Diş İmplant

10 Adımda Dental İmplant Nedir? Avantajları Nelerdir?

dental-implant-nedir

Kısaca dental implant nedir? Dental implant, günümüzde estetik diş hekimliği kapsamında ele alınan bir tedavi yöntemidir. Özellikle ileri yaşta ortaya çıkan diş eksikliği durumunda uygulanmaktadır. Var olan diş eksikliğini gidermek ve bununla birlikte estetik bir diş yapısı oluşturmak için tercih edilir. Günümüzde uzman diş hekimliği kapsamında birçok klinikte tedavi olarak sunulmaya da devam etmektedir.

Hastaların ilk defa karşı karşıya kaldığı durumlarda dental implant nedir sorusunu sorması oldukça doğaldır. Hem internet üzerinden hem de kliniklerde bizzat diş hekimleri aracılığıyla siz de implant hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Eğer diş implant yaptırma düşünceniz varsa ve yeterli bilgiye sahip olduğunuzu düşünmüyorsanız bu yazı tam size göre!

Ayrıntılarıyla Dental İmplant Nedir?

Tüm diş tedavilerinde olduğu gibi dental implant adına da ayrıntılı başlıklarda tedaviyi ele almak gerekir. Tedavinin ne olduğu kadar nasıl yapıldığı, kimlere uygulandığı siz hastalar için yön verici olacaktır. Aynı zamanda buradan edineceğiniz bilgiler ile varsa tedaviye yönelik kaygılarınızı ortadan kaldırabilirsiniz. Gelin birlikte tedaviye yönelik genel başlıklara ayrıntılarıyla göz atalım.

dental-implant-nedir1 – Dental İmplant Nedir?

Tedaviye başlamadan önce genel hatlarıyla ‘Dental implant nedir?’ konusuna göz atmak gerekir. Dental implant; hastanın eksik ya da zayıf dişlerinin yerine uygulanan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. Diş köklerinin olmadığı durumlarda implant ile yapay diş kökü oluşturulur. Bu kök üzerine getirilen protez diş ile hastanın hem işlevsel bozukluğu hem de estetik kaygısı ortadan kaldırılmaktadır.

İmplant diş olarak da adlandırılan bu tedavi yönteminde kişiye özel üretilen diş kökleri bulunur. Bu kökler yapay üretilmesine rağmen gerçeğine yakın bir görev üstelenir. Çene kemiği üzerine yerleştirilen implantlar ile eksik diş alanı doldurulur. İmplant üzerine yerleştirilen protez diş ile de gerçeğine yakın bir diş oluşturulmaktadır. Tüm bu işlemlere de dental implant denmektedir.

2 – Dental İmplant Türleri Nelerdir?

Günümüzde kullanılan birden fazla implant türü mevcuttur. Titanyum implant bu uygulamanın ilk örnekleri arasındadır. Temel malzemesi titanyumdan oluşturulan implantlar ile uygulama gerçekleşmektedir. İlerleyen teknoloji ile birlikte zirkonyum implant gibi yöntemler de bulunmuştur.

Zirkonyumdan elde edilen bu implant görece diğer titanyum uygulamalarına göre daha dayanıklıdır. Dayanıklı olması kadar ışığı geçirmesi ve doğal rengiyle de insan dişine en yakın görüntünün elde edilmesine olanak sağlayacaktır. Bundan dolayı en sık tercih edilen uygulamalardan birisidir.

Diğer taraftan porselen implant uygulaması da günümüzde tercih edilmektedir. Porselen yapısından dolayı Hollywood Smile tarzında beyazlık isteyenlerin yöneldiği malzemelerdir. Peki zirkonyum mu porselen mi seçilmeli? Burada tamamen hastanın estetik görünüm hedefi ve dayanıklılık hedefine göre tercih yapması gerekir.

Son olarak diş kliniklerinde duyabileceğiniz ya da internette denk gelebileceğiniz, dental implant nedir konusu altında ele alınan implant türleri şunlardır:

  • Titanyum implant,
  • Seramik implant,
  • Zirkonyum implant,
  • Endodontik implant,
  • Transosseöz implant,
  • Intramukozal implant,
  • Subperiostal implant,
  • Endostal implant.

3 – Diş İmplant Nasıl Yapılır?

dental-implant-nedir

Dental İmplant Nedir?

Genel itibari ile dental implant nedir konusunu anladıysanız, tedavinin nasıl yapıldığına dair bilgi almaya geçebilirsiniz. İmplant diş yapımı sırasında hastaya özel bir plan oluşturulmaktadır. Hastanın implant yaptıracağı diş sayısı ya da genel ağız yapısına göre diş hekimi tarafından plan yapılır. Plana bağlı olarak süreç başlatılmaktadır. Özetle diş implant aşamaları şu şekildedir:

I. Aşama: Hastanın Ağız ve Diş Yapısının İncelenmesi

Hastanın ilk randevuda sadece dental implant nedir sorusuna cevap verilmekle kalınmaz, tedaviye uygunluğunun saptanması adına ağız ve diş yapısı incelenir. Manuel kontrol kadar görüntüleme teknikleri de tercih edilebilmektedir. Kontrollerin yapılmasının ardından hastaya yapılacak implant diş sayısı ve aşamalar hakkında bilgi verilir.

II. Aşama: Ölçünün Alınması

Ölçü alınırken komşu dişlerin yapısı incelenir. Komşu dişlerle uyum sağlayacak ve doğal duracak şekilde ölçülendirme yapılır. Renk ve kullanılacak malzemeye de karar verildikten sonra üretilmesi adına laboratuvara bilgi yollanır. Malzemelerin belirlenmesi esnasında zirkonyum nedir ya da porselen diş nedir gibi merak ettiklerinizi de öğrenebilir buna bağlı olarak karar verebilirsiniz.

III. Aşama: İmplantların Yerleştirilmesi

İmplant yerleştirilmesi iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Öncelikle hastanın diş eti kesilerek çene kemiğine ulaşılır. Çene kemiği üzere implantlar yerleştirilir. Bu aşamadan sonra iki farklı uygulama yapılabilir. İlki geçici olarak protezlerin yerleştirilmesidir. Diğeri ise diş eti ile implant yüzeyi kapatılarak iyileşmeye bırakılabilir. Her iki durumda da köprü dişler yerleştirilerek 3-6 ay içerisinde iyileşmesi beklenir.

IV. Aşama: Protez Dişlerin Yerleştirilmesi

Dental implant nedir gibi genel bir araştırmaya neden olan kısım son aşamadır. Artık bu aşamada yazının en başında aktarılan dental implant nedir başlığı altında ele alınan protez dişler takılır. Protez dişler implantlara geçirilerek iyice sıkıştırılır. 2-3 haftalık iyileşme sonunda hasta artık doğal dişleri gibi protez dişlerini de rahatlıkla kullanabilir.

4 – Kimler Diş İmplant Yaptırmalı?

dental-implant-nedirHasta eğer yetişkin ise ve diş çekimi ya da genel diş tedavisi yaptırmasına engel olan bir durum yoksa dental implant yaptırabilir. Günümüzde neredeyse her yetişkin rahatlıkla diş implant yaptırabilir. Burada önemli olan birkaç durum vardır:

  • Diş etinde herhangi bir sorun olmamalıdır.
  • Çene kemiğinde erime ya da herhangi bir anormali olmamalıdır.
  • Genel sağlık durumlarında tedaviye engel bir unsur oluşmamalıdır.
  • Diş hekimi tarafından manuel ve görüntüleme işlemleri sonunda hastada bir engel görülmemelidir.

5 – Hangi Durumlarda Diş İmplant Tercih Edilir?

İmplant diş yapımı hastalar tarafından belirli başlı durumlar karşısında tercih edilmektedir. Eğer dental implant nedir konusuna değiniyorsak, hastalarında hangi durumlarda tedaviye yöneldiğini özetlemek gerekir. Şu durumlarda implant diş tedavisi yapılmaktadır:

Dental İmplant Yaptırma Nedenleri Açıklamaları
Tek Diş Kaybı Hastanın ağzında ön ya da arka diş fark etmeksizin tek diş kaybı olduğundan uygulanabilir. Komşu dişlerinin olmasından dolayı daha kolay gerçekleşen bir tedavidir.
Toplu ya da Kısmi Diş Kaybı İlerleyen yaş ya da travmatik duruma bağlı olarak tamamen ya da kısmi diş kaybı olduğunda uygulanmaktadır. Hareketli ve sabit diş protezi olarak iki farklı yöntemi mevcuttur.
Çene ve Yüz Bölgesindeki Defektler Doğuştan olabileceği gibi sonradan da oluşacak yüz ve çene bölgesindeki eksikliklerdir. Bu eksiklikleri gidermek adına implanta başvurulmaktadır.
Hareketli Protez Yaptıramayanlar Hareketli protezden hoşlanmayan ya da yaptıramayanlar için sabit implant tedavisi uygun bir seçenek olacaktır.

dental-implant-nedir6 – Bütün Dişleri İmplant Yaptırmak Mümkün mü?

Hastanın tüm dişlerini kaybettiği görüldüyse eğer implant yaptırmasına engel de bir durum yoksa tedaviyi tercih edebilir. Tedavi sayesinde ağız içerisindeki tüm eksik dişler yerine diş takılacaktır. Sabit olacak şekilde yerleştirilen implantlar sayesinde hareketli protezler gibi takma – çıkarma durumu ile karşı karşıya kalmazsınız.

7 – İmplant Diş Kullanım Ömrü Ne Kadar?

İmplant uygulamasının ömrü neredeyse tüm yaşam boyudur. Özellikle zirkonyum diş modelleri kapsamında tercihinizi yaptırdıysanız uzun yıllar boyu kullanabilirsiniz. Herhangi bir şekilde dişlerde bozulma ya da kırılma meydana gelmeyecektir. Bazı unsurlara dikkat ettiğinizde takdirde yaşamınız boyunca rahat bir şekilde dişlerinizi koruyabilirsiniz.

8 – Diş İmplant Yaptırdıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş hekimlerinize sadece dental implant nedir sorusunu değil, tedavi sonrası nerelere dikkat etmeniz gerektiğine dair de soru sormalısınız. Özetle:

  • Diş ve ağız hijyeninize dikkat etmelisiniz.
  • Diş etlerini de temizlemeli ve buna uygun diş macunu seçmelisiniz.
  • Diş macunu ve diş fırçanızı özel olarak almalısınız.
  • Düzenli olarak diş hekimine giderek dişlerinizi kontrol ettirmelisiniz.

dental-implant-nedir9 – İmplant Diş Çürür mü?

Dental implant yorumlar incelendiğinde göreceksiniz ki implant dişlerde çürüme yoktur. Çürüme oluşması adına köklerinin olması gerekir. Ancak diş kökü yapay olduğundan dolayı çürümenin meydana gelmesi mümkün değildir. Fakat estetik görünümü sürdürmek adına hijyeni sürdürmeye devam etmelisiniz.

10 – Diş İmplant Fiyatları 2023 Yılında Ne Kadar?

Vidasız implant ya da vidalı implant fiyatları değişiklik gösterecek durumdur. Diğer taraftan yapılacak diş sayısı da önemlidir. Örneğin tek diş implant ücreti ile 32 diş implant fiyatları da farklılaşacaktır. Ücretleri güncel olarak öğrenmek adına kliniğimiz ile iletişime geçmeniz gerekecektir. Böylece size özel fiyat teklifi alabilirsiniz.

Dental İmplant Hakkında Sık Sorulan Sorular

dental-implant-nedirSadece dental implant nedir sorusuna değil, kliniğimize en sık yöneltilen sorular ve cevapları şu şekildedir:

1 – Dental İmplantlar Nelerdir?

Dental implantlar; doğal diş ve kökü yerine eklenen ve buradan hareketle yapay diş oluşturmaya yarayan malzemelerdir. Biyouyumlu olması ile bilinen malzemeler aracılığıyla (zirkonyum implant, titanyum implant vs.) implant elde edilir. İmplantlar diş kökü yerine çene kemiği üzerine eklenir bunun da üzerine protez diş eklenerek hastanın kullanımına sunulur.

2- Dental İmplant Nasıl?

Hastaların genel olarak dental implant yorumları incelendiğinde olumsuz yorum neredeyse mevcut değildir. Doğru diş hekimi ve diş kliniği tercih ettiğiniz takdirde sizler de memnun bir süreç yaşayabilirsiniz. Mehmet Eker Diş Kliniği ile iletişime geçerseniz dilerseniz kısa sürede siz de tedavi olabilirsiniz.

3 – İmplant mı Yoksa Zirkonyum mu?

İmplant eksik diş yerine yapılırken zirkonyum kaplama daha çok var olan diş üzerine gerçekleşmektedir. Ancak implant çeşitleri arasında zirkonyum implant yöntemi de mevcuttur. Bu yüzden seçim sırasında amaca bağlı olarak zirkonyum malzemesini birden fazla alanda kullanabilirsiniz.