Endodonti

İlerleyen Çürümelerde Diş Kanal Tedavi Nasıl Yapılır? Hangi Bölüm İlgilenir?

dis-kanal-tedavi

Diş kanal tedavi, ilerleyen çürümeler nedeniyle enfekte olan pulpa dokusunun çıkarılması olup, dişin kurtarılması için uygulanır. Böylece dişi besleyen sinirler ve damarlar enfeksiyon nedeniyle zarar görmüş dahi olsa dişin sert kısmı kurtarılır ve dişin işlevini yerine getirmesi sağlanır.

Diş Kanal Tedavi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?

dis-kanal-tedaviDiş kanal tedavi; iltihaplanan pulpa dokusunun temizlenerek, diş kökünün doldurulması işlemidir. Bu işlem sayesinde dişin sert kısmı kurtarılır ve dişin çekilmesine gerek kalmaz. Kanal tedavisi, aynı zamanda endodonti tedavisi, kök diş tedavisi gibi isimlerle de bilinmektedir.

Diş, kendi içerisinde üç farklı bölümden meydana gelir. En dış bölümde mine tabakası, onun altında ise dentin bölümü vardır. Bu iki dış tabaka, pulpa bölgesi olarak isimlendirilen, dişi besleyen sinir ve damarların olduğu kısmı korur. İlerleyen çürümeler nedeniyle enfeksiyonlar mine ve dentin bölümünü geçerek pulpa bölgesine kadar ulaşır.

Enfekte olan pulpa bölümü işlevini kaybeder. Buradaki enfeksiyon nedeniyle çürüme diş köklerine kadar gelir. Hatta çene kemiğinde dahi kayıplar oluşabilir. Bu problemlerin engellenmesi için diş kanal tedavi uygulanır. Bu tedavide diş kökleri ve pulpa dokusu temizlenir. Bütün sinir ve damarlar alınarak, bu bölüm hava almayacak şekilde kapatılır. Böylece çürüme durdurulur ve dişin sert kısmı kurtarılmış olur.

Tedavi sonrasında dişteki işlev problemleri giderilir. Ancak yapılan dolgu, bazen estetik problemlere neden olabilir. Böyle durumlarda zirkonyum kaplama ile estetik problemler giderilir ve dişlerin daha güçlü olması sağlanır.

İlerleyen Çürümelerde Diş Kanal Tedavi Nasıl Yapılır?

dis-kanal-tedaviDiş kanal tedavi, ilerleyen çürümeler için en ideal yöntemlerden biridir. Bu tedavi için izlenen adımlar genel olarak aynıdır. Ancak ön diş kanal tedavisi ile arka dişlere yapılan kanal tedavisinde bazı küçük farklılıklar vardır. Bu farklılıkların nedeni ise arka dişlerde daha fazla diş kökünün bulunmasıdır.

Kanal tedavisi, belli aşamalara göre yapılır. Bu aşamalara dair detaylar aşağıdaki gibidir:

Aşamalar Açıklama
Muayene Çürüklerin tedavisi için farklı yöntemler vardır. Yapılacak muayene ile hastalara hangi yöntemin uygun olduğu belirlenir. Burada fiziksel muayeneye ek olarak farklı görüntüleme (röntgen) tekniklerinden yararlanılır.
Anestezi İşlem, lokal anestezi ile yapılır. Böylece hastalar işlem sırasında acı veya ağrı duymazlar. Kanal tedavisi 2. aşama lokal anestezidir.
Dişin Kesilmesi Pulpa bölgesinin temizlenmesi için dişin üst kısmı kesilir ve böylece diş köklerine ulaşılır.
Temizleme Pulpa bölgesi ve diş kökleri derinlemesine temizlenir. Buradaki bütün sinirler, damarlar ve dokular alınır. Tedavinin başarılı olması için içeride sinir ve damar kalmaması çok önemlidir.
Dolgu Temizlik sonrasında diş köklerinden başlayarak bütün boşluklar doldurulur. Son olarak ise dişin üst kısmındaki dolgu şekillendirilir.

Kanal diş tedavi için izlenmesi gereken adımlar bu şekildedir. Ancak bu tedavinin zirkonyum diş kaplama gibi farklı tedavilerle birleştirilebileceği unutulmamalıdır.

Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kanal tedavisi ile ilgili merak edilen hususlardan biri de tedavinin ne kadar süreceğidir. 1 diş kanal tedavisi ne kadar sürer sorusu, bu yüzden sık sık sorulur.

Tek bir diş için yapılacak kanal tedavisi, ortalama 45-60 dakika kadar sürer. Ancak dişin genel durumu, enfeksiyonun seviyesi, dişteki kök sayısı gibi hususlar bu noktada etkilidir. Bu yüzden her hasta, hatta her diş için bu sürenin farklı olabileceği unutulmamalıdır.

Diş Kanal Tedavi Sonrası Ağrı Olur Mu?

dis-kanal-tedaviDiş kanal tedavi sonrasında ağrı olması beklenen bir durum değildir. Zira tedavi sırasında diş kökündeki sinirler tamamen alınır. Bundan dolayı da hastaların dişlerinden kaynaklı ağrı duymaları mümkün olmaz.

Tedavinin doğası gereği ilk birkaç saat boyunca hafif ağrı ve rahatsızlık hissi oluşması ise normal olarak kabul edilir. Bu ağrı ve rahatsızlık hissinin azalarak kaybolması beklenir. Böylece hastalar sadece birkaç saat sonra günlük rutinlerine rahatlıkla dönebilir. Ancak doktorun belirttiği süre kadar, kanal tedavisinin yapıldığı dişin olduğu tarafla yememeye özen gösterilmelidir.

Her ne kadar kanal tedavisi sonrasında ağrı beklenmese de uygulanan farklı tedaviler var ise durum değişebilir. Örneğin; zirkonyum diş çeşitleri arasından uygun olanın seçilmesi ile dişlere kaplama yapılması durumunda, rahatsızlık hissi nispeten daha belirgin olabilir. Ancak burada da rahatsızlık hissi kısa sürede azalarak kaybolur.

Başarısız Kanal Tedavisi Nasıl Anlaşılır?

Kanal tedavisinde temel hedef, diş köklerindeki sinir ve damarların tamamen temizlenmesi ve dişin sert kısmının doldurulmasıdır. Bunun nedeni ise pulpa dokusundaki enfeksiyonun ancak bu şekilde giderilebilmesidir. Eğer bu enfeksiyon tam olarak temizlenemezse diş kalıcı olarak kaybedilir.

Başarısız kanal tedavisi, verdiği belirtiler ile kendisini net şekilde gösterir. Başarısız kanal tedavisi belirtileri şunlardır:

  • Tedavi sonrasında azalmayan ve giderek artan ağrı
  • Isırma, çiğneme, sıcak ve soğuk yiyecekleri tüketme durumunda normal olmayan hassasiyet
  • Tedavi bölgesinde şişlik ve kızarıklık
  • Tedavi bölgesinde apse oluşumu
  • Kanal tedavisinin yapıldığı bölgedeki diş etinin renk değiştirmeye başlaması

Buradaki belirtiler, pulpa dokusunun tam olarak temizlenemediği veya diş köklerinin doğru şekilde doldurulamadığı anlamına gelir. Dişin durumuna göre başarısız tedavi nedeniyle dişin tamamen kaybedilmesi gündeme gelebilir.

Kanal tedavisinin başarısız olması, ilerleyen çürümelerdeki en olumsuz senaryolardan biridir. Bu risk nedeniyle zirkonyum kaplama diş örnekleri ile kaplama yaptırmadan önce kanal tedavisinin başarılı olduğundan emin olunmalıdır. Aksi durumda kaplama tedavisi de boşa gidecektir.

Kanal tedavisinin başarısız olduğunu gösteren diğer belirtiler ise ısırma sorunu ve uyumsuz kapanmadır. Bu sorun, yapılan dolgunun üst kısmının doğru ayarlanamamasından kaynaklanır. Uygun işlemlerle ilgili problemler giderilebilir.

İlerleyen Çürümeler İçin Hangi Bölüme Gidilir?

İlerleyen çürümeler için diş hekimine görünmek gerekir. Çürümenin nedenine bağlı olarak diş hekimliği içerisindeki farklı bölümlere başvurulması gerekebilir. Örneğin; çürümenin diş eti iltihabından kaynaklanması durumunda periodontoloji bölümüne gitmek gerekir.

İlerleyen çürümeler, çoğunlukla pulpa dokusunun enfekte olması ile sonuçlanır. Bu tip durumlarda ise diş kanal tedavi en ideal seçenektir. Kanal tedavisi için endodonti bölümüne gidilmesi gerekir.

Çürük tedavisine ek olarak farklı tedaviler yapılacaksa gidilecek bölümler farklılık gösterebilir. Yüz şekline göre diş modelleri arasından seçim yaparak dişlerindeki estetik problemleri gidermek isteyenlerin, diş kliniklerine başvurmaları daha doğru olacaktır.

İlerleyen çürümeler, kanal tedavisi, diş kaplamaları ve diğer dental tedaviler için Mehmet Eker Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Diş Kanal Tedavi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

dis-kanal-tedaviDiş kanal tedavi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Dolgu Mu Kanal Tedavisi Mi?

Bir dişe kanal tedavisi mi, yoksa dolgu yapılacağına çürüğün durumuna bakarak diş hekimi karar verir. İlerleyen ve pulpa dokusunun enfekte olduğu durumlarda kanal tedavisi tercih edilir. Böyle durumlarda dolgu çözüm oluşturmaz. Ancak pulpa bölgesinin etkilenmediği daha yüzeysel çürüklerde ise dolgu tercih edilir.

2 – Kanal Tedavisi Acıtır Mı?

Diş kanal tedavi başında ilgili bölgeye lokal anestezi uygulanır. Bu sayede hastalar en ufak bir acı veya ağrı duymadan bu süreci tamamlar.

3 – Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kanal tedavisi; dişin üst kısmının kesilmesi ve pulpa dokusunun tamamen çıkarılması şeklinde yapılır. Diş köklerindeki enfeksiyon ile birlikte burada bulunan damar ve sinirler de tamamen alınır. Son olarak ise diş tamamen doldurulur ve işlem tamamlanır.

4 – İlerleyen Çürüklerde Diş Kanal Tedavi Yapılır Mı?

İlerleyen çürüklerde diş kanal tedavi yöntemi, en ideal seçenektir. Zamanında yapılan kanal tedavisi, dişlerin kurtarılmasını ve işlevlerini yerine getirmesini sağlar.