Bu makaledeki başlıklar
Zirkonyum diş rengi, tedavinin başında seçilir ve böylece hastalar, hayallerindeki dişlere sahip olur. Ancak bazı durumlarda hastalar zirkonyum kaplamaların rengini değiştirmek ister. Peki, böyle durumlarda zirkonyum diş rengi değiştirilebilir mi? Bu sorunun yanıtı ve zirkonyum kaplama ile ilgili detaylar yazımızın devamında.
Zirkonyum Kaplama Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Zirkonyum kaplama, dişlerdeki estetik ve fonksiyon problemlerinin giderilmesi için geliştirilmiş özel bir tedavidir. Bu kaplamalar, doğada bulunan metallerden olan zirkonyumun oksijenle yakılması ile elde edilen zirkonyum seramiğinden yapılır. Dolayısıyla da bu kaplamalar, çok sağlam ve doğal bir görünüme sahip olur. Zirkonyum diş kendi dişin gibi olur mu sorusunun yanıtı ise büyük oranda evettir.
Zirkonyum, doğal bir metal olduğu gibi insan vücudu ile de biyouyumludur. Dolayısıyla insan vücudunda alerjiye neden olma olasılığı son derece düşüktür. Ayrıca farklı zirkonyum diş rengi seçenekleri vardır ve bu seçenekler sayesinde doğal bir görünüm sağlar.
Zirkonyum Diş Renkleri
Zirkonyum, farklı renk seçeneklerine sahiptir. Hastalar, doğal ve estetik bir sonuç elde etmek için bu seçeneklerden dilediklerini tercih edebilirler. Zirkonyum diş rengi seçenekleri, Vista Diş Renk Skalası ile gösterilir.
Bu skalada toplam dört kategori vardır ve bunlar; A, B, C, D kategorisi olarak isimlendirilir. Ayrıca bunların haricinde bir M kategorisi bulunur. Ayrıca her kategoride farklı seçenekler bulunur. Örneğin, A kategorisinde A1, A2 diş rengi gibi seçenekler vardır. Yaygın olarak tercih edilen bazı zirkonyum diş rengi çeşitleri ve bunlara dair açıklamalar aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Diş Renkleri | Açıklama |
A1 | Renk skalasının başında bulunur. Açık ve doğal bir renktir. Doğal ve beyaz bir diş isteyenler için ideal seçeneklerdendir. |
A2 | A1’den daha koyu bir beyazdır. Ancak dışarıdan bakıldığında beyazlığı net olarak hissettirir. Doğal ve yumuşak bir renk isteyenlerin tercihidir. A2 diş rengi yorumları, büyük oranda olumludur. |
A3 | A3, doğal diş rengi olarak kabul edilir. A2’den daha koyu bir beyazdır, ancak dişlere uygulandığında doğal bir beyazlık kazandırmaktadır. |
B1 | Zirkonyum B1 diş rengi, beyaz ve parlak bir renktir. Dişlerinin daha dikkat çekici beyazlığa sahip olmasını isteyenlerin tercihidir. |
B2 | B1 rengine kıyasla daha doğal bir görünüm sağlar. Ancak B2 de parlak bir beyaz olarak ifade edilebilir. |
C1 | Daha doğal bir beyazlık isteyenlere sunulan seçeneklerdendir. |
0M1 | En açık ve parlak olan beyazdır. Hollywood renkleri olarak kabul edilen renklerdendir. |
1M1 | Doğal beyazlığın en güzel örneklerinden biridir. Adeta düzenli olarak bakım yapılan ve beyazlatılan doğal dişlerin görünümüdür. |
1M2 | 1M2 diş rengi, doğal diş rengine yakın bir renktir. 1M1’e göre nispeten daha koyudur. |
Bunların haricinde de farklı zirkonyum diş rengi seçenekleri vardır. Bu seçenekler arasındaki farklar çok azdır. Ancak istenen sonuç için hastaların özenli şekilde renk seçimini yapması ve bu noktada diş hekimlerinden tavsiye alması gerekir.
Zirkonyum Diş Rengi Değiştirilir Mi?
Zirkonyum kaplama, renk seçimi yapıldıktan sonra hastaların dişlerine uygulanır. Uygulanan kaplamalar, hastaların renk seçimine göre hazırlanır. Örneğin, hastalar zirkonyum A1 diş rengi üzerine karar kıldığında, dişlerinden alınan ölçülere göre kaplamalar A1 renginde hazırlanır. Bundan dolayı zirkonyum diş renginin değiştirilmesi mümkün değildir.
Zirkonyum diş rengi değişimi için kaplamaların çıkarılması ve yeni renkteki kaplamaların takılması gerekir. Etkili renk değişimi için tek seçenek bu şekildedir. Renk değişiminde izlenen adımlar ise aşağıdaki gibidir:
- İlk olarak özel bir yöntemle dişlere takılı olan kaplamalar çıkarılır. Bu işlem sırasında diş köklerinin zarar görmemesine özen gösterilir.
- Kaplamalar çıkarıldıktan sonra dişler detaylı olarak temizlenir. Dişlerde yapıştırıcı kalıntı kalmamasına özen gösterilir.
- Bu aşamadan sonra ise yeni zirkonyum diş rengi seçilir ve bu renkteki kaplamalar dişlere uygulanır. Böylece kaplamaların rengi değiştirilmiş olur.
Renk değişimi için izlenen bu yol, adeta yeni bir kaplama tedavisi gibidir. Böyle bir süreci yeniden yaşamamak için kaplama yaptıracakların kararlarını özenli vermesi gerekir. Diğer hastaların yorumları mutlaka dikkate alınmalıdır. Örneğin; zirkonyum B1 diş rengi yorumları incelenerek, bu rengin uygun olup olmadığına karar verilmelidir.
Mehmet Eker Diş Kliniği olarak bu noktada en doğru seçimleri yapabilmeniz için sizlere yardım ediyoruz. Renklerin nasıl göründüğünü anlamanız için hasta fotoğrafları paylaşıyor, önceki deneyimlerimize dair detaylar veriyoruz. Zirkonyum diş rengi değişimi yaptırmak veya kaplama renkleri hakkında bilgi almak için dilediğiniz zaman bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Zirkonyum Diş Rengi Değişimi İçin Alternatif Çözümler
Zirkonyum diş kaplama yaptıranlar için farklı bir renk değişimi seçeneği daha bulunmaktadır. Glaze ve glaz olarak bilinen cila ve parlatma aşaması, kaplamaların renklerinde çok küçük tonda değişimler sağlamaktadır. Glaz, renk değiştirme yöntemi olarak da kullanılmaktadır.
Glaze yönteminde renkteki değişim çok sınırlı olmaktadır. Bu yüzden her hasta için uygun bir yöntem değildir. Ayrıca bu yöntem parlatma ve cilalama olduğundan dolayı renkleri daha dikkat çekici bir hale getirme gibi etkisi olduğu da unutulmamalıdır.
Zirkonyum Diş Rengi Zamanla Değişir Mi?
Zirkonyum, lekelenmeye karşı direnci olan bir maddedir. Diğer kaplama malzemelerine kıyasla bu noktada çok daha etkili sonuçlar verdiği bilinmektedir. Dolayısıyla rutin diş bakımına dikkat edildiğinde zirkonyum kaplamalarda lekelenme veya renk değişimi olma olasılığı son derece düşüktür.
Her ne kadar lekelenmeye karşı dirençli olsa da diş bakımının aksatılması ve lekelenmeye neden olacak ağız alışkanlıkları, kaplamaların lekelenmelerine yol açabilir.
Zirkonyum Diş Rengi Seçimi Nasıl Yapılır?
Zirkonyum kaplama tedavisinde renk seçimi büyük bir öneme sahiptir ve tedavinin sonuçlarını direkt olarak etkiler. Hastaların bu noktada mutlaka kendi doğal diş ve cilt renklerini dikkate alması gerekir. Ayrıca yaşlarını da göz önünde bulundurarak seçim yapmalıdır.
Renk konusunda temel faktör hasta beklentileridir. Birçok hasta, doğal diş rengi isterken, bazıları ise daha parlak ve dikkat çekici beyazlık isteyebilir. Dolayısıyla hastaların beklentilerinin ne olduğu ve beklentilerinin uzun vadeli etkileri dikkate alınmalıdır.
Kaplama rengini sonradan değiştirmek mümkün olsa da oldukça zahmetlidir. Bu yüzden tedavinin başında doğru rengi seçmeye odaklanmak gerekir. Diş hekiminin tavsiyeleri bu noktada çok önemlidir. Ayrıca tercih edilecek renkle ilgili yorumlar da dikkate alınmalıdır. Örneğin; A1 diş rengi yorumları değerlendirilerek bu rengin uygun olup olmadığına karar verilebilir. B1 diş rengi yorumları incelenerek hastaların beklentilerinin ne kadar karşılandığına bakılabilir.
Zirkonyum Diş Rengi ile İlgili Sık Sorulan Sorular
Zirkonyum diş rengi ile ilgili sık sorulan sorular ve bu soruların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
1 – Zirkonyum Diş Rengi Değiştirilir Mi?
Zirkonyum diş rengi, sadece kaplamaların yenilenmesi ile değiştirilebilir. Renk değiştirmek için eski kaplamaların çıkarılması, yerine yenilerinin takılması gerekir. Kaplamalar çıkarılmadan yapılan bazı uygulamalar ise sınırlı seviyede renk değişimi sağlamaktadır.
2 – Zirkonyum Dişte Lekelenme / Sararma Olur Mu?
Sigara, şarap, çay ve kahve tüketiminin çok fazla olması, buna karşın diş fırçalama ve bakımı konusunda özensiz davranma, zirkonyum dişlerin sararmasına veya lekelenmesine neden olabilir. Rutin diş bakımı yapıldığında, zirkonyum kaplamalardaki lekelenme ve sararma olasılığı ciddi anlamda düşer.
3 – Zirkonyum Diş Hangi Renk Olmalı?
Her hasta için uygun olan zirkonyum diş rengi farklıdır. Hastaların beklentileri, yaşları, doğal diş ve cilt renkleri gibi unsurlar bu noktada önemlidir. Bir hasta için ideal seçim A3 olabilirken, başka bir hasta için B1 olabilir. Doğru diş rengini bulabilmek için hastaların mutlaka diş hekimlerinin tavsiyelerini dikkate alması ve daha önce hastaların diş rengi yorumlarını değerlendirmesi gerekir.
4 – Zirkonyum Diş Rengi Nasıl Korunur?
Rutin diş bakımı, zirkonyum kaplamaların renklerinin korunması için yeterlidir. Bunun haricinde farklı bir işlem yapılmasına veya tedavi uygulanmasına gerek yoktur.