Bu makaledeki başlıklar
Ortodonti uzmanı, diş tedavileri konusunda hastalarla ilgilenen bireylerdir. Sahip olduğu uzmanlık neticesiyle sadece belirli başlı konularda tedavi yapmaktadır. Ortodonti alanında yer alan tüm sorunları ve estetik kaygıları gidermek amacıyla hizmet vermektedir. Günümüzde bu tedaviler için uyguladığı yöntemler de oldukça çeşitlidir.
Ortodonti tedavi yöntemleri hastanın sahip olduğu şikayete ve maddi imkâna göre saptanmaktadır. Tüm bu uygulamaları gerçekleştiren kişilere ise ortodontist yani ortodonti uzmanı denmektedir. Normal diş hekiminden farklı olarak aldığı uzmanlık eğitimi göze çarpmaktadır. Bahsi geçen bu uzmanlık eğitimi ile günümüzde binlerce ortodontist yurt içinde tedavilerine devam etmektedir.
Ortodontist Nedir? Kısaca Ortodonti Uzmanı Nedir?
Ortodontist ya da diğer isimlendirmesiyle ortodonti uzmanı, diş hekimi olup bir alanda uzmanlık yapmış kişilere denmektedir. Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olan ve ortodonti alanında uzmanlık yapan bireylere verilen unvandır. Bu unvanda çalışma gösteren kişilerin sahip olduğu çalışma alanı diğer uzmanlıklardan ayrılmaktadır.
Her ortodontist belirli tedavilerde yer alarak kişilere yardımcı olmayı hedeflemektedir. Klinikte sunduğunu tedavi yöntemleri uzmanlığına göre seçilir. Her ne kadar aldığı eğitim neticesiyle dolgu, kanal tedavisi gibi görece basit işlemleri yapabiliyor olsa da bu işlemlerle ilgilenmez. Bunun yerine daha çok uzmanlık gerektiren ve alanı ile bağlantılı olan tedavileri üstlenmektedir.
Bahsi geçen bu uzmanlar öncelikle kişinin sağlığı sonrasında ise estetik amaçlar için çalışabilmektedir. Özellikle hastaların dişlerinde meydana gelen yamukluk ve dizilim sorunlarına çözüm bulmak amacıyla tedaviler gerçekleştirilmektedir. Dişin hedeflenen düzlemde yer alan estetik bir yapıya kavuşması sağlanır.
Yalnız ortodontist sadece diş ile ilgilenmez. Çenede meydana gelen sorunları gidermek amacıyla da aktif rol oynamaktadır. Hastanın üst ya da alt çenesi önde arkadaysa bu duruma müdahale ederek hastanın daha sağlıklı ağız yapısına kavuşması sağlanacaktır. Buradan hareketle hem estetik hem de fonksiyonel olarak avantaj elde edilebilmektedir.
Ortodonti Uzmanlığı Eğitimi Nedir, Nasıl Gerçekleşir?
Ortodonti uzmanı olabilmek için bireylerin özel bir süreçten geçmesi gerekecektir. Ortodontist ya da ortodonti uzmanı olarak adlandırılabilmek için bireylerin eğitim alması şarttır. Alacağı eğitimden başarılı olması dahilinde ancak uzmanlık unvanına erişim mümkündür. Bahsi geçen unvanı alabilmek için ise bir dizi aşamalar mevcuttur.
Kişinin öncelikle Diş Hekimliği bölümünü kazanması ve bu fakülte kapsamında 5 senelik eğitim alması gerekir. Beş senelik eğitim genel diş hekimliği hakkında işlemler yapabilmesini sağlar. Örneğin bu fakülteden mezun olan bireyler zirkonyum kaplama ya da dolgu yapabilir. Ancak cerrahi müdahaleler ya da protez diş uygulaması gerçekleştiremez.
Birey genel Diş Hekimliği Fakültesinden mezun olduktan sonra sınava girer. DUS olarak adlandırılan Diş Hekimliği Uzmanlık Eğitimi Sınavı gerçekleşir. Gerçekleşen bu sınavdan başarılı puan ve sıralama elde eden uzmanın ortodonti bölümünü seçmesiyle uzmanlık eğitimi başlar.
Uzmanlık eğitimi kapsamında uygulamalı olarak çalışabilir ancak sadece genel uygulamalarda yer alabilecektir. Bir müddet uzmanlık eğitimi alıp başarılı olduğu takdirde ortodonti uzmanı unvanını alarak mevcut olan alanda faaliyet göstermesi mümkün olacaktır.
Ortodonti Uzmanlığı Kaç Yıl?
Ortodonti uzmanı olabilmek için bir bireyin önce 5 senelik Diş Hekimliği Fakültesi’nden mezun olunması gerekir. Temel diş hekimliği eğitimi hazırlık ya da diğer unsurlara göre en az 5 yıldır bazı durumlarda artabilir. Daha sonra DUS başarısı ile 4 senelik uzmanlık eğitimi başlayacaktır. Uzmanlık eğitimi ile birlikte ortodontist olabilmek için en az 9 senelik eğitim almak gerekecektir.
Ortodonti Tedavileri Nelerdir? Güncel Olarak Kullanılan Ortodontik Tedavi Yöntemleri
Diş teli akla gelen ilk ortodonti tedavi yöntemlerinden birisidir. Ancak tek yöntem bu olmadığı gibi günümüzde birden fazla teknik geliştirilmiştir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortodonti alanındaki tedavilerin kapsamı da artmaktadır. Hastanın:
- Maddi durumu,
- İhtiyacı,
- Tedavi amacı,
- Hastanın yaşı,
- Varsa diğer hastalıkları da düşünülerek tedavi yöntemleri arasında seçim yapılabilmektedir.
İşte ortodonti uzmanı tarafından ele alınabilen bazı tedavi yöntemleri:
Tedavi Yöntemleri | Uygulama Şekli |
Metal Diş Teli Tedavisi |
Klasik diş teli olarak bulunmaktadır. Akla gelen bu geleneksel yöntem de dişlerin diziliminde değişim hedeflenmektedir. Braketlerin diş yüzeyine yapıştırılmasından sonra tel geçirilerek kısa sürede dişlerin diziliminde düzelme hedeflenir. Ortalama olarak 1 sene sürer ancak 2-3 seneyi de bulabilir. |
Lingual Diş Teli Tedavisi |
Klasik diş teli uygulamasına nazaran daha estetik tedavi gerçekleştirmek amacıyla uygulanır. Diş teli ön yüzeye değil, dişin arka yüzeyine yapıştırılır. Böylece tel dışarıdan fark edilmeyerek estetik şekilde tedavi sağlanmaktadır. |
Şeffaf Plak (Invisalign Tedavisi) |
En güncel tedavi yöntemlerinden birisidir. Ortodonti uzmanı tarafından yapılan bu uygulamada her yaştan hasta kabul edilebilir. Şeffaf plaklar hem çeneyi hem de dişleri düzeltmek amacıyla tercih edilebilir. |
Çene Tedavileri |
Çenenin ön ya da arkada yer alması, çenelerin tam kapanmaması ortodontistlerin ilgi alanıdır. Olası bir çene sorununda uzman tarafından aparatlar kullanılarak çenenin yönü ve yeri belirlenerek sabitlenmektedir. |
Ortodonti Uzmanı Tavsiyesi Arayanlar Buraya: Mehmet Eker Diş Kliniği
Ortodonti uzmanı İstanbul arayışındaysanız siz de Mehmet Eker Diş Kliniğimize ulaşabilirsiniz. Kliniğimizde sadece kanal tedavisi ya da diş kaplama ile ilgilenmiyoruz. İhtiyacınıza uygun olacak uzmanlık alanlarımız da mevcut olduğundan tedavilerini gerçekleştirmeye devam ediyoruz.
Ortodonti Uzmanı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Günümüzde kliniğimize yeni nesil diş protezi, kanal tedavisi gibi konularda olduğu kadar ortodontistlerimiz hakkında da sorular gelmektedir. Hastalar tarafından en çok merak edilen sorular ve cevapları ise şu şekildedir:
1 – Ortodonti Uzmanı Ne Yapar?
Ortodonti uzmanı en kısa tanımıyla şu görevleri üstlenmektedir:
- Çarpık dişlerin düzeltilmesi,
- İstenen doğrultuda olmayan yamuk dişlerin düzene oturtulması,
- Ortodontik tedavilerin tamamını uygulaması,
- Estetik diş görüntüsüne kavuşmak isteyen hastaları tedavi etmesi,
- Tedavi ve takip sürecini oluşturması,
- Travmatik durumlarda oluşan diş yamukluk ve kaymalarını gidermesi,
- Çene problemlerini (kayma ve yamukluk) konusunda müdahale etmesi,
- Gerekli durumlarda cerrahi operasyonlar düzenlemesi.
2 – Ortodonti Uzmanı Nasıl Olunur?
Ortodontist olabilmek için öncelikle bireylerin üniversitede Diş Hekimliği Fakültesini kazanması gerekir. Burada göreceği 5 senelik eğitimde başarılı olup mezun olması temel şarttır. Mezun olup ‘diş hekimi’ unvanını kazanmış olan kişi daha sonra DUS’a girerek başarılı olmalı burada ortodonti bölümünü seçerek uzmanlık eğitimi almalıdır. 4 senelik eğitim sonunda başarılı olursa ortodontist olabilmektedir.
3 – Her Diş Hekimi Ortodonti Yapabilir mi?
Hayır, yapamaz. Diş hekimi sadece Diş Hekimliği Fakültesi mezunu olan kişilere denir ve uzmanlık gerektirmeyen genel tedavilerle ilgilenen bireylerdir. Ortodonti ise uzmanlık dalı olduğu için ortodonti uzmanı tarafından ele alınmaktadır. Yine aynı şekilde farklı bir bölümde uzmanlık yapan kişi de ortodonti bölümü ile ilgilenemez.
4 -Ortodonti Çeneye Bakar mı?
Evet ilgilenir. Hastanın üst ve alt çenesinde gerilik, önde olma ya da yamukluk söz konusuysa ilgilenecektir. Temel ortodonti tedavileri ile bu çene yapısını değiştirmeye çalışır. Mecbur kalındığı müddetçe cerrahi müdahale yapma imkânı ortodonti uzmanı için bulunmaktadır.
5 – Ortodonti ve Çene Cerrahisi Aynı mı?
Çene cerrahisi ortognatik cerrahi olarak adlandırılmaktadır. Ortodontistler ortognatik cerrahi alanında kısmi olarak müdahale bulunabilirler. Ancak çoğu zaman hastanelerde ve kliniklerde bu iki birimi ayrı görürsünüz. Ortodonti daha çok diş ve yapısal dizilimlerle ilgilenirken çene cerrahi uzmanları 20lik dişler ve bunların çekilmesi, çenede yapılması gereken ameliyatlarla ilgilenir.