Bu makaledeki başlıklar
Kanal tedavisi nasıl yapılır? Teknolojinin gelişmesine bağlı olarak kullanılan özel cihazlar sayesinde artık sorunlu dişler, problem olmaktan çıkmaktadır. Bunun en iyi örneğini kanal tedavisi uygulamalarında görebilirsiniz. Anestezik işlem altında ağrı ya da acı hissi oluşumu yaşanmamaktadır. Peki kanal tedavisi nasıl yapılır? Ayrıntılı bilgi için aşağıya göz atın.
Kanal Tedavisi Nedir?
Kanal tedavisi nedir? Kanal tedavisi çürük ya da iltihaplı dişleri kurtarmak adına yapılan uygulamanın adıdır. Özellikle kök çürüklerinde; dolgunun yetmediği durumlarda, ana diş kaybı yaşamamak için tercih edilir. Yani;
- Diş köklerinde iltihap ya da enfeksiyon durumlarında
- Aşırı derecede çürüme durumunda
- Bu sebeplere bağlı olarak gelişen maksimum ağrı durumunda uygulanmaktadır.
Öncelikle iltihap ya da enfeksiyon diş hekimi tarafından verilen antibiyotikler ile kurutulur. Bunun amacı, iltihaplanmanın diş sinirlerine zarar vermesine engel olmaktır. Sonrasında kanal tedavisi nasıl yapılır uygulamasına geçilir. Bu aşamalara göre kanal tedavisi zor mu?
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi işlemi, tecrübeli ve donanımlı diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Yani bunu yapan doktora da endodontist denir. Emin ellerde uygulanan tüm işlemler, dişleriniz açısından sağlıklı güvence demektir. Peki aşama aşama kanal tedavisi nasıl yapılır?
1 – Muayene Aşaması
Öncelikle doktorunuz tarafından detaylı hikayeniz dinlenir. Bu aşamada ağız içi, fiziksel olarak muayene edilir. Her çürük dişe de kanal tedavisi olacak diye bir şart yoktur. Bu aşamada dişe dolgu mu kanal tedavisi mi uygulanacağı belirlenir.
2 – Ağız içi Tarama
Daha sonra kanal tedavisi nasıl yapılır işleminin 2. aşaması olarak, ağız içi röntgen çekimi istenir. Daha detaylı diş kökü çürüklerine müdahale açısından bu işlem önemlidir. Diş kökü sinirlerinin ne kadar zarar gördüğü, bu noktada kolayca tespit edilir.
3 – Anestezik İşlem
Kanal tedavisi işlemine karar verildiği anda, doktor tarafından hastaya anestezik iğne yapılır. İşte tam da bu noktada kanal tedavisi acıtır mı konusuna “Dur” demiş olursunuz. Süreç içinde ağrısız ve acısız konforlu bir tedavi görme fırsatını elde edersiniz.
4 – Çürük Diş Temizliği ve Hijyen Aşaması
Anestezi sonrası uyuşturulan dişin mine tabakası çürüklerden arındırılır. Pulpaya yakın boşluk yaratılmış olur. Böylelikle kanal tedavisi nasıl yapılır süresince; bu boşluk sayesinde, sorunsuz ilerleme kaydedilir. Bunun yanı sıra;
- Tedavisi yapılan dişin kök kanalı temizleme işlemine geçilir.
- Teknolojik cihazlar sayesinde, kökteki sinirler tek tek alınmaya başlanır.
- Sonrasında bir yandan da her işlem sonrası, o bölge dezenfekte edilir.
- Köklerde bulunan sinirler tamamen öldürülür ki işlem sonrası ağrı olmasın.
5 – Temizlenen Kök Kanallarını Doldurma Aşaması
Gerekli temizlik ve çürüklerden sonra, artık sıra boşluğu doldurmaya gelmiştir. Bundan önce diş hekimi tarafından öncelikle diş boşluğu röntgeni istenir. İltihap ya da enfeksiyon durumuna göre kalıcı malzeme ile boşluk, formlu bir şekilde doldurulur.
Kanal Tedavisi Belirtileri Neler?
Kanal tedavisi gerektiren sebeplerin başında, çok derin çürük ve iltihaplanma durumu vardır. Dişin iyileşme ihtimalinin olmadığı durumlarda, kök kısmı çıkarılıp ana dişin ağız içinde tutulması sağlanır. Amaç dişin kemik yapısını kaybetmemektir. Kanal tedavisi nasıl yapılır aşamasından önce, bazı belirtiler vermesi gerekir. Bunlar şöyledir;
● Yüzden başlayıp boyuna kadar olan kısımda şişlik oluşumu |
● Özellikle sıcak ya da soğuk diş hassasiyeti oluşumu |
● Çiğneme durumlarında ağrı oluşumu |
● Diş etlerinde iltihaplanma |
● Çatlamış diş sorunu |
● Diş etinin sivilce tarzı şişmesi |
● Diş kökünde derin çürük ve iltihaplanmalar |
● Renk değişimine uğramış diş eti |
Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Diş köklerinde derin çürük kanal tedavisi işlemlerinin ana sebebidir. Bunun yanında kurtarılamayacak, ancak diş kaybına da sebep olmayacak iltihaplanma durumlarında da bu tedavi yöntemi seçilir. Ayrıca daha detaylı nedenleri ile kanal tedavisi nasıl yapılır?
- Önceden yapılmış dolgu altlarındaki derin çürükler
- Kaplama altında, diş köklerinde oluşan çürükler
- Travmaya bağlı dişlerde meydana gelen kırıklar
- Çiğneme, diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunlar sonrası diş pulpasının hasar görmesi
- İlerlemiş diş eti rahatsızlıkları
- Çarpık dişlerin restorasyonu öncesi
- 20’lik diş çekimi, çene kemiğindeki kist işleminde komşu dişlere de kanal tedavisi nasıl yapılır aşamaları uygulanmaktadır.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır? Kanal Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılmaz?
Kanal tedavisine doktorunuz karar verecektir. Diş hekiminin muayenesi sonrası ve röntgen sonuçlarına göre yapılıp yapılamayacağı belirlenecektir. Ancak her ağrıyan ve çürüyen dişe kanal tedavisi yapılmaz. Bunun yanında iltihaplı dişe de acil durumlar dışında kanal tedavisi yapılmaz. Öncelikle antibiyotik tedavisi ile diş iltihaptan arınmalıdır. Yoksa hasta, anestezik işlem sırasında uyuşma problemi yaşayabilir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Kanal tedavisi nasıl yapılır kapsamında kaç gün süreceğine dair merak içindeyseniz, 1 veya 2 seansta tamamlanacağını bilmelisiniz. Ancak dişin enfeksiyon durumuna bağlı olarak kanal tedavisi kaç seans noktasında, bir seans fazla sürebilir. 15 dakika kanal tedavisi olmaz. 45 ile 60 dakika arasında sürmektedir.
Ayrıca fazla diş kökü varsa kanal tedavisi ne kadar sürer işlemi, bir seans uzar. Bütün bu süreçleri hesaplayarak, en küçük belirti durumunda hemen diş hekiminden randevu almalısınız. Çünkü erken teşhis ve tedavi ile dişin kurtulma şansını arttırmış olursunuz. Böylelikle hem daha kısa sürede, hem ağrısız ve acısız tedavi görmüş olursunuz.
Diş Kanal Tedavisi Sonrası Ağrı Olur mu?
Her ne kadar kanal tedavisinin ağrılı bir süreç olduğu söylense de bu kanı yanlıştır. Dolgu işleminden sonra görülen ağrı ile hemen hemen aynı düzeydedir. Çünkü anestezik işlem sırasında uyuşma sağlandığı için, kesinlikle ağrı ya da acı hissi oluşmaz. Sonrasında birkaç gün diş hassasiyeti ve ağrı yaşamanız normaldir.
Kanal tedavisi ağrısı ne kadar sürer? Bir hafta içinde genel olarak ağrılar azalma gösterir. Ancak bir hafta sonrasında kanal tedavisi nasıl yapılır neticesinde geçmeyen şiddetli ağrılar, başarısız uygulamaların belirtisi olabilir. Yani;
● Dişlerde kanal tedavisi sonrası yemek konusunda sıcak ve soğuk hassasiyeti varsa |
● İltihap oluşmuşsa |
● Ağrı derecesi günden güne artıyorsa |
● Isırma ve dokunma hassasiyeti varsa |
● Tedavi edilen dişte tıkanma durumu oluşmuşsa |
● Tükürük içindeki bakterilerden etkilenmeye bağlı iltihaplanma yaşanıyorsa |
● Dişte şişlik oluşmuşsa |
● Sinüs sorunlarının oluşumu problemi varsa |
● Diş kronunun geç yerleştirilmesi durumları olduysa kanal tedaviniz başarısız olmuş demektir. |
Başarısız kanal tedavisi nasıl yapılır durumlarını yaşamamak adına, iyi bir diş kliniğinden randevu almalısınız. Bu noktada Mehmet Eker Diş Kliniği, yıllardır göstermiş olduğu üstün başarı sayesinde kendini kanıtlamıştır. Ağız ve diş sağlığınıza önem veriyorsanız randevu alabilirsiniz.