diş tedavileri

Zirkonyum Kaplamada Diş Eti Çekilmesi Yaşamamak İçin Ne Yapmalı?

dis-eti-cekilmesi

Diş eti çekilmesi, diş sağlığı üzerinde tehdit oluşturan en önemli diş eti hastalıklarından biridir. Diş etlerindeki çekilmeler doku, kemik ve diş kaybına neden olabilir. Peki, zirkonyum kaplama tedavisinden sonra diş eti çekilmesi yaşamamak için neler yapılmalı? Bu sorunun yanıtı ve diş eti çekilmesine dair diğer detaylar yazının devamında.

Zirkonyum Kaplama Nedir? Nasıl Yapılır?

Zirkonyum kaplama ile diş etlerindeki çekilme arasındaki ilişkinin ve çözüm yollarının ortaya konması için öncelikle zirkonyum diş nedir sorunun yanıtının verilmesi gerekir. Ayrıca tedavinin nasıl yapıldığı hususu da bu noktada önemlidir.

dis-eti-cekilmesiZirkonyum kaplamalar, dişlerdeki estetik ve işlevsel problemlerin giderilmesi için uygulanan bir tedavidir. Bu tedavi için doğada bulunan zirkonyum metalleri oksijenle birleştirilerek zirkonya isimli seramiğe çevrilir ve kaplamalar, bu malzemelerden yapılır. Hazırlanan kaplamalar, daha önce yontulan dişlere takılır ve ayarlamalar ile tedavi tamamlanır.

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Diş eti çekilmesi, bir tür enfeksiyon nedeniyle dişleri tutan dokuların geri çekilmesi ve dişlerin dayandığı kemiklerin zarar görmesi durumudur. Bu durumun neticesinde dişlerin kaybedilmesine varıncaya kadar farklı olumsuz sonuçlar ortaya çıkar.

Diş etlerindeki çekilme, periodontitis şeklinde isimlendirilir. Bu hastalık, yaygın olmasına karşın, doğru yöntem ve tekniklerle tedavi edilebilirdir. Ayrıca her hastada farklı seviyede görülür. Tedavi edilmediğinde dişleri tutan doku ve kemiklerin zarar görmesine ve böylece dişlerin gevşeyerek düşmesine neden olmaktadır.

Bu rahatsızlık, dişlerde biriken bakterilerin oluşturduğu ince plak ile başlar. Bu plak tedavi edilmediğinde daha da büyür ve ilgili bölgedeki bakteri sayısı artar. Yaşanan sürecin sonunda plaklar diş taşına dönüşür ve enfeksiyon çok daha etkili hale gelir. Tedavinin gecikmesi ile birlikte dişleri saran dokular zarar görmeye başlayarak geri çekilir.

dis-eti-cekilmesiZirkonyum Kaplama Diş Eti Çekilmesine Yol Açar Mi?

Diş eti çekilmesi neden olur? Bu rahatsızlığın belirtileri arasında zirkonyum kaplama tedavisinin olup olmadığı da merak edilir. Bundan dolayı birçok hasta zirkonyum kaplama fiyatları ile birlikte bu tedavinin olası yan etkilerini, diş etlerinde çekilmeye neden olup olmadığını da araştırır.

Diş etlerinde çekilmeye neden olan farklı durumlar vardır. Bunlar, aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ağız hijyenine dikkat etmemek
  • Dişleri düzenli olarak fırçalamamak
  • Diş ipi ile dişlerin arasını düzenli olarak temizlememek
  • Çok sert kıllara sahip fırçalar kullanmak
  • Çapraşıklık problemleri
  • Genetik yatkınlık
  • Şeker hastalığı ve benzeri kronik rahatsızlıklar
  • Kullanılan ilaçların yan etkileri
  • Diş gıcırdatma
  • Gebelik ve menopoz gibi dönemlerde gerçekleşen hormon değişiklikleri
  • Kötü beslenme
  • Vitamin ve mineral eksikliği
  • Hatalı yapılan diş tedavileri

dis-eti-cekilmesiGörüleceği üzere bu hastalığa neden olan farklı durumlar vardır. Bunlar içerisinde, doğru şekilde yapılan zirkonyum kaplamalar yer almaz. Yani zirkonyum kaplamaların direkt olarak diş etlerinde çekilmelere neden olması söz konusu değildir.

Hatalı yapılan diş tedavilerine bağlı olarak da diş etlerinde çekilmeler görülebilir. Bunlar arasında hatalı yapılan zirkonyum tedavileri de vardır. Dişlerin hazırlanması ve kaplamaların yerleştirilmesindeki hata uygulamalar, böyle bir hastalığa yol açabilir.

Hatalı zirkonyum uygulamalarına bağlı olarak bu türden problemler yaşamak istemiyorsanız, Mehmet Eker Diş Kliniği tarafından sunulan yüksek kalitedeki kaplama diş tedavilerini tercih edebilirsiniz. Deneyimli diş hekimlerimizden alacağınız tedavi ile dişlerinizdeki estetik ve fonksiyonel problemleri giderecek ve bu türden olumsuzluklar yaşamayacaksınız.

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri

Periodontitis, kendisini farklı şekillerde belli eden bir hastalıktır. Diş eti çekilmesinin belirtileri, her hastada farklı olabilir. Ancak genel itibariyle bu belirtiler benzerdir. Yaygın olarak görülen belirtiler için aşağıdaki tablo incelenebilir:

Belirti Açıklama
Kızarma Enfeksiyonun en önemli belirtilerinden biri, diş etlerinin kızarmasıdır.
Diş eti kanaması Fırçalama ve diş ipi kullanımı sırasında diş etlerinin çok kolay kanaması.
Diş eti şişmesi Enfeksiyona bağlı olarak ilgili bölge şişer ve diş etleri daha kabarık bir görünüm alır.
Ağız Kokusu Enfeksiyon, ağızda kötü bir koku oluşmasına neden olabilir.
Ağrılı Isırma Enfeksiyon, ısırmaların ağrılı olmasına yol açabilir.
Diş eti çekilmesi Diş etinin dışarıdan bakıldığında geri çekilmesi ve diş köklerinin açığa çıkması durumudur.
Diş hassasiyeti Açığa çıkan köklere bağlı olarak sıcak, soğuk ve tatlı gıdalara karşı hassasiyet artar.
Dişlerde gevşeme Çekilen dokular ve zarar gören kemik nedeniyle dişler gevşer.

Bunların haricinde, hastaların durumuna göre farklı belirtiler de görülebilir. Bu belirtiler, zirkonyum kaplama dezavantajları olmayıp, tamamen farklı nedenlerden kaynaklanmaktadır.

Zirkonyum Kaplamada Diş Eti Çekilmesi Nasıl Engellenir?

dis-eti-cekilmesiZirkonyum, en dayanıklı ve kaliteli kaplama tedavilerindendir. Hatta birçok uzmana göre en iyi diş kaplaması hangisi sorusunun cevabı zirkonyum kaplamalardır. Bu tedavi, doğru ve başarılı şekilde uygulandığında, direkt olarak diş eti çekilmesine neden olmaz. Ancak tedavinin yanlış uygulanması, tedavi sürecinden sonraki dönemde hastaların yaptıkları hatalar nedeniyle periodontitis gelişebilir.

Zirkonyum kaplama tedavisi sonrasında diş etlerinde çekilme olmaması için yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:

  • Öncelikle deneyimli ve başarılı bir diş hekimi tercih edilmelidir. Mehmet Eker Diş Kliniği bünyesinde yer alan diş hekimlerimiz, zirkonyum kaplama başta olmak üzere diş tedavilerinde büyük bir deneyime sahiptir.
  • Tedavi sonrası için diş hekimi tarafından verilen talimatlara ve tavsiyelere uyulmalıdır.
  • Diş bakımı, kesinlikle atlanmamalıdır. Düzenli olarak fırçalama yaparak ve diş ipi kullanarak dişlerdeki plak oluşumu ve bakteri birikimi engellenmelidir.
  • Yumuşak kıllı bir diş fırçası tercih edilmelidir. Sert kıllı olanların diş etlerine zarar verdiği unutulmamalıdır.
  • Diş hekimi kontrolleri aksatılmamalı ve düzenli olarak kontrollere gidilmelidir.
  • Bu problemin nedenleri arasında vitamin ve mineral eksikliği de vardır. Dolayısıyla hastaların zirkonyum tedavisi sonrasında sağlıklı beslenmeye özen göstermesi gerekir.
  • Sigara ve alkol kullanımı, bakteri ve plak oluşumunu artırıcı etki yapar ve diş sağlığını olumsuz etkiler. Bu tür zararlı maddelerin kullanılmaması önemlidir.

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Diş etlerinde meydana gelen çekilmelerin temelinde dişlerde biriken bakterilerin neden olduğu enfeksiyon vardır. Bu enfeksiyonlar, hem dokuları hem de çene kemiklerini tehdit eder. Dolayısıyla hızlı bir şekilde tedavi edilmeleri çok önemlidir. Ancak böylesine ciddi bir problemin evde uygulanacak profesyonel olmayan tedavilerle giderilmesi mümkün değildir.

Diş eti çekilmesinden kurtuldum diyen hastalara bakıldığında, tamamının deneyimli bir diş hekimi tarafından tedavi edildiği görülür. Bunun haricindeki evde uygulanan tedaviler, diş etlerine ve dişlere zarar verebilir ve hastalığın çok daha hızlı bir şekilde ilerlemesine yol açabilir. Dolayısıyla kesinlikle diş hekimi olmayanların verdikleri evde tedavi tavsiyeleri dikkate alınmamalıdır.

Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

dis-eti-cekilmesi

Diş Eti Çekilmesi

Periodontitis tedavisi, hastalığın durumuna göre farklı yöntemlerle yapılır. Eğer hastalık ileri seviyede değilse bakteriler ve tartar diş yüzeyinden uygun yöntemlerle çıkarılır. Sonrasında ise antibiyotik tedavisi ile enfeksiyonun etkili bir şekilde giderilmesi sağlanır.

İleri derecede diş eti çekilmesi tedavisi için ise cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Bu tür durumlarda flep ameliyatı olarak da bilinen ve oluşan ceplerin küçültülmesi için gerçekleştirilen diş eti çekilmesi ameliyatı yapılır. Söz konusu ameliyat ile diş etlerinin bir kısmı kaldırılır ve böylece diş taşları ve plaklar çok daha etkili şekilde temizlenir. Sonrasında yine antibiyotik tedavisi uygulanır.

Her hastanın durumu farklı olduğu için uygulanan tedaviler de farklılık gösterebilir. Tedavinin nasıl olacağına, yapılacak detaylı muayeneden sonra diş hekimi tarafından karar verilir.

Diş Eti Çekilmesi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Diş eti çekilmesi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.

1 – Zirkonyum Kaplama Sonrasında Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Düzenli diş bakımı ve diş hekimi kontrolleri ile zirkonyum tedavisi sonrasındaki diş eti çekilmeleri engellenebilir. Diş hekiminin tavsiye ve talimatlarına göre hareket etmek bu süreçte önemlidir.

2 – Zirkonyum Kaplama Diş Eti Çekilmesine Neden Olur Mu?

Zirkonyum kaplama, güvenli bir tedavi olup, diş etlerinde çekilmeye veya farklı diş hastalıklarına neden olmaz.

3 – Diş Eti Çekilmesine Evde Uygulanacak Tedaviler Var Mı?

Diş eti çekilmesinin tedavisi için diş hekimlerinden yardım alınmalıdır. Bu rahatsızlığın evde uygulanacak yöntemlerle tedavi edilmesi söz konusu dahi değildir.

4 – Zirkonyum Kaplama Sonrasında Diş Bakımı Nasıl Yapılır?

Zirkonyum sonrasında yumuşak uçlu bir fırça ile dişlerin günde iki defa fırçalanması ve diş ipi kullanılması yeterlidir. Rutin diş bakımı haricinde farklı bir işlem yapılmasına gerek yoktur.

5 – Diş Eti Çekilmesi Kendiliğinden İyileşir Mi?

Diş etlerindeki çekilmeler, enfeksiyon kaynaklıdır ve kendiliğinden iyileşme olasılığı yoktur. Tedavinin gecikmesi durumunda dokular ve çene kemiği zarar görür, bunların sonucunda ise ilgili diş kaybedilir.