diş tedavileri

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Zirkonyum Öncesi Mi Sonrası Mı Yapılmalı?

Diş eti çekilmesi tedavisi

Diş eti çekilmesi tedavisi birçok insanın merak ettiği konulardan birisidir. Orta yaş grubunun özellikle başına gelen diş eti çekilmesi rahatsızlığı insanın yaşam kalitesini ciddi manada düşüren bir rahatsızlıktır. Ayrıca tedavi edilmediği takdirde istenmeyen diş kayıplarına bile neden olabilir.  Bunun için mutlaka bir diş kliniğine başvurulmalı ve gereken önemler geç olmadan alınmalıdır.

Zirkonyum kaplama işleminde amaç dişlerdeki estetik ve işlevsel problemlerin giderilmesidir. Zirkonyum metalleri oksijenle birleşerek zirkonya adı verilen seramiğe çevrilir ve kaplamalar bu malzemeden yapılır. Peki bu işlem diş eti çekilmesine sebep olur mu? Bu işlemden sonra mı önce mi diş eti çekilmesi tedavisi yapılmalı? Tüm bu soruların cevabı detaylarıyla aşağıda verilmiştir.

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

dis-eti-cekilmesi-tedavisi-zirkonyum-oncesi-mi-sonrasi-mi-yapilmaliDiş eti çekilmesi, dişleri saran diş eti dokusunun dişi veya diş kökünü açığa çıkartarak geri çekilmesi olayına denir. Diş eti çekilmesi sırasında diş ve diş eti çizgisi arasında boşluklar oluşur. Bu boşluklara bakteriler yerleşir, doku ve kemik yapılarında ciddi hasarlar görülebilir. Bu yüzden fark ettiğiniz anda diş eti çekilmesi tedavisi için randevu almalısınız. Peki bu diş eti çekilmesine sebep olan neden nedir?

  • Periodontal Hastalıklar: Diş eti hastalığı diş eti çekilmesinin ana nedenidir.
  • Genetik Etkiler: Bazı kişiler yapı itibariyle diş eti hastalığına daha yatkın olurlar.
  • Yanlış ve Sert Fırçalama: Dişleri sert fırçalamak dişleri koruyan yapının ve diş etlerinin çekilmesine yol açar.
  • Yetersiz Diş Bakımı Yapmak: Yetersiz ve az sıklıkla fırçalama yapmak, diş ipi, gargara kullanmamak gibi etmenler diş taşı oluşumuna sebep olur.
  • Hormonal Değişiklikler Yaşamak: Ergenlik ya da hamilelik, emzirme, menopoz gibi olaylar diş etlerinin hassaslaşmasına sebep olabilir.
  • Tütün Ürünleri Kullanmak: Tütün dişlerde çıkarılması zor olan ve diş eti çekilmesine yol açan yapışkan plaklara neden olur.
  • Dişleri Gıcırdatmak ve Sıkmak: Dişlere çok fazla kuvvet uygulanınca diş eti çekilmesi yaşanabilir.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

Diş eti çekilmesi tedavisi almadan önce belirtilerini bilmek ve teşhisi koymak önemlidir. Çünkü bazen dönemsel hassasiyet de yaşanabilir. En yaygın olarak görülen diş eti çekilmesi belirtileri şöyledir:

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Neler Olur?
Kızarma Enfeksiyon sonucunda diş etinde kızarma meydana gelir.
Diş Eti Kanaması Fırçalama sırasında diş etlerinin çok kolay kanaması
Diş Hassasiyeti Sıcak, soğuk ve tatlı gıdalara karşı hassasiyet artar.
Diş Eti Şişmesi Enfeksiyona bağlı olarak ilgili bölge şişebilir ve diş etlerinde kabarık bir görüntü oluşur.
Ağız Kokusu Ağzınızda oluşan enfeksiyon kötü bir koku oluşmasına neden olabilir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş eti çekilmesi tedavisiZirkonyum kaplama diş örnekleri incelendiğinde diş eti çekilmesi yaşanmış mıdır? Bu diş eti çekilmesi tedavisi zirkonyum kaplama işlemi öncesinde mi sonrasında mı olmalı? Zirkonyum işlemi asla diş eti çekilmesine sebep olmaz. Bu sebeple hangi işleminiz daha önce ise onu önceden yaptırmalısınız.

Diş eti çekilmesine neler iyi gelir neler yapılmalıdır aşağıda sıralanmıştır. Ancak tüm bunlar diş eti çekilmesi tedavisi işlemlerinden sonra yapılmalıdır.

  • Düzenli fırçalama alışkanlığı kazanılmalı
  • Diş fırçalarken doğru tekniklerle diş fırçalanmalı
  • Çok sert kıllara sahip olmayan diş fırçası kullanılmalı
  • Düzenli diş taşı temizliği yaptırılmalı
  • Düzenli ve dengeli beslenilmeli
  • Sigara kullanılmamalı

Eğer diş eti çekişmesi tedavisi yapıldıktan sonra bu maddelere dikkat ederseniz diş eti çekilmesinden kurtuldum diye sevinebilir ve rahat bir yaşam sürmeye devam edebilirsiniz.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Öncesi Ve Sonrası Neler Yaşanır?

Diş eti çekilmesi tedavisi etkilenen bölge derinlemesine temizlenmelidir. Detaylı temizlik sırasında, diş eti çizgisinin altındaki dişlerde ve kök yüzeylerinde oluşan plak ile tartar çıkarılır ve açıkta kalan kök alanının bakterilerden uzaklaştırmak için düzgünleştirilir. Gerek olursa kalan bakteriler için de antibiyotik verilir. Ancak bu işlem sonrasında bir süre hassasiyet yaşamanız, hafif ağrılar hissetmeniz normaldir.

Eğer diş eti çekilmeniz fazla kemik kaybına yol açtıysa ve derinlemesine temizlikle geçemeyecekse diş eti çekilmesi tedavisi için diş eti ameliyatı uygulanır. Çünkü ileri diş eti çekilmesi tedavisi için tek seçenek ameliyattır. Ancak şunu unutmayın ki zirkonyum diş kaplama diş eti çekilmesine doğrudan yol açmaz. Bu önemli olan diş eti tedaviniz için mutlaka Mehmet Eker Diş Kliniğine uğramalı ve gerekli tedaviyi olmalısınız

Diş Eti Çekilmesi İçin İlaç Var Mıdır?

Diş eti çekilmesi tedavisiHafif diş eti çekilmesi tedavisi için ilaç ve kök düzeltme yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca hafif diş eti çekilmesi tedavisi için diş teli uygulaması da tercih edilebilir yöntemler arasındadır. İlaç olarak ise tek çare antibiyotik kullanımı olacaktır. İltihaplanma ve bakterilerin yayılmasını önlemek için bu yöntem tercih edilir. Tüm bu yöntemlerin hangisi size daha uygun öğrenmek istiyorsanız mutlaka Mehmet Eker Diş Kliniğine uğrayın.

Zirkonyum Diş Nedir Ve Nasıl Yapılır?

Avantajları itibariyle son yıllarda en çok tercih edilen zirkonyum diş çeşitleri maliyetli olsa da insanlar tarafından tercih edilmeye devam etmektedir. Genelde beyaz gülüşlere sahip olmak isteyenlerin yaptırdığı zirkonyum kaplama daha çok ön dişlerde yaygındır. Lokal anestezi yapılarak sorunlu diş küçültülür ve küçültülen dişlerden ölçü alınır.

Renk skalasından hastanın tercihi belirlenir ve 3 ile 5 gün içerisinde dişler hazır hale gelir. Hazırlanan dişler sonrasında şeffaf yapıştırıcılar yardımıyla yapıştırılır ve düzenli kontrollere gelinir.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Diş eti çekilmesi tedavisiDiş eti çekilmesi tedavisi için neler yapılmalı yukarıda detaylı bir şekilde anlatıldı. Birçok insanın karşılaştığı diş eti çekilmesi için gerekenleri mutlaka zamanını geçirmeden yapmalısınız. Aşağıda diş eti çekilmesi tedavisi hakkında diğer merak edilen sorulara yer verilmiştir.

1 – Diş Eti Çekilmesi Neyin Belirtisi?

Diş eti çekilmesi solunum hastalığı, romatoid artrit, koroner arter hastalığı ve diyabet problemlerine bağlı olabileceği gözlemlenmiştir.

 2 – Diş Etlerini Güçlendirmek İçin Neler Yapılabilir?

Diş etlerini güçlendirmek için diş eti çekilmesi tedavisi dışında dişler üzerinde faydalı olan besinler tüketilmelidir. Bunlar şu şekildedir:

  • Portakal
  • Elma
  • Ispanak
  • Çilek
  • Ananas
  • Kırmızı Biber

3 – Ani Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Yeterli tükürük üretemezseniz ağzınız kurur ve ağzınızdaki dokular enfeksiyonlara ve yaralanmalara karşı hassas hale gelir. 40 yaş ve üzeri hastalarda daha çok gözlemlenen diş eti çekilmesi bir yaşlılık belirtisidir. Mutlaka diş eti çekilmesi tedavisi için gerekli destek alınmalıdır.

4 – Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Mümkün mü?

Sık karşılaşılan sorunlardan olan diş eti çekilmesi tedavisi içerisinde pek çok yöntem bulunur. Çokta zor olmayan bu yöntemlerle diş eti çekilmesine kalıcı yöntemler bulabilirsiniz.

5 – Yüz Şekline Göre Diş modelleri Nasıl Olmalıdır?

Diş şekli insanın yüz şeklini oldukça değiştiren önemli bir unsurdur. Ancak çekici ve doğal görünümlü dişler için diş renginde parlaklık olması güzeldir. Özellikle ön dişlerin konumu oldukça önemlidir.