Diş Kaplamaları

Kaplama Diş Yapıştırıcısı Evde Kullanılır Mı?

kaplama-dis-yapistiricisi

Kaplama diş yapıştırıcısı, kronların yapıştırılması için kullanılan ve adından da anlaşılacağı üzere yapıştırıcı özelliği bulunan bir üründür. Kronlar ilk defa takılırken kullanılan bu yapıştırıcılar, aynı zamanda düşen kronların yapıştırılması için de kullanılır. Peki, kaplama diş yapıştırıcısı evde kullanılır mı?

Kaplama Diş Neden Düşer?

kaplama-dis-yapistiricisiDişlerde meydana gelen estetik ve fonksiyonel problemlerin giderilmesi için farklı tedavilerden yararlanılır. Diş kaplaması, bu noktadaki en etkili tedavilerden biri olup, hem uzun ömürlü hem de beklentileri karşılayan sonuçlar verir.

Diş kaplama tedavisinde, ilgili dişlerin büyük kısmını veya tamamını saracak şekilde kaplamalar yapıştırılır. Ancak zaman içerisinde yapıştırılan kaplamalar düşebilir. Kaplamaların düşmesine yol açan yaygın nedenler için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Nedenler Açıklamalar
Yetersiz Yapıştırma Kaplamanın yapıştırılması sırasında olması gereken kadar kaplama diş yapıştırıcısı kullanılmalıdır. Yapıştırıcının fazla kullanılması, diş etlerinin olumsuz etkilenmesine, az kullanılması ise yetersiz yapışma nedeniyle kaplamanın düşmesine neden olabilir.
Diş Yüzeyinin Hazırlanmaması Diş yüzeyinin uygun şekilde hazırlanmaması, diş ile kaplama arasındaki yapışmanın tam olarak oluşmamasına neden olur.
Malzeme Kalitesi Uzun ömürlü sonuç için kaliteli kaplama diş yapıştırıcısı kullanılmalıdır. Kalitesiz ve uygun olmayan yapıştırıcılar, uzun ömürlü sonuçlar vermez.
Diş Hareketleri Dişlerde hareketler meydana gelirse, kaplamaların düşme riski artar.
Yaralanma veya Travma Dışarıdan gelen darbeler ve travmalar, kaplamaların düşmesine neden olabilir.
Zaman Kaplamalar, uzun ömürlü tedavilerdir. Kullanım süreleri, 10-15 yıl arasında değişmektedir. Bu sürenin dolmasına bağlı olarak kaplamalar ve kullanılan yapıştırıcılar işlevini kaybedebilir.
Diş Gıcırdatma Bruksizm olanlar, farkında olmadan sürekli dişlerini sıkarlar. Bu durum ise kaplamalar üzerinde baskı oluşturur ve bir süre sonra düşmelerine neden olabilir.
Yetersiz Bakım ve Temizlik Kötü ağız hijyeni ve bakımı, kaplamaları olumsuz etkiler.
Çürükler Diş kaplaması, sağlıklı dişlere yapılması gereken bir tedavidir. Ancak sağlıklı dişlere yapılsa dahi çürükler yine de oluşabilir. Çürüklere bağlı olarak da kaplamalar düşebilir.
Diş Eti Hastalıkları Diş etinde meydana gelen hastalıklar, diş ile kaplama arasındaki bağlantının zayıflamasına yol açabilir.

Görüleceği üzere kaplamaların düşmesinin çok farklı nedenleri vardır. Bunların bir kısmının temelinde ise tedavinin standartlara uygun şekilde yapılmaması bulunur. Bu türden sorunlar yaşamamak istiyorsanız, Mehmet Eker Diş Kliniği’ni tercih edebilir ve uzun ömürlü tedavinin keyfini çıkarabilirsiniz.

Düşen Kaplama Diş Nasıl Yapıştırılır?

Düşen kronların yeniden yerlerine takılması veya yapıştırılması için kaplama diş yapıştırıcısı kullanılır. Bu işlem, diş hekimi tarafından yapılır. İşlem sırasında kaplamanın yapıldığı malzemeye uygun yapıştırıcı kullanılır. Örneğin; zirkonyum kaplamalar için zirkonyum diş yapıştırıcısı kullanılırken, farklı malzemeler için uygun yapıştırıcılar kullanılır.

Düşen kaplama dişin yeniden yapıştırılması için izlenen adımlar şu şekildedir:

  • Diş hekimi, yapacağı muayene ile kaplamanın neden düştüğünü, diş kökünde çürük veya diş etinde rahatsızlık olup olmadığını tespit eder. Ayrıca kaplama ile diş uyumunu da kontrol eder.
  • Eğer dişlerde bir çürüme varsa ya da kaplama ile diş arasında uyumsuzluk söz konusu ise ilk olarak bunlar giderilir. Uyumsuzluk ve çürük gibi durumlar yoksa yapıştırma aşamasına geçilir.
  • İlk olarak kaplamanın içi kontrol edilir. Eski yapıştırıcı artıkları temizlenir.
  • Temizlemenin ardından kaplama dezenfekte edilir. Ayrıca kaplamanın yapıştırılacağı dişin de dezenfeksiyonu sağlanır.
  • Son kaplama diş yapıştırıcısı kullanılarak kaplama yapıştırılır.

Kronlar, dişlere tek tek takılır. Ancak köprü tedavilerinde en az üç dişi kapsayacak bir blok halinde de takılır. Köprünün düşmesi durumunda ise köprü diş yapıştırıcısı kullanılarak yapıştırma işlemi gerçekleştirilir.

kaplama-dis-yapistiricisi

Kaplama Diş Yapıştırıcısı

Kaplama Diş Yapıştırıcısı Nedir?

Kaplama diş yapıştırıcısı, kaplama ile diş arasında kalıcı ve güçlü bir bağlantı oluşmasını sağlayan maddelerdir. Bu maddeler, kullanılan kaplama türüne göre iki ana kategoriye ayrılır. Kategoriler şu şekildedir:

  • Metal destekli yapıştırıcılar
  • Metal desteksiz yapıştırıcılar

Bilindiği gibi bazı kaplama tedavilerinde metal destekler bulunur. Örneğin; porselen kaplamalar, metal desteklidir. İşte bu türden tedavilerde metal destekli yapıştırıcılar kullanılır. Bunlar, porselen kaplama diş yapıştırıcısı olarak ifade edilir. Diş ile metal destek arasındaki bağlantıyı sağlarlar.

Metal desteksiz yapıştırıcılar ise metal desteğin bulunmadığı kaplama tedavilerinde kullanılır. Örneğin; zirkonyum kaplama bu noktadaki önemli seçeneklerdir. Bu tedaviyi ilk defa duyanlar, zirkonyum nedir sorusunu sormaktadır.

Zirkonyum, doğada nadir bulunan metallerden biri olup, oksijen ile birleştiğinde zirkonya isimli bir seramiğe dönüşmektedir. Zirkonyum seramiği ise yüksek dayanıklılığı, uzun ömürlü yapısı, biyouyumlu olması ve diğer avantajları nedeniyle diş tedavilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

Düşen Kaplama Diş Evde Yapıştırılır Mı?

Kaplama dişi düşen hastalardan bazıları; kaplama dişim düştü evde nasıl yapıştırılır sorusunu sormaktadır. İlk bakışta, kaplama diş yapıştırıcısı olması durumunda düşen dişin evde basit bir şekilde yapıştırılabileceği düşünülür. Ancak bu düşünce kesinlikle doğru değildir. Düşen kaplamalar evde yapıştırılamaz.

Evde diş yapıştırma, hem genel sağlık hem de diş sağlığı için ciddi bir risk oluşturur. Buradaki yapıştırma işlemi, nesnelerin yapıştırılması ile aynı değildir. Kullanılan yapıştırıcının yanlış olması, farklı yerlerle temas etmesi, gereken dezenfektenin sağlanamaması ve düşme nedeni tespit edilmeden kaplamanın yapıştırılmaya çalışılması sonucunda önemli alerjik reaksiyonlar oluşabilir, diş tamamen kaybedilebilir.

Kaplamanın düşmesi, mutlaka bir nedene bağlı olarak gerçekleşir. Örneğin; çürük nedeniyle düşen kaplamanın tekrar yerine yapıştırılmadan önce çürüğün tedavi edilmesi gerekir. Uyumsuzluktan düşen kaplamadaki bu sorun giderildikten sonra yapıştırma aşamasına geçilmesi gerekir. Kısacası düşen kaplama için direkt olarak diş hekimi iletişime geçilmesi gerekir.

kaplama-dis-yapistiricisiKaplama Diş Yapıştırıcısı Fiyatları

Kaplama diş yapıştırıcısı olarak eczanelerde, hatta internet sitelerinde satılan çok sayıda ürün vardır. Bu ürünler, diş hekimleri tarafından kullanılan yapıştırıcılar değildir. Eczanelerde ve e-ticaret sitelerinde satılan bu ürünler, geçici çözüm sağlamak için geliştirilen, tıbbi açıdan farklı riskleri bulunan yapıştırıcılardır. Dolayısıyla kaplama diş yapıştırıcı eczane fiyatı bulunmamaktadır. Geçici çözüm sunan ürünlerden ise kesin olarak uzak durulmalıdır.

Düşen kaplama diş yapıştırma fiyatı ise işlemi yapan diş hekiminin deneyimine, kaplamanın türüne ve düşme nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Örneğin; zirkonyum diş kaplama, diğer kaplamalara göre nispeten daha yüksek maliyetlidir. Zirkonyum kaplamanın yeniden yapıştırılması da benzer şekilde yüksek maliyetli olabilir.

Kaplama Diş Düşerse Yapılması Gerekenler

Kaplama dişlerin düşmesi, herkesin başına gelebilecek olaylardandır. Böyle bir durumda, diş sağlığının riske atılmaması ve korunması için yapılması gerekenler şu şekildedir:

  • Öncelikle sakin olunmalı ve düşen kron dikkatli bir şekilde alınarak muhafaza edilmelidir.
  • Sonrasında ise hemen tedaviyi yapan doktorla iletişime geçilmelidir. Eğer tedaviyi yapan doktora ulaşılamazsa farklı bir diş doktoruna muayene olunmalıdır.
  • Diş doktoru, düşen kronu ve düştüğü dişin genel durumunu inceler. Bunların durumuna göre farklı tedavi yöntemleri uygular.
  • Diş ve kronun sorunsuz hale gelmesinden sonra kaplama diş yapıştırıcısı kullanılarak kron yapıştırılır.

Kaplama Diş Yapıştırıcısı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

kaplama-dis-yapistiricisiKaplama diş yapıştırıcısı ile sık sorulan sorular ve bunların yanıtları şu şekildedir:

1 – Kaplama Diş Yapıştırıcısı Nerede Satılır?

Diş doktorlarının kullanmış olduğu kaplama diş yapıştırıcısı ecza depolarında bulunur. Normal kişilerin bu yapıştırıcıları alması mümkün değildir. Eczanelerde satılan diş yapıştırıcıları, geçici çözüm üreten ürünlerdir.

2 – Kaplama Diş Evde Yapıştırılır Mı?

Kaplama diş yapıştırıcısı alarak düşen kronun evde yapıştırılması mümkün değildir. Ayrıca risklidir. Zira yapılacak hatalı bir işlem, dişin tamamen kaybedilmesine veya diş etlerinde alerjik reaksiyon oluşmasına neden olabilir.

3 – Kaplama Diş Neyle Yapıştırılır?

Kronlar, yontularak inceltilen dişlere kaplama diş yapıştırıcısı ile yapıştırılmaktadır. Özel bir ürün olan bu yapıştırıcılar, kron ile dişler arasındaki bağlantıyı güçlü bir şekilde sağlar.

4 – Kaplama Diş Düşerse Ne Yapılır?

Kaplama dişin düşmesi durumunda, zaman kaybetmeden işlemi yapan doktora ulaşmak gerekir. Böylece düşen kron, gerekli kontroller ve tedavilerin yapılmasından sonra yerine yapıştırılır.