Bu makaledeki başlıklar
İmplant nasıl yapılır sorusu genellikle çeşitli nedenlerden ötürü bir ya da daha fazla diş kaybına uğrayanların araştırdığı önemli meselelerden biridir. Tek dişe uygulanacağı gibi komple ağız içinde hiç diş kalmaması durumunda da uygulanmaktadır. Peki özellikle merak edilen tek diş eksikliğinde implant işlemi nasıl yapılır?
İmplant Nedir?
İmplant, eksik dişlerin yerine vidalama yöntemiyle yenilerinin yapılması işlemidir. Bu vidalar titanyumdan yapılmakta ve çene kemiğinin içine yerleştirilmektedir. En büyük avantajı ise yan taraftaki komşu dişlere herhangi bir zararının olmamasıdır. Yani yalnızca eksik olan diş kısmına uygulanır. İşlem sonrasında implant kök görevi göreceği için doğal dişin yerini tutacaktır.
İmplant Nasıl Yapılır Aşamaları Nelerdir?
Herhangi nedenden dolayı bir ya da birden fazla kayıp diş durumlarında hastalara implant nasıl yapılır cerrahi yolla uygulanan bir operasyondur. Operasyonda 5 aşama vardır. Bunlar;
Aşamalar | Yapılması Gerekenler |
1 . Aşama | İlk olarak muayene işleminden geçen hastanın implanta uygunluğu belirlenir. Bunun için detaylı ağız içi tarama yapılır. Muayene ardından planlama aşamasına geçilir. Bu kısımda kaç adet implant gerektiği, implant yapısı, diş protezin cinsi vb. detayları planlanır. |
2 . Aşama | İmplant nasıl uygulanır aşamasının gerçekleştiği kısımdır. Kişiye uygun şekilde lokal anestezi uygulanır. Uygun cerrahi aletler ile implant yuvaları açılır. Ardından implant vidaları yuvalara yerleştirilir. Dikiş atılarak bu alandaki işlem tamamlanır. İyileşme süreci hastaya ve implant sayısına bağlı olarak 6 aya kadar değişiklik göstermektedir. Gerçek implant ameliyatı işlemleri bu aşamada yer alır. |
3 . Aşama | Operasyondan sonra yaklaşık olarak alt çene için 3 ile 5 ay, üst çene için ise 6 aya kadar implant iyileşme süresi vardır. Vidaların tamamen kemikle bütünleşmesi için bu sürenin geçmesi gerekir. |
4 . Aşama | Çene kemiği iyileştikten sonra tacın yapışması gereken dayanağı yerleştirmek amacıyla ek bir operasyon yapılabilir. Tekrar lokal anestezi altında küçük kesik ile implant ve dayanağı birbirine takılır ve yeniden diş etiyle örtülerek dikiş atılır. Bunun için de iki hafta kadar bir süre gereklidir. |
5 . Aşama | Diş etlerinin tekrar iyileşmesine bağlı olarak yeni implant taç için diş hekimine gitmelisiniz. Yapay ya da sabit dişlerden birine karar verildikten sonra artık son aşama olan tacın takılmasına geçilir. Ağıza uygunluk için provadan sonra ya yapıştırma ya da vidalama yoluyla bu işlem halledilir. Şişme ve morarma için doktorunuz buz uygulaması önerebilir. |
1 – Tek Diş Eksikliği Olduğu Zaman İmplant Nasıl Yapılır?
Günümüzde birçok kişi, bir diş eksikliğinden ötürü sıkıntılar çekmektedir. Tek diş eksikliğinde özellikle eksik olan diş durumu ön diş ise, kişilerin gülüşünde ve özgüveninde problemler olacaktır. Ayrıca yemek yeme ve konuşmada zorlanmalar meydana gelecektir. Peki bu durumda implant nasıl yapılır?
- Detaylı muayene sonrasında diş hekimi gereken bölgeye implantı yerleştirir.
- Ardından bölge iyileşirken, doktor tarafından geçici olarak implant üzerine kron yerleştirilir. Bu kalıcı diş gelene kadar idare etmeniz noktasında önemlidir.
- Sonrasında diş ölçünüz alınacak ve kalıcı kronlar için laboratuvar ortamına gönderilecektir.
- Son olarak rengi ve dokusunu birlikte ayarladığınız kalıcı dişlerinizin provası yapılıp, implant üzerinde yerleştirilecektir.
2 – Dikişli İmplant Nasıl Yapılır?
Dikişli implant işleminde diş etine kesi açılır ve kemiğe ulaşılır. Ardından implant vidası yerleştirildikten sonra, yine dikiş atılarak bu kısım kapatılır. Bu işlem 15 ile 40 dakika arasında sürmektedir.
Ancak iyileşme süresi ise 3 ile 6 ay arasında kişiye ve implant sayısına göre değişmektedir. Ardından çene kemiği ile bütünleşen vidalara kaplama malzemesi ile protez yerleşimi yapılır.
3 – Komple İmplant Nasıl Yapılır?
Dişlerin tamamının yok olması durumunda implant tedavisi ile çözüm bulabilirsiniz. Peki komple diş implantı nasıl yapılır?
- Komple implant tedavisinde 4, 6 ve 8 implant vidası çene kemiğine yerleştirilir.
- Ardından çene üzerinde bir köprü oluşturulur. Köprü sayesinde, diğer kalan dişlerin en uygun şekilde ağza yerleştirilmesi işlemi mümkün olmaktadır.
Hastanın ağız yapısı komple implanta uygun değilse bazı öneriler olacaktır. Bu gibi durumlarda kemik grefti, diş çekimi, sinüs lifting gibi destekleyici prosedürlere ihtiyaç olabilir.
4 – Vidalı İmplant Nasıl Yapılır?
Çene kemiğine yerleştirilen implant ile yapay bir diş kökü elde edilir. Bu yapay haldeki diş köküne küçük vida deliği açılarak zirkonyum implant ya da porselen malzemeli protez diş vida desteği ile sabitlenir. Bu küçük delik ise sonrasında dolgu ile kapatılır. Buna da vidalı implant denir.
Hangi Dişlere İmplant Yapılır?
Dişlerin eksik olma durumlarında tek veya tüm diş kaybına bağlı olarak kişiye uygunluk muayenesinden sonra her hastaya yapılabilir. Yani da detaylı olarak;
- Aşırı kemik erimesi durumlarında protez kullanımının artık olamayacağı durumlarda alt ve üst çeneye yapılmaktadır.
- Tek diş yokluğunda yapılabilir.
- Büyük azı dişi eksikliğinde protez yerine uygulanabilir.
- Gerekirse tüm dişlere yapılmaktadır.
Bu noktada alanında uzman doktorların yer aldığı güvenilir ve uygun fiyat politikası ile her hastaya özel tedavi sürecinin yapıldığı Mehmet Eker Diş Kliniği’nden randevu alabilirsiniz.
İmplant Nasıl Yapılır Ne Kadar Sürer?
Diş implant ne kadar sürer? Bunun süresini kestirmek kolay değildir. Bu durum hastanın ağız – diş ve çene yapısına, implant yapılacak diş sayısına ve hangi dişlerin değiştirilmesi gerektiğine kadar birçok unsura bağlıdır.
Ancak genel olarak 3 ile 6 ay arasında toplam tedavi süresi mevcuttur. Bazen implant geç iyileşir veya destekleyici tedavi gerekirse bu süreç uzayabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Eksik dişlerin tedavisinde en güvenilir, dayanıklı ve estetik olarak hoş duran seçeneklerden biri implant işlemidir. Peki bu konuda sorulan sorular nelerdir?
1 – İmplant mı Köprü mü?
İki işlemin de kendine göre avantajları mevcuttur. Kararı doktorunuz ile birlikte vermeniz daha uygun olacaktır. Köprü işlemi daha kısa süreli ve daha uygun fiyatlıdır. Ancak doğal dişten uzakta sonuçlar vermektedir. İmplant işlemi uzun süreli ancak dayanıklı ve doğal dişe en yakın sonuçlar vermektedir. Köprüye göre daha maliyetli ve güncel bir işlemdir.
2 – Köprülü İmplant Fiyatları Nasıldır?
Köprülü implant için fiyatlar eksik diş sayısı, hastanın çene yapısı, diş hekimi tecrübesi, kliniğin gelişmiş özellikleri, implantın markası ve kalitesi gibi faktörlere bağlı değişmektedir. Fiyatlar için kesin ve net bilgiye, diş hekimini veya kliniğini arayarak ulaşabilirsiniz.
3 – İmplant Nasıl Yapılır Malzemeleri Nelerdir?
İmplant titanyumdan yapılmaktadır. Bunun yanında kobalt, porselen, zirkonyum implant, çelik, krom ve altın alaşımlar da kullanılmaktadır. Özellikle son dönemlerde zirkonyum implant, doğal dişe en yakın dokusuyla ince diş yapısına sahip olan kişilerce fazlasıyla tercih edilmektedir.
4 – İmplant Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
İmplant sonrasında doktorunuzun önerilerini dikkate alırsanız, iyileşme sürecini kısaltmış olursunuz. Yani işlemden sonra şişme ve morarma için on dakika aralıklarla buz uygulaması yapın. Sert gıdalar tüketmeyin. Daha yumuşak olan ürünlerin tüketimine önem verin. Ağız temizliğine dikkat edin. Soğuk ve sıcak gıda tüketmeyin. İki gün alkol ve sigara kesinlikle içmeyin.