Bu makaledeki başlıklar
Dental implant çeşitleri; hastanın beklentisi, uzmanın uygulama şekli ve seçimine bağlı olarak belirlenir. Temel amaç bireyin yaşam boyunca kullanabileceği rahat ve işlevsel diş yapısına sahip olmasıdır. Ancak bunun dışındaki etkenlere de bağlı olarak implant türleri arasında seçim yapılabilmektedir.
Diş kliniğine gelen bireyler tarafından söz konusu implant diş türleri için araştırmalar yapılmaktadır. Hangi implant diş daha iyi? İmplant çeşitleri neler gibi konular sık sık uzmanlara da sorulmaktadır. Kişiye özel implant diş tedavisi yapılacağından durum değişiklik gösterse de Mehmet Eker Diş Kliniği olarak sizlere dental implant çeşitleri hakkında bilgi vereceğiz.
Kaç Çeşit İmplant Vardır? Dental İmplant Çeşitleri Nelerdir?
Ağızda farklı sebeplere bağlı olarak diş eksikliği meydana gelir. Travmalar, ilerleyen yaş durumu gibi nedenler implant ile çözüme kavuşur. Diş kliniklerinde gerçekleşen takma diş uygulamalarıyla siz de eksik dişlerinizin yerini doldurabilirsiniz. Peki ama dental implant çeşitleri arasından hangisini seçmelisiniz?
İmplant diş türleri konusuna geçmeden önce bu konunun iki ana başlığı olduğunu bilmelisiniz. Yapı yönüyle yani üretim şekline göre implant çeşitleri ve uygulama şekline göre implant diş çeşitleri. Her iki türde de farklı implant diş türleri söz konusudur. Bu yüzden sizlere iki ayrı dalda konuyu açıklamaya çalışacağız.
A – Uygulama Şekline Göre Dental İmplant Çeşitleri
Çene kemiği, diş eti ya da diğer etkenlere bağlı olarak uygulamalar farklılaşmaktadır. Söz konusu farklılık sebebiyle implant diş çeşitleri ortaya çıkacaktır.
1 – Transosseöz İmplant
Eksik diş bölgesine uygulama yapmaktan ziyade tüm çene kemiğine yerleştirilecek şekilde yapılan implantlardır. Bu tarz implantlarda diğer uygulamalardan ayrı olarak çene kemiği içerisine delik açılır. Kemiğe sıkıca yerleştirilip tutturulan implant dişler sayesinde eksiklik giderilmiş olur. Genellikle çene kemiği yeterli olmayan ya da erime görülen hastalarda uygulanır.
2 – Endodontik İmplant
Her zaman dişin tamamını kaybetmek mümkün olmayabilir. Dişin orta kısmında eksiklik varsa kalan kısımları sağlamlaştırmak için söz konusu dental implant çeşitleri tercih edilir. Dişteki boşluğa yerleştirilen implant sayesinde dayanıklılık arttırılır. Kök kanallarına uygulama yapılırken silindir ya da vida şeklinde yapılar kullanılır.
Yaygın olarak implant yaptırmak denildiğinde tamamen hazır diş yaptırmak olarak düşünülür. Ancak bu uygulamada dış yüzeye ya da boş alana değil, diş içine uygulama yapılır. Diş köklerine geçirilen implantlar ile kökü zayıflamış dişler kurtarılır.
3 – Subperiostal İmplant
Dental implant çeşitleri arasında yer alan bu modelde çene kemiği üzerine uygulama yapılmaktadır. Çene kemiği ile diş eti arasındaki alana yerleştirilen implantlar ile hastanın ağız sağlığı korunmaktadır. Çoğu zaman diş eti çekilmesi yaşayan ya da yeterli diş eti dokusu bulunmayan hastalarda kullanılmaktadır.
4 – İntramukozal İmplant
Kişinin diş köküne yüksek oranda benzeyen ve diş etlerine yerleştirilen dental implant çeşitleri arasında intramukozal implant bulunur. Söz konusu implantlar diş kökü kaybedildiyse yaygın olarak uygulanır. Aynı zamanda çene kemiği yetersizse ve erime söz konusuysa kullanılmaktadır. İmplantlar bu uygulamada kemik ile doğrudan temas etmez ve diş eti içerisindedir.
5 – Endostal İmplant
Vidalı ve silindirik yapısıyla uygulanabilen endostal dental implant çeşitleri, doğrudan çene kemiği içerisine konumlandırılır. Diş köklerine benzeyen yapıları sayesinde kemik dokusuna sabitlenmesi söz konusudur. Diğer dental implant çeşitleri ile kıyaslandığında daha yüksek dayanıklılık gösterir ve sabitlenir.
B – Yapısına Göre Dental İmplant Çeşitleri
En iyi implant hangisi sorusu sırasında karşılaşabileceğiniz diğer türler ise yapısına göre ayrılmaktadır. Üretim aşamasında kullanılan malzemeye göre yapısal implant türleri ortaya çıkacaktır.
1 – Seramik Diş İmplant
Kaplama diş esnasında sıklıkla tercih edilen seramik, implant adına da kullanılmaktadır. Doğal dişlere en yakın görünüm bu tür ile ortaya çıkacaktır. Estetik anlamda katkısı yüksek olduğundan yaygın olarak tercih edilen bir modeldir. Genel özellikleri şu şekilde özetlenebilir:
- Estetik bir yapıya sahiptir.
- Işık geçirmesinden dolayı doğal diş görünümü sunar.
- Dayanıklı bir yapıdadır.
- Metal alerjisi olanlar alternatif olarak sunulabilir.
- Sabitlenme ve kemik dokusuyla yüksek oranda bütünleşir.
2 – Titanyum Diş İmplant
İmplant çeşitler arasında titanyum dental implant çeşitleri ile karşılaşma olanağınız yüksektir. Çünkü söz konusu ürünler en yaygın üretilen yapay diş türlerindendir. Ortopedik implant çeşitleri arasında yer almasıyla da dikkat çekmektedir. Diş eti altına vidalama yöntemiyle uygulanan titanyum; biyolojik anlamda uyumludur ve metalden üretilmiştir.
3 – Titanyum Üstü Seramik İmplant
Adından da anlaşılacağı üzere bu uygulamalarda titanyum implantlar temel olarak kullanılır. Eksik olan diş yerini doldurmak amacıyla titanyum metaller tercih edilir fakat üstüne seramik kaplamalar yapılır. Zirkonyum implant olarak da adlandırılabilen bu yöntem ile hem dayanıklılık hem de estetik bir görünüm elde edilir.
Doğal dişe en yakın sonucu elde etmek bu şekilde mümkün olmaktadır. Seramik kaplama sayesinde bireyin dışarıdan görünen dişlerinde yapaylık sezilmez. Özellikle ön diş uygulamalarında bu yüzden tercih edilir bir yapısı söz konusudur. Diğer taraftan titanyum implant sayesinde uzun yıllar ve sorunsuz şekilde dişi kullanmak da mümkün olacaktır.
4 – Tek Parça Seramik İmplant
Dental implant çeşitleri arasında yapısal olarak sayabileceğimiz bir diğeri ise ter parça seramik implantlar bulunur. Söz konusu dental implant çeşitleri, tek parça üretilmiş bir yapıya sahiptir. Tedavi süreci tek parça olmasından dolayı diğer dental implant çeşitlerine kıyasla daha pratiktir. Kısa sürede uygulama yapılarak bireyin eksik olan diş görünümünün ortadan kaldırılması mümkün olacaktır.
Son yıllarda Mehmet Eker Diş Kliniği bünyemizde de seramik dental implant çeşitleri daha yaygın kullanılmaktadır. Titanyum dental implant çeşitleri dayanıklı olsa da seramik olanlar hem yeterli dayanıklılık hem de estetik görünüme sahip olmasıyla yaygın olarak seçilmektedir.
Dental İmplant Çeşitleri Hakkında Sık Sorulan Sorular
İlk defa dental implant çeşitleri ile karşı karşıya kalan bireyler farklı sorulara, merak edilen alanlara sahiptir. Kliniğimize sık gelen soru ve cevapları şu şekildedir:
A – Dental İmplant Çeşitleri Nasıl Seçilmeli?
Kişiye göre implant diş seçimi yapmak en önemli unsurdur. Bireyin; diş, diş eti, çene kemiği durumuna bağlı olarak sürecin yönetilmesi şarttır. İlk aşamada diş hekimi kontrolünden geçmeli ve size uygun olan yöntemi estetik anlamında da belirleyerek karar vermelisiniz. Karar vermekte zorlanıyorsanız bir uzmandan yardım almalısınız.
B – Uygun Fiyatlı İmplant Türü Hangisi?
Her dental implant çeşitleri belirli bir üretim aşamasına ve maliyete sahiptir. Geçmiş yıllardan beri kullanılması ve metal içerikli olmasıyla titanyum implant daha uygun fiyatlıdır. Ancak son yıllarda estetik olması ve yaygın üretilmesiyle seramik implant türleri de çok fazla kullanılmaktadır. Burada dental implant çeşitleri kadar uygulama yapılacak diş sayısı da önem arz edecektir.
C – Tek Diş İmplant Nerede Yapılır?
İstanbul’da tek diş implant yaptırmak gibi bir ihtiyacınız varsa doğru adres Mehmet Eker Diş Kliniği olabilir. Avrupa yakasında yer alan kliniklerimizden randevu alabilir ve size uygun dental implant çeşitleri seçiminizi yapabilirsiniz. Web sitemizden ya da telefon numaralarımızdan bizimle iletişime geçmeyi, randevu almayı unutmayın.