Diş Çekimi

Diş Çekimi Sonrası Kanama İçin Neler Yapılmalıdır?

dis-cekimi-sonrasi-kanama

Diş çekimi sonrası kanama hastaların korkuyla karşıladığı bir olaydır. Özellikle bir süre devam ederse hastalar kanama hiç kesilmeyecek gibi düşünürler. Ancak diş çekimi sonrası kanamanın bir süre devam etmesi oldukça normaldir. Sizin bir hasta olarak yapmanız gereken en önemli şey diş çekimi sonrası kanama için doktorun o bölgeye yapmış olduğu tamponu 20-25 dakika boyunca ısırmaktır.

Ağrılı ve acılı bir işlem olan diş çekimi için doktor tercihiniz de oldukça önemlidir. Şunu unutmamalısınız ki diş çekimi diş için yapılması gereken en son işlemdir. Doktorunuzun dişi kurtarmak için elinden gelen çabayı göstermesi gerekir. Aşağıda diş çekimi hangi durumlarda yapılır, diş çekimi sonrası kanama ne kadar sürer ve neler yapılmalıdır gibi sorular ve cevapları verilmiştir.

Diş Çekimi Sonrası Kanama Nasıl Durur?

dis-cekimi-sonrasi-kanamaDiş çekimi bazı insanlar için oldukça kanamalı ve ağrılı bir işlemdir. Tamamen diş ve damak yapısına bağlı olan diş çekimi sonrası kanama ve ağrı durumu herkeste farklı sonuçlar verir. Doktor diş çekimi sonrası kanama için çekilen bölgeye gazlı bez veya pamuğu koyar ve sizden 20-25 dakika sıkıca bastırmanızı ister. Böylece dişin çekildiği bölgede kanama durur ve kan pıhtılaşması engellenir.

Diş çekimi sonrasında ağrı yaşanması da oldukça normaldir. Ağrılı bir diş çekimi sonrası süreci geçiren kişilerin aspirin dışında bir ağrı kesici alması gerekir. Çünkü aspirin kan sulandırıcı özelliğinden dolayı diş çekimi sonrası kullanılırsa kötü sonuçlar doğurabilir.

Diş Çekimi Sonrası Kanama Ne Kadar Sürer?

Diş çekimi sonrası yaşanan kanamanın normal bir süreç olduğundan bahsedildi. Ancak bu kanama ne kadar sürerse normaldir? Çünkü en çok karşılaşılan soru diş çekimi sonrası kanama durmuyor şeklindedir.

Diş çekimi sonrasında 24 saate kadar sızıntı şeklinde kanamanız varsa oldukça doğal bir durumdur. Temiz ve steril bir pamuk ile bölgeye tampon yapabilirsiniz. Ancak tampona rağmen kanamanız devam ediyorsa ve 24 saatte geçti ise mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Hangi Durumlarda Diş Çekilir?

Diş çekimi en son çare olarak görülmelidir. Doktorun dişi kurtarmak için her tedavi yöntemini denemesi gerekir. Eğer diş çekilirse yerine mutlaka diş yapılması gerekir. Aksi takdirde çenede kemik kaybı yaşanmaya başlar. Aşağıdaki durumlarda diş çekimi yapılabilir.

  • Diş kanal, dolgu, kron, zirkonyum diş gibi uygulamalar ile kurtarılamayacaksa
  • Diş eti hastalığı sonucu dişi destekleyen dokularda kayıplar ileri boyuta ulaştıysa
  • Ortodonti tedavi için yer gereksinimine ihtiyaç duyuluyorsa
  • Gömülü veya yarı gömülü dişler zaman içerisinde çürüğe, ağrıya veya apseye neden oluyorsa diş çekimi yapılır.

20’lik Diş Çekimi Sonrası Kanama Durmuyor?

dis-cekimi-sonrasi-kanama20’lik diş çekimi her kişide farklılık gösterir. 20’lik dişler çekilmeli mi sorusu için genel bir cevap vermek doğru olmaz. Çünkü bazı dişler damağa gömülü iken bazı dişler normal seyrinde çıkar. Damağa gömülü olan dişler operasyon ile alınır. Ağrı ve kanama mutlaka olur. Ancak diş çekimi sonrası kanama uzun ve yoğun devam ederse vakit kaybetmeden doktora gidilmelidir.

Ayrıca 20’lik diş gibi önemli ve profesyonellik gerektiren işlemlerde klinik seçimi oldukça önemlidir. Hastalara tavsiye olarak mutlaka Mehmet Eker Diş Kliniği’ni ziyaret etmeleri önerilir. İçeri girdiğiniz andan itibaren kendinizi güvende ve emin ellerde hissedeceğiniz bu kliniğe mutlaka bir kez muayene olun. Aldığınız hizmetten %100 memnun kalarak ayrılacaksınız.

Diş Çekimi Sonrası Kanama Neden Durmaz?

Diş çekimi sonrası kanama durmadığı takdirde oldukça tehlikeli bir durum söz konusu olabilir. Eğer yoğun ve durmayan bir kanamanız varsa hemen doktora gitmelisiniz. Peki neden kanama durmaz? Aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.

  • Hasta çekim öncesinde kan sulandırıcı ilaç kullanmışsa
  • Hasta çekimden sonra ağrı kesici olarak aspirin kullanmışsa
  • Genetik yatkınlığı varsa
  • Çekim sonrası yerleştirilen tamponu erken çıkardıysa
  • Diş Hekimi’nin yaptığı anestezi etkili iğnenin etkisi geçmeden bir şeyler yiyip içtiyse
  • Anestezi etkisi için yapılan iğneden sonra hekim tarafından tavsiye edilen süreyi beklemeden sıcak ya da soğuk gıda alımı yaptıysa kanaması durmayabilir.

Diş Çekildikten Sonra Ne Zaman İyileşir?

dis-cekimi-sonrasi-kanamaDiş çekimi sonrası iyileşme süreci, çekilen dişin tipine, çekim işleminin zorluk derecesine, bireyin genel sağlık durumuna göre değişiklik gösterir.

  • İlk 24-48 Saat: Bu süreçte yoğun ağrı ve rahatsızlık hissi yaşanır. Kan pıhtısı oluşumu bu süre zarfında gerçekleşir. Bu dönemde oluşan pıhtının korunması çok önemlidir.
  • 3-4 Gün: Ağrı ve rahatsızlık hissi azalmaya başlar. Ancak hafif şişlik e morluk devam eder.
  • 1 Hafta: Yüzeysel doku iyileşmesi bu süre zarfında tamamlanır. Ağzı ve hassasiyet artık bu dönemde ciddi anlamda azalır.
  • 2-3 Hafta: Diş etlerindeki iyileşme artık tamamen tamamlanır.
  • Birkaç Ay: Kemik dokusunun iyileşmesi biraz zaman alır. Özellikle büyük diş çekimlerinde çene kemiğinin iyileşmesi uzun sürebilir.

Diş Çekimi Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Zorlu bir işlem olan diş çekiminden sonra doktorun dediklerini uygulamak süreci oldukça kolaylaştırmaktadır. İşte diş çekimi sonrası kanama ve ağrının az olması için yapılması gerekenler:

Gazlı Bez veya Pamuk Uygulaması Diş çekimi sonrası kanama için en yaygın yöntemlerinden birisidir. Bu durum kanın pıhtılaşmasına yardımcı olarak kanamanın durmasını  sağlayacaktır.
Başınızı Yükseltin Diş çekimi sonrası ilk birkaç saat boyunca yatarken veya dinlenirken başınızı yükseltmek önemlidir.
Yumuşak Bir Bez veya Gazlı Bez Isırma Yumuşak bir bez veya gazlı bezi diş çekilen bölgeye hafifçe baskı yaparak ısırmak kanamanın durmasına yardımcı olabilir.
Soğuk Uygulama İnce bir bez veya buz torbasıyla sarılmış buz parçasını diş çekilen bölgeye koymak da diş çekimi sonrası kanama ve ağrının azalması üzerinde etkilidir.

Ayrıca doktorun söylediği zamana kadar yeme-içmeden uzak durulmalıdır. Yalnızca doktorun söylediği şeyler yenilmeli ve içilmelidir. Kurallara uymak kanamayı durdurmaya ve ağrınızı azaltıp iyileşme sürecinizi hızlandırmaya yardımcı olur.

Diş Çekimi Sonrası Kanama Hakkında Sık Sorulan Sorular

dis-cekimi-sonrasi-kanamaDişçi masaları insanların en çok korktuğu yerlerden birisidir. Dişe yapılan işlemlerin zorluğu kişilerin diş ve damak yapısına göre değişkenlik gösterir. Tüm bu süreç hakkında merak edilen diğer sorular aşağıda verilmiştir.

1 – Çekilen Dişin Kanı Yutulur mu?

Dişe konulan 3.tamponu attıktan sonra ağzınızda biriken tükürük ve kan varsa bu tükürülmez yutulur.

2 – Diş Çekimi Sonrası Kanamaya ne İyi Gelir?

Diş çekimi sonrası kanama normaldir. Pamuklu bir gaz parçasını dişin çekildiği bölgeye yerleştirerek 30 dakika boyunca ısırarak kanın durmasına yardımcı olabilirsiniz.

3 – Diş Çekimi Sonrası Kanama ne Kadar Sürer?

Diş çekimi sonrası kanama için öncelikle dişe konulan tampon 30 dakika boyunca yerinde sabit bir şekilde bekletilmelidir. Bu kanamalar yaklaşık 24 saate kadar sürebilir. Ancak kişilerden kişilere farklılık gösterebilir.

4 – Çekilen Dişten Sonra Neden Tükürülmez?

Diş çekimi sonrasında sürekli tükürmek kan pıhtısı oluşumunu engelleyerek çekim boşluğunun iyileşme sürecini bozar. Bu sebeple hatsala çekim sonrasında tükürmemelidir.