Bu makaledeki başlıklar
Diş implant nasıl yapılır sorusu tedavi öncesi cevabının araştırılması gereken bir konudur. Çeşitli aşamalardan geçerek yapılan bu zorlu tedavinin olumlu ve olumsuz yönleri bilinmelidir. Hasta ve diş hekimi istişaresi konusunda da implant yaptırmak uygun mu değil mi karara bağlanmalıdır. Ancak son yıllarda hastaların oldukça sık tercih ettiği bir tedavi yöntemidir.
Peki implant tedavisi hangi hastalar için uygundur? Komple diş kayıplarında mı tercih edilir? Çeşitleri var mıdır gibi pek çok soru hastaların aklına takılmaktadır. İşte diş implant nasıl yapılır sorusu ve daha fazlasının cevabı detaylı bir şekilde aşağıda anlatılmıştır.
Diş İmplantı Nedir?
Diş problemleri hastaların hayat kalitesini düşüren ve onları oldukça zorlayan sorunlardan birisidir. Kişiler dişine ne kadar iyi baksa da bazen olumsuz durumlarla karşılaşılabilir. İşte zorlu durumlara çare olarak teknolojinin de gelişmesiyle beraber farklı tedavi yolları ortaya çıkmıştır. Diş implantı tedavisi da bunlardan bir tanesidir.
Diş implantı tedavisinde kaplama diş tedavisinden oldukça farklıdır. İmplant tedavisi amaç eksik dişlerin yerine yapay diş köklerinin konmasıdır. Üzerine ise sabit protez diş veya hareketli diş kullanımı hastanın tercihine kalmıştır. Tek diş eksikliğinden tüm diş eksikliğine kadar her durumda kullanılabilir. Pek çok olumlu yanı bulunduğu için hastaların gerekli durumlarda aklına gelen ilk tedavi yöntemidir.
İmplant Türleri Nelerdir?
Eksik dişlerin yapılması için kullanılan bu tedavinin de pek çok türü bulunmaktadır. Ağız yapınız, dişinizdeki sorun ve beklentileriniz bu türler arasında karar vermenizi sağlar. İşte o türler:
- Tek Diş İmplantı: Tek bir eksik diş olduğu zaman uygulanmaktadır. Titanyum bir vida yapay diş kökü olarak eksik bölgeye yerleştirilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra, vida üzerine kaplama yerleştirilir ve eksik diş eski fonksiyonelliğini kazanır. Ayrıca estetik olarak da hastaları oldukça tatmin eden bir görüntü oluşturur.
- Çoklu Diş İmplantı: Birden fazla kırık dişin olduğu durumlarda uygulanmaktadır. İmplant dişler eksik yerlere yerleştirilir. Üzerine ise köprü şeklinde bir protez yerleştirilebilir. Böylece eksik dişler tamamlanır ve dişler doğal fonksiyonuna kavuşur.
- Tam Diş Protezi İmplantları: Tüm dişlerini kaybeden ve implant yaptırmak isteyen hastalar için uygun bir tedavidir. Çene kemiği sağlam ise birkaç implant yerleştirilir ve protezlerin sabitlenmesi sağlanır. Böylece kayma, düşme riskleri de ortadan kalkar. Takma diş mantığından tamamen uzak ve daha kullanışlı bir tedavidir.
Diş İmplantları Çeşitleri Nelerdir?
Diş implant nasıl yapılır ya da yapılmalı mıdır sorularından önce önemli olan çeşitlerini öğrenmek ve bu doğrultuda bir karar vermektir. İşte merak edilen implant türleri aşağıda sıralanmıştır.
- Endosteal İmplantlar
- İntramukozal İnsertler
- Endodondik Stabilizatörler
- Tramsosseöz İmplantlar
- Subperiosteal İmplantlar
Diş İmplant Nasıl Yapılır 5 Adım
Diş implant nasıl yapılır sorucuna cevap olarak aşamalardan oluştuğuna yukarıda değinilmişti. İşte bu aşamalar aşağıda sırayla verilmiştir.
Detaylı Muayene ve Planlama | Diş implant nasıl yapılır sorusuna cevap olarak hastalara istenilen tedavi uygulanmadan önce gerekli muayene yapılarak başlanır. Başka bir sorun var mı yok mu incelenir. Gerekli görülen dişler için röntgen ve 3D tomografi gibi görüntüleme yöntemleri ile teşhis konulur. Sonrasında gerekli görülen tedaviler için özel bir tedavi yöntemi uygulanır. |
İmplant Yerleştirme İşlemi | Hastaların oldukça acı çekeceği bir adım olması sebebiyle öncelikle lokal anestezi uygulanır. Sonrasında diş hekimi implant bölgesinin açılmasını söyler ve |
İyileşme ve Kaynaşma | İmplantın çene kemiği ile kaynaşması için hastanın bir süre beklemesi gerekir. Bu süreç hastaların vücut yapılarına göre değişkenlik göstermektedir. Ancak ortalama olarak birkaç ay sürmektedir. Bu süreçte implant çene kemiğiyle tamamen bütünleşmelidir. Ayrıca bu süreçte diş hekiminin tavsiyesine uygun hijyen bakımları da kaçırılmamalıdır. |
Protez Diş Yerleştirme | Beklenen iyileşme sürecinin tamamlanmasından sonra implant vidasının üzerine protez diş takılır. Doğal dişlerinizden farklı olmayan protez dişler hazırlanır ve implant üzerine sabitlenir. Doğal dişlerinizden farkı olmayan bu tedavide dişlerin rengi de hastaları oldukça memnun etmektedir. |
Düzenli Kontroller ve Bakım | İmplant tedavisi bittikten sonra da dikkat etmek iyileşme sürecinin hızlanmasına ve dişlerin daha uzun ömürlü olmasına katkı sağlamaktadır. Diş hekimi kontrollerini aksatmamak, fark edilen olumsuz bir durumda anında gerekli müdahalenin yapılmasını sağlamak ve bakımlarınızı düzenli yapmak oldukça önemlidir. Dişlerinizi düzenli fırçalamalı ve diş ipi kullanımını da ihmal etmemelisiniz. |
Diş İmplantları Hangi Durumlarda Uygulanır?
Hastalar korkularını gidermek ve karar vermek için diş implant nasıl yapılır öğrendikten sonra hangi durumlarda bu tedavi uygulanabiliri merak ederler. İşte şu durumlarda implant tedavisi uygulanabilir.
- Tek Diş Eksikliği: Eksik dişin olduğu yerde kemik yapısı implant tedavisi için uygunsa kolaylıkla bu tedavi yapılabilir.
- Tam veya Kısmi Dişsizlik: Birden fazla diş eksikliği durumlarında sabit şekilde veya hareketli şekilde protezler uygulanabilir. Ancak sabit protezler daha konforludur.
- Çene ve Yüz Defektleri: Estetik görünümü sağlamak için çene ve yüz bölgesinde meydana gelen defektlerde bu tedavi uygulanabilir.
- Erimiş Çene Kemiği Problemi: Diş kayıplarının uzun sürmesi çene kemiğinde erimelere sebep olabilir. Böyle bir durumla karşılaşılırsa kemik grefti yapılarak tedaviye başlanır.
- Hareketli Protez Tercih Etmeyen Hastalar: Hareketli protez artık hastalar tarafından pek tercih edilmez. Bu sebeple implant tedavisi onlara bir seçenek sunar.
Diş İmplant Fiyatları Nasıldır?
Diş implantları maliyeti biraz yüksek olan tedavi yöntemlerinden birisidir. Ancak hastaların konforu, uzun yıllar kullanılacak olması ve doğal dişlerden farkının olmaması gibi sebeplerden dolayı hastalar fiyata takılmadan tercih ederler. Burada önemli olan en iyi implant markaları arasında doğru tercihler yapmaktır.
Diş hekiminiz ve beklentileriniz doğrultusunda bu markalar arasından en uygun ve doğru olanı seçilmelidir. Bunlar hakkında ise net bir fiyat vermek doğru olmaz çünkü fiyatları etkileyen pek çok faktör bulunur. Burada tecrübeli, güvenilir bir klinik bulmak da oldukça önemlidir. Hastalar için Mehmet Eker Diş Kliniği önerilir. Uzman kadrosuyla implant tedavinizi gözünüz kapalı yaptırabilirsiniz.
Diş İmplant Nasıl Yapılır Hakkında Sık Sorulan Sorular
İmplant tedavisi hakkında son zamanlarda sıkça sorular gündeme gelmektedir. Diş implant nasıl yapılır, çeşitleri nelerdir, fiyatları nasıldır gibi pek çok sorunun cevabı yukarıda verilmiştir. Diş implantı nasıl yapılır hakkında merak edilen diğer sorular ise aşağıda verilmiştir.
1 – İmplant Diş Çok Can Acıtır mı?
İmplant tedavisi aslında acılı ve ağrılı bir tedavidir. Ancak tedavi sırasında hastalara lokal anestezi uygulandığı için hastalar herhangi bir acı hissetmemektedir.
2 – İmplant Diş Yapımı Kaç Gün Sürer?
İmplant diş yapımı sırasında yapılan işlemlerden sonra iyileşme süresi beklendiği için biraz uzun süren tedaviler arasında yer almaktadır. Ortalama hastalara 2 ile 3 aylık bir tedavi süresi verilir.
3 – Diş İmplant Nasıl Yapılır?
Diş imlant nasıl yapılır sorusuna kısa bir cevap vermek mümkün değildir. Bu sebeple kısaca anlatılırsa öncelikle diş eksiği olan bölgeye vida yerleştirilir. İyileşme süresi beklenir ve sonrasında implant vidanın üzerine yerleştirilerek yapılır.
4 – Zirkonyum İmplant Hangi Durumlarda Kullanılır?
Zirkonyum implant bu tedavinin en çok kullanılan halidir. Malzemesi itibariyle oldukça çok tercih edilir ve kullanım alanı da oldukça geniştir.