Bu makaledeki başlıklar
Diş eti kanaması diş etleri problemleriyle ilgili olabileceği gibi başka hastalıklarında habercisi olabilir. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı için bu tarz problemlerin önemsenmesi elzemdir. Özellikle diş etlerinde ve dişlerde meydana gelen kanalar mutlaka takip edilmelidir. İşte diş etlerindeki kanama ile ilgili tüm merak edilenler…
Diş Eti Kanaması Nedir?
Diş etleri diş ve çene arasındaki bölgeye denmektedir. Böylece diş etleri, dişlere destek olarak gıdaların öğütülmesine yardımcı olur. Ayrıca dişlerin çevresini sıkı bir şekilde çevreleyerek artık gıdaların ağız içerisindeki boşluklarda birikmesinin önüne geçer. Bununla birlikte diş etlerinin çeşitli sebeplerle yapısı bozulur. Böylece diş etlerinde kanama meydana gelir.
Kanamalar genellikle plak birikimi sonucunda oluşmaktadır. Oluşan bu bakterilerden biri gingivitis adlı yapışkan ve renksiz bakteridir. Bu bakteri diş etlerinde iltihaplanma ortaya çıkarır. Daha sonra oluşan bu plaklar zamanla kanamalara sebep olur. Bunun yanında fazla plak birikimi kanama dışında çene kemiği hastalığına da yol açabilir.
Tüm bu rahatsızlıklar kişilerin yaşam kalitesini olumsuz etkiler. Bu nedenle diş etlerinde meydana gelen kanamalar ciddiye alınmalıdır. Mutlaka bir diş hekimine muayene olunmalıdır ki ileride oluşabilecek problemlerin önüne geçilebilsin. Peki, diş eti kanaması neden olur?
Diş Eti Kanaması Neden Olur?
Diş etlerinde meydana gelen kanamalar genellikle çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu faktörler de şu şekilde sıralanabilir;
Kötü Ağız Hijyeni | Ağız ve diş bakımına yeterli özen gösterilmediği takdirde diş etlerinde deformeler olmaya başlayabilir. Bu durumda da diş etlerinde kanamalar meydana gelebilir. |
Travma | Kabuklu ve sert gıdaların tüketilmesi ile oluşan kırık veya deformeler diş etlerine zarar verebilir. Bu durumda diş eti kanaması oluşumuna yol açabilir. |
Diş Eti İltihabı | Diş etlerinin iltihaplanması ile diş etlerinin doku bütünlüğü bozulur. Böylece diş etlerinde kanama meydana gelir. Haliyle bu durum da kişilerin yaşamını olumsuz etkiler. |
Kanama Sorunu | Vücudun genelinde kanama oluşturabilecek problemler varsa ve kan sulandırıcı ilaçlar kullanılıyorsa diş eti kanamaları daha çok görülebilir. |
Ağız İçi Protezler | Ağız yapısına uygun olmayan takma diş ve protezler, kullanım sırasında diş etlerine zarar verebilir. Böylece diş eti kanaması meydana gelebilir. |
Gebelik | Hamilelik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler diş eti problemleri oluşumuna neden olabilir. |
Kronik Hastalıklar | Böbrek hastalıkları, karaciğer ve diyabet gibi rahatsızlıklar sonucu dokular zarar görür. Haliyle bu durumlarda diş eti problemlerini ortaya çıkarır. |
Vitamin Eksikliği | C vitamini ve K vitamininin eksik ve yetersiz alınması diş eti kanaması oluşumuna sebep olabilir. |
Sigara Kullanımı | Sigara, içerisindeki kimyasal maddeler sebebiyle diş eti yapısını bozar. Bu durumda diş etlerinin kanamasına yol açar. |
Durduk Yere Diş Eti Kanaması Sebepleri Nelerdir?
Ağız ve diş sağlığına önem vermeyen kişiler kötü ağız hijyenine sahip olurlar. Bu durumda ağız içerisinde yer alan dokuların zamanla aşınmasına ve zarar görmesine sebep olur. Durduk yere diş etlerinde kanama yaşayan kişiler sebeplerini öğrenmek için mutlaka diş hekimi ile görüşerek muayene olmalıdır. Peki, kendiliğinden diş eti kanaması neden olabilir?
Kendiliğinden Diş Kanaması Neden Olur?
Diş eti kanamaları genellikle, travma, ebelik, kötü ağız bakımı veya kronik rahatsızlıklar sonucu meydana gelebiliyor. Fakat aniden gelişen diş eti kanamaları başka rahatsızlıkların habercisi de olabiliyor. Bu sebeple eğer böyle bir problem ile karşı karşıya kalırsanız mutlaka diş hekiminizden randevu alınız. Peki, sabah diş eti kanaması sebepleri nelerdir?
Sabah Diş Eti Kanaması Sebepleri Nelerdir?
Diş eti kanamaları günün her saati yaşanabilir. Fakat sabah uyanır uyanmaz diş fırçalaması yapıldığından bu saatlerde kanama yaşanması doğaldır. Peki, bu kanamalar neden olur? Diş etlerinin sabah saatlerinde kanıyorsa, gece dişlerini fazla sıkmış olabilirsiniz veya yanlış fırçalama teknikleri kullanıyor olabilirsiniz. Peki, gece diş etleri neden kanar?
Gece Diş Eti Kanaması Sebepleri Nelerdir?
Diş eti kanamaları önemsenmesi gereken rahatsızlıklardandır. Çünkü bilinmeyen rahatsızlıkların habercisi olabiliyor. Bu sebeple gece ya da sabah fark etmeksizin mutlaka bir diş hekimi ile görüşmeniz gerekmektedir.
Gece uyku halinde yaşanan kanamalar genellikle altta yatan gingivit, periodontit gibi diş eti problemlerini veya uyku esnasında çene kaslarının sıkılması sonucu travmaya maruz kalınmasından kaynaklanabilir.
Bunun yanında diş estetiği işlemlerinde de diş eti kanamaları yaşanabilir. Bağcılar zirkonyum diş veya estetik gülüş tasarımı yaptıran kişiler anlık kanamalar yaşayabilir. Fakat bunlar doktor kontrolünde olacağı için ciddi sorunlar oluşturmayabilir. Peki, diş eti kanaması belirtileri nelerdir? Estetik diş hekimliği diş eti problemlerini nasıl giderir?
Diş Eti Kanaması Belirtileri Nelerdir?
Diş etlerinde kanama şikâyeti tek başına oluşabileceği gibi bazı hastalıklarında semptomları da olabilir. Genellikle diş etlerinde yaşanan kanamaların belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Diş etlerinin yapısın bozulması, kızarıklık ve şişlik,
- Diş ve diş etinin ayrılması,
- Diş etlerinin çekilmesi,
- Diş ile diş eti arasında kalan bölgede yemek artıklarının birikmesi
- Tartar oluşumu
- İltihap oluşumu
- Dişlerde yaşanan hassasiyet,
- Diş ağrısı ya da çiğneme sırasında yaşanan ağrı,
- Ağız içerisinde kötü koku,
- Dişlerin gevşemesi,
- Ağız içi protezlerin artık ağza uymaması ya da oturmaması.
Diş Eti Kanamasına Ne İyi Gelir?
Günümüzde artık yapılan çeşitli uygulamalar ve alınan erken önlemler sayesinde diş eti kanamalarının yaşanmasının önüne geçilebiliyor. Böylece hali hazırda yaşanan kanalar kısa zaman zarfında giderilebilir. İşte detaylar…
- Ağız ve diş bakımına özen gösterilmelidir.
- Dişler günde en az iki kere doğru bir şekilde fırçalanmalıdır.
- Diş ipi ve ağız gargara suları kullanımına özen gösterilmelidir.
- Dengeli ve yeterli beslenilmelidir.
- Diş ve diş etlerinde problemlere yol açabilecek sert ve kabuklu yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır. Ayrıca sıcak gıdalarda kontrollü tüketilmelidir. Peki, diş eti kanaması hangi vitamin eksikliğinden olur?
- Ağız ve diş sağlığı açısından önemli olan kalsiyum, D vitamini, fosfor, C vitamini gibi maddelerin bulunduğu besinler tüketilmelidir.
- Su tüketimine dikkat edilmelidir. Bu nedenle bol sıvı alınarak ağız kuruluğunun önüne geçilmelidir.
- Tütün ve tütün ürünleriyle sigara, alkol gibi sağlığa zararlı alışkanlıkların tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
- Yıllık diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır.
- Takma diş veya zirkonyum diş beyazlatma gibi tedavilerde diş hekimi kontrolü önemlidir. Böylece diş eti kanaması problemlerinin önüne geçilmiş olunur.
- Kronik hastalıklara bağlı yaşanan kanama durumlarında, alanında uzman bir diş hekimi tarafından muayene olmak oldukça önemlidir. Peki, diş eti kanaması nasıl durur?
Diş Fırçalarken Diş Eti Kanaması Nasıl Önlenir?
Diş eti çekilmesinden kurtuldum ve diş eti kanaması problemini yendim demek istiyorsanız iyi bir ağız ve diş hijyeni rutini oluşturmanız gerekecektir. Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolleri ile bu durumu oldukça azaltarak yaşam konforunuzu tekrar arttırabilirsiniz. Çünkü düzenli bir şekilde yapılan diş kontrolleri ile diş taşlarının önüne geçilir. Böylece diş etleriniz daha sağlıklı olur.
Bunun yanında doğru ve düzenli diş fırçalama ve diş ipi kullanımı da bu problemin önüne geçmede birebirdir. Ayrıca diş eti kanaması için ilaç kullanılması gerekiyorsa buna karar verecek olan diş hekimidir. İleri düzey diş eti problemlerinde hekiminizin önermiş olduğu ilaçları kullanmak oldukça yararlıdır. Eğer sizlerin de diş eti problemleri varsa Mehmet Eker Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Diş eti estetiği ve kaplama dişler konusunda oldukça başarılı olan Mehmet Eker Diş Kliniği, diş eti problemlerinde de harika sonuçlar elde etmektedir. Özellikle klinik olarak kişisel verilerin korunması kanunu kapsamında tüm hastalık sürecinize titizlikle dikkat ederek en iyi sonuçları almanızı sağlıyoruz. Peki, lösemide diş eti problemleri nasıl giderilir?
Lösemide Diş Eti Kanaması Nasıl Olur?
Her diş eti kanaması kanser belirtisi gösterir denemez. Fakat Lösemi, kan hücrelerini etkileyen bir kanser türü olduğundan burun kanaması ya da diş etinin kanamasına yol açabilir. Bu nedenle diş eti kanamaları önemsenmeli ve mutlaka diş hekimine bilgi verilmelidir.
Löseminin yaygın belirtilerinden biri kanamadır. Bu nedenle de diş etleri bu sürede zarar görebilir ve kanamalar yaşanabilir. Özellikle bazı lösemi türleri diş eti kanamalarına yol açabilir. Böylece diş etleri şişer ve büyür. Bunun sonucunda da dişler fırçalanırken kanamalar meydana gelir.