca sızlama ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Daha sonra bu durumun geçmesi beklenir. Ancak diş sızlaması devam ediyorsa farklı bir sorun olduğu anlamına da gelebilir. Kaplamanın hatalı yapılması, alttaki dişin sağlıklı olmaması örnek olarak verilebilir.

Kaplama Diş Hakkında Sık Sorulan Sorular

kaplama-dis-hava-alirsa-ne-yapmaliKaplama diş hava alıyor ne yapmalı konusu kadar bireyler tarafından merak edilen bazı sorular mevcuttur. Mehmet Eker Diş Kliniğimize gelen sorular ve yanıtları şu şekildedir:

1 – Diş Hava Alırsa Ne Yapmalı?

Diş hava almaya başladıysa ve dışarıdan görülen bir sorunu yoksa doğrudan diş hekimine başvurulmalıdır. Başakşehir diş kliniklerine başvurarak var olan sorunu tespit ettirebilir, tedavisine başlayabilirsiniz.

2 – Kaplama Diş Neden Zonklar?

Kaplama diş hava alma, kırılma, alttaki dişin çürümesi ya da zarar görmesinden dolayı zonklar. Aynı zamanda kaplamanın yapıldığı ilk günler ağız yapısı henüz duruma alışmadığı için de zonklamaya neden olur. Bu aşamada endişe edilmemelidir.

3 – Kaplama Diş Hava Alırsa Ne Yapmalı? Kaplama Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir?

Kaplama diş hava alırsa ne yapılmalı noktasında evde yapılan yöntemlerden uzak durun. Belirli doğal yöntemler internette sizlere çözüm olarak veriliyor olabilir. Ancak bunlar kesin çözüm olmamakla birlikte sorun yaratabilir. Bu yüzden doğrudan bir diş kliniğine başvurmak daha doğru olacaktır.

4 – Kaplama Dişim Oynuyor Ne Yapmalıyım?

Kaplama yaptırdığınız dişte oynama, hareket söz konusuysa ortada bir sorun var demektir. Kaplamanızın kullanım süresi dolmuş olabilir ya da kaplama yerine tam oturmamış olabilir. Hemen müdahale edilmezse kaplama diş yerinden düşebilir. Diş kliniğine giderek diş hekiminize gözükmeniz şarttır.