Bu makaledeki başlıklar
Dijital diş hekimliği, diş hekimliği uygulaması sırasında dijital teknolojilerin kullanılmasıyla ilgili bir terimdir. Bu teknolojiler, diş hekimlerine daha hızlı, daha doğru ve daha etkili tedavi yöntemleri sunmayı amaçlamaktadır. Etkisi kanıtlanmış süreçlerdir.
Dijital diş hekimliği, diş hekimlerinin teşhis, tedavi planlama ve tedavi sürecinin yönetimi gibi birçok alanda dijital araçları kullanmasını içerir. Bu teknolojiler arasında bilgisayar destekli tasarım (CAD), bilgisayar destekli üretim (CAM), üç boyutlu görüntüleme (3D tarama ve röntgen), lazerler, diş hekimliği yazılımları ve dijital izlenim cihazları bulunur.
Dijital Diş Hekimliği En Çok Kullanılan Diş Uygulamaları Nelerdir?
Dijital diş hekimliğinde dijital teknolojiler ile, diş hekimleri dişlerin dijital modellerini oluşturabilir, tedavi planlarını sanal olarak simüle edebilir ve hasta özel implant, porselen restorasyonlar ve diğer diş protezlerini üretebilir. Ayrıca, diş hekimleri ve hastalar arasında iletişimi kolaylaştıran bir süreçtir. Tedavi sürecini daha iyi yönetmeye yardımcı olan bu yazılımlar e dijital izlenim cihazları da kullanılır.
Dijital diş hekimliği, özellikle dijital gülüş tasarımı tedavi süreçlerini daha konforlu ve hızlı hale getirebilir, hasta memnuniyetini artırabilir ve sonuçlar daha iyi öngörülür. Ayrıca, dijital kayıtların tutulmasıyla hasta verilerinin daha güvenli bir şekilde saklanması ve paylaşılması da mümkündür. Bu nedenle, Mehmet Eker Diş Kiniği dijital diş hekimliği eğitimi almış uzman doktorlar bu konuda size istediğiniz hizmeti verebilir.
1 – Dijital Diş Hekimliği Porselen Restorasyonlar
Dijital diş hekimliği, porselen kaplamalar ve porselen kronlar gibi düzeltmelerin tasarımını ve üretimini kolaylaştırır. Diş hekimleri, CAD/CAM diş hekimliği kullanarak hastanın dişlerinin dijital modellerini oluşturabilir ve bu modellere dayanarak porselen kaplamalar üretebilir.
2 – Dental implant;
Ağızda eksik dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen, diş kökü görevini taklit eden titanyum yapılardır. Günümüzde diş eksikliklerinde kullanılan en güncel tedavi yöntemi implantlardır. Üzerine yerleştirilen hastaya uygun diş protezleri ile eksik dişlerin yeri doldurulur böylece günlük hayatta eksikliğini duymaz.
Diş gelişimi tamamlayan ve sağlık durumu elverişli olan her hastaya implant tedavisi yapılabilmektedir. Kemik gelişiminin tamamlanması önemlidir. Tedavi yaşı kadınlarda ortalama 15-16, erkeklerde ise 17-18 yaşlarıdır.
Dijital diş hekimliği, implant tedavisinde de önemli bir rol oynar. Üç boyutlu görüntüleme ve dijital planlama sistemleri, implant yerleştirme işlemini daha doğru bir şekilde planlamayı ve implantların optimal konumlarını belirlemeyi sağlar. Bu da başarılı ve uzun ömürlü implant tedavilerini destekler.
3 – Ortodontik Tedavi
Dijital diş hekimliği, ortodontik tedavilerde de önemli avantajlar sağlar. 3D tarama cihazlarıyla elde edilen diş modelleri, hastaların dişlerinin hareketini simüle edebilen yazılımlarla birleştirilir. Bu sayede, diş hekimleri daha doğru bir tedavi planı oluşturabilir ve şeffaf plaklar veya braketler kullanarak hastaların dişlerini hizalamasını sağlamakta önemli rol oynar.
4 – Estetik Diş Hekimliği
Dijital diş hekimliği, estetik diş hekimliği uygulamalarında da büyük bir rol oynar. Porselen kaplamaların ve bonding uygulamalarının tasarımı ve üretimi dijital teknolojilerle daha kolay hale gelir. Bu sayede, diş hekimleri hastaların dişlerinde renk, şekil ve boyut açısından eksiklikleri düzeltme konusunda kolaylık yaşarlar.
Ayrıca Hollywood smile olarak bilinen gülüş tasarımı bir estetik diş hekimliği uygulamasıdır ve yapım aşamasında dijital diş hekimliği uygulamaları oldukça yoğun kullanılır. Hollywood smile, dişlerin estetik görünümünü iyileştirmek için yapılan bir dizi işlemdir.
Dijital diş hekimliği kullanılarak Hollywood smile tedavisi yapılırken, diş hekimi hastanın ağız yapısını ve dişlerinin mevcut durumunu dijital olarak inceler. Bu taranan veriler, bilgisayar destekli tasarım (CAD) yazılımları kullanılarak hastanın ideale yakın bir gülüş tasarımının oluşturulmasını sağlar. Bu tasarım, dişlerin şekli, boyutu, rengi ve hizalanması gibi faktörleri içerir.
Daha sonra, diş hekimi bu dijital tasarımı hastaya sunar ve onayını aldıktan sonra gerçek uygulamaya geçilir. CAD/CAM sistemleri veya diş hekimliği laboratuvarlarındaki üretim birimleri kullanılarak, diş hekimleri tasarlanan gülüşü elde etmek için porselen veneerler, porselen kaplamalar veya bonding uygulamaları gibi estetik restorasyonları üretebilir.
Dijital diş hekimliği teknolojileri, hastaların tedavi ve iyileşme sürecinde daha fazla katılım sağlamalarına da yardımcı olur. Hastalar, diş hekimleriyle birlikte tasarım aşamasında dişlerinin görünümünü istedikleri şekilde şekillendirebilir ve sonuçları önceden görebilirler. Bu, hastaların daha gerçekçi beklentiler içine girmesine ve tedavi sonrası daha memnun olmalarına yardımcı olur.
Hollywood smile tedavilerinde daha hassas ölçümler, daha doğru tasarımlar ve daha iyi sonuçlar elde etmek için kullanılan bir araçtır. Bu teknolojiler sayesinde hastalar, istedikleri estetik görünümü elde etmek için daha kolay, hızlı ve güvenilir bir şekilde tedavi olabilirler.
Dijital Diş Hekimliği Avantajları Nelerdir?
Dijital diş hekimliği, ağız ve diş sağlığındaki uygulamalar açısından birçok avantajı bulunan bir tedavi yöntemidir. Bu avantajlara hem hasta için hem de hekimler için geçerlidir. Avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkün:
- Oldukça kısa bir süre içerisinde kusursuz gülüşlere sahip olunabilir.
- 10 dakika gibi kısa bir zaman da porselen diş tedavisi gibi tedaviler yapılır.
- Ağız yapısı hassas ve süreci zorlu geçen hastalar için bile oldukça konforlu bir süreç imkânı sunulur.
- Yeni nesil teknolojiler kullanılır.
- Kullanılan kaliteli ekipmanlar sayesinde aşınma gibi durumlar oluşmaz.
- Laboratuvar kaynaklı sorun riski sıfıra indirilir.
- İmplant gibi hassas tedavilerin her biri ağrısız ve kusursuz biçimde yapılır.
- Ölçü gibi ufak hatalar meydana gelmez.
Dijital Diş Hekimliği Ölçü Alma Süreci Nedir?
Dijital diş hekimliği ölçü alınma süreci diğer tedavi yöntemlerinden farklı aşamalardan meydana gelir. Diş yapısı ya da gereken tedavi yöntemine bağlı olarak bu süreç değişiklik gösterebilir
Dijital tarama cihazının kullanımı: Dijital izlenim alma işlemi, bir dijital tarama cihazı kullanılarak gerçekleştirilmektedir. Bu cihaz, ağız içi dokuların ve dişlerin üç boyutlu görüntülerini oluşturarak kolaylık sağlar.
Tarama işleminin tekrarı: Diş hekimi, tüm ağzın taraması için cihazı farklı bölgelere yerleştirerek tarama işlemini tekrarlayarak süreçten eminlik sağlar. Bu, ağız içi dokuların ve dişlerin tam bir dijital modelini oluşturmayı sağlar. Taramalar, gerçek zamanlı olarak bilgisayara aktarılır ve dijital ortamda saklanır.
|
Dijital modelin oluşturulması: Taramalar bilgisayar yazılımları aracılığıyla birleştirilir ve bir dijital model oluşturulur. Bu dijital model, dişlerin ve çene yapısının detaylı bir temsilini sağlar. Diş hekimi, bu dijital modeli inceleyebilir, ölçümler yapabilir ve tedavi planlaması için kullanabilmektedir.
|
Mehmet Eker Diş Kliniği bünyesinde siz de dijital gülüş tasarımı ile tedavi olabilir, sağlıklı gülüşe sahip olabilirsiniz.