Diş Kaplamaları

6 Adımda Kaplama Diş Nasıl Çıkarılır?

kaplama-dis-nasil-cikarilir

Kaplama diş nasıl çıkarılır? İşlevsel problemler ve estetik kaygılar nedeniyle yapılan kaplamaların, farklı nedenlerden dolayı çıkarılması gerekebilir. Kaplamalar, ancak diş hekimlerinin uyguladığı özel teknikler ile çıkarılabilmektedir. Kaplama diş nasıl çıkarılır sorusunun cevabı ve konuya ilişkin merak edilen diğer detaylar, yazının devamında.

Kaplama Diş Neden Çıkarılır?

Diş kaplama; dişlerdeki kırıklar, renk değişimleri, çürükler nedeniyle oluşan doku kayıpları gibi problemlerin giderilmesi için yapılır. Bu tedaviler, dişlerdeki çiğneme ve konuşma fonksiyonunu düzelttiği gibi estetik problemleri de gidermektedir.

Diş kronları, günümüzdeki en etkili diş restorasyon yöntemlerinden olmasına karşın, bazen takılan bu kronların çıkarılması gerekir. Kaplama diş nasıl çıkarılır sorusu kadar, neden sorusu da önemlidir. Kronların çıkarılmalarının yaygın nedenleri için aşağıdaki tablo incelenebilir:

kaplama-dis-nasil-cikarilir

Nedenler Açıklamalar
Kaplama Hasarı Kronlar, zaman içerisinde aşınabilir veya dış etkenlere nedeniyle kırılabilir. Böyle durumlarda kaplamaların çıkarılarak değiştirilmesi gerekir.
Kaplama Değişimi Gelişim süreci tamamlanmadan yapılmak zorunda kalan kaplamalar, çocukların büyümelerine bağlı olarak değiştirilirler. Böylece diğer dişlerin gelişimleri olumsuz olarak etkilenmez.
Renk Değişimi Zirkonyum diş kaplama, renk değişimine dayanıklı olsa da bazı kaplamalar renk değişimine dirençli değildir. Rengi değişen kaplamaların oluşturduğu estetik problemlerin aşılması için değiştirilmesi gerekir.
Diş Sağlığı Sorunları Kronların altında meydana gelen çürükler veya diş eti rahatsızlıklarının tedavi edilebilmesi için kaplamalar çıkarılır.
Alerji Kronların yapıldığı bazı malzemelerin alerji yapma riski vardır. Böyle durumlarda kaplamaların zaman kaybedilmeden çıkarılması önemlidir.
Estetik Tercihler Bazı durumlarda, tamamen estetik kaygılar nedeniyle farklı bir kaplamanın takılması için eskisi çıkarılır.

Kaplama diş nasıl çıkarılır sorusu kadar buradaki çıkarılma nedenleri de önemlidir. Bazı durumlarda kronların çıkarılıp çıkarılmayacağına diş hekimi tarafından karar verileceği unutulmamalıdır.

Kaplama Diş Nasıl Çıkarılır?

Çıkarılmasına karar verilen kaplamalar için sorulması gereken soru; kaplama diş nasıl çıkarılır şeklindedir. Kaplamalar, toplamda 6 adımdan oluşan bir işlem sonucunda çıkarılır. Bu adımlara ilişkin detaylar şu şekildedir:

1 – Muayene

İlk olarak çıkarılması planlanan kaplamanın olduğu diş kontrol edilir. Kaplamanın çıkarılıp çıkarılmayacağına, çıkarıldıktan sonraki tedavi seçeneklerinin neler olduğuna bakılır. Kronun çıkarılmasına karar verilirse diğer aşamaya geçilir.

2 – Lokal Anestezi

Kronun çıkarılacağı dişin olduğu bölgeye lokal anestezi uygulanır. Böylece hastalar işlem sırasında herhangi bir acı duymazlar.

kaplama-dis-nasil-cikarilir3 – Kaplamanın Çıkarılması

Bu süreçteki en önemli adım, kaplamanın çıkarılmasıdır. Esasen kaplama diş nasıl çıkarılır sorusu da bu bölüme yönelik olarak sorulur.

Kaplama dişin çıkarılması için kaplama diş sökme aleti kullanılır. Ayrıca tedavinin şekline göre farklı çıkarma yöntemleri kullanılır. Çıkarılacak kron daha sonra kullanılmayacaksa kron ortadan kesilir ve sökme aletinin yardımı ile çıkarılır. Eğer kron tek parça haline çıkarılacaksa hafif darbeler ile kaplama önce gevşetilir, sonrasında özenli bir şekilde çıkarılır.

4 – Kaplama Kalıntılarının Temizlenmesi

Kaplama çıkarıldıktan sonra dişin detaylı temizliği yapılır. Üzerinde kalan yapıştırıcı kalıntıları temizlenir.

5 – Geçici Kaplama

Kaplama takılırken diş yontularak küçültüldüğünden hassasiyetlere açık hale gelir. Kron çıkarıldıktan sonra hassasiyet oluşmaması için ilgili dişe geçici kaplama yapılır.

6 – Yeni Tedavinin Planlanması

Son adımda ise ilgili dişin mevcut durumu dikkate alınarak yeni tedavi planlanır. Bu tedavi, yeni bir kaplamanın takılması olabileceği gibi farklı tedaviler de olabilir.

Kaplama diş nasıl çıkarılır sorusuna ilişkin süreç bu şekildedir. Hastaların dişlerindeki spesifik durumlar nedeniyle bu süreç farklı şekillerde de planlanabilir.

Kaplama Dişi Çıkarılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

kaplama-dis-nasil-cikarilir

Kaplama Diş Nasıl Çıkarılır?

Kaplama diş çıkarılmadan önce ve kronun çıkarıldığı esnada dikkat edilmesi gereken bazı önemli hususlar vardır. Bu hususlar şu şekildedir:

  • Çıkarılacak kaplamanın geçici veya kalıcı olması, uygulanacak yöntemi etkiler. Geçici kronlar, yumuşak kalan yapıştırıcılar ile yapıştırıldığından çok daha kolay çıkarılır. Kalıcı kronlarda ise güçlü bağ kuran yapıştırıcılar kullanılır ve bunların çıkarılması daha zordur.
  • Çıkarılacak kron kullanılmayacaksa ortadan kesme yöntemi ile çıkarılır. Böylece hem mevcut dişe hem de komşu dişlere zarar verme riski minimize edilir.
  • Köprülerin çıkarılması ise kesilerek yapılır. Köprüler, en az iki dişe tutturulduğu için diğer yöntemlerin dişlere zarar verme riski yüksektir.
  • Bu işlem, sadece diş hekimi tarafından yapılır. Evde kronların çıkarılması kesinlikle mümkün değildir.

Kaplama diş nasıl çıkarılır konusundaki bu hususlar, sürecin sorunsuz şekilde tamamlanması için çok önemlidir. Diş hekimleri, sürece ilişkin planlama yaparken kronların kalıcı veya geçici olma durumları ile tekrardan kullanılıp kullanılmayacağını dikkate alır.

Mehmet Eker Diş Kliniği, kaplamaları çıkarırken diş sağlığına gereken önemi vermekte ve uygun yöntemleri kullanmaktadır. Kaplama diş nasıl çıkarılır konusuna ilişkin detaylar için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaplama Diş Sökülüp Tekrar Takılır Mı?

Kaplama diş, belli teknikleri kullanarak zarar görmeden çıkarılabilir. Üzerindeki yapıştırıcı kalıntılarının temizlenmesi sonrasında diş hekiminin de onay vermesi üzerine yeniden takılabilir.

Bilindiği gibi farklı malzemelerde yapılan kronlar vardır. Zirkonyum, bu noktadaki en yaygın seçeneklerden biridir. Zirkonyum nedir sorusu kısaca; doğada bulunan metallerden olup, oksijenle yanarak seramiğe dönen bir madde şeklinde cevaplandırılabilir. Sahip olduğu bu özelliği, diş kaplamasında yoğun olarak kullanılmasına imkan vermiştir.

Zirkonyum, dayanıklı bir maddedir. Kron olarak hazırlanırken ince yapıda olması, ışığı geçirerek dişin doğal rengini alması hedeflenir. İnce olsa dahi dayanıklılığı yüksektir. Ancak kronların çıkarılması sürecinde hafif darbelerin vurulmasına karşı dayanıklılığı yüksek değildir. Dolayısıyla bu süreçte çatlayabilir veya hasar alabilir. Bu yüzden zirkonyum kronların kullanılabilir durumda olacak şekilde sökülmesi çok zordur.

Kaplama Diş Sökülürken Acır Mı?

kaplama-dis-nasil-cikarilirKaplama dişlerin sökülme sürecinde ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. Lokal anestezi sayesinde hastalar bu süreçte ağrı duymaz ve acı çekmez. Lokal anestezi, kaplama diş nasıl çıkarılır sürecinin önemli aşamalarından biridir.

Anestezi etkisi geçtikten sonra ise dişlerde hassasiyet oluşabilir. Bu durumun nedeni, kaplamanın ilk takıldığı süreçte dişin dış yüzeyinin hafif yontulmasıdır. Söz konusu yontulma, dişlerin hassasiyetlerinin artmasına yol açmaktadır.

Hassasiyetin ciddi bir probleme neden olmaması için kaplama çıkarıldıktan sonra geçici kaplama takılır. Böylece kalıcı tedaviye kadar hastalar hassasiyet ve ağrı problemi yaşamazlar. Kaplama diş nasıl çıkarılır sürecindeki geçici kaplamalar, hasta konforu için son derece önemlidir.

Mehmet Eker Diş Kliniği olarak bu süreci sizlerin en rahat geçireceği şekilde planlıyor ve uyguluyoruz. Gerekli şartların oluşması durumunda kaplamalarınızı çıkarıyor ve gerekli tedavileri yapıyoruz. Kaplama diş nasıl çıkarılır sorusu ve konuya ilişkin diğer detaylar hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Kaplama Diş Sökme ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Kaplama diş nasıl çıkarılır konusuyla ilgili sık sorulan sorular ve bunlara ilişkin yanıtlar şu şekildedir:

1 – Porselen Kaplama Diş Nasıl Çıkarılır?

Çıkarılacak kaplama yeniden kullanılmayacaksa ortadan ikiye kesilerek porselen kaplama çıkarılır. Bu işlem sırasında dişlere zarar verilmemesi için gerekli önlemler alınır.

2 – Evde Kaplama Diş Nasıl Sökülür?

Evde uygulanacak yöntemlerle kaplamaların çıkarılması mümkün değildir. Üstelik böyle bir uygulama diş sağlığı ve genel sağlık açısından da çok risklidir.

3 – Kaplama Diş Sökümü Zor Mu?

Kaplama dişler, uygun yöntem ve teknikler kullanılarak, diş hekimi tarafından çıkarılır. Bu süreçte hastalar herhangi bir acı veya ağrı hissetmezler.

4 – Kaplama Yapılan Diş Çıkar Mı?

Yapılan kaplamalar, diş hekimi tarafından uygun tekniklerle çıkarılabilir. Ancak tedavi öncesinde dişler yontulduğu için kaplama çıkarıldıktan sonra yeni bir kaplama yapılması veya farklı bir tedavinin uygulanması gerekir.

5 – Geçici Yapıştırma Protez Diş Nasıl Çıkarılır?

Geçici kaplamalar, düşük ölçekli yapıştırıcılar ile yapıştırılır. Geçici olduklarından, çıkarılmasının kolay olması için bu yapıştırıcılar tercih edilir. Dolayısıyla geçici protezler, diş hekimleri tarafından kolay bir şekilde çıkarılır.