Diş Çekimi, diş tedavileri

Diş Çekim Boşluğu Kapanmıyor: Ne Yapmalıyım?

dis-cekim-boslugu-kapanmiyor

Diş çekim boşluğu kapanmıyor şikayetleri, yeni diş çektiren birçok hasta tarafından yapılmaktadır. Bilinmelidir ki diş çekimleri sonucunda boşluklar yaşanır. Özellikle 20lik diş çekimi söz konusu olduğunda bu boşlukların daha fazla olduğu görülebilmektedir. Peki var olan bu diş boşlukları nasıl giderilir? Diş çekimi sonrası boşluk ne zaman kapanır? İşte, konu hakkında bilmeniz gerekenler.

Diş Çekimi Sonrası Boşluk Neden Oluşur?

Diş çekimi farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelmektedir. Oluşan bu çekim neticesinde diş alanında bazı boşluklar yaratılmaktadır. Boşlukların kapanması ya da süresi hastaya bağlı olarak değişiklik gösterir. Çünkü dişlerin devamında dişin çıkması ya da komşu dişlerin kayma olasılığı etkili olur. Tüm bunların sebebi de farklı nedenlere bağlı olarak boşlukların oluşmasıdır.

dis-cekim-boslugu-kapanmiyorGenel itibari ile diş çekim boşluğu kapanmıyor şikayetlerinin temelini oluşturan boşluklar şu yüzden oluşmaktadır:

Sebepleri Açıklamaları
 

Alttan Diş Gelmemesi

Yetişkinlerde gerçekleşen diş çekimlerinde alttan diş gelmediği görülmektedir. Sürekli dişlerin yenisi oluşamamasından dolayı çekim sonrası boşluk oluştuğuna şahit olabilirsiniz.
 

 

Cerrahi Müdahale Yapılması

Özellikle 20lik diş çekimi sonrasında ‘Diş çekim boşluğu kapanmıyor’ şikayetleri duyulur. Burada temel sebep cerrahi müdahalenin yapılmasıdır. Gömülü 20lik diş çekimi yapıldığında cerrahi müdahaleden dolayı boşluk oluşabilir.
 

Eksik Diş Yapısı

Hem diş çekiminin yapılması hem de hastanın ağız yapısında eksik diş olmasından dolayı boşluk oluşabilir. Mevcut bu boşluk ancak farklı uygulamalar ile giderilebilmektedir.
 

 

Diş Eti Müdahalesi

Diş çekim boşluğu kapanmıyor şikayetlerine neden olan bu durum diş etine de yapılan müdahaleden kaynaklanabilir. Diş çekimiyle birlikte diş etine müdahale edilirse ekstra boşluk oluşabilir.

 

‘Diş Çekim Boşluğu Kapanmıyor’ Normal mi?

Hastaların tedavi sonrası ‘Diş çekim boşluğu kapanmıyor’ kaygısı yaşaması normaldir. Çünkü yemek yeme sırasında özellikle sorun yaratabilmektedir. Ancak bilinmesi gerekiyor ki bu kaygıyı yaşamak kadar ağızda boşluk olması da normaldir. Çünkü bireylerin ağız içerisindeki boşluk oluşma durumu çekimden dolayıdır. Çok uzun sürmediği müddetçe anormal bir durum yoktur.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Oyuk Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Genellikle 20lik diş çekimi sonrası ağızda boşluk oluşmaktadır. Gömülü 20lik dişlerin etin altından parçalanarak alındığı bilinmektedir. Bu durum karşısında diş kökünün olduğu alanda boşluk meydana gelir. Boşluk oluşması durumunda hastaların bir müddet diş ve ağız bakımına dikkat etmesi gerekiyor.

Eğer sizin de diş çekim boşluğu kapanmıyor şikayetiniz söz konusuysa öncelikle şu bakım aşamalarına dikkat etmelisiniz:

  • Boşluğun olduğu bölge tarafıyla yemek yememeye özen gösterin.
  • Gün içerisinde en az 2 kere dişlerinizi fırçalayın.
  • Diş ipi ve ağız çalkalama suyu kullanın.
  • Boşluğu etkileyecek asitli ve baharatlı gıdalardan uzak durun.
  • Sert diş fırçası kullanmamaya özen gösterin.

Çekilen Diş Boşluğu Nasıl Temizlenir?

dis-cekim-boslugu-kapanmiyorEğer çekilen diş boşluğuna yönelik ekstra bir temizleme işlemi yapmak isterseniz gargara yöntemini kullanabilirsiniz. Mehmet Eker Diş Kliniğimize gelen hastalarımıza belirttiğimiz yönlendirmeler arasında da bu bulunmaktadır. Ağız çalkalama suyu ya da kendiniz oluşturacağınız ılık gargaralar ile o bölgede temiz ortam sağlayabilirsiniz.

Güncel ‘Diş Çekim Boşluğu Kapanmıyor’ Sorunun Çözümleri

Hastanın yaşı, durumu ve ağzındaki boşluğun bulunma süresine bağlı olarak bazı çözümler üretilebilmektedir. Bu aşamada denenebilecek yöntemler şu şekildedir:

  • İmplant Diş: Boşlukların kapanmaması nedeniyle ağız içinde istenen kullanım elde edilememektedir. İmplant diş yaptırarak hem boşluğu kapatabilir hem de sağlıkla kullanabileceğiniz diş elde edebilirsiniz.
  • Sabit Apareyler: Çocuklarda sık sık kullanılan yetişkinlerde de tercih edilen ürünlerdir. Sabit apareyler komşu dişlerden güç alarak alanın korunmasını sağlar. Özellikle dişlerin kaymasına engel olacağından estetik bir görünüm de sağlar.
  • Estetik Müdahaleler: Uzman diş hekimleri tarafından gerekli görüldüğü takdirde estetik müdahaleler de bulunulabilmektedir. Özellikle ön dişlerde fark edilen bu durumun önüne geçilmesiyle kaygı da en aza indirilmektedir.
  • Cerrahi Müdahale: Ekstra cerrahi müdahale ile bireylerin ‘diş çekim boşluğu kapanmıyor’ noktasındaki şikayetleri giderilebilmektedir. Cerrahi müdahale sonrası boşluk diş eti ya da farklı şekillerde kapatılabilmektedir.

20lik Diş Boşluğu Ne Zaman Kapanır? Diş Çekildikten Sonra Boşluk Ne Zaman Kapanır?

Diş çekim boşluğu kapanmıyor şikayetleri eğer ilk 1 hafta içerisinde kliniğimize geliyorsa endişelenmiyoruz. Çünkü hastalarımız bilmeli ki bu boşlukların kapanması ortalama 3-4 haftayı bulmaktadır. Özellikle 20lik diş çekimi söz konusuysa bu sürenin giderek uzaması da mümkün olacaktır. Bundan dolayı bireylerin sabırla beklemesi gerekebilir.

Kapanmayan Diş Yarası Hatalı Müdahale Sebebi mi?

Hem evet hem de hayır denebilir. Eğer hasta ilk birkaç gün içerisinde boşluğun kapanmasını bekliyorsa hatalı olacaktır. Çünkü o bölgenin iyileşmesi adına sabır gerekir. Yalnız 1-2 aylık süreçlerin sonunda iyileşme söz konusu değilse müdahale gerekebilir. Fakat yine de bunun sebebi diş hekimi hatasından kaynaklanmaz. Hastanın yaşı, durumu ve dikkati de sürece etki edeceğinden farklı sebepleri olabilir.

dis-cekim-boslugu-kapanmiyor

Diş Çekim Boşluğu Kapanmıyor

Diş Çekim Sonrası Boşluk Hakkında Sık Sorulan Sorular

Hastalarımız tarafından diş çekim boşluğu kapanmıyor kaygılarına eşlik eden farklı sorular da tarafımıza iletilmektedir. İşte, konu hakkında en çok sorulan sorular ve cevapları.

1 – Çekilen Diş Boşluğu Nasıl Kapanır?

Diş boşluğu doğru bakım ve beslenme sonucunda kısa sürede kapanacaktır. Kapanması için anormal bir durum olmadığı müddetçe hastanın müdahale etmesi gerekmez. O bölgenin yarası zamanla kendini yok edecektir.

2 – Çekilen Dişin Yeri Neden Kapanmaz?

Farklı sebeplere bağlı olarak ‘diş çekim boşluğu kapanmıyor’ şikayetleri oluşabilmektedir. Bunların başında; hastanın yaşı, dikkati, yapılan müdahale, beslenme şekli etkilidir. Diğer taraftan ağız hijyeni de oldukça önemli bir durumdur. Dikkat edildiği müddetçe boşluğun kapanmaması neredeyse imkânsızdır.

3 – Diş Çekildikten Sonra Boşluk Kapanır mı?

Evet. Ortalama 3-4 haftalık bir sürecin sonunda boşluğun tamamen kapanarak eski haline dönmesi beklenir. Ancak bu süre 20lik diş çekimi sırasında uzayabilmektedir. Gömülü 20lik diş çekimi için cerrahi müdahale yapıldığından iyileşme süresi 1,5 ayı bulabilmektedir.