diş tedavileri

Diş Teli Tedavisi: Nedir, Nasıl Yapılır? 2024 Diş Teli Fiyatları

dis-teli-tedavisi

Diş teli tedavisi, diş görünümünden ve diziliminden memnun olmayanların uygulattığı bir tedavi yöntemidir. Halk arasında ortodonti tedavisi olarak bilinse de bu uygulama ortodontinin sadece bir yöntemidir. Ortodontistler tarafından yapılan tedavi yöntemi erken yaştan itibaren uygulanmaya uygundur. Fakat özellikle bu uygulamayı seçen belirli kişiler vardır.

Diş yapısı belirli sebeplere bağlı olarak farklı görünüme kavuşabilmektedir. Özellikle uzun süre biberon kullanımı, eksik diş durumu, genetik unsurlara bağlı olarak estetik kaygılar meydana gelmektedir. Söz konusu durumlardan dolayı dişlerde çarpıklık, yamuk dizilim ya da yön bozuklukları oluşur. Bu gibi durumlardan şikayetçi olan kişiler ise ortodonti ya da diş teli uygulamasına başvurmaktadır.

Diş Teli Tedavisi Nedir?

Daha önce bahsedildiği üzere bazı hastaların dişlerinde dizilim problemleri ya da yamukluk söz konusudur. Bu görüntü itibari ile kişileri olumsuz etkiler ve estetik kaygı yaratır. Diş teli tedavisi bu noktada tercih edilen bir yöntemdir. Diş üzerine braketlerin yapıştırılması ve bunların içerisinden tel geçirilerek uygulanır.

dis-teli-tedavisi

Diş Teli Tedavisi

Diş tellerinin diş üzerinde yaratacağı hafif düzeyli baskı ile dişlerin yerinde değişim hedeflenmektedir. Ortodontist, hastanın diş ve ağız yapısına bağlı olarak braketleri özenli yerleştirir. Dönem dönem kontrollerinde sürdürülmesiyle dişlerdeki yamukluk ortadan kaldırılmaktadır.

Diş Teli Tedavisi Aşamaları Neler?

Her tedavide olduğu gibi diş teli tedavisi de belirli aşamalardan oluşmaktadır. Tüm Başakşehir diş klinikleri ve uzmanları tarafından da bu aşamalar takip edilerek tedavi süreci ilerletilmektedir. Genel olarak belirli aşamalardan bahsedilebilmektedir. Çünkü bu işlemlerin amacı ortaktık. Ancak hastaya bağlı olarak bazı değişimler söz konusu olabilmektedir.

Ortalama bir tel tedavisi aşamaları şu şekildedir:

Aşamalar Detayları
İlk Kontrol ve Muayene Hastanın ağız ve diş yapısı incelenerek tedaviye uygun olup olmadığı kontrol edilmektedir. Eğer öncesinde başka bir ihtiyaç varsa bu giderilmelidir.
Diş Ölçülerinin Alınması Ortodontist tarafından üç boyutlu ya da manuel olmak üzere dişlerin ölçüsü alınır. Buna bağlı olarak tedavi süreci planlanmakta ve gelişim gözlemlenmektedir.
Braket ve Telin Takılması İlk etapta üst ve alt çeneye aynı anda tel uygulaması yapılmamaktadır. Tek bir çeneden başlanarak daha sonra diğer çeneye geçilir. Braketler, diş üzerine yapıştırılır ve içlerinden tel geçirilir.
Kontrol Randevuları Söz konusu kontrol randevuları her ay ya da iki ayda bir düzenlenmektedir. Kontrol amaçlı gerçekleşen bu randevularda gerekli görülürse tel ve lastikler değiştirilir. Zirkonyum kaplama nedir konulu yazımızda belirttiğimiz üzere randevulara eksiksiz gelinmesi şarttır.

Tüm bunların dışında bazı hastalara en son etapta lastik uygulaması da yapılmaktadır. Diş teli tedavisinde lastik kullanımı çoğunlukla yaygındır. Fakat herkese verilmediği için kişiden kişiye göre uygulama yapılmayabilir.

Diş Teli Öncesi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Hastaların bu tarz tedavilerde dikkat etmesi gereken belirli başlı konular söz konusudur. Dikkat edildiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Aksi durumlarda ise olumsuzluklarda bahsedebilmek mümkündür.

Diş teli öncesi dikkat edilmesi gerekenler:

  • Genel ağız ve diş kontrolü yapılmalıdır. Eğer çürük gibi sorun varsa uyutmayan diş ağrısı gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
  • Diş klinikleri arasında detaylı araştırma yapılmalıdır. Çünkü her klinik kendi bünyesinde farklı avantajlar sunabilmektedir.
  • Diş teli fiyatları araştırılmalıdır.
  • Var olan diğer olası ortodonti tedavi araştırılabilir buna göre uygun olan seçilebilir.

dis-teli-tedavisiDiş teli sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

  • Tedavi sonunda verilen plaklar düzenli olarak gün içinde ve gece kullanılmalıdır. Aksi takdirde dişlerde tekrar bozulma oluşabilir.
  • Diş temizliği ve hijyenine ekstra özen gösterilmelidir.
  • Eğer tedavi sırasında yetersiz hijyenden dolayı çürüme, lekelenme oluştuysa tedavi olunmalıdır.
  • Ortodontist tarafından kontrol randevuları oluşturulduysa gidilmelidir.

Diş Teli Tedavisinde Diş Çekimi Yapılır mı?

Uygulanan tedavi kişiye özel bir tedavidir. Bazı hastaların dişinin istenen şekli alması ve sıralanması için yer edinmesi gerekir. Özellikle yüksek çarpıklık sahibi olan bireylerde bu yüzden diş çekimi gerçekleşmektedir. Yerine göre alt çene ve üst çeneden ikili diş çekilebildiği gibi yerine göre tek diş çekimi yeterli olabilmektedir.

Eğer hastanın diş teli tedavisi sırasında dişlerin kayabileceği miktarda yer varsa diş çekimi yapılmasına gerek yoktur. Çünkü halihazırdaki boşluklara dişler yerleşerek tedavi istendik yönde ilerleyecektir. Bu durumda eğer bilgi almak istiyorsanız ortodontistinize sorarak bilgi alabilirsiniz. Bağcılar diş hastaneleri ve özel klinik çalışanları size bilgi verecektir. Mehmet Eker Diş Kliniğimizden randevu alarak buna yönelik bilgi temin edebilirsiniz.

Diş Teli Tedavisinde Lastik Kullanımı Neden Yapılır?

dis-teli-tedavisiHastalar genel tel tedavisi sırasında özellikle son aşamalara yaklaştığında bazen lastik tedavisine başlamaktadır. Diş teli tedavisinde lastik kullanımı belirli amaçları gütmektedir. Özellikle alt ve üst çenedeki dişlerin birbirine denk olması, hizalanması için tercih edilmektedir. Ancak her hastada uygulanması şart bir yöntem değildir.

Diş Teli Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kişiye özel bir durum olacağından tel tedavi süresi hakkında net bir bilgi vermek oldukça zordur. Dişlerdeki yamukluk ve çarpıklık ciddi seviyede değilse ortalama 6 ay 1 sene içerisinde tedavi sonlanacaktır. Fakat ileri düzey çarpıklık söz konusu ise tedavinin de uzama ihtimali bulunur. Bu gibi durumlarda 2 seneye varan tedaviler görülebilmektedir.

Hastanın:

  • Diş çarpıklık durumu,
  • Dişlerin genel dizilimi,
  • Hastanın yaşı,
  • Tedaviye bağlılık durumu,
  • Kontrol randevularına eksiksiz gelme gibi unsurlara bağlı olarak tedavi süresi belirlenecektir.

Diş Teli Tedavisi Fiyatları Ne Kadar?

Hastalar tarafından en çok merak edilen konuların başında diş teli fiyatları gelmektedir. Söz konusu tedavinin ücretlendirmeleri de klinikler arasında farklılaşmaktadır. Ortalama bir ücret her sene belirlense de kliniğin konumu, uzman tecrübesi ve maliyete bağlı olarak fiyatlar farklı verilebilmektedir.

Güncel ortodonti ücretleri ve zirkonyum diş fiyatı gibi bilgileri doğrudan klinik ile iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Mehmet Eker Diş Kliniğimiz kapsamında dilerseniz randevu alabilir dilerseniz telefonla iletişime geçerek bilgi edinebilirsiniz.

Diş Teli Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

dis-teli-tedavisiMevcut diş tedavisi hakkında merak edilen belirli başlı konular bulunmaktadır. Her soruya burada yanıt vermek mümkün olmasa da yaygın merak edilen konulara dair bilgi edinmek için cevaplara göz atabilirsiniz.

1 – Diş Teli Tedavisinde İlk Ne Yapılır?

Tedaviye geçmeden önce hastanın ağız ve diş yapısı incelenir, görüntüleme yöntemlerine başvurulur. Olası bir sorun varsa böylece önceden fark edilebilmektedir. Eğer sorun yoksa ve tedaviye geçildiyse ilk etapta dişler temizlenir ve ölçü alınır. Ölçü alındıktan sonra dişlere braket yapıştırılıp tel geçirilerek tedavi başlatılmaktadır.

2 – Diş Teli Ne Kadar Sürede Düzeltir?

Kişiye özgü bir durumdur. Diş teli tedavisi için ortak bir süre vermek bu yüzden oldukça zordur. Minimal çarpıklık ve yamukluk söz konusu olduğunda 6 ay ya da 1 senelik tedaviler yeterli olacaktır. Fakat ileri düzey çarpıklık varsa diş teli tedavisi 2 seneye kadar uzayabilmektedir.

3 – Diş Teli Tedavisi Alternatifleri Neler?

Kimi hastalar diş teli tedavisi olmak konusunda kaygı yaşamaktadır. Estetik görünmemesi ve çocuklar için yaralanma olasılığı olması sebepler arasındadır. Bu gibi durumlarda lingual diş teli tedavisi ya da çarpıklık düzeyine bağlı olarak kaplama yöntemlerine başvurulabilir. Ortodontist tarafından diş teli tedavisi alternatiflerine dair bilgi alabilirsiniz.