Bu makaledeki başlıklar
İmplant sonrası şişlik hastalarda tedavi sonrası sık karşılaşılabilen olağan bir durumdur. Ciddi işlemler yapıldığı için implant sonrası şişlik bir süre normaldir. Ancak bu şişlik süresi uzarsa ve yanında farklı problemler de yaşanırsa biran önce diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü erken teşhis ve müdahale yapılırsa ciddi komplikasyonların önüne geçilmiş olur.
İmplant sonrası şişlik dışında bazen farklı durumlarda yaşanabilir. İşte süreç içerisinde karşılaşabileceğiniz tüm komplikasyonlar hakkında bilgiler aşağıda detaylı olarak verilmiştir.
İmplant Sonrası Şişlik Nasıl Geçer?
Normalde implant sonrası şişlik iyileşme sürecinin doğal bir parçasıdır. İmplant sonrası şişlik ilk 24 saat içinde başlamaktadır. 48 ile 72 saat aralığında ise en üst seviyelere ulaşılır. Bu vücudun yapılan işlemlere verdiği doğal bir tepkidir. Sık sık buz tedavisi yapılarak şişliğin azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Çünkü buz tedavisi kan damarlarını daraltarak ve bölgeye sıvı akışını sınırlayarak şişliği azaltır.
İmplant Sonrası Şişlik Ne Kadar Sürer?
İmplant sonrası şişlik yukarıda da belirtildiği gibi 48 ile 72 saat aralığında zirve yaptıktan sonra artık şişlik azalmaya başlar. Şişliğin büyük kısmı iner. Çok hafif küçük şişlikler ise iki hafta içerisinde tamamen geçer. Ancak nadiren de olsa bazı durumlarda şişlikler inmez. Böyle durumlarda şişliği takip etmeli, başka şikayetleriniz var mı yok mu takibini yapmalısınız. Eğer şikayetleriniz giderek artıyorsa mutlaka bir diş hekimine başvurmalısınız.
İmplant Sonrası Şişlik İçin 5 Önemli Detay Nedir?
İmplant sonrası şişlik normalde kısa bir süre içerisinde geçmesi gerekir denilmişti. Peki eğer geçmezse hatta artarak devam ediyorsa bunun sebebi nedir? İşte cevapları şöyledir:
- Enfeksiyon: İmplant cerrahisi sonrasında enfeksiyon gerçekleşebilir. Bu enfeksiyonda şişliğe sebep olur. Enfeksiyon belirtileri ise ağrı, şişlik ve ateştir. Anlaşıldığında bir diş hekimine mutlaka başvurulmalıdır.
- Cerrahi Komplikasyonlar: Örneğin implant sonrası dikişlerin düzgün bir şekilde kapatılmamış olması veya implantın uygun yerleştirilememesi gibi durumlar da implant sonrası şişlik sorununa neden olabilir.
- Alerjik Reaksiyon: İmplant tedavisinde kullanılan materyal veya kullanılan anestezi ilaçlarına karşı alerjik bir reaksiyon gelişebilir. Eğer alerjiniz varsa en iyi implant markaları bile bu duruma engel olamaz. Bu durumlar da implant sonrası şişlik problemine neden olabilir.
- Hematom: Cerrahi sırasında veya sonrasında kanama yaşanmışsa kan birikintisi implant sonrası şişlik oluşmasına neden olabilir. Bu durum genelde morarma ile birlikte görülmektedir.
- Diş Hareketi: İmplant cerrahisi sonrasında dişlerin hareket etmesi veya kayması da şişlik sorununa neden olabilir.
İmplant Sonrası Ağrı Olur mu?
İmplant sonrası şişlik yanında ağrı da genellikle yaşanmaktadır. Diş hekimleri yapılan işlemlerden sonra buz tedavisi ile ağrının azalmasını en aza indirmek isterler. Bu süreçte her türlü duruma karşı ağrı kesiciler de tavsiye edilir. Ancak genelde iyileşme ilerledikçe ağrılarda da azalmalar meydana gelir. Ortalama olarak 3 ile 7 gün içerisinde ağrılar tamamen azalır.
İkinci haftanın sonuna gelinmesiyle beraber ise genelde tam iyileşme sağlanır. Diş implantından sonra yaşanan ağrılar iki haftadan fazla devam ederse mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Çünkü geçmeyen ağrıların altında farklı sebepler yatabilir. İmplant sonrası ağrının nedenleri ise aşağıda verilmiştir.
Cerrahi Girişimin Doğası | İmplant tedavisi cerrahi bir tedavi olması sebebiyle yaşanan hassaslıklar ve ağrılar normaldir. |
Enfeksiyon | Cerrahi bölgede meydana gelen enfeksiyon ağrının artmasına ve başka rahatsızlıklara sebep olabilir. |
İnflamasyon | Yapılan cerrahi işlemler sonrasında bölgede iltihaplanma olabilir. Bu durum da ağrıya neden olabilir. |
İyileşme Süreci | İyileşme sürecinde bazı yaralar ağrı ve rahatsızlığa neden olabilir. |
İmplant Sonrası Sıkıntılar Nelerdir?
Kaplama diş tedavisinde de karşılaşılan şişlik, iltihap ve ağrı sorunları implant tedavisinde de olur. Bunlar dışında bazı sorunlar da yaşanır. Bunlar aşağıda sıralanmıştır.
- İmplant Sonrası Kanama: Diş implantı yerleştirildikten sonra bir miktar kanama durumu oldukça normaldir. Ancak aşırı kanamanız varsa başka bir sorununuz olabilir. Tedavi sonrasında kanama, tamponlama veya dikiş alınmasıyla kontrol altına alınmaktadır. Gargara da bu durumu geçirmek için kullanılabilir.
- İmplant Sonrası Uyuşukluk: İmplant uygulaması sırasında lokal anestezi yapıldığı için bu uyuşukluk hissi ilk etapta normaldir. Genelde uyuşukluk 2 ile 4 saat arasında geçer. Bazı uyuşukluklar ise 6 ile 8 saate kadar sürer. Eğer geçmeyen bir uyuşukluk varsa mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.
İmplant Sonrası Apse Belirtiler Nelerdir?
İmplant sonrası şişlik dışında yaşanan bazı sorunlar enfeksiyona işaret edebilir. Bu rahatsızlıklar aşağıda sıralanmıştır.
- İmplant bölgesinin çevresinde kızarıklık ve şişlik
- Sürekli ağrı ve rahatsızlık
- İmplant bölgesinden irin veya akıntı
- Ağızda kötü tat ve koku
- Ateş veya genel halsizlik
- İmplantta hissedilen gevşeme
İmplant işlemi sona erdikten sonra yetersiz hijyen, sigara kullanımı ve sistemik hastalıklar apse sorununa neden olabilir. Bu sebeple özellikle diş hekiminin tavsiyelerine dikkat edilmeli, kurallara uyulmalıdır.
İmplant Vidası Takıldıktan Sonra Diş Ne Zaman Takılır?
Takma diş tedavisinden oldukça farklı olan impalant tedavisinde implant diş ne zaman takılır merak edilir. Damağa yerleştirilen implant vidasının ağza uyum sağlaması ve bu bölgenin iyileşmesi beklenir. Bu uyum süresi ise hatlardan hastalara değişkenlik gösterse de ortalama 3 ile 6 ay gibi bir süre de implant diş yerine takılır.
Süreç biraz cerrahi müdahaleli ve zorlu olduğu için implant sonrası şişlik ve ağrı yaşanabilir. Bu konulara zaten yukarıda detaylı şekilde bahsedilmiştir.
İmplant Sonrası Bakım Önerileri Nelerdir?
İmplant tedavisinden sonra bakım süreci aslında oldukça önemlidir. Bakım olarak neler yapılmalıdır? İşte cevabı aşağıda verilmiştir.
- Ameliyat edilmeyen alanlarda normal diş fırçalama işlemi devam etmelidir.
- Operasyon bölgesine yakın olan bölgeler dikkatle ve özenle fırçalanmalıdır.
- İki gün sonra başlanacak olan gargara düzenli yapılmalıdır.
Birde bakım konusu dışında yenilen içilen şeylere de bu süreçte ekstra dikkat edilmelidir. Çünkü bu durumlarda iyileşme sürecini etkilemektedir. Yemek konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar ise şöyledir.
- Sıcak ve baharatlı yiyecekler tüketilmemelidir.
- Sert ve çiğ yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Asitli içecekler içilememelidir.
- Aşırı sıcak veya soğuk yiyeceklerden bu süreç içerisinde uzak durulmalıdır.
- Ağır ve sert cisimleri dişlerle açmaya çalışmaktan kaçınılmalıdır.
- Ayrıca tüm bu iyileşme sürecinde sigara ve alkol kullanımından da uzak durulmalıdır.
Süreç içerisinde klinik tercihi bahsedilen birçok şeyden daha önemlidir. Hastalara gözü kapalı güvenebileceği bir klinik tavsiye edilir. Bu klinik Mehmet Eker Diş Kliniği’dir. Yılların tecrübesi ve uzmanlığıyla tüm işlemlerinizi güvenle yaptırabilirsiniz.
İmplant Sonrası Şişlik Hakkında Sık Sorulan Sorular
İmplant yaptırmak genç yaşlı demeden herkesin tercih edebileceği bir yöntemdir. Ancak bu tedavi sonrasında nadiren de olsa bazı olumsuz durumlar yaşanabilir. İmplant sonrası şişlik, ağrı gibi sorunlar neden olur, neler yapılmalıdır gibi sorulara yukarıda detaylı cevap verilmiştir. İmplant sonrası şişlik hakkında diğer merak edilen sorular ise aşağıda sıralanmıştır.
1 – İmplant Sonrası Şişkinlik ne Kadar Sürer?
İmplant sonrası şişlik ilk etapta oldukça normaldir. Özellikle implant tedavisinden hemen sonra 48 ile 72saat içinde üst seviyelere ulaşmaktadır. Sonrasında ise yavaş yavaş şişlik azalmaya başlar. Tamamen şişliğin geçmesi ise ortalama olarak 7-10 gün sürmektedir.
2 – İmplant Şişmesine ne İyi Gelir?
İmplanttan sonra şişlik yaşandığında çözüm yolu olarak soğuk kompresi ilk olarak deneyebilirsiniz. Bunun dışında ise yüksek yastık kullanabilir, antibiyotik ve ağrı kesici ilaçları da diş hekimi kontrolünde kullanabilirsiniz.
3 – Zirkonyum İmplant Tedavisinin Çabuk İyileşmesi İçin ne Yapılmalı?
Zirkonyum implant sonrasında iyileşme süresi aslında da hastadan hastaya değişmektedir. Ancak eğer bu tedaviyi olan kişiler tükürmemeye, dişlerinizi fırçalamamaya, ağzınızı çalkalamamaya özen gösterirseniz kısa sürede iyileşebilirsiniz.