Bu makaledeki başlıklar
Diş implant nedir, kimler implant yaptırabilir? Daha önce implant tedavisi olmadıysanız ve konuya dair bilginiz yoksa yazımıza göz atın!
Genellikle diş implant nedir araştırması eksik dişten şikayetçi olup bunu gidermek isteyenler tarafından yapılmaktadır. Gerçekleşen bu araştırma bilgisizlikten dolayı yüksek kaygı içermektedir. Çünkü implant diş nasıl yapılır konusu ilk etapta göz korkutucu olabilmektedir. Halbuki uygulama sanıldığı kadar sorunlu değildir ve doğru klinikler aracılığıyla problemsiz gerçekleşir.
Ancak implant nasıl yapılır konusuna geçmeden önce diş implant nedir, kimlere uygundur konularına göz atmakta fayda var. Böylece var olan sorunları giderebilir daha estetik diş yapısına kavuşabilirsiniz. İşte, Mehmet Eker Diş Kliniği olarak sizler için hazırladığımız bilgilendirme başlıkları!
Diş İmplant Nedir?
Diş implant nedir kısaca ele almak gerekirse; eksik ve boşluk yaratan dişler yerine takılan yapay dişlerdir. Tek diş implant yapılabildiği gibi 32 diş implant ya da tüm dişlere implant da uygulanabilmektedir. Burada amaç, kişinin ağzındaki eksik diş yerini doldurmaktır. Böylece sadece estetik anlamda iyileşme sağlanmazken işlevsellik anlamında da iyileşme söz konusudur.
İmplant Yöntemleri Neler?
Günümüzde uygulanabilir olan birden fazla implant yöntemi bulunmaktadır. Her yöntem kendi içerisinde farklı bir uygulamayı içermektedir. Bireyler istekleri, maddiyatı ve sürece göz atarak kararını verebilmektedir. Diş hekimleri tarafından da öneriler sunularak tedaviye başlanmaktadır. Dilerseniz diş implant nedir kadar bir de yöntemlerine göz atalım.
1 – Vidasız İmplant Nedir?
En yeni yöntemlerden bir tanesidir. Normal implanta göre vida kullanılmamasından dolayı tercih edilmektedir. Vidanın bulunmamasından ötürü iyileşme süreci kısalır. Kişiler kısa sürede dişlerini kullanabilir duruma gelmektedir.
2 – Vidalı Diş İmplant Nedir?
Geleneksel implant tedavisi yöntemidir. Vidalama tekniği ile dişin çene kemiği üzerine sağlam bir şekilde yerleşmesi sağlanır. Sanıldığının aksine ciddi bir acı, ağrı ya da sızı hissedilmemektedir. Diş hekimleri tarafından planlanarak yürütülen bu süreç sonrası eksik dişin yeri kapanmaktadır.
Diş İmplant Nasıl Yapılır?
İmplant diş yapımı yönteme bağlı olarak değişiklik gösterse de vidalı implant aşamaları ortaktır. Eğer siz de bu implant türünü yaptıracaksanız aşamalarına göz atabilirsiniz:
Aşamaları | Uygulaması |
Diş ve Ağız Kontrolü (Görüntüleme) | Ağız ve diş durumunun kontrol edilmesi, diş etlerinin kontrol edilmesiyle gerçekleşir. Görüntüleme teknikleri kullanılarak çene kemiğinin uygunluğu saptanır. |
Ölçülendirme | Ağza eklenecek olan diş implantı için boyutların belirlenmesi gerekmektedir. Bunun için 3D boyutlandırma ya da manuel boyutlandırma yapılır. |
Renk Belirlenmesi | Takılacak olan diş implant nedir, nasıl olmalıdır aşamasında ağızda varsa diğer dişlere uyum sağlaması amacıyla renk belirlenir. Belirleme sonrası implantlar özel laboratuvarda hazırlanır. |
Vidaların Takılması | Vidalı diş implant yapılacağı durumlarda önce çene kemiğine minik bir kesi açılır. Bu kesi aracılığıyla vidalar çene kemiğine yerleştirilir ve bölge geçici olarak kapatılır. 15-25 gün arasında beklemeye geçilir. |
İmplantların Takılması | Vidalı bölgenin iyileşmesi sonrası tekrar bölge açılır. Vidaların ucuna implantlar yerleştirilerek kullanılacak hale getirilir. |
Kontrol Randevusu | Son randevuda implantlar dişe takılıyor olsa da bir sonraki aşamada kontrol için randevu verilir. Dişlerin kullanımı, duruşu konusunda sorun yoksa hasta hayatına devam edecektir. |
Arka Diş İmplant Nasıl Yapılır?
Bahsi geçen implant nedir, nasıl yapılır aşamaları çoğu zaman benzerlik gösterir. Bu yüzden ön diş ya da arka diş implant nasıl yapılır konusunda değişiklik yaşanmaz. Tercih edilen yönteme bağlı olarak işleme başlanır. Benzer aşamalar sürdürülerek bireyin dişlerini kullanabilir duruma gelmesi hedeflenmektedir.
Canlı İmplant Ameliyatı Can Acıtır mı?
Söz konusu diş implant nedir uygulama aşamaları nelerdir soruları kadar acı yaratıp yaratmadığı merak edilir. Bireylerin ağız içinde uygulama yapılırken öncesinde anestezi uygulanır. Lokal anestezi sayesinde bireyin herhangi bir acı yaşaması, hissetmesi mümkün olmayacaktır. Böylece bir rahatsızlığın ortaya çıkma olasılığı da en düşüğe indirilmektedir.
Genç Yaşta İmplant Yaptırılabilir mi?
Her ne kadar implant yaptırmak genelde ileri yaşlarda tercih edilen, zorunda kalınan bir durum olsa da erken yaşlarda da yapılması gerekebilir. Alınan darbe, travmatik kazalar gibi sebeplerden dolayı diş kaybı ortaya çıkar. Erken yaşta görülen diş kayıpları işlevsel ve estetik sorun yaratacağından genç yaşta implant yaptırmak gerekebilir.
Genç yaşta implant yaptırmak için engel olan bir durum genelde söz konusu olmaz. Ancak bazı durumlarda kemik gelişimini tamamlamak için beklemek gerekebilir. Bu tarz durumlarda diş hekimleri tarafından bireye bilgi verilecektir. Bunun dışında bir engel söz konusu değilse erken yaşta, gençler tarafından da uygulama yapılabilir.
Bütün Dişleri İmplant Yaptırmak Mümkün mü?
Bireyin ağzında çoklu diş kaybı söz konusuysa bütün diş implant yaptırabilir. Peki bütün diş implant nedir? Normal şartlarda insan ağzında 32 dişin olması beklenir. Ancak implant yaptırmak adına ortalama olarak 15-16 diş uygulaması yaptırmak bütün diş implant uygulaması olarak adlandırılır.
Çünkü bireylerin işlevsellik kazanması adına bu kadar diş sayısı yeterlidir. Ön dişler başta olmak üzere arka dişlerde planlanarak implant takılır. Takılan bu implantlar sayesinde günlük yaşamda zorluk yaşanmaması hedeflenmektedir. Bunun dışında bireyler tarafından:
- Tek diş implant,
- Tüm dişlere implant,
- Aralıklı boşluk bulunan alanlara implant,
- Yan yana boşluk yaratan durumlarda implant diş yaptırılabilir.
Başarısız İmplant Belirtileri Nelerdir?
Her ne kadar bireyler tarafından diş implant nedir nasıl yapılır konusu araştırılsa da başarısız implant uygulamaları düşük olasılıkla meydana gelebilmektedir. Büyük hayallerle gerçekleştirilen bu uygulamaların yarattığı sorunlar problem olarak görülür. Müdahale edilerek düzeltilmesi sorunların giderilmesi şarttır.
Aksi takdirde bireylerin dişlerini doğal dişler gibi kullanması söz konusu olamaz. Genel itibari ile başarısız implant belirtileri ise şu şekildedir:
- Uygulama üzerinden süre geçmesine rağmen ağrı oluşumu,
- Dişlerin üst üste gelmemesi ya da kapanmaması,
- Çenenin tam olarak birbirine oturmaması,
- Aşırı hassasiyet,
- İmplant dişin aşırı uzun ya da kısa olması,
- Dişlerde oluşan hareketlilik.
Bahsi geçen durumlardaki gibi şikayetleriniz varsa Mehmet Eker Diş Kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Böylece yapılacak müdahaleler ile sorunlarınızı ortadan kaldırabiliriz.
İmplant Fiyatları Ne Kadar? 32 Diş İmplant Fiyatları Bilgisi
Güncel diş implant fiyatları hakkında bilgi verebilmek için doğrudan klinik ile iletişime geçmeniz gerekir. Çünkü diş implant nedir konusu gibi ücretler hakkında net bir bilgi verilmesi yasaktır. İnternet ortamında göreceğiniz ücretlerin de geçerliliğini yitirmiş olduğunu bilmelisiniz. En doğru bilgiyi ancak klinik ile iletişime geçerek alabilirsiniz.
İmplant Diş Hakkında Sık Sorulan Sorular
Günümüzde diş implant nedir sorusu kadar kliniğimize sık gelen ve merak edilen konular şu şekildedir:
A – Diş İmplantının Ömrü Ne Kadardır?
Doğru uygulandığı takdirde implantların ömrünün kısa sürmesi beklenmez. Tam tersine implantların ömürlük olarak planlaması yapılır ki bireyler tekrar tekrar işlem yaptırmak zorunda kalmasın.
B – 1 İmplant Ne Kadar Sürede Takılır?
Tek diş implant uygulaması yapılacağı takdirde bir seans ortalama olarak 25-40 dakika kadar sürecektir. Ancak tek seansta implantın takılması mümkün olmaz. En az 2-3 seanslık bir planlama yapılarak implantlar yerleştirilir.
C – İmplant Diş Kimlere Yapılmaz?
Nadirde olsa diş implant nedir kimlere uygun değildir konusunda bazı kişilerden bahsedilebilir. Eğer reşit olmayan bir birey varsa ve kemik gelişimi henüz sonlanmadıysa implant yapılması tercih edilmez. Kemik erimesi yaşayan ve çene kemiğinde de bu erime görülen bireylerde de uygulama yapılmayabilir.