Diş Ağrısı, Diş Sızlaması, Endodonti

Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Uygulanan dolguların ömrü ne kadardır? Uygulama yapılan dolgu türüne göre ömrü değişiklik gösterir. Dolgu dayanıklılık süresi dolguyu oluşturan malzemelere göre belirlenir. Malzemelerin kaliteli ve dayanıklı olması kullanım ömrünü de uzatacaktır. Ancak bilmelisiniz ki dolguların ömrü ne kadardır sorusunun cevabı sadece bunlara da bağlı değildir.

Ortalama bir dolgu ömründen bahsedebilmek mümkündür. Çünkü dolgu üretimleri sırasında hastaların rahat edebilmesi amacıyla bir hedef doğrultusunda ürünler elde edilir. Yapılan araştırmalar doğrultusunda deneyimlerle birlikte ortalama ömürleri saptanmaktadır. Fakat yine de hastaya göre ve kullanım durumuna bağlı olarak dolgunun ömrü değişecektir.

Yeni Nesil Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Yeni nesil oluşturulan dolguların ömrü ne kadardır ancak dolgular incelenerek karar verilebilir. Her bir dolgu kendi içerisindeki karışım maddelerine bağlı olarak kaliteli olacaktır. Aynı zamanda sadece kişilerin sahip olduğu dolgular değil yaşam standartları da etkilidir. Çünkü bireyler sadece yapılacak uygulamadan etkilenmez.

Eğer hasta dolgu sonrası belirli aşamalara dikkat etmezse dolgu ömrü kısa süreli olacaktır. Başta hijyen olmak üzere asitli gıdalar, sigaran uzak durmak gerekir. Aynı zamanda dolguların ömrü ne kadardır aşamasında etkili olan sert gıdalarda etkilidir. Çikolata, fındık, ceviz gibi görece sert gıdaların doğrudan ağızda parçalanmaması gerekir. Aksi durumda herhangi bir şekilde yorum yapmak mümkün olmaz. Güncel olarak kullanılan dolgu şekilleri şu şekildedir ve bilinen ömürlerin bilgisi:

dolgularin-ömrü-ne-kadardir1- Ön Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Ön dolgular genellikle estetik amacın daha ön koşulda olduğu dolgulardır. Dişin rengine en çok yakınlık gösteren ve diş gibi şekil alan dolgular tercih edilir. Bu dolgular daha çok porselen dolgular olmaktadır. Kompozit dolgular da görece ön dişlerde kullanılır. Ön dişlerin zorlanmadığı ve sert şeylerin diş ile kırılmadığı noktalarda dolgular ortalama dolgu ömrü 10 yıl kadar dayanacaktır.

Ön dolgular genellikle doğrudan parçalama, kırma işlemi gören dişlere denk gelir. Bu yüzden görece diğer dişlere göre daha tehlike altındadır. Olası bir ısırmayla birlikte dolguda kırılma meydana gelecektir. Diğer taraftan daha ince yapılı olması da kırılabilir olmasına neden olmaktadır. Bireylerin daha dikkatli olması beraberinde hijyenini de sürdürmesi gerekmektedir. Aksi halde beklenen sürenin altında bir dolgu ömrü oluşur.

2- Kompozit Dolgu Kaç Yıl Dayanır?

Kompozit dolgular görece diğer dolgulara göre daha yeni nesildir. Kullanılan bu dolgular dişin gerçek rengine yakın olarak elde edilir ve UV ışınları ile kısa sürede sertleşmektedir. Sertleşmesinin kısa süreli olmasından dolayı dayanıklılığı da üst düzeydedir. Sır bu yüzden dolguların ömrü ne kadardır aşamasında uzmanlar tarafından önerilmektedir. Böylece daha uzun yıllar kullanım kolaylığı elde edilebilir.

Doğal bir renk skalasına da sahip olmasından dolayı ön dişlerde uygulama yapılabilmektedir. Kısa sürede dolgu işlemi sonlandırılabilmektedir. Sonrasında hayatına dönen hasta eğer dikkatini bu dişleri korumaya verirse uzun süreli kullanım beraberinde gelecektir. Dolguların ömrü ne kadardır noktasında bu yüzden diş hekimlerinin önerilerine dikkat etmek gerekir. Genel itibari ile 7-10 sene içerisinde dolgu ömrü bulunur fakat kullanıma bağlı olarak 15 seneyi de bulabilir.

3- Amalgam Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

Dolguların ömrü ne kadardır konusunda diğer dolgulara nazaran daha düşük dayanıklılığa sahip olan amalgam dolgulardır. Bu dolgular sadece ömürleri konusunda değil aynı zamanda estetik açıdan da pek tercih edilmezler. Kullanılan dişe ve malzeme kalitesine göre 5-10 yıl dolgu ömrü dayanıklılığı mevcuttur.

4- Porselen Dolgu Ömrü Ne Kadar?

Porselen dolgu ömrü diğer dolgulara göre daha fazladır. Bu yüzden dolguların ömrü ne kadardır araştırmasında en çok dayanıklılığı bulunandır. Bu dolguların ortalama ömürleri 15-20 yıl olarak belirlenir. Ancak dolguların doğru şekillendirilmesi ve kaliteli olmasının dışında hastanın da dikkat edeceği duruma göre 30 yıla kadar dayanabilmektedir.

dolgularin-ömrü-ne-kadardir

Dolguların Ömrü Ne Kadardır?

5 – Estetik Dolgu Ne Kadar Dayanır?

Estetik dolgu ömrü kullanılan malzemeye göre değişiklik gösterir. Ancak genellikle yaptırılma amacı da kırılmış, görüntüsü bozuk dişleri düzeltmek içindir. Bu yüzden dolgu ömrü ortalamanın üzerinde olacaktır. Var olan doğal dişi korumak adına daha hassas davranılır. Ortalama olarak 15-20 yıldan söz edilebilmektedir. Ancak doğru kullanım ile birlikte bu sürenin artış gösterme olasılığı da yüksektir.

Çocuklarda Diş Dolgusu Ne Kadar Dayanır?

Çocuklarda dolgu ömrü değişiklik gösterebilmektedir. Çünkü yetişkinlere kıyasla dişlere sağladıkları önem değişiklik gösterir. Eğer çocukta yeterli bir bilinç oluşturulmadıysa dolguların ömrü ne kadardır aşamasında düşük sürelerden bahsedilebilir. Asitli, tatlı ve sert gıdaların tüketilmesi dolgu ömrü düşürücü hareketlerdir. Beraberinde hareketlilik ile düşme ve kazalardan dolayı da kırılmalar meydana gelebilir. Ancak ortalama olarak 5 senelik bir ömür biçilir.

Diş Dolgusu Ne Kadar Sürer?

Hastanın durumuna bağlı olarak diş dolgusunun yapılma süresi değişiklik gösterir. Birden fazla dişe dolgu yapılacaksa süresi değişecektir. Bilinmelidir ki dolgu yapılacak diş sayısı arttıkça doktor tarafından bu süreç birden fazla seansa ayrılabilmektedir. Kliniğimizdeki doktorlar tarafından inceleme yapıldıktan sonra size süre konusunda daha detaylı bilgi verilecektir.

dolgularin-ömrü-ne-kadardirHatalı Diş Dolgusu Nasıl Anlaşılır? Hatalı Dolgu Ömrü Ne Kadar?

Dolguların ömrü ne kadardır aşamasında etkili olan unsurlardan birisi dolgunun doğru yapılıp yapılmadığıdır. Eğer dolgu dişe tam oturtulmadıysa, hava çıkışı varsa dolgu ömrü doğal olarak az olacaktır. Özellikle bu tarz dolgularda bırakın seneleri aylar içerisinde dolgu düşmesi meydana gelebilir. Doğrudan diş hekimi ile görüşerek bu soruna çözüm bulunması gerekir. Peki dolgu ömrü belirleyen bu hatalı dişler nasıl fark edilir?

Hatalı dolguların ömrü ne kadardır sorusuna cevap olarak düşük süreler verilir. Bu yüzden eğer hatalı dolgu belirtisi varsa doğrudan diş hekiminizle görüşerek kontroller yaptırmalısınız. Hatalı dolgularda:

  •  Ağız kapatıldığında diş üzerinde ekstra baskı oluşur.
  •  Kapalı ağız konumunda dişler birbirine temas edemez.
  •  2-3 gün geçmesine rağmen dişte ağrı ve sızı oluşur.
  •  Dolgu yapılan diş ve çevresinde hassasiyet oluşumu meydana gelir.
  •  Dilinizle ya da yemek ile temas ettiğinde sallantı hissi olur.

Kırılma Sonrası Amalgam Dolgu Sökümü Yapılır mı?

Bir şekilde hatalı meydana gelen dolguların zaman içerisinde kırılma ya da düşmesi görülür. Bu da dolgu ömrü dolduğuna işarettir. Peki kırılma sonrası amalgam dolgu sökülür mü? Genelde hayır. Yapılan dolguların dişten uzaklaştırılmasından önce diş durumu incelenir. İncelemeye bağlı olarak sadece kırılma olan bölgede dolgu yapılır. Bu dolgu işlemiyle birlikte dolgu ömrü uzatılacaktır. Aynı zamanda estetik görünüm, hava alınması sorunu da ortadan kalkacaktır.

dolgularin-ömrü-ne-kadardirZarar Gören Amalgam Dolgu Zararları Var mı?

Kırılma olmasa bile dolguların ömrü ne kadardır aşamasında verilen süreleri geçtiğinizde olumsuzlukla karşılaşabilirsiniz. Amalgam dolguların tek başına sağlığa ya da size karşı bir zararı yoktur. Ancak dolgu süresi tamamlanmış olan yapılar zaman içerisinde hassasiyet oluşturur. Aşırı sıcak ve soğuk tüketimine bağlı olarak rahatsız olabilirsiniz. Aynı zamanda dolgu hava alabilir ya da çabuk kırılabilir bir hal alacaktır.

Diş Dolgusu Kaç TL?

Dolguların ömrü ne kadardır, dolgu ömrü neye göre belirlenir aşamaları kadar ücretler merak edilir. Ücretler aşamasında fiyat farklılığı söz konusudur. Estetik dolgu, porselen kaplama dolgu gibi kendi içerisinde ayrışma meydana gelir. Bu noktada bireylerin yapması gereken şey bizzat iletişime geçerek bilgi almaktır. Mehmet Eker Kliniği bünyemizden randevu alarak hem muayene olabilir hem de ücretleri öğrenebilirsiniz.