Bu makaledeki başlıklar
Zirkonyum diş ile ne yenmez sorusu zirkonyum kaplama yaptırmayı düşünenler ya da kaplama yaptırmış olanlar tarafından merak edilen bir konudur. Ömürlük bir tedavi yöntemi olarak görülen zirkonyum kaplamalarına iyi bakmak isteyen her insan neler yiyebileceğini araştırmaktadır. Sizler de zirkonyum diş ile ne yenmez sorusuna cevap arıyorsanız hemen okuyun!
Zirkonyum Diş ile Ne Yenmez?
Zirkonyum diş ile ne yenmez sorusunun cevabı için kendi orijinal dişlerinizi düşünmeniz gerekmektedir. Bunun sebebinin kaplama diş için kullanılan zirkonyum maddesinin çok güçlü ve dayanıklı bir yapıya sahip olmasıdır. Hekimler tarafından sıklıkla kullanılan bu kaplama tedavisi ile neredeyse tüm yiyecekler rahatlıkla tüketilebilmektedir. Özellikle azı dişlerde gösterdiği performans ile takdir toplayan zirkonyum kaplamalar oldukça başarılı sayılmaktadır.
Fakat söz konusu dişlerinizin ömrünü uzatmak ve oluşabilecek aksilikleri gidermek olduğunda bazı besinleri tüketirken dikkat etmeniz gerekebilmektedir. Bu durum aslında zirkonyum dişler için değil kendi dişleriniz için de geçerlidir. Zirkonyum diş ile ne yenmez sorusuna şu şekilde cevap verilebilmektedir;
- Aşırı sert yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız
- Asitli ve şekerli yiyecekler tüketmekten kaçınmalısınız, çok sık tüketmemelisiniz
- Kuruyemiş kabuklarını dişlerinizle kırmamaya özen göstermelisiniz
- Yapışkanlık özelliği bulunan gıdaların tüketiminden kaçınmalısınız
- Çok soğuk ve çok sıcak besinleri bir arada tüketmemelisiniz
Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Sigara İçilir mi?
Zirkonyum diş ile ne yenmez sorusu özellikle sigara içilip içilemeyeceği hususunda oldukça merak edilmektedir. Sigara kullanımı zirkonyum kaplamalar için de kendi dişleriniz için de takma diş sahipleri için de önerilmeyen bir bağımlılıktır. İçerisinde ki nikotin maddesi nedeni ile tüm diş türlerinde lekelenmeler yaparak estetik görünümünü bozmaktadır. Bununla beraber zirkonyum diş ile ne yenmez sorusunu detaylandırarak aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz;
Yapılmaması Gerekenler | Nedenleri |
Alkollü ve Asitli İçeceklerin Tüketilmesi | Alkollü ve asitli içecekler uzun vadede diş eterine ciddi zarar vererek ağrı oluşturabilmektedir. |
Sert Fırçalama İşlemleri | Dişlerinizin ömrünü uzatmak için sert hamleler ile temizlik gerçekleştirmekten kaçınınız. |
Diş Sıkma ve Diş Fırçalama | Diş sıkma ya da diş gıcırdatma alışkanlıkları kaplamalara zarar verebilmektedir. |
Sert Yiyecekler | Kaplamalarınıza baskı uygulamak durumda bırakacak sert gıdaların tüketiminden kaçının. |
Yapışkan Gıdalar | Yapışkan yapıları ile dişlerinizi rahatsız edebilecek ürünlerin tüketiminden kaçının. |
Sıcak ve Soğuk Ürünler | Özellikle kaplamaları yaptırdıktan sonra alışana kadar bu tür ürünleri tüketmeniz hassasiyete neden olabilmektedir. |
Kaplama Diş Takıldıktan Sonra Ne Zaman Yemek Yenir?
Zirkonyum diş ile ne yenmez sorusuna ilave olarak sorulan bir diğer soru da kaplamaları yaptırdıktan sonra ne zaman yemek yenmeye başlanabileceğidir. Zirkonyum implant veya zirkonyum diş oldukça güçlü yapılarına rağmen hastaların kolaylıkla alıştığı süreçleri içermektedir. Fakat bu tür işlemler esnasında anestezi uygulaması gerçekleşmektedir.
Anestezi uygulaması gerçekleştikten sonra bunun etkisinin geçmesi bazen bir iki saati bulabilmektedir. Böyle bir durumda etki geçmeden yemek yemeye başlamak doğru olmayacaktır. Kısacası zirkonyum diş yaptırdıktan birkaç saat sonra yemek yemenizde bir sakınca bulunmamaktadır. Fakat bu sürece kendinizi alıştırabilmeniz açısından yapışkan, asitli ve sert gıdalar yerine kolay tüketilebilecek ürünleri tercih etmeni önerilmektedir.
Geçici diş Takıldıktan sonra Ne Zaman Yemek Yenir?
Dişlerinize uygulanan geçici kaplamalar kalıcı kaplamalara nazaran çok daha hassas yapıya sahiptirler. Kalıcı kaplamalar yapılmadan önce diş yapınızı ve bizzat dişlerinizi korumak için uygulanan bu işlemden sonra yemek yeme süresi merak edilmektedir. Kalıcı kaplamalara nazaran geçici dişlerde bekleme süresi daha uzun kabul edilmektedir. Diş hekimleri genellikle geçici kaplamalardan sonra 24 saat içerisinde bir şey tüketilmesini tavsiye etmemektedir.
Zirkonyum Dişle Yemek Yiyemiyorum Dememek İçin Ne Yapılmalı?
Kaplama dişle yemek yiyemiyorum diyorsanız bunun en temel sebebi kaplamalarınızın dişlerinizle uyun içerisinde olmamasıdır. Diş etlerine ve dişlere uygun olarak yapılmayan kaplamalar sonucunda yemek yemede güçlük yaşayabilirsiniz. İşçilikle ilgili ortaya çıkabilecek bu problemleri gidermek için Mehmet Eker Diş Kliniği gibi uzman kadroya ve profesyonel bir ekibe sahip kliniklerden destek almalısınız. Bu tür sorunlarınızı gidermek Mehmet Eker Diş Kliniği ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz.
Zirkonyum Diş Konuşma Bozukluğu Yapar mı?
Dişler yontularak yapılan zirkonyum dişlerle ile ilgili zirkonyum diş ile ne yenmez sorusundan sonra en çok merak edilen konulardan biri de konuşma bozukluğu yapıp yapmayacağıdır. Zirkonyum kaplamalardan sonra konuşma bozukluğu yaşanması çok sık rastlanan bir durum değildir. Fakat oluştuğunda da normal kabul edilmektedir.
Kaplama Diş Sonrası Konuşma Bozukluğu Nasıl Giderilir?
Zirkonyum diş yaptıranların yorumları arasında nadiren de olsa konuşma bozukluğu yaptırdığı yönünde ifadeler bulunabilmektedir. Bu süreç geçicidir ve panik yapmanızı gerektirmez. Dişlerinize alışabilmeniz için her gün düzenli olarak konuşma tekrarı yaparak dilinizi ağzının yeni durumuna hızlı şekilde adapte edebilirsiniz. Yapılan dil alıştırmaları bu sorunu ortadan kaldıracaktır. Fakat kaldırmadığı durumlarda hekiminize başvurmanız önerilmektedir.
Zirkonyum Diş ile Ne Yenmez Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular
Zirkonyum diş ile ne yenmez sorusuna ilave olarak sıklıkla sorulan sorular şu şekilde sıralanabilmektedir;
1- Zirkonyum Diş ile Ne Yenmez?
Zirkonyum diş ile yenilemeyecek besinler oldukça sınırlıdır. Bu tür ürünler arasında sert gıdalar, yapışkan içerikli ürünler, asitli ve alkollü içecekler bulunmaktadır. Bu besinlerin tüketilmesi orijinal dişleriniz için de sakıncalı kabul edilmektedir.
2- Zirkonyum Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüketilmemesi gereken besinlerden uzak durarak, ağız hijyenine özen göstermelisiniz. Düzenli şekilde diş fırçalamalı, gargara yapmalı ve hekim kontrollerine gitmelisiniz. Profesyonel temizlik uygulamalarından faydalanabilirsiniz.
3- Zirkonyum Dişle Rahat Yemek Yenir mi?
Zirkonyum diş güçlü yapısı ile yemek yemeyi oldukça kolaylaştıran kaplamalar arasında yer almaktadır Özellikle çiğneme konusunda ki başarısı ile en çok tercih edilen diş kaplamasıdır.
4- Zirkonyum Diş Kaç Günde Oturur?
Zirkonyum dişlerin oturması ve alışma süreci kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Fakat genel anlamda oturma işlemi 2 hafta içerisinde gerçekleşmektedir.