Diş Kaplamaları

Zirkonyum Porselen Kaplama Nasıl Yapılır?

zirkonyum-porselen-kaplama

Zirkonyum porselen kaplama nasıl yapılır? Dişlerine kaplama yapmak ve daha sağlıklı ve estetik dişlere kavuşmak isteyen hastalar, zirkonyum porselen kaplama hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Esasen diş kaplamaları temelde iki gruba ayrılıyor: Metal içerenler ve metal içermeyenler. Zirkonyum diş kaplama, zirkonyum dioksit altyapısına sahip porselen diş kaplama tekniğidir. Bu yöntem, metal içermez.

Zirkonyum porselen kaplama, genellikle diş çürüğü olan ya da daha estetik ve beyaz bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler tarafından tercih edilmektedir. Zirkonyum kaplamaların estetik olarak öne çıkması, ön dişlerde kullanımını yaygın hale getirmektedir. Zirkonyum porselen kaplama, diş yüzeyine ya da eksik diş bölgelerine uygulanabilir. Birçok yönüyle avantajlı olan zirkonyum kaplamaların diş eti uyumu da iyi olmaktadır.

Zirkonyum Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama, diş teli fiyatları gibi çok merak edilen konulardan biridir. Zirkonyum kaplama, bireylerin ağızlarındaki diş eksikliğinden dolayı yaptırdıkları klasik porselen köprüler ve protezlerin alt yapısı olan gri renkteki metal yerine uygulanan beyaz renkteki bir alaşımdır. Diş eti tedavilerinde sıkça kullanılır. Çünkü birçok durum için uygundur ve çeşitli avantajlı yönleri vardır.

Zirkonyum diş kaplama, genel olarak porselen kaplama biçiminde işleme alınır. Bu kaplama işlemi esnasında kullanılan zirkonyumun saf mineral biçimi çeşitli işlemlerden geçirilir ve zirkonya seramiği haline getirilir. Ardından özel fırınlarda işlenerek dişler için kullanılır.

zirkonyum-porselen-kaplama

Zirkonyum Porselen Kaplama

Zirkonyum Kaplama Hangi Durumlarda Yapılır?

Zirkonyum kaplama, hem işlevsel hem de estetik amaçlı bir uygulamadır. Estetik amaçlı bir uygulama olmasının yanında dişlerde meydana gelen renkleşme ya da kalıtsal renk değişimi için de uygulanır. Beyazlatma yöntemleri ile çözüme kavuşturulamayan dişler için zirkonyum porselen kaplama işlemi gerçekleştirilebilir.

Zirkonyum kaplama şu durumlar için uygulanmaktadır:

  • Beyazlatma yöntemleriyle sonuç elde edilemeyen ileri düzeydeki renk değişimlerinin tedavisi,
  • Madde kaybının aşırı olduğu dişlerin restore edilmesi,
  • Arka tarafta bulunan dişler üzerine köprü veya kaplama yapılması,
  • Ön gurupta yer alan dişlerde bulunan implant üstü protezlerin kaplanması
  • Gülüş estetiğinin sağlanması
  • Ayrık, çapraşık, dönük dişlerde ve uzun süre kullanım sebebiyle yapısı bozulmuş olan eski dolgularda

Zirkonyum ışık geçirgenliği olan bir maddedir. Bu nedenle dişlerin doğal yapısına uygun bir görünüm elde edilir. Zira bilindiği üzere, sağlıklı dişlerin minesi, ışığı tamamen geçiren bir yapıya sahiptir. Zirkonyum kaplamalar, klasik porselen kaplamanın alt yapısı olan metalin yarattığı cansız ve yapay görüntünün aksine, daha canlı ve ışıltılı bir görünüm elde edilmesine fırsat tanır.

Zirkonyum Porselen Kaplama İşlemi Nasıl Yapılır? 

Zirkonyum porselen kaplama, diş hekimleri tarafından uygulanan bir tedavi yöntemidir. Birçok hasta hem işlevsel hem de estetik açıdan iyi olduğu için zirkonyum kaplama yöntemini tercih etmektedir. Bu yöntemde ilk olarak dişteki sorun ortaya konulur. Çünkü dişteki soruna göre kaplamanın kapsamı ve şekli belirlenir. Diğer tedavilerde olduğu gibi, tedaviye başlamadan önce hastaya lokal anestezi uygulanır.

Ardından dişler uygun boyutta küçültülür. Küçültülen dişler üzerinden yumuşak malzemelerle veya dijital tekniklerle ölçü alınır. Daha sonra renk skalası yardımıyla hastanın isteği dikkate alınarak dişlerin renk seçimi yapılır. Zirkonyum kaplama hazırlanana dek, hastada hassasiyet olmaması ve estetik görünümün bozulmaması için geçici dişler takılır. Birkaç gün içerisinde zirkonyum dişler hazırlanır. Hazırlanan dişler hastanın onayından geçtikten sonra geçici dişler çıkarılarak zirkonyum porselen kaplama yapıştırılır.

Kaplama dişi yapıştırmak için özel şeffaf yapıştırıcılar kullanılır. Zirkonyum kaplama, yapıştırıldıktan sonra yarım saat boyunca bir şey yenilmemelidir. Doktor tarafından belirlenen tarihlerde düzenli olarak kontroller yapılır.

Zirkonyum Porselen Kaplama Aşamaları Nelerdir?

Zirkonyum; oldukça güçlü, titanyum ve paslanmaz çelikten daha sert ama onlardan daha hafif olan bir metaldir. Bu nedenle zirkonyum porselen kaplama, sıklıkla tercih edilir. Zirkonyumun sahip olduğu bu nitelikler, onun diş implantları için ideal seçenek olmasını sağlar. Zirkonyum porselen kaplama aşamaları, son derece titiz bir süreci gerektirmektedir. Bu aşamalar şu şekildedir:

Zirkonyum Porselen Kaplama Aşamaları Açıklaması
1.Aşama Diş hekiminiz önce dişinizden az miktarda mine tabakasını çıkaracaktır. Bu, dişinizde bir delik açan ve mineyi çıkaran özel bir cihazla yapılmaktadır.
2.Aşama Diş hekiminiz, dişinizi korumak için dişinizin açıkta kalan bölgesine geçici bir kaplama yerleştirecektir. Geçici kaplama bir sonraki randevunuzda kaldırılacaktır.
3.Aşama Diş hekiminiz dişinizin yüzeyini parlatacak ve ardından oraya bir özel ajan uygulayacaktır. Pürüzsüz bir yüzey elde etmek için tekrar cilalanmadan önce bağlayıcı ajanı birkaç dakika kurutacaktır. 
4.Aşama Laboratuvar teknisyenleri, ince zirkonyum oksit veya titanyum dioksit tanecikleri ile karıştırılmış porselen tozu kullanarak yeni kaplamanızın tam kopyasını oluşturmak için bu kalıbı ve gelişmiş bilgisayar teknolojisini kullanmaktadır. Bunlar daha sonra yeterince sertleşene kadar yüksek sıcaklıklarda fırınlanmaktadır.
5.Aşama Yeni kaplamanız, dişinizin üzerine yerleştirilmeden önce son bir kez cilalanır. Bu aşamadan sonra artık, zirkonyum dişleriniz uygulanmaktadır.

 

Zirkonyum Diş Modelleri ve Ömrü Nedir?

Zirkonyum dişin ömrü, çeşitli durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte, zirkonyum dişlerin sahip olduğu niteliklerden ötürü belli bir ömrü olduğu söylenebilir. Zirkonyum dişler, her şeyden önce kırılmalara ve darbelere karşı dayanıklıdır. Bu kaplamaların ömrü, kişinin ağız ve diş sağlığına gösterdiği özene göre değişir. Diş eti sağlığının özenle korunması durumunda kaplama ömrü 15 seneye kadar sürebilmektedir. İhtiyaca göre kaplamalar birkaç ay arayla doktor tarafından kontrol edilmelidir.

Zirkonyum Kaplama Yaş Sınırı Nedir?

Zirkonyum kaplama için kesin bir yaş sınırından bahsedilemez. Gelişim çağını tamamlamış bireylerde zirkonyum kaplama kolaylıkla uygulanabilir. Fakat gelişim çağındaki bireylerde çene gelişimi sürdüğü için, gelişim tamamlanana dek beklemek daha uygun olacaktır.

Sık Sorulan Sorular

Zirkonyum porselen kaplama konusu hakkında Mehmet Eker Diş Kliniği olarak aldığımız diğer sıkça sorulan diğer sorular ise şu şekilde:

Porselen mi İyi Zirkonyum mu?

Dişlerine kaplama yaptırmak isteyen hastaların en sık sorduğu sorulardan biri de porselen mi iyi zirkonyum mu sorusudur. Hastalar; doğal, estetik görünen ve bir yandan da sağlam ve işlevsel dişlere kavuşmak istemektedir. Bu konuda da hangisi daha iyi merak etmektedir. Porselen dişler; yüksek bir estetiğe sahip ve doğal diş rengiyle uyumlu dişlerdir. Zirkonyum dişler ise son derece dayanıklı olmaları ve metal içermeyen yapıları ile öne çıkarlar.

1 Adet Zirkonyum Diş Ne Kadar?

Zirkonyum porselen kaplama fiyatları, tıpkı implant fiyatları gibi çeşitli faktörlerden dolayı değişkenlik göstermektedir. Kaplamanın hangi dişlere yapılacağı, kaç adet dişe yapılacağı ve işlemin ne kadar kompleks olduğu gibi faktörlerin yanı sıra sektördeki genel piyasa, tedaviyi yapan klinik ve tedavinin yapıldığı semte göre de fiyatlar değişmektedir.

Zirkonyum Porselen Kaplama Nedir?

Zirkonyum kaplama, dişlerin hem estetik görünümünü hem de işlevsel özelliklerini düzeltmek için uygulanan bir kaplama yöntemidir. Bu kaplama yönteminde, dayanıklı ve doğal bir görünüm elde edilir. Yani sadece dişlerin işlevini yerine getirmesi değil, aynı zamanda estetik görünmesi de önemsenir. Hastaya, işlevini eksiksiz gören dişlerin yanı sıra güzel bir gülüş kazandırılır. Zirkonyum kaplamaların içerisinde bulunan yitriyum tetragonal stabilize zirkonya adı verilen madde sayesinde dişler hem doğal hem de dayanıklı bir yapıya kavuşur.

Zirkonyum Dişin Ömrü Ne Kadardır?

1 implant kaç diş tutar sorusu gibi bu soru da çok merak edilmektedir. Zirkonyum dişin ömrü, çeşitli durumlara göre değişkenlik göstermektedir. Bununla birlikte, zirkonyum dişlerin sahip olduğu niteliklerden ötürü belli bir ömrü olduğu söylenebilir. Zirkonyum dişler, her şeyden önce kırılmalara ve darbelere karşı dayanıklıdır. Bu kaplamaların ömrü, kişinin ağız ve diş sağlığına gösterdiği özene göre değişir. Diş eti sağlığının özenle korunması durumunda kaplama ömrü 15 seneye kadar sürebilmektedir. İhtiyaca göre kaplamalar birkaç ay arayla doktor tarafından kontrol edilmelidir.