Diş İmplant

Zirkonyum Diş Yutulursa Ne Olur?

zirkonyum-dis-yutulursa-ne-olur

Zirkonyum diş yutulursa ne olur sorusu başına böyle talihsiz bir olay gelenler tarafından araştırılmaktadır. Zirkonyum dişler diş hekimleri tarafından sıklıkla kullanılan tedavi yöntemlerinden biridir. Çoğunlukla dayanıklılığı ile bilinen bu dişler bazen işçilikte yapılan hatalar sonucu tam olarak tutunamayarak çıkma yapabilirler. Böyle ani gelişen durumda zirkonyum diş yutulabilir ve ortaya zirkonyum diş yutulursa ne olur gibi sorular çıkabilir. Sizler de bu duruma cevap arıyorsanız hemen okuyun!

Zirkonyum Diş Yutulursa Ne Olur?zirkonyum-dis-yutulursa-ne-olur

Zirkonyum implant ve zirkonyum dişler sağlamlıkları ile bilinen tedavi yöntemleridir. Ömürlük olarak görülen bu tedavi yöntemlerinde laboratuar süreci profesyonel şekilde gerçekleştirildiğinde ve tecrübeli bir hekim tarafından uygulandığında problem yaşanma ihtimali neredeyse yoktur. Fakat bazı durumlarda zirkonyum dişler tam oturmayarak ani çıkma durumları oluşturabilmektedir. Böyle bir olayda dişin yutulma ihtimali de söz konusu olarak zirkonyum diş yutulursa ne olur gibi sorular ortaya çıkarabilmektedir.

Burada bilinmesi gereken en önemli şey kişilerin panik yapmamasıdır. Bunun sebebi zirkonyumun çözünebilen bir yapısının bulunmamasıdır. Çözünme ihtimali olmayan zirkonyum dişler kişilerde zehirlenme yapmayacaktır. Yüksel bir ihtimalle doğal yollardan çıkacak olan bu dişle ilgili oluşabilecek durumlar ve yapılması gerekenler aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

Oluşabilecek Durumlar Yapılması Gerekenler
Zirkonyum dişten küçük ve yuvarlak bir parçanın yutulması Doktora başvurulmalı ve takip edilmesi sağlanmalıdır. Büyük ihtimalle dışkı yolu ile atılması beklenecektir.
Zirkonyum dişten büyük ve keskin bir parçanın yutulması Mideye ulaşana kadar zarar verme ihtimali bulunduğu için acil doktor müdahalesi gerekebilir.
Diş yutulduktan sonra ağrı hissedilmesi Midede ya da bağırsaklarda oluşabilecek zedelenme ihtimaline karşı sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır.
Komplikasyon Riski Bulunuyorsa Tıkanma, kanama ya da enfeksiyon oluşma ihtimallerinin bulunması acil müdahale gerektirmektedir.

 

Yukarıdaki tablodan da anlaşıldığı üzere zirkonyum diş yutulursa ne olur cümlesinin öncelikli cevabı bir hekime başvurmaktır. Daha sonra yutulan zirkonyum diş parçasının büyüklüğüne ve keskinliğine göre yer tespiti yapılarak tedavi sürecine başlanır.

Porselen Diş Yutulursa Ne Olur?

Porselen dişlerin yutulması durumunda da tıpkı zirkonyum diş yutulursa ne olur sorusuna verilen cevaplar geçerli olacaktır. Porselen dişler midede kimyasal reaksiyonlar gösterecek yapıya sahip değillerdir. Sindirim sistemi içerisinde toksik bir etkileşim oluşturma ihtimali de bulunmamaktadır. Böyle bir olay başınıza geldiğinde doktora başvurarak dişin boyutunun ve keskinliğinin tespit edilmesini sağlamanız gerekmektedir. Daha sonra hekiminizin vücuttan atılması için bir tedavi yöntemi belirleyecektir.

Protez Diş Yutulursa Ne Olur?

zirkonyum-dis-yutulursa-ne-olurKişilerin kaybettikleri dişlerinin yerine kullanabilecekleri bir diğer diş ise protez dişlerdir. Protez dişlerin iki şekli bulunmaktadır. Birisi ağza sabitlenen protez dişler diğeri ise takma diş gibi çıkarılabilir özelliği bulunan protez dişlerdir. Zirkonyum diş yutulursa ne olur sorusunda olduğu gibi protez dişlerin yutulması durumunda yapılacak olan yine hekime başvurmaktır. Aşağıdaki gibi durumların yaşanması acil müdahale gerektirebilmektedir;

  • Kusma, karın ağrısı ve mide bulantısı gibi durumların yaşanması
  • Kişide gerçekleşen tıkanıklık hissi
  • Parçanın ilerlerlerken sıkışmış olabileceği şüphesinin yaşanması

Tıpkı diğer diş çeşitlerinde olduğu protez dişlerin de yutulma sebepleri arasında işçilikte gerçekleştirilen eksiklikler ve protezin tam anlamıyla oturtulamaması gibi sorunlar yer almaktadır. Bu tür sorunlarla karşılaşmamak için Mehmet Eker Diş Kliniği gibi köklü ve uzman bir kadroya sahip kliniklerde tedavi olarak dişlerinizi yaptırmanız doğru olacaktır.

Geçici Kaplama Diş Yutulursa Ne Olur?

Geçici kaplama dişimi yuttum ne yapmalıyım sorusu da tıpkı zirkonyum diş yutulursa ne olur sorusu gibi araştırmalara konu olmuştur. Geçici kaplama diş yutulduğu takdirde yutan kişinin bir hekime başvurması ve daha sonra klinik bir sorun olup olmadığını öğrenmesi gerekmektedir. Doktorların yapacağı röntgen takibi ile dişin mideye inip inmediği tespit edilerek tedavi süreci belirlenecektir.

Köprü Diş Yutulursa Ne Olur?

zirkonyum-dis-yutulursa-ne-olurKöprü dişler adından da anlaşılacağı üzere köprü görevi görmektedir. Bu tür bir tedavide eksik olan dişin yerine gelecek olan diş yapılarak kenardaki dişlerden destek alması sağlanmaktadır. Bu destek orijinal dişlerin küçültülmesi ve köprü dişin sağına ve soluna parçalar yerleştirilmesi ile sağlanmaktadır. Köprü diş yutulması vakaları diğer vakalara nazaran çok daha fazla gerçekleşebilmektedir.

Zirkonyum diş yutulursa ne olur sorusuna nazaran burada köprü dişlerin metal ya da porselen destekli olduğu unutulmamalıdır. Özellikle metal destekli köprü dişlerin yutulması durumunda oluşabilecek komplikasyonlar göz önünde bulundurulmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer konu yutulan parçanın büyüklüğü ve keskinliğidir. Hastanın acil tıbbı destek alarak hekimlerinden bilgi alması gerekmektedir.

İmplant Diş Yutulursa Ne Olur?

zirkonyum-dis-yutulursa-ne-olurDiş köklerinde sorun olan hastaların başvurduğu tedaviler arasında implant yaptırmak gelmektedir. Titanyum ya da zirkonyum gibi maddelerden elde edilerek yapılan implant dişler biyouyumluluk özelliğine sahiptirler. Bu da yutulmaları durumunda kimyasal reaksiyona geçerek toksik özellikler göstermeleri ihtimallerinin olmadığı anlamına gelmektedir. Fakat diğer yutma vakalarında olduğu gibi implant dişlerde de dikkat edilmesi gerekenler hususlar bulunmaktadır. Bunlar zirkonyum diş yutulursa ne olur sorusunda olduğu gibidir ve şu şekildedir;

  • Yutulan parçanın büyüklüğünün tespit edilmesi
  • Yutulan parçanın keskinliğinin tespit edilmesi
  • Yutulan parçanın mideye kusursuz şekilde ulaşıp ulaşmadığının öğrenilmesi
  • Midede veya bağırsaklarda bir tahriş oluşturup oluşturmayacağına bakılması

Yutulan implantın doğal yollarla çıkma ihtimalinin bulunmadığı tespit edilirse ve alerjik reaksiyonlar gösterme ihtimali bulunuyorsa endoskopik yöntemler kullanılarak dişin vücuttan çıkarılması sağlanır.

Yanlışlıkla Diş Yutulursa Ne Olur?

Yanlışlıkla diş yutma vakaları genellikle çocuklarda süt diş çıkarma dönemlerinde meydana gelen bir durumdur. Çocukların süt dişlerinden kurtuldukları bu süreçte bazen ani gelişen durumlar olabilir ve fark edilmeden dişler yemek yeme esnasında yutulabilir. Böyle bir hadise ebeveynlerde tıpkı zirkonyum diş yutulursa ne olur sorusuna cevap arayanlarda olduğu gibi endişeye neden olabilmektedir.

Kişinin kendi dişini yutması durumu çoğunlukla dişi dışkı yolu ile vücuttan atmasıyla sonlanmaktadır. Fakat bu ihtimal yüksek dahi olsa doktora başvurarak dişin mideye inip inmediği tespit edilmelidir. Öte yandan yutulan diş ağır çürük içeriyorsa bu çürük sindirim siteminde sorunlara yol açabilme potansiyeli barındırmaktadır. Bununla beraber dişte dolgu maddesi bulunuyorsa buna da acil müdahale gerekebilmektedir.

Yutulan Diş Kaç Günde Çıkar?

Zirkonyum diş yutulursa ne olur konusuna ilave olarak vatandaşların sorduğu sorular arasında bu dişin vücuttan kaç gün içerisinde çıkacağı durumu da yer almaktadır. Bu süreç kişiden kişiye göre değişkenlik gösterebilse de bir hafta içerisinde rektal yollarla vücuttan atılması beklenmektedir. Fakat süreç hakkında detaylı ve kesin bilgileri hekimlerden almak doğru olacaktır. Sizler de böyle bir sorun yaşadığınız taktirde Mehmet Eker Diş Kliniği ile iletişime geçebilir ve aklınıza takılan soruları yöneltebilirsiniz.

Zirkonyum Diş Yutulursa Ne Olur Konusu Hakkında Sık Sorulan Sorular

zirkonyum-dis-yutulursa-ne-olurZirkonyum diş yutulursa ne olur konusu ciddi endişelere neden olabilmektedir. Kişilerin başına aniden gelebilme ihtimali bulunan bu tür aksiliklerde akıllarda farklı sorular da canlanmaktadır. Bunlardan en sık sorulanları şu şekildedir;

1- Zirkonyum Diş Yutulursa ne Olur?

Zirkonyum diş yutulduğu takdirde bir hekime başvurmanız gerekmektedir. Bu süreçte dişin yeri, boyutu ve keskinliği tespit edilmektedir. Daha sonra mümkünse doğal yollardan çıkması beklenir. Mümkün değilse endoskopik müdahale ile vücuttan çıkarılması sağlanacaktır.

2- Zirkonyum Zehirli mi?

Diş tedavilerinde sıklıkla kullanılan bir yöntem olan zirkonyum kaplama ya da zirkonyum implant zirkonyum maddesinden yapılmaktadır. Bu maddenin en önemli özelliklerinden biri tamamen doğal olması ve alerji oluşturabilecek durum barındırmamasıdır. Bu sebeple e zirkonyum zehirli değildir.

3- Kırılan Dişi Yutarsak ne Olur?

Kırılan dişinizi yutmanızın sizde herhangi bir olumsuz etki oluşturma ihtimali düşüktür. Fakat yutulan parçanın keskinliği dolayısı ile sindirim sistemine zarar verme ihtimali bulunuyorsa hekimlerden yardım almak doğru olacaktır.