Diş Kaplamaları

Çocuklarda Azı Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

azi-dis-kaplama-nasil-yapilir

Azı diş kaplama nasıl yapılır? Dişleri korumak ve restore etmek için kullanılan tedavilerden birisi de diş kaplamadır. Bu tedavi, belli şartlarda çocuklara da uygulanır. Böylece hem estetik hem de işlevsel problemler ortadan kaldırılır. Peki, çocuklarda azı diş kaplama nasıl yapılır?

Çocuklara Diş Kaplama Tedavisi Uygulanır Mı?

Kron kaplama ve diş kaplama; dişin tamamının veya büyük bölümünün, dişe özel olarak üretilen kron ile kaplanmasıdır. Bu tedavi, dişlerde bulunan fonksiyonel problemleri giderir ve dişlerin işlevlerini sorunsuz şekilde yerine getirmesini sağlar. Ayrıca estetik kaygılara yol açan lekelenme, çapraşıklık ve benzeri problemleri de gideren bir tedavidir.

Diş kaplamasının farklı avantajları olması, bu uygulamaların çocuklarda yapılıp yapılamayacağının merak edilmesine yol açar. Tedavi için gerekli şartların oluşması ve hastaların tedaviye engel durumunun olmaması halinde, diş kaplaması yaş sınırı yoktur. Yani bu tedavi, çocuklara da uygulanabilir.

Belli şartları taşıyan bebeklerde zirkonyum kaplama gibi tedavilerin uygulandığı da bilinmektedir. Burada önemli olan hastanın istenen şartları taşıması ve diş hekiminin bu tedaviye onay vermesidir. Zirkonyum diş kaplama, yüksek biyouyumluluğu ile çocuklarda ve bebeklerde güvenli kullanım sağlar. Dolayısıyla bebekler ve çocuklar için de azı diş kaplama nasıl yapılır sorusu sorulabilir.

azi-dis-kaplama-nasil-yapilirHangi Durumlarda Diş Kaplama Yapılır?

Çocuklarda azı diş kaplama nasıl yapılır sorusu kadar, bu tedavinin hangi durumlarda uygulanacağı konusu da önem taşımaktadır. Tedaviye karar verilirken, çocuklarda süt dişleri bulunduğu ve bunların belli yaşlarda düşerek yerini kalıcı dişlere bıraktığı dikkate alınmalıdır. Çocuklarda diş kaplama tedavisinin yapıldığı durumlar şu şekildedir:

  • Diş çürüklerine bağlı olarak sert diş dokusunun bir kısmının kaybedildiği durumlar
  • Travmalar nedeniyle hasar gören dişler
  • Diş renginde farklı nedenlerden dolayı oluşan değişimler
  • Kronik diş gıcırdatma sorunu nedeniyle dişlerin aşınması
  • Malforme dişler
  • Mine ve dentin tabakasını etkileyen gelişimsel anomaliler

Buradaki durumlar, diş kaplaması ile etkili şekilde giderilir. Ancak kaplama öncesinde çocukların detaylı olarak değerlendirilmesi çok önemlidir. Örneğin; azı dişlerde meydana gelen renk değişimleri dışarıdan fark edilmez. Eğer renk değişimi haricinde dişlerde farklı bir sorun yoksa sadece estetik kaygılardan dolayı bu tedavinin uygulanması uygun olmayabilir.

Bir diğer durum ise süt dişlerinin düşecek olmasıdır. Örneğin; öndeki kesici dişler 7 yaş civarında düşer. Dolayısıyla çocukların yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyen bir durum olmadığı sürece, 7 yaşındaki bir çocuğun ön kesici dişlerine kaplama yapmak yerine, süt dişlerin düşmesini beklemek daha uygun olabilir. Buradaki değerlendirmeler, diş hekimi tarafından yapılacaktır.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak çocukların hangi durumlarda diş kaplamasına ihtiyacı olduğunu kapsamlı olarak değerlendiriyoruz. Uygun şartları taşıyan çocuklara, biyouyumlu, alerjik reaksiyona neden olma riski bulunmayan tedavileri uyguluyoruz. Çocuklara azı diş kaplama nasıl yapılır konusuyla ilgili detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Azı Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

azi-dis-kaplama-nasil-yapilir

Azı Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaplama, kendi içerisinde belli aşamalardan oluşur. Bu aşamalar, hem yetişkinlerde hem de çocuklarda benzerdir. Azı diş kaplama nasıl yapılır sorusunun cevabındaki aşamalar şu şekildedir:

  • İlk olarak kaplama yapılacak dişin bu tedavi için uygun olup olmadığına karar verilir. Fiziki muayene ile dişte çürük veya diş etlerinde farklı bir rahatsızlık bulunmadığından emin olunur.
  • Dişin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanır ve kronun yerleştirilebilmesi için diş yontularak küçültülür.
  • Diş hazırlığı tamamlandıktan sonra kron için ölçü alınır.
  • Ölçü sonrasında ise renk ve kullanılacak malzeme (zirkonyum, porselen vb.) belirlenir.
  • CAD/CAM teknolojisi ile kronun laboratuvarda hazırlanması birkaç gün süreceği için yontulan dişte hassasiyet oluşmaması için geçici diş takılır.
  • Kronların hazırlanması ile hastadaki geçici dişler çıkarılır ve kron, büyük bir özenle ayarlanarak yapıştırılır.
  • Bu süreçte ısırık hizalaması da yapılır.

Azı diş kaplama nasıl yapılır sorusunun cevabının genel hatları bu şekilde olup, sürecin her hasta için farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

Çocuklar İçin Diş Kaplama Seçenekleri

Çocukların azı dişlerine yapılacak olan kaplama tedavisinde, kronların hangi malzemeden yapılacağının belirlenmesi gerekir. Dolayısıyla azı diş kaplama nasıl yapılır sorusunun cevabına ilişkin süreçte, kron seçimi yapılmalıdır. Bu noktadaki seçim, tedavinin başarı oranı, uzun ömürlüğü ve estetik açıdan olumlu sonuçları ile direkt ilişkilidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılan seçenekler şu şekildedir:

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum kaplama, yüksek biyouyumluluğu ve dayanıklılığı ile bu tedavideki en önemli seçenektir. Zirkonyumu daha önce duymadıysanız zirkonyum nedir sorusu aklınıza gelmiş olabilir.

Zirkonyum, doğada bulunan metallerdendir. En önemli özelliği, oksijen ile yakıldığında zirkonyum dioksit (ZrO2) isimli seramiğe dönüşmesidir. Işığa karşı yarı geçirgen olan bu seramik, dişlerin doğal rengini almaktadır. Ayrıca biyouyumlu olup, alerjik reaksiyona yol açmaz. Bunlara ek olarak dayanıklı ve uzun ömürlü bir maddedir. Çocuklarda kullanıma da uygundur. En önemli dezavantajı ise diğer seçeneklere göre maliyetinin biraz daha yüksek olmasıdır.

azi-dis-kaplama-nasil-yapilirPaslanmaz Çelik Kaplama

Uzun yıllardır kullanılan bir kaplama türüdür. Uygulanma süresi kısadır. Metal renkli olan bu seçenek, genellikle azı dişlerde tercih edilir. Metal görünüme sahip olmaları, en önemli paslanmaz çelik kron dezavantajları olarak kabul edilmektedir. Zirkonyum kaplamaların kullanılmaya başlanması ile bu seçeneğe olan ilgi ciddi anlamda azalmıştır.

Çocuklarda Diş Kaplama Avantajları

Çocuklara yapılacak diş kaplama tedavileri, önemli avantajlara ve yararlara sahiptir. Bu avantajların detayları için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Avantajlar Açıklamalar
Diş Sağlığı Kaplamalar, çürük veya hasar görmüş dişleri çevreleyerek daha fazla zarar görmemelerine katkı verir.
Estetik İyileşme Lekeli ve hasar görmüş dişlerin görünümünü düzeltir. Her ne kadar azı dişler dışarıdan kolay kolay fark edilmese de estetik etkileri olan bir tedavidir.
Fonksiyonel İyileşme Çiğneme fonksiyonunun iyileşmesini sağlar. Ayrıca konuşmadaki diş fonksiyonlarının da yerine getirilmesine imkan verir.
Minimal Doku Kaybı Diş kaplamaları için dişlerden çok ince bir tabaka yontularak çıkarılır. Yaşanan bu doku kaybı minimal seviyededir ve diş sağlığını olumsuz etkilememektedir.
Dayanıklılık ve Uzun Ömür Zirkonyum kaplamalar, dayanıklı malzemelerden yapıldığı için uzun ömürlü çözüm sağlar.

Diş kaplama tedavisinin herkesteki etkisi aynı olmayabilir. Ancak tedavi, var olan estetik ve fonksiyonel problemleri gidermektedir. Buradaki olumlu etkileri yüksek seviyede sağlamak için doktor seçimine önem verilmesi gerekir.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak çocukların diş kaplama tedavisi ihtiyaçlarını yüksek kalitede sağlıyoruz. Deneyimli diş hekimlerimiz, çocuklarla kaliteli iletişimler kurarak, onlarda diş hekimi fobisi oluşturmadan tedavileri tamamlamaktadır. Azı diş kaplama nasıl yapılır konusuna dair detaylı bilgiler için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çocuklar Azı Diş Kaplama Fiyatları

azi-dis-kaplama-nasil-yapilirKuron kaplama fiyat seviyesi, tedaviye ilişkin en fazla merak edilen hususlardan biridir. Fiyatlar ise tamamen hastaların durumlarına ve kullanılan malzemelere göre farklılık göstermektedir. Örneğin; pediatrik zirkonyum kron fiyatları, diğer seçeneklere göre nispeten daha pahalıdır. Bu kronların seçilmesi, toplam maliyetleri artıracaktır.

Mehmet Eker Diş Kliniği, yüksek kalitedeki tedavileri uygun fiyat avantajı ile sunmaktadır. Diş kaplama tedavisi fiyatları hakkında daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz.

Çocuklarda Azı Diş Kaplama ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Çocuklarda azı diş kaplama nasıl yapılır konusundaki sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:

1 – Süt Dişlerine Kaplama Yapılır Mı?

Süt dişlerine kaplama yapılabilir. Bu noktada kararı, dişin durumuna bakarak diş hekimi vermektedir. Gerekli şartları sağlayan dişlere kron kaplama yapılır.

2 – Kuron Kaplama Nedir?

Kuron kaplama; leke, kırık, diş dokusu kaybı gibi estetik ve işlevsel problemlerin giderilmesi için uygulanan bir tedavidir. Bu tedavide, hastanın dişi için özel olarak hazırlanan kaplama, dişi tamamen saracak şekilde yerleştirilmektedir.

3 – 18 Yaş Altındakiler Diş Kaplama Yaptırabilir Mi?

Diş hekiminin onay vermesi ve uygun bulması durumunda diş kaplama tedavisi, yaş sınırı olmaksızın herkese uygulanabilir. Ancak çocuklara uygulanmadan önce kapsamlı bir değerlendirme yapılır.

4 – Azı Diş Kaplama Nasıl Yapılır?

Azı dişlere kaplama tedavisi, ilgili dişin yontularak küçültülmesi ve laboratuvarda diş için hazırlanan kronun ısırık ayarlaması ile özenli şekilde yapıştırılmasıdır. Tedavi, genellikle iki seansta tamamlanır.