diş tedavileri

Diş Köprüleri Nedir? 3 Adımda Diş Köprü Çeşidi

Diş Köprüleri

Ön dişlerle beraber eksik dişleriniz var ise diş köprüsü ile dişlerinizin görünümünü ve işlevini geri kazanabilirsiniz. Eksik dişlerinizin olduğu alanda ki boşluklar doldurulur. Sizler için en uygun yöntem ve tedavi süreci için Mehmet Eker diş kliniğinden destek alabilirsiniz.

Tipik olarak bir köprü eksik dişlerin her iki yanında yer alan kuronlardan ya da pontik destekleyen dişlerden yapılarak yapıştırılır.

Şayet eksik diş ve dişleriniz var ise diş köprüleri sizlere bu anlamda yardımcı olabilir. En yaygın eksik diş nedenlerinin başında diş çürükleri ve diş eti hastalıkları gelir. Doğuştan gelen bir durum sebebiyle eksik dişlere sahip olabilirsiniz. Diş köprüleri işlemlerinde eksik dişlerinizin her iki yanında sağlıklı dişlere sahip olmanız gerekir.

Diş Köprüleri Nedir?

Diş köprüleri, hastanın ağız yapısında eksik diş olduğunda uygulanan bir tedavi yöntemidir. İmplanttan farklı olarak köprüleme sistemi ile çalışmaktadır. Birçok hastanın ağzında yer alan eksik dişler giderilerek istenen düzeyde bir ilerleme sağlanmaktadır. Yeni protez diş ağız yapısına uygun hale getirilerek istenen düzeyde görünüm elde edilir. Sadece estetik diş değil aynı zamanda işlevsel olması da ilgilenilen bir alandır.

dis-kopruleri

Diş Köprü Çeşitleri Nelerdir?

Günümüzde diş hekimleri tarafından protez diş kapsamında birden azla diş köprüsü kullanılmaktadır. Her bir köprüleme sistemi kendi içerisinde avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Hastanın yaşı, ağız durumu ve birçok etmene bağlı olarak karar verilmektedir. Alınacak karara bağlı olarak hareket edilerek istenen sonucun ortaya çıkması hedeflenir. Genel olarak yapılan çeşitler şu şekildedir:

Diş Köprüleri Çeşidi

Asma Köprü Diş

Kanatlı Köprü Diş

Dirsekli Köprü Diş

1 – Asma Köprü Diş

Tek diş eksikliği durumunda kullanılan diş köprüleri olarak bilinir. Diğer diş köprüleri ile kıyaslandığında bu dişlerde destek tek taraflı olarak alınmaktadır. Çevre iki yandan destek almaya gerek olmaz. Takılacak olan protez diş tek taraftan destek alınarak kullanılabilmektedir. Özellikle az sayıdaki kayıplarda kullanılmaktadır.

2 – Kanatlı Köprü Diş

Kanatlı köprü diş mantığı diğerlerinden kesin olarak ayrılmaktadır. Çünkü diş köprüleri sağlam dişler üzerine geçirilecek şekilde değildir. Sağlam dişlerde herhangi bir şekilde küçültme ya da aşındırma söz konusu değildir. Var olan dişleri de koruduğu için en çok kullanılan diş köprüleri arasında bulunur. Özellikle ön dişlerde tercih edildiği görülmektedir.

dis-kopruleri

Diş Köprüleri

Sağlam dişlerin arka kısımları pürüzlü hale getirilir. Protez üretimi sırasında sağlam dişlerin yanına kanatlar açılır. Bu kanatlar üzerine yapıştırıcı sürülür. Eksik dişin bulunduğu alanında sağ ve solundaki dişlere yapıştırma işlemi ile oturtma yapılır. Böylece sağlam dişlerde madde kaybı yaşanmayacaktır.

3 – Dirsekli Diş Köprüsü

İki taraflı sağlam dişe sahip olmayan kişiler için diş köprüleri kapsamında üretilmiştir. Bu uygulamada tek tarafta doğal diş bulunması yeterlidir. Uzmanlar tarafından tek diş boşluğu sağlam dişten desteklenerek yapılmaktadır. Balkon tarzı tek tarafa yapıştırma yapılır. Özellikle ağızdaki arka dişlerde diş köprüleri yapmak için uygundur. Çünkü ilerleyen yaşa bağlı olarak sağlam diş eksikliği çok ciddi anlamda yaşanmaktadır.

Diş Köprüleri Nasıl Yapılır?

Diş köprüsü yaptırma aşamaları birden fazladır. Her bir aşamada hastalara bilgi verilerek ilerlenmektedir. Aşamaların anlatılma süreci ilk seanstan itibaren geçerli olmaktadır. Mehmet Eker Kliniği kapsamında uzman isimler tarafınıza bilgi iletecektir. Böylece daha düşük kaygı ve yüksek bilgi ile beraber siz de tedavinizi olabilirsiniz. Kişiden kişiye değişme olasılığı olmakla birlikte genel olarak diş köprüleri yaptırma aşamaları şu şekildedir:

1.      Aşama: Muayene ve Genel Kontrol Hastanın diş köprüsü yaptırmaya hazır olup olmadığını gözlemlemek gerekir. Doktor tarafından manuel kontrol dışında röntgen de talep edilebilmektedir. Ağız içerisindeki duruma göre köprü sayısı belirlenir.
2.      Aşama: Diş Köprüleri Yöntemine Karar Verme: Diş köprüleri farklı yöntemlerle uygulanabilmektedir. Aslında her bir yöntem ağızdaki diş durumuna bağlıdır. Ancak hasta ile birlikte ortak karar verilebilmektedir.
3.      Aşama: Ölçülerin Alınması Ağıza takılacak olan protez için belirli boyutlandırmalar yapılır. Oluşan boyutlandırmalara göre diş hazırlığı yapılır.
4.      Aşama: Sağlam Dişlerin Törpülenmesi Köprü görevini görebilmesi amacıyla sağlam dişlerde törpüleme yapılır. Hasta herhangi bir acı hissetmez. İnceltilen dişler köprüleme için hazırdır.
5.      Aşama: Protezlerin Denenmesi Sağlam dişler üzerine yapılan protezler denenerek uyumlu olup olmadığına bakılır. Eğer sorun yoksa protezler sabitlenir.
6.      Aşama: Genel Kontroller Diş köprüleri yapıldıktan sonra herhangi bir şikayetin oluşmaması, memnuniyeti arttırmak adına genel kontroller sağlanır.

Neden Diş Köprüsü Yapılır?

dis-kopruleriDiş köprüleri dişleriniz ile beraber çalışma yürütür. Ağız içinde bir diş eksikse yanında yer alan dişler boş alana hareket gerçekleştirebilir. Karşı çenenizde ki dişlerde de bu durum yukarı ya da aşağı hareket şeklinde gerçekleşebilir. Bu gibi durumların nedenleri şu şekilde sıralanabilir.

  • Çiğnemede yaşanılan zorluklar
  • Isırık sorunları
  • Diş ve çenenizde ekstra yaşamış olduğunuz stres durumlarından kaynaklı ağrılar
  • Gülüş ve görünüşünüz hakkında ki öz bilinciniz

Bir diş köprüsü tipik olarak şu detayları içermektedir.

1 – Dayanak Dişler

Boşlukların her iki yanında ki dişlere iki kron yerleştirilmesi yapılır. Bu sabitleyici dişler ya da destek olan dişler doğal olan dişlerin ya da implantlarınız olarak yer alabilir.

2 – Pontikler

Diş köprüsünde bu takma dişler boşlukları doldurur ve kuronlarla yapıştırılma işlemleri yapılır.

Diş köprüsünden ziyade bazıları çıkartılabilir olan takma dişler adı verilen protezleri tercih edebilir. Bu dişlerin temizliği için her seferinde dişlerin çıkartılması gerekir. Ayrıca diş implantları içinde aday olabilirsiniz. Bu sayede çenenize cerrahi olarak bir implant yerleşimi yapılır. Mehmet Eker diş kliniği olarak sizler için en uygun adımları belirleyebilir, bu süreç yönetimini sağlıklı yönetmenize destek olabiliriz.

dis-kopruleriDiş implantlarına ihtiyacım var mı? Sorularına karşın bazen diş hekimleri köprüden ziyade implant önerisinde bulunabilir. Bu aşamada diş laboratuvarı ağız modelinize uygun yeni diş yapar. Sonrasında cerrahi implant dişlerinize yerleştirilir.  Zaman içinde implantlar çene kemiği ile bütünlük sağlayarak yeni dişler ile bağlantı kurar. Bir avantaj olarak ifade etmek gerekirse implantlarda diğer dişlerin desteğine ihtiyaç duyulmaz.

Diş Köprüsü İşlemleri Yaygın Mıdır?

Eksik dişler için diş köprüsü yaygın bir çözüm önerisi olarak hekimler tarafından uzun yıllardır kullanılmaktadır. Geleneksel bir diş köprüsü prosedürü kapsamında en az iki randevuya ihtiyaç duyulur. Hastalar tarafından şikayetçi olunan diş eksikliği böylece kısa sürede giderilir. İmplant tedavisi gibi seanslarca uzamaması ve görece daha pratik bir uygulama olması yaygın uygulamalar arasında diş köprüleri olmasına neden olmaktadır.

Dayanak Dişlerin Hazırlanması

Diş hekiminize gerçekleştireceğiniz ilk ziyaretiniz sırasında sağlık uzmanı dayanak dişlerinizi yeniden şekillendirmektedir. Diş mine ve dentinin bir kısmı çıkartılarak içerisinde kuron kalması sağlanır. Kalan kuronun üzerine içi boş köprüler yerleştirilir. Köprünün ortasında ise asıl boşluğu giderecek olan asıl diş bulunur. Böylece diş köprüleri işlevsel bir hal kazanır.

İzlenimler

Dişlerinizin ölçülerini ve dijital tasarımlarını sağlayıcınız temin eder. Bir diş laboratuvarı ise köprünüzü, takma dişlerini ve kuronlarınızın oluşturulması için taramayı ya da kalıbı model şeklinde kullanır. Köprünüzü laboratuvar yaparken ağız içinizdeki açıklıkları korumak adına geçici bir köprü yapımı gerçekleştirilerek takılır.

Kalıcı Köprü Yerleşimi

Diş hekiminize gerçekleştireceğiniz ikinci ziyaretiniz esnasında sağlayıcınız geçici inşa ettiği köprüyü kaldırır. Bunun yerine kalıcı köprüyü yerleştirir. Köprüyü sağlayıcınız dikkatli bir şekilde kontrol ederek sizlere rahat bir şekilde uyum sağladığından emin olmak adına gerekli ayarlamaları sağlar.

Diş Köprüsünün Avantajları

Diş köprüsü sayesinde;

  • Isırmanıza yardımcı olunur
  • Kalan dişlerinizin yerinden oynaması önlenmiş olur
  • Konuşma ve çiğneme gibi yetilerinizi yeniden verimli bir şekilde kazanabilirsiniz
  • Gülümsemenize yeniden kavuşabilirsiniz.

Mehmet Eker diş kliniği olarak köprünüze uygun bakımlar yapmanız halinde uzun yıllar sorunsuz kullanacağınızı ifade edebiliriz. Çevresinde ki dişleriniz şayet çürür ya da çimentosu bozulur ise köprünüzden başarısız sonuç alabilirsiniz. Köprü oluşumunuzda gevşeme meydana gelir ise destekleyici dişleriniz sağlıklı ve sağlam ise yeniden işlem adımları uygulanabilir.

dis-kopruleriDiş köprüleri, en az 5-7 yıl süreli kullanılabilir. Düzenli profesyonel temizlik ve iyi bir ağız hijyeni bu köprü yapısını 10 yıldan fazla kullanmanıza da imkan tanıyabilir. Aynı zamanda doğru bir yerde ön dişlere sahip diş köprüleri sayesinde konuşmanızda bir iyileşme yaşayabilirsiniz.

Şayet süre içinde çiğnemenizde ya da ısırmanızda bir değişiklik fark ederseniz köprünüzü muayene ettirmeniz gerekir. Köprünün çevresinde kızarıklık, ağrı, şişkinlik ya da kanama gibi durumlar var ise hemen doktorunuza başvurunuz.

Diş Köprü Öncesi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş köprüleri yaptırmadan önce varsa diğer diş problemlerinize çözüm bulmalısınız. Örneğin kanal tedavisi ya da dolgu işlemlerinizi tamamlamanız gerekir. Ancak bu aşama sonrası uygulama yapmak daha doğru olur. Diş köprüsü yaptırdıktan sonra ise hijyene dikkat etmenizde fayda var. Günde en az 2 kere orta sertlikteki bir diş fırçası ile dişlerinizi fırçalamalısınız. Beraberinde diş ipi de kullanarak ekstra bir özen gösterebilirsiniz.

Diş Köprüsü Fiyatları Ne Kadar?

2023 yılı itibari ile diş köprüleri fiyatları oldukça değişkenlik göstermektedir. Fiyatlandırmalar adına hastanın ihtiyacı olan köprü sayısı belirlenmelidir. Aksi durumda net fiyat vermek gerçek anlamda imkânsızdır. Yapılacak diş köprüleri çeşitleri de göz önünde bulundurularak uzman tarafından size net bir bilgi verilecektir. Siz de Mehmet Eker Kliniği tarafından ilk randevunuzu alarak kontrol sağlayabilir, ücretleri öğrenebilirsiniz.