diş tedavileri

Braket Nedir? Braket Kırılması ile Baş Etme Yolları

braket-kirilmasi

Braket kırılması, diş teli tedavisinde istenmeyen ancak bazı durumlarda karşı karşıya kalınan durumu ifade etmektedir. Öncelikle bu soruna değinmeden braket nedir konusunda göz atmak gerekebilir. Eğer yeni tedavi oluyorsanız ya da henüz diş teli tedavisi almadıysanız braket, braket kırılması gibi konular size uzak kalabilir.

Var olan braketlerin şeklen değişmesi, dişten düşmesi gibi durumlarda Bağcılar diş hastaneleri müdahalede bulunamayabilir. Çünkü bu tedavi bizzat uzmanı tarafından-ortodontist- gerçekleşmektedir. Herhangi bir diş hekiminin braketi takması mümkün olmayacağından bizzat ortodontist ile görüşmesi şarttır.

Mehmet Eker Diş Kliniği kapsamında bazı bireylerin braket kırılması ile şikayet ettikleri ve kliniğe geldikleri görülmektedir. Endişelenmeden, sadece hızlı hareket ederek uzman eşliğinde bu problemi yok edebilirsiniz.

Braket Nedir?

Kısaca braket nedir açıklamak gerekirse, diş teli tedavisi sırasında diş üzerine yapıştırılan araçlardır. Bu araçlar ortodontist tarafından diş üstüne sabitlenir ve iç kısmından diş teli geçirilir. Bu diş telinin diş üzerine sağladığı baskı sayesinde var olan yamukluk, çarpıklık gibi şikayetler ortadan kaldırılacaktır.

Braket nedir konusu altında çeşitlerine de göz atmak gerekiyor. Çünkü bu araçların tasarım ve genel görünümüne göre farklı türleri mevcuttur. Kısaca braket türleri şunlardır:

braket-kirilmasi

Braket Nedir?

Metal Braket Nedir?

Braketler farklı malzemelerden üretilerek kullanılmaktadır. Metal braketler, adından da anlaşılacağı üzere metal yapıya sahip bir durumdadır. Günümüzde en yaygın kullanılan braket türü olarak yer almaktadır.

Şeffaf Braket Nedir?

Braketlerin dışarıdan fark ediliyor olması, hastaların bazı durumlarda kaygı yaşamasına neden olmaktadır. Toplum önünde yer alan, gün içerisinde çok fazla kişiyle muhatap olan bireylerin bu noktada farklı braket kullanabilmesi mümkündür. Şeffaf braketler bu aşamada dışarıdan fark edilmeyecek şekilde üretilen özel braketlerdir. Estetik kaygıyı en aza indirmesiyle tercih edilir.

Braket Kırılması Nasıl Anlaşılır?

Bireylerin braket kırılması durumuyla karşılaştığında durumu fark etmemeleri neredeyse imkânsızdır. Çünkü braketler dışarıdan görülür durumdadır. Eğer braketiniz kırıldıysa bu alanda boşluk göreceksiniz. Diğer taraftan çoğu zaman bir şeyler yerken kırılmasından dolayı ağızda fazlalık yaratmasıyla fark edilebilir.

Braket Kırılması Tedaviyi Uzatır mı?

Hastaların ilk aşamada braket nedir konusunda bilgi almasından sonra bu aracın ne işe yaradığını ve nasıl kullanmaları gerektiği diş hekimleri tarafından aktarılır. Eğer hastanın braketi ya da braketleri kırıldıysa tedavinin uzama ihtimali düşükte olsa vardır.

Braket yerinden oynadıysa ya da tamamen kırıldıysa kısa sürede müdahale edilmesi şarttır. Eğer ortodontist tarafından müdahale edilerek braket asıl yerine yapıştırılırsa tedavi uzamayacaktır. Bireylerin çok fazla endişe yaşamasını gerektirecek bir husus söz konusu değildir. Sadece diş hekimiyle iletişim kurarak hareket etmesi yeterli olacaktır.

braket-kirilmasiEn Arka Braketim Çıktı: Diş Teli Braket Kırılması Sonrası Ne Yapılmalı?

Diş üzerine yapıştırılan braketlerin çıkması sonucunda uyutmayan diş ağrısı, kanama ya da herhangi bir olumsuz durumla doğrudan karşı karşıya kalmazsınız. Bu yüzden öncelikle sakin kalmak gerekecektir. Braket kırılması fark edildiği anda şu aşamaları izlemeniz yeterli olacaktır:

  • Sakin kalmalı, diğer braketleri kontrol etmek amaçlı müdahale etmemelisiniz.
  • Ortodontist ile iletişim kurmalısınız.
  • Size verilen bilgileri dikkate alarak ilerlemelisiniz.
  • Verilen bir randevu söz konusuysa kısa sürede giderek braketin tekrar takılmasını sağlamalısınız.

Bu aşamaları izlediğiniz takdirde arka ya da ön braket fark etmeksizin yerine yapıştırılmasıyla tedavi kaldığı yerden devam edecektir.

Evde Braket Yapıştırma Mümkün mü?

Her ne kadar hastalar kısa sürede müdahale etmek amaçlı evde braket yapıştırma gibi düşünceye girse de bu geçerli bir durum değildir. Çünkü nasıl ki zirkonyum kaplama nedir nasıl yapılır konusu bir uzmanlık gerektiriyorsa bu tedavi de aynı uzmanlığı gerektirir. Evde herhangi bir uygulama yapılması söz konusu olmadığı gibi herhangi bir diş hekimi de duruma müdahale edemeyecektir.

Evde braket yapıştırma ya da yerine takma gibi davranışları göstermemeniz önerilmektedir. Bunun yerine tedaviyi sürdüren ortodontist ile iletişime geçmeli, bu şekilde süreci yönetmelisiniz. Zira evde braketi yapıştırmak için gerekli ekipmanlara sahip olmadığınızdan daha fazla zarar verme olasılığınız mevcuttur.

braket-kirilmasi

Braket Kırılması

Braketin Kırılmaması için Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Hastalar çoğu durumda braket kırılması ile karşı karşıya kalsalar da burada bazı hatalar söz konusudur. Ortodontist tarafından tedavi öncesi gerekli bilgiler sizlere iletilecektir. Bu aşamada dikkatle hareket ederseniz, braketlerin zarar görmesi ihtimal dahilinde bile yoktur. Başakşehir diş klinikleri ve diğer ortodontistlerin tamamı bu konuda özenle hareket etmektedir.

Mehmet Eker Diş Kliniği kapsamında uzman diş hekimlerimiz, braket sağlığı için şu aşamalara dikkat etmenizi önermektedir:

Dikkat Edilmesi Gerekenler Sebepleri
Kabuklu Gıdaları Tüketmemelisiniz Kabuklu gıdalar sağlıklı dişler için bile sorun arz etmektedir. Söz konusu diş teli tedavisinde kabuklu besinlerin braketlere sürtünmesi ve sertliğinden dolayı braketleri kırma olasılığı yüksektir.
Asitli İçecekler İçmeyin Asitli içecekler sadece braketleriniz değil, diş teli, lastiği ve genel diş sağlığınız için sorun yaratacaktır. Tüm bunlar düşünüldüğünde ortodonti tedavisi süresince herhangi bir şekilde asitli içecekleri içmemelisiniz.
Sert Gıdalardan Uzak Durmalısınız Fındık, ceviz ya da badem gibi kabuklu gıdalar kadar sert ekmek, çikolata ya da türevlerinden uzak durmakta fayda var. Bu tarz gıdalar braketlerin hassaslaşarak yerinden oynamasına neden olabilir.

Braket Kırılması Ücreti Ne Kadar?

braket-kirilmasiGüncel braket kırılması ücretleri konusunda net bir durumdan söz etmek zordur. Bunun birkaç sebebi bulunmaktadır. Öncelikle birçok klinik tarafından kırılan braketleri yenilemek için ekstra bir ücret talebinde bulunulmaz. Var olan braketi tekrar yapıştırmak halihazırda ücreti ödenen tedaviye dahil olmaktadır.

Nadir de olsa bazı klinikler tarafından braket kırılması durumu sonrası ücret talep edilebilmektedir. Fakat bu noktada da zirkonyum diş fiyatı konusunda olduğu gibi değişkenler söz konusudur. Bazı klinikler sadece malzeme ücretini talep ederken bazı klinikler ise uygulama ve verilen emekten dolayı daha fazla ücret alabilmektedir.

Sonuç olarak braket kırılması ücreti için bizzat klinikten bilgi almak daha doğru olacaktır. Mehmet Eker Diş Kliniği olarak olası kırılma durumu ile karşılaşan hastalarımızla özel olarak ilgilenmekteyiz. Başta ücretler olmak üzere diğer merak ettikleriniz için telefon numaramızdan ya da sitemize yer alan sorun bildirme anketlerinden bize ulaşabilirsiniz.

Braket Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sadece braket nedir ya da braket kırılması için neler yapılmalıdır soruları hastalar tarafından iletilmemektedir. Bu alanda merak edilen konu başlıkları oldukça fazladır. Daha önce braket nedir ve braket kırılması konularına değinildiği için merak edilen diğer sorulara sizin için cevap verdik.

braket-kirilmasi1 – Braket Kırılırsa Ne Olur?

Braket kırılması oldukça yaygın karşılaşılan bir durumdur. Kırıldığında uzman diş hekimi ile iletişime geçildiği takdirde bir sorun yaşanmayacaktır. En yakın randevu tarihinde braket yerine yapıştırılarak sorun ortadan kalkacaktır.

2 – Kopan Braket Tekrar Takılır mı?

Evet, takılır. Braketler özel yapışkan malzemeler ile diş üzerine sabitlenmektedir. Kırılan braket kullanılabilir durumdaysa takılabilir. Eğer zarar gördüyse ya da klinik karşılıyorsa braket kırılması sonucunda yeni braket de kullanılabilmektedir. Burada kliniklerin braket kırılması karşısında takınacağı tavır önemlidir.

3 – Braketler Her Ay Değişir mi?

Braket kırılması söz konusu ise değişimi söz konusu olacaktır. Fakat hastanın braket kırılması, oynaması gibi şikayeti yoksa her ay değişimi yapılmaz. Kontrol randevularında genellikle braket üzerine takılan lastikler değiştirilir, gerekli görülürse tel sıkılaştırılır.