Diş İmplant

İmplant Tedavi Yaptırmadan Önce 4 Bilmeniz Gereken Önemli Konu!

implant-tedavi

İmplant tedavi, eksik olan dişin yerine yapılan tedavi yöntemidir. Bu tedavide çene kemiğine vidalar yerleştirilerek yapay diş kökleri oluşturulmaktadır. İmplant tedavi, cerrahi müdahale gerektiren ve hastaya lokal anestezi uygulanan bir tedavi yöntemidir. Yapay diş köklerinin üzerine eklenen implantlarla eksik olan dişin kötü görüntüsü tedavi edilmektedir.

İmplant Tedavi Nedir?

implant-tedavi

İmplant Tedavi

İmplant tedavi yöntemi ile hastalar, eksik dişlerin yerine yenilerinin yerleştirilmesi için nasıl bir süreç izlenmesi gerektiği konusunda, hekimler tarafından gerekli bilgilere sahip olabilmektedirler. Bu tedavide, çene kemiğinin içine yerleştirilen titanyum malzemeden üretilen vida kullanılmaktadır.

Bu vidaların üzerine ise diş protezi yerleştirilmektedir. Bu yöntemin en büyük avantajı işlem yapılması için yan komşu dişlerin kesilmesi gerekmemesidir.

İmplant yöntemlerinin tümü cerrahi işlemler olarak bilinmektedir. Tedavide, uygulanacak olan implant sayısına ve uygulanacak işleme göre kemik kalitesinin artırılması gerekmektedir. Bu konu hakkında diş hekimi, yapacağı muayeneden sonra karar vermektedir.

Gerekli olabilecek işlemler, kemik kalitesinin artırılması için kemik tozu kullanılabilmesidir. Son zamanlarda en çok kullanılan tedavi yöntemlerinin arasında implant tedavi gelmektedir.

İmplant Tedavi Kimler İçin Uygundur ve İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant tedavi olacak kişilerin 18 yaş üzerinde olması gerekmektedir. Çünkü, çene ve yüz gelişimi bu yaşta tamamlanmış olmaktadır. Diğer aşamalar ise şu şekildedir;

  • Tedavi planının yapılabilmesi için öncelikle çene yapısının röntgeninin çekilmesi gerekmektedir.
  • Çekilen röntgen ile çene yapısının bu tedaviye uygun olup olmadığına karar verilmektedir.
  • Şeker hastalığı olan bir kişinin mutlaka hastalığının tedaviden önce düzene girmiş olması gerekmektedir.
  • Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerin bu tedaviye başlamadan önce ilaçların kullanımının kesilmesi önerilmektedir.
  • Kemik erimesi olan bir kişinin implant tedavi yöntemlerini kullanabilmesi için gerekli tedavileri alması gerekmektedir.
  • Yapılan implantın tam birleşmesini sağlamak için iyileşme döneminde, ilk 3 ile 6 ay boyunca implantın üstüne gelen yüklerin en aza indirilmesi sağlanması gerekir.

implant-tedavi1 – İmplant Tedavi Nasıl Yapılır?

İmplant tedavi, cerrahi bir işlem ve lokal anestezi ile yapıldığı için çok dikkat edilmesi gereken bir tedavi yöntemidir. İşte, bu tedavi yönteminde yapılan işlemler şöyledir;

  • Hastaya ilk önce hafif bir sedasyon verilmesi gerekmektedir.
  • İmplant yönteminden önce detaylı muayene yapılıp, röntgen çekilmelidir.
  • Çene kemikleri ile birlikte kalan dişlerin de ölçüsü alınmaktadır.
  • Tek aşamalı işlem tercih edildiği takdirde, bunun için implant yerleştirildikten sonra geçici başlık takılması gerekir.
  • 2 aşamalı işlem tercih edilmesi durumunda, dental implant takıldıktan sonra üzeri diş eti ile kapatılarak iyileşmeye bırakılmaktadır.
  • Son aşamada protez başlıklar takılmaktadır.
  • Alt çene ve üst çene için ayrı ayrı iyileşme süresi bulunmaktadır. Alt çene için 3 ay, üst çene implant bekleme süresi 6 aydır.
  • Beklemeye gerek olmayan durumlarda da yeni dişler hemen takılabilmektedir.
  • Dental implantlar ile birlikte hasta istediği gibi yemek yiyebilir ve gülebilir.

implant-tedavi2 – İmplant Tedavi Hangi Durumlarda Yapılmaktadır?

İmplant diş tedavisi yöntemlerinin kullanılmaması gerektiği yöntemler olduğu kadar, yapılması gereken durumlarda bulunmaktadır. Bu tedavi yönteminin yapılması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Uzun dişsiz boşluklarda implant yöntemi kullanılmaktadır.
  • Tek bir dişin kaybı durumunda bu tedavi kullanılır.
  • Büyük azı dişlerin kaybında kullanılır.
  • Hiç diş olmayan üst ve alt çenelerde implant kullanılmaktadır.

3 – İmplant Tedavisi Yaptırmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

İmplant yöntemi yaptırmadan önce dikkat edilmesi gerekenlerin başında ölçüler gelmektedir. İmplant ölçülerinin yüksekliği ve genişliği ağız tarafından kabul edilecek düzeyde olması gerekmektedir. İmplant tedavisi, kısaca eksik dişlerin fonksiyon ve estetiğinin tekrar sağlanması için çene kemiğine yerleştirilmesi sağlanan yapay diş köküdür.

Kişideki kemik kalitesi de çok önemlidir. Yapılan implantın başarılı olabilmesi için kemik kalitesi ile implantın doğru orantıda olması gerekir. Kemik yapısı uygun olan kişiler için implant tedavisine başlanabilmektedir.

Kemik yapısı, klinik ve radyolojik muayenelerle kontrol edilmektedir. Yapılan implantın ağızda kaldığı süre boyunca diş etlerinin genel sağlık durumunun iyi olmasına özen göstermek gerekir.

implant-tedavi4 – Diş İmplant Ne Kadar Sürer?

İmplant tedavi süresi, yapılacak olan uygulama yöntemleri ve diş sayısına göre değişkenlik göstermektedir. Günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde implant işlemleri kısa sürede tamamlanabilmektedir. İmplant yapıldıktan sonra kişinin dişlerinde ağrı olması normal kabul edilmektedir. İmplant işlemlerinin uygulama aşamaları şöyledir;

  • Muayene ve planlama
  • Operasyon
  • İyileşme etabı
  • İmplant yapısının yerleştirilmesi
  • Protezin yapılması

Mehmet Eker Diş Kliniği alanında deneyimli hekimler ile birlikte yapılan tedavilerle, hastaların beklenti ve ihtiyaçlarını en iyi şekilde değerlendirmektedir. Ağız ve diş sağlığı konusunda her türlü talebinizi tek bir merkezde güçlü sağlık kadrosu ile karşılamaktadır.

İmplant Fiyatları Nasıldır?

Diş implant fiyatları, yapılacak olan tedavi ve uygulanacak olan yöntemlere göre değişkenlik göstermektedir. Türk Diş Hekimleri Birliğinin 2024 yılında yayınladığı taban implant fiyatları şu şekildedir;

İmplant Fiyat
Sert doku greftleme 7.050 TL
Kemik içi implant 13.975 TL
Sinüs lifting 6.545 TL
İmplant çıkartılması 5.335 TL
Yarım çene implant 5.025 TL
Tam çene implant 7.280 TL
Zirkonyum implant kemik içi 6.500 – 8.000 TL
Zirkonyum kaplama 3.700 TL

Ancak bunlar taban fiyatlar olup bir kliniğin ücretleri olduğu anlamına gelmemektedir. Ücretleri, kliniğimizle iletişime geçerek doğrudan öğrenebilirsiniz.

Sık Sorulan Sorular

implant-tedaviİmplant yöntemini kullanmak isteyen kişilerin merak ettiği konular bulunmaktadır. İmplant yaptırmak isteyen kişiler olumlu ya da olumsuz yönlerini merak etmektedir. Bu konuları araştırırken karşılaştıkları bazı sorular şu şekildedir;

1 – Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?

İmplant tedavisi gören kişilerin, tedavi sonrası karşılaştıkları bazı olumsuz durumlar bulunmaktadır. Başarısız implant belirtilerinden bazıları şöyledir;

  • Şiddetli ağrı
  • Diş eti enfeksiyonu
  • İmplantın yerinden çıkması
  • Diş eti çekilmesi
  • Çiğneme sorunlarının ortaya çıkması
  • Karıncalanma hissi
  • Alerjik sorunlar

2 – Bütün Dişleri İmplant Yaptırmak Sakıncalı mı?

Diş köklerinde hiçbir sorun olmadığı durumlarda dişler çekilerek implant uygulaması yapılabilmektedir. Diş bakımına gerekli özeni vereceğinize inanıyorsanız komple implant tedavisine başvurmak doğru bir tercihtir. Bakımı için ağız hijyenini korumak yeterli olacaktır.

3 – Genç Yaşta İmplant Yapılabilir mi?

İmplant tedavi yöntemi, ergenlik dönemi boyunca kemik büyümesi tamamlanana kadar genç yaşta tavsiye edilmemektedir. Kemik büyümesi tamamlanmadan yapılan implant tedavisinde kemik büyümesini olumsuz etkilemesine ve implantın başarısız olmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden gençlerin implant yaptırırken dikkatli olması gerekmektedir.

4 – İmplant Yaptıranlar Nasıl Beslenmeli?

İmplant tedavisi gören kişilere, tedavinin ardından 2 saat boyunca  hiçbir şey yememeleri ve içmemeleri önerilmektedir. İlk 48 ile 72 saat içerisinde sıcak ve soğuk besinlerden uzak durmaları gerekmektedir. Oda ısısındaki besinleri tüketmelidirler. Alkollü içecekler, asitli meyve suları ve baharatlı besinlerden uzak durmaları söylenmektedir.

5 – İmplantın Çabuk İyileşmesi İçin Ne Yapılmalı?

İlk 24 saat implant bölgesinin iyileşmesi için çok önemlidir. Dişlerinizi fırçalamamaya, tükürmemeye ve ağzınızı çalkalamamaya özen göstermeniz gerekmektedir. Ameliyattan sonra 24 saat sigara içmemeniz önerilmektedir. Aksi durumlarda implantın değişmesine göre, diş hekiminiz tarafından işlem uygulanabilmektedir.

6 – İmplant Üstü Protezler Nedir?

İmplant üzerine yerleştirilen, implant tarafından desteklenen hareketli ya da sabit protezlere verilen addır. İmplant destekli protezler çoklu diş eksikliklerine ve tek eksikliğine sahip olan hastalarda tercih edilmektedir.

Doğal dişleri taklit eden materyallerden üretilen bu protezler, eksik olan dişlerin yerine konmasına hizmet eden ve birçok özelliğe sahip protezlerdir.