diş tedavileri

İlk Diş Muayenesi Nasıl Olur? Ön Muayenede Neler Yapılır?

dis-muayenesi

Diş muayenesi, dişlerdeki rahatsızlıkların tespit edilmesi ve tedavinin planlanması için yapılır. Bu muayenelerin kendi içerisinde farklı türleri vardır. Ön muayene veya bilinen diğer ismiyle ilk diş muayenesi de bunlardan biridir.

İlk Diş Muayenesi Nedir?

Diş tedavileri, rahatsızlığın türüne ve hastanın genel durumuna göre farklılık göstermektedir. Rahatsızlığın şiddeti, hastanın yaşı ve benzeri detaylar dahi farklı tedavileri gerektirebilmektedir. Bu tedavilerin doğru olarak belirlenmesi ve planlanması için yapılan muayeneye, ilk diş muayenesi veya ön muayene denir.

Diş muayenehanesi içerisinde gerçekleştirilen ilk muayenede hastanın şikayetleri dinlenir, belirtiler dikkate alınır ve teşhis konulur. Sonrasında ise rahatsızlığa dair tedavi planlanır.

Ön muayene, oral diagnoz kavramı ile de ifade edilmektedir. Oral diagnoz; ağız, çene ve diş dokularında meydana gelen hastalıkların tanısını ve tedavisini inceler. Hastanın şikayetlerine göre buradaki işlemler genel diş muayenesi şeklinde olabileceği gibi farklı uzmanlık alanlarında gerçekleştirilen muayeneler de olabilir.

dis-muayenesi

Diş Muayenesi

İlk Diş Muayenesi Nasıl Yapılır?

Ön muayene, kendi içerisinde birkaç aşamadan meydana gelir. Bu aşamalar, rutin olarak tüm yetişkinlere uygulanır. Aşamalara dair detaylar şu şekildedir:

1 – Şikayetlerin Alınması

İlk olarak hastaların şikayetleri alınır. Diş veya ağızla ilgili olan şikayetler, bu sürecin en önemli unsurlarıdır. Zira sonraki aşamalar da şikayetlere göre şekillendirilir.

Şikayetlerin dışında mutlaka hastaların diş ve genel sağlık geçmişlerine dair bilgiler toplanır. Daha önce geçirilen hastalıklar, uygulanan diş tedavileri, kullanılan ilaçlar hakkında hastalardan bilgi alınır.

2 – Fiziksel Muayene

Hastaların şikayetlerine bağlı olarak ilgili bölgede fiziksel muayene yapılır. Özel aletlerle dişler ve diş etleri kontrol edilir. Fiziksel kontrolde şu hususlar incelenir:

  • Çürük, kırılma, renk değişimi ve aşınma problemleri olup olmadığına bakılır.
  • Diş etlerinde kızarıklık, çekilme ve şişlik belirtileri aranır.
  • Ağız için genel olarak kontrol edilir. Dil, damak ve diğer dokuların normal olup olmadığına bakılır. Farklı hastalıkların teşhisi için bu hususlar çok önemlidir.
  • Isırma ve çene kontrolleri gerçekleştirilir. Hizalama problemi olup olmadığı böylece ortaya konulur.

Hastaların şikayetlerine göre fiziksel muayene aşamaları farklılık gösterir. Bu süreç dişçi tarafından planlanır.

dis-muayenesi3 – Röntgen Çekimi

Hasta şikayetleri ve fiziksel muayene sonuçlarına göre hastalardan röntgen istenebilir. Diş röntgeni, dişlerin genel durumunun ortaya konması ve çürüklerin tespit edilmesi için son derece etkilidir. Ancak her ön muayenede röntgen istenecek diye bir zorunluluk yoktur.

4 – Değerlendirme ve Tedavi Planı

Tüm bu sürecin ardından öncelikle teşhis konulur ve durum hastaya açıklanır. Sonrasında ise tedavi planı yapılır. Eğer tedavi için farklı seçenekler varsa bu seçeneklerin artıları ve eksileri hastaya aktarılarak seçim yapması istenir.

Özel diş polikliniği veya devlet hastanelerinde yapılan ön muayeneler bu şekildedir. Ancak tekrar vurgulamak gerekirse tüm bu süreç hastaların durumuna göre şekillenir.

Diş Muayenesi için Hangi Bölüme Gidilir?

Diş muayenesi için diş hekimliği bölümüne gidilir. Diş hekimleri, yapacakları değerlendirme ile hastalara ilişkin bir tedavi planı oluşturacaktır. Eğer hastanın şikayetleri farklı bir uzmanlık alanına muayene olmasını gerektirirse diş hekimi tarafından bu yönlendirme yapılır.

Her hastanın durumu farklıdır ve buna bağlı olarak muayene için gidilmesi gereken bölüm farklılık gösterir. Uzmanlık gerektiren bir rahatsızlığa sahip olan hastaların gidecekleri bölümlerden bazıları şunlardır:

dis-muayenesi

  • Ortodonti
  • Pedodonti
  • Periodonti
  • Endodonti
  • Ağız ve Çene Cerrahisi

Görüleceği üzere ön muayene için gidilecek bölümler dahi farklılık gösterir. Bu noktada doğru bölüme ve deneyimli bir uzman hekime görünmek çok önemlidir. Doğru doktor, hem teşhisin doğru olması hem de tedavinin uygun şekilde planlanması anlamına gelmektedir.

Rahatsızlığın şiddetine göre bazen hızlı şekilde uzman diş hekimine görünmek gerekir. Böyle durumlarda en yakın dişçi ideal seçenek gibi görünse de deneyimli diş hekiminin çok daha doğru bir seçim olacağı unutulmamalıdır.

Diş Muayenesi Fiyatları

Diş muayenesi fiyatları, hastaların gerek doktor gerekse de klinik seçiminde etkili olan bir unsur. Birçok hasta fiyatlar nedeniyle önceliğini devlet hastanelerinden yana kullanmaktadır. Ancak devlet hastanelerindeki yoğunluk hızlı şekilde diş hekimine ulaşmayı zorlaştırmaktadır.

Muayene konusundaki bir diğer seçenek ise özel kliniklerdir. Hem deneyimli diş hekimlerinin bulunması hem de hızlı şekilde muayene olunabilmesi nedeniyle bu klinikler her geçen gün daha da öne çıkmaktadır. Özel diş hastanesi olarak da ifade edilen özel diş polikliniğindeki muayene fiyatları, kliniğin fiyat politikasına göre farklılık gösterir.

dis-muayenesiKliniğin popülaritesi, diş hekimlerinin deneyimi, farklı uzmanlıklara sahip diş hekimlerinin olması gibi unsurlar nedeniyle fiyatlar değişkendir. Bu yüzden diş muayenesi fiyatları hakkında net rakamlar vermek mümkün değildir.

Mehmet Eker Diş Kliniği, deneyimli diş hekimleri ile uzun zamandır bu alanda faaliyet göstermektedir. Dental tedaviler ve muayene ücretleri hakkında güncel bilgileri almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çocuklarda İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

İlk diş muayenesi denildiği zaman akla çoğunlukla çocuklara yönelik olan ilk muayene gelir. İlk muayene, çocukların hem sağlıklı diş gelişimleri hem de diş hekimi korkusu oluşmaması için kritik öneme sahiptir.

Bilindiği gibi çocuklardaki ilk dişler 6 aylıkken çıkar. İlk diş çıktığında çocukların (bebeklerin) diş muayenesinden geçmesi tavsiye edilir. Her ne kadar süt dişler geçici olsa da yaklaşık 12 yaşına kadar kalır. Ayrıca kalıcı dişlerin sağlıklı şekilde çıkması ve çene gelişiminin sorunsuz olarak ilerlemesi için süt dişler büyük bir öneme sahiptir.

Çocuklarda ilk diş muayenesi ile ilgili diğer detaylar için aşağıda yer alan tablo incelenebilir:

dis-muayenesi

Sorular Açıklama
Ne Zaman Yapılmalı? İlk dişi çıktıktan sonra yapılmalıdır. Bu dönemde diş hekimine gidemeyen bebekler, en geç 1 yaşına kadar ilk diş muayenesini olmalıdır.
Nerede Yapılır? Özel diş hekimliği kliniklerinde veya kamu hastanelerinde yapılır.
İlk Muayenede Ne Yapılır? ·        Ağız ve dişlerin genel muayenesi

·        Diş çürüğü, diş eti hastalığı ve diğer problemlerin kontrolü

·        Çene ve diş gelişimi değerlendirmesi

·        Ağız hijyeni eğitimi

·        Fluorid tedavisi veya diğer koruyucu tedaviler önerisi

Ne Kadar Sürer? Yaklaşık 15-30 dakika sürer.
Çocuk Nasıl Hazırlanmalıdır? Olumlu bir deneyim olması için şartlar hazırlanmalıdır. Sevdikleri bir oyuncakla, korku unsuru oluşmadan sürecin tamamlanmasına özen gösterilmelidir.

İlk diş muayenesi için her ne kadar ilk diş çıktıktan sonraki süreç işaret edilse de birçok ebeveyn daha sonraki yaşlarda çocuklarını diş muayenesine götürmeyi tercih eder. Ancak bu süreçteki rahatsızlıkların kalıcı dişleri ve çene gelişimini olumsuz etkileyebileceği, dolayısıyla da çok daha karmaşık tedavilerin gerekebileceği unutulmamalıdır. Bu yüzden erken yaşta diş muayenesi yaptırmak, birçok açıdan avantajlıdır.

Çocukların ilk diş muayeneleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Çocuğunuzun olumlu ve sorunsuz bir deneyim geçirmesi için gereken özeni göstereceğimizden emin olabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

dis-muayenesiDiş muayenesi ile ilgili hastaların sık sık sorduğu sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Genel Diş Muayenesi Nedir?

Ağız ve diş sağlığının genel olarak değerlendirilmesinin yapıldığı muayenedir. Bu muayene, belli bir şikayet nedeniyle gerçekleşebileceği gibi kontrol amaçlı olarak da gerçekleşebilir. Sağlıklı dişler için genel muayenenin 6 ayda bir defa yapılması tavsiye edilir.

2 – İlk Diş Muayenesi Ücretsiz Mi?

Devlet hastanelerinde ilk diş muayenesi ücretsiz olarak yapılır. Özel kliniklerde ise ilk muayene için ücret talep edilir veya edilmez. Bu durum, kliniğin fiyat ve işleyiş politikasına göre farklılık gösterir.

3 – Özelde Diş Çekimi Fiyatı Ne Kadar?

Özel diş kliniklerinde diş çekimi fiyatı, kliniğin fiyat politikasına göre değişir. Net fiyat bilgisi için ilgili klinikle iletişime geçmek ve güncel rakamları öğrenmek, en doğru yoldur.