diş tedavileri

Genel Cerrah Neye Bakar? Diş Tedavilerinde Cerrahi Uygulamalar

genel-cerrah-neye-bakar

Genel cerrah neye bakar? Genel cerrahi bölümünün farklı alanlara yönelik tedaviler uygulaması, bu bölümün hangi hastalıklara baktığı konusunda kafa karışıklıkları yaşanmasına neden olmaktadır. Ayrıca diş tedavilerinde hangi cerrahi uygulamaların kullanıldığı da merak edilmektedir.

Birçok kişinin merak ettiği genel cerrah neye bakar sorusunun detaylı yanıtı ile diş tedavilerinde kullanılan cerrahi uygulamalar yazının devamında yer almaktadır.

Genel Cerrahi Ne Yapar?

Genel cerrahi, insan vücudundaki lokal ve sistemik rahatsızlıkların cerrahi yöntemlerle tedavisini yapan bölümdür. Bu bölümde genel cerrahlar görev yapar. Halk arasında ameliyat doktoru olarak da bilinen genel cerrahlar, cerrahi yöntemlerle tedavi edilecek hastalıklarla ilgilenirler.

Ameliyat doktoru olarak bilinmelerine karşın sürekli ameliyat yapmazlar. Hastaların şikayetlerine uygun muayeneleri gerçekleştiren cerrahlar, ilaç tedavisi veya cerrahi tedavi önerirler. Ayrıca rahatsızlığın türüne bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygularlar ya da hastaları farklı bölümlere sevk ederler / yönlendirirler. Genel cerrah neye bakar sorusuna, bu açıdan da bakmak gerekir.

genel-cerrah-neye-bakar

Genel Cerrah Neye Bakar?

Genel cerrahi bölümünde yapılan muayenelerde, hastalıkların net şekilde ortaya konması için bazı testler, tahliller ve tetkikler yaptırılır. Genel cerrahi hangi tahlilleri yapabilir sorusu, bu noktada akla gelir. Hastanın şikayetlerine bağlı olarak yapılacak tahliller ve testler farklılık gösterebilir. Ancak rutin olarak ameliyat olacak her hastadan hemogram (tam kan sayımı) ve biyokimya istenir. Buna ek olarak farklı tahliller de istenebilir. Hangi tahlil ve tetkiklerin yapılacağı, tamamen genel cerrah neye bakar sorusunun, o andaki cevabıyla ilgilidir.

Genel cerrahi son derece geniş ve kapsamlı bir alandır. Zaman zaman bu alanla direkt ilişkili olmayan hastalar dahi bu bölüme gelebilir veya zirkonyum nedir gibi diş tedavileri ile ilgili sorular sorulabilir. Bu tür durumlarda genel cerrah, hastaları ilgili bölümlere yönlendirir.

Genel Cerrah Neye Bakar?

Genel cerrahinin lokal ve sistemik rahatsızlıklara yönelik cerrahi çözümler üretmesi, genel cerrahların farklı hastalıklara bakmasına neden olmaktadır. Genel cerrah neye bakar sorusu da bundan dolayı çok sık sorulmaktadır. Benzer durum, farklı bölümler için de geçerlidir. Örneğin; dahiliye neye bakılır sorusu da sık sorulur, ancak genel cerrahinin alanına yönelik sorular çok daha fazladır.

Her ne kadar bu alan çok geniş olsa da, diş kaplama gibi diş hekimliği alanına giren tedavileri kapsamamaktadır. Genel cerrahiye giren hastalıklar için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Hastalıklar Cerrahi İşlem / Hastalığa İlişkin Açıklama
Apandisit İltihaplı apandisin çıkarılması
Safra Kesesi Hastalıkları Safra kesesi taşları, iltihaplar (kolesistektomi)
İnguinal Herni Kasık fıtığı onarımı
Mide ve Bağırsak Hastalıkları Ülser, mide kanseri, bağırsak tıkanıklığı vb.
Kolon ve Rektal Kanser Kolon ve rektum kanseri ameliyatları
Tiroit ve Paratiroit Hastalıkları Tiroit veya paratiroit bezlerin cerrahi işlemle çıkarılması
Karın Duvarı Fıtıkları Göbek fıtığı, ince bağırsak fıtığı, karın duvarı fıtıkları vb.
Meme Hastalıkları Meme kanseri, meme estetiği ameliyatları vb.
Sarkomlar Cilt, yumuşak doku ve kemik sarkomların
Varisler ve Venöz Hastalıklar Venöz yetmezlik ve varislerin cerrahi tedavisi
Perianal Hastalıklar Hemoroid (basur) cerrahisi vb.
Cilt Lekeleri ve Tümörleri Ben çıkarma ve cilt kanseri cerrahisi
Karaciğer ve Pankreas Hastalıkları Karaciğer ve pankreas kistleri, tümörlerinin çıkarılması, diğer cerrahi tedaviler

Buradaki tablo incelendiğinde genel cerrahi memeye bakar mı sorusunun cevabı görülmektedir. Benzer şekilde genel cerrahi cildiyeye bakar mı sorusuna da cevap verilebilir. Ancak genel cerrahlar, bu tür alanlardaki bazı hastalıklara bakmaktadır. Kendi alanlarında olmayan hastalıklarda ise hastaları ilgili bölümlere yönlendirmektedirler.

genel-cerrah-neye-bakarGenel Cerrahi Alanları

Cerrahi operasyonlar, genel cerrahi alanlarının büyük kısmını oluşturur. Tedavisinde cerrahi işlemlerin gerektiği veya uygulandığı hastalıkların tamamı, direkt veya dolaylı olarak bu alanda yer alır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Apandisit ameliyatı
  • Safra kesesi ameliyatları
  • Fıtık ameliyatları
  • Tümör ve kist ameliyatları
  • Lezyon ameliyatları
  • Karaciğer ve pankreas ameliyatları
  • Mide ve bağırsak ameliyatları
  • Yumuşak Doku ve Kemik Sarkom Ameliyatları

Buradaki cerrahi işlemler, aynı zamanda genel cerrah neye bakar sorusunun da cevabı olarak kabul edilebilir.

Diş Tedavilerinde Cerrahi Uygulamalar

Genel cerrah neye bakar sorusunun içerisinde diş tedavileri olmasa da, bazı diş tedavilerinde cerrahi yöntemler uygulanır. Bunların tamamı, çene cerrahisi olarak kabul edilir. Çene cerrahisi; ağız, çene ve dişteki rahatsızlıkların, farklı cerrahi yöntem ve tekniklerle giderilmesini sağlar. Bu alandaki bazı tedaviler şu şekildedir:

20’lik Diş Çekimi

20’lik dişler, 18 ile 24 yaş arasında çıkar. Bazı kişilerde daha erken veya daha geç çıkması söz konusu olabilir. 20’lik dişler, son çıkan dişler olduğu için farklı sorunlara neden olabilir. Çenede yeteri kadar çıkacak yer bulamaması veya yan olarak gelmesi, en sık karşılaşılan problemlerdir.

20’lik dişler sağlıklı bir şekilde çıkmadığında, yanındaki dişleri sıkıştırır, köklerinin çürümesine neden olabilir. Buna bağlı olarak da enfeksiyon gibi farklı sağlık problemleri oluşur. Bütün bunların engellenmesi için 20’lik dişler çekilir.

genel-cerrah-neye-bakar20’lik dişler, yüzdeki sinirlere çok yakın olduğundan ve ağızdaki ulaşılması zor bir yerde bulunduğundan, çekimi zordur. 20’lik diş çekimi, dişin durumuna göre farklı şekillerde yapılır. Genel cerrah neye bakar ile ilişkili bir tedavidir.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak 20’lik diş çekimlerinizi büyük bir özenle yapıyor ve bu süreci sorunsuz olarak atlatmanızı sağlıyoruz. 20’lik diş çekimi ve diğer dental tedaviler için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dental İmplant

Dental implantlar, diş kayıplarının kalıcı tedavisi için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Diş tedavilerindeki cerrahi uygulamalar olan dental implantlar, yumuşak doku kaldırılarak çene kemiğine yerleştirilmektedir. Genel cerrah neye bakar konusundaki, dişle ilgili olan en önemli tedavilerden biridir.

İmplantlar, titanyum gibi sağlam ve kemikle kaynaşma özelliği olan maddelerden yapılır. Yerleştirildikten sonraki 3-6 ayda kemikle bütünleşir ve sonrasında üzerine kalıcı protezler eklenir.

Gömülü Diş Çekimi

Gömülü diş çekimi, tam olarak çıkmayan ve yumuşak dokunun altında olan dişlerin çekilmesidir. Bu durum büyük oranda 20’lik dişlerde görülür. Diğer dişlerde ise nadiren görülen bir durumdur.

Gömülü dişlerin çekilmesi, diğer dişlerin sağlığı açısından önemlidir. Çünkü yumuşak dokunun içindeki dişler, diğer dişleri itebilir veya köklerinin çürümesine neden olabilir. Bu tür olumsuz etkiler oluşmadan gömülü dişlerin alınması gerekir. Genel cerrah neye bakar sorusunun cevaplarıyla direkt ilişkili bir tedavidir. Gerekli durumlarda genel cerrahlardan yardım alınabilir.

Gömülü dişler, tek parça olarak çıkmayacakları durumlarda, parçalara ayrılarak alınır. İşlemden sonra ilgili bölge, dikiş atılarak kapatılır.

Diğer Dental Tedavileri

Diğer dental tedavilerin önemli kısmında cerrahi uygulamalara ihtiyaç duyulmaz. Ancak bu uygulamalar sırasında farklı edilen farklı sorunlar için cerrahi uygulamalara başvurulabilir. Örneğin; zirkonyum diş kaplama, cerrahi olmayan bir işlemdir, ancak hastanın durumuna göre cerrahi uygulamalardan yararlanılması gerekebilir.

Mehmet Eker Diş Kliniği, çene cerrahisi alanındaki tedavilerde büyük bir deneyime ve başarı oranına sahiptir. Bu tedavilerden yararlanmak veya konuya ilişkin daha detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

genel-cerrah-neye-bakarGenel Cerrah Neye Bakar Konusundaki Sık Sorulan Sorular

Genel cerrah neye bakar konusuna ilişkin sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları şu şekildedir:

1 – Genel Cerrahi Kalbe Bakar Mı?

Genel cerrahi, direkt olarak kalbe bakmaz. Ancak kalp ameliyatlarında kalp cerrahları, genel cerrahtan yardım isteyebilir.

2 – Genel Cerrahi Bele Bakar Mı?

Beldeki sinirsel problemlere (bel fıtığı vb.) ilişkin ameliyatları beyin cerrahları yapar. Beyin cerrahları da bu süreçte genel cerrahlardan destek alabilir.

3 – Genel Cerrah Neye Bakar?

Genel cerrahlar, sistemik ve lokal hastalıkların cerrahi yöntemlerle tedavisini yapar. Apandisit, karaciğer, mide, bağırsak, safra kesesi, yumuşak doku gibi alanların cerrahi tedavileri, genel cerrahinin kapsamındadır.

4 – Genel Cerrahide Hangi Bölümler Var?

Genel cerrahi, tek başına bir bölümdür. Bu bölümde, spesifik bir cerrahi uygulama (beyin, kalp vb.) gerektirmeyen ameliyatlar yapılır. Ayrıca farklı bölümlerdeki cerrahi işlemlere de gerekli durumlarda destek verilir.