Diş İmplant

18 Yaş Altına İmplant Diş Yapımı Tavsiye Ediliyor Mu?

implant-dis-yapimi

İmplant diş yapımı, farklı nedenlerle oluşan diş eksikliğinin giderilmesine yönelik bir çözümdür. Çok etkili ve kalıcı sonuç veren bir tedavi olmasına karşın, hastaların bu tedavi için bazı şartları sağlaması gerekir. Yaş da bu şartlardan biridir. Peki, implant tedavisi 18 yaş altına yapılır mı?

İmplant Diş Yapımı Nedir?

implant-dis-yapimiİmplant diş yapımı, diş eksikliklerin giderilmesi için geliştirilmiş bir tedavidir. Bu tedavi, direkt olarak çene kemiğine uygulanır ve bu sayede uzun ömürlü sonuçlar alınmasını sağlar. Buradaki işlem, tedavi edici sağlık prosedürü olmasına karşın, aynı zamanda hastalara estetik bir diş görünümü de sağlar.

İmplant, çene kemiğine yerleştirilen ve genellikle titanyumdan yapılan yapay diş köküdür. Yapay diş kökü, özellikle titanyum ve benzeri türden özelliklere sahip metallerden yapılır. Çünkü bu metaller, kemik ile kaynaşma özelliğine sahiptir. Ayrıca biyouyumlu maddeler olduğundan, alerjik reaksiyonlara yol açmazlar.

Yapay diş kökü, tedavinin sadece ilk kısmıdır. İmplant 2.aşama ise yapay diş köküne yerleştirilen protezdir. Bu noktada porselen veya zirkonyum implant tercih edilebilir. Hastaların istekleri, beklentileri ve genel sağlık durumu dikkate alınarak uygun seçenek belirlenir.

Dental İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Diş implantı nasıl yapılır? Hastaların bu tedaviye dair merak ettiği en önemli hususlardan birisi buradaki sorudur. Ayrıca diş implant ne kadar sürer sorusunun yanıtı da çok fazla merak edilir. Bu soruların yanıtı için implant diş yapımı sürecinin bilinmesi gerekir.

Bu tedavi, kendi içerisinde belli aşamalara sahiptir. Tedavi için izlenmesi gereken aşamalar şu şekildedir:

  • İlk olarak hastanın genel durumu dikkate alınarak, tedavi için uygun aday olup olmadığına karar verilir.
  • Hastanın tedavi için uygun aday olması durumunda hastaya lokal anestezi uygulanır. Böylece hastanın herhangi bir acı veya ağrı duyması engellenir.
  • Lokal anestezi altında olan hastanın diş eti kaldırılır ve böylece çene kemiğine ulaşılır.
  • Çene kemiğinde, dental implant için uygun bir yer açılır.
  • İmplant, çene kemiğine yerleştirilir ve sonrasında diş etlerin kapatılarak, işlemlerin ilk aşaması tamamlanır.
  • İlk aşamadan sonra yerleştirilen implant ile çene kemiğinin kaynaşması beklenir. Bu süre bazı hastalarda 2 ay, bazılarında ise 6 ay olabilir.
  • İmplant diş yapımı için ikinci aşamada ise implant üzerine protez yerleştirilir. Gerekli ayarlamalar ve kontroller yapılarak, tedavi tamamlanır.

Gerçek implant yapımı için izlenmesi gereken adımlar genel olarak bu şekildedir.

İmplant Diş Yapımı Şartları Nelerdir?

implant-dis-yapimiDental implantlar, eksik dişlerin giderilmesi noktasında günümüzdeki en etkili tedaviler olarak kabul edilir. Bundan dolayı bütün dişleri implant yaptırmak isteyen hastalar dahi vardır. Ancak söz konusu tedavi için hastaların sağlaması gereken bazı şartlar vardır. Yani isteyen herkes bu tedaviyi yaptıramamaktadır. Tedavi için gerekli olan şartlara dair detaylar, aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Şartlar Açıklamalar
Genel Sağlık Durumu İmplant diş yapımı için ilk şart, hastanın genel sağlık durumudur. Nihayetinde bu tedavi cerrahi bir işlemdir ve hastaların bu cerrahi işleme engel kronik rahatsızlıklarının olmaması gerekir.
Kemik Yapısı Tedavinin uygulanacağı çene kemiği, yeterli yoğunluğa sahip olmalıdır. Yoğun düşük olanlarda önce kemik grefti uygulaması yapılabilmektedir.
Diş Eti Durumu Diş eti rahatsızlıkları, tedavinin başarılı olmasını engelleyebilir. Bundan dolayı öncelikle varsa diş eti rahatsızlıkları tedavi edilir. Ayrıca ağız sağlığı ile ilgili diğer rahatsızlıklar da bu süreçte dikkate alınır.
Yaş Faktörü Yaş konusunda kesin sınırlardan söz etmek doğru olmaz. Ancak hastaların gelişim seviyeleri önemlidir.

implant-dis-yapimiBunlara ek olarak hastaların mevcut diş durumu da önemlidir. Her ne kadar diş eksikliği için en ideal tedavi dental implant olsa da bazı durumlarda farklı tedaviler daha etkili sonuç verebilir. Örneğin; tek diş eksikliklerinde sık sık İmplant mı köprü mü sorusu gündeme gelir. Bu noktadaki değerlendirmeler, hasta beklentileri dikkate alınarak diş hekimi tarafından yapılmalıdır.

18 Yaş Altına Dental İmplant Tedavisi Uygulanır Mı?

İmplant diş yapımı, sadece belli şartları sağlayan hastalara uygulanan bir tedavidir. Buradaki şartlar arasında yaş faktörünün olup olmadığı, özellikle 18 yaş altındakiler tarafından yakından takip edilir.

İmplant tedavisi, 18 yaş altındakilere önerilmemektedir. Bu durumun nedeni ise tedavinin direkt olarak çene kemiğine uygulanması ve 18 yaş altında çene kemiği gelişiminin halen devam etmesidir.

Gelişimi tamamlanmayan bir kemiğe implant yerleştirmek, hem kemik gelişimini olumsuz olarak etkileyebilir hem de tedavinin başarısız olmasına neden olabilir. Bundan dolayı hastaların çene kemiği gelişiminin tamamlanması beklenir ve bu sürecin sonunda implant diş yapımı tedavisi değerlendirilir.

Dental İmplant Tedavisinde Yaş Sınırı Var Mı?

implant-dis-yapimiDental implant tedavisinde kesin bir yaş sınırı yoktur. Ancak bu durum, her yaştan hastaya söz konusu tedavinin uygulanabileceği anlamına gelmemektedir. Burada önemli olan hastaların yaşı değil, gelişim durumlarıdır. Çene kemiği gelişimi tamamlanan hastalara bu tedavi uygulanabilir.

Çene kemiği gelişimi, bazılarında 17-18 yaşında tamamlanırken bazılarında ise 20 yaşında tamamlanabilir. Burada bireysel farklılıklar söz konusudur. Bundan dolayı implant diş yapımı için kesin bir sınır konulmamıştır.

Hangi Dişlere İmplant Yapılmaz?

Hangi dişlere implant yapılmaz? Esasında buradaki soru, hangi hastaların implant tedavisi yaptıramayacağına yöneliktir. Çünkü bu tedavi, diş eksikliğinin giderilmesi için uygulanır. Dolayısıyla tedavinin uygulandığı bir diş yoktur. Tedavi, direkt olarak çene kemiğine uygulanır. Bu tedavi için uygun olmayan hastalar ise şunlardır:

  • Çene kemiği yoğunluğu yetersiz ve kemik grefti uygulaması ile bu problemin giderilemeyeceği kişiler
  • Ciddi periodontal rahatsızlıkları bulunanlar
  • Diyabet, kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanlar
  • Cerrahi işleme engel sağlık sorunları olanlar
  • Çene kemiği gelişimi tamamlanmayanlar
  • Kemik erimesi rahatsızlığı olanlar

İmplant Diş Yapımı Fiyatları

İmplant diş yapımı, diğer diş tedavilerine kıyasla pahalı sayılabilir. Bu tedavinin cerrahi bir işlem olması, titanyum gibi pahalı bir metalin kullanılması, aşamalar arasında bir süre beklenmesi ve çok ciddi bir uzmanlık gerektirmesi, maliyetlerin artmasına neden olur.

Maliyetler, tedavinin türüne göre de farklılık gösterir. Örneğin; tek bir diş için yapılan tedavinin fiyatı ile köprülü implant fiyatları arasında belirgin farklılıklar vardır.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak implant diş yapımı ile ilgili ihtiyaçlarına profesyonel çözümler üretiyoruz. Üstelik yüksek kalitedeki ve yüksek başarı oranına sahip tedavileri, uygun fiyat avantajı ile sunuyoruz. Dental implant tedavisi ve diğer diş tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

İmplant Diş Yapımı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

implant-dis-yapimi

İmplant Diş Yapımı

İmplant diş yapımı ile ilgili merak edilen hususlar ve bunlara dair detaylı yanıtlar aşağıda yer almaktadır.

1 – İmplant Diş Yapımı İçin Yaş Sınırı Var Mı?

İmplant diş yapımı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Burada esas olan, hastaların çene kemiği gelişimlerinin tamamlanmasıdır. Ayrıca tedaviye engel, farklı bir sağlık sorunlarının bulunmamasıdır. Bu hususların sağlanması durumunda, her yaştan hastaya implant takılabilir. Ancak kemik gelişimi çoğunlukla 18 yaşında tamamlandığı için 18 yaş altındakilere bu tedavi tavsiye edilmez.

2 – Arka Diş İmplant Nasıl Yapılır?

İmplant tedavisine uygun olan adayların arka dişlerinin yerindeki diş eti kaldırılarak titanyum implant yerleştirilir. Bir süre (2-6 ay arası) beklenir ve titanyum ile çene kemiğinin kaynaşması sağlanır. Son olarak da yapay bir diş, yani protez takılarak işlem tamamlanır.

3 – Komple İmplant Nasıl Yapılır?

Komple implant tedavisinde, kaç adet implant takılacağı hastalara göre farklılık gösterebilir. Ancak tedavinin adından da anlaşılacağı üzere tüm dişlerin yerine implantlar takılır. Bu hastalara, tüm dişlerin bir arada bulunduğu protezler, 4 implant üzerine yerleştirilir. Söz konusu tedavi all 4 dental implants olarak isimlendirilir.

4 – Dikişli İmplant Nasıl Yapılır?

Dikişli implant tedavisinde ilgili noktadaki diş etleri kaldırılır ve implant yerleştirilir. Sonrasında ise diş etlerine dikiş atılır ve ilgili bölge kapatılır. Bir süre, kemik ile implantın kaynaşması beklenir. Bu süre 2-6 ay arasında farklılık gösterir. Son olarak da implantın üzerine protez takılarak tedavi tamamlanır.

5 – İmplant En Erken Kaç Yaşında Yapılır?

İmplant diş yapımı için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Burada önemli olan adayların çene kemiği gelişiminin tamamlanmasıdır. Çene kemiği gelişimi çoğunlukla 18 yaşına kadar tamamlandığı için 18 yaş altında olanlara bu tedavi tavsiye edilmemektedir.